Jönnek még jobb idők - Fehérgólya-roadshow a madárbarátokkal

Megyei körkép - Hat településen tíz gólya fészkénél végzett fehérgólya-gyűrűzéssel egybekötött ismeretterjesztő bemutatót nagy érdeklődés mellett a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 18-as számú, veszprémi szervezete.

A az E.ON emelőkosaras járművének segítségével végzett gólya-roadshow hagyományosan Ősi településen indult Kerekes Anna polgármester részvételével. Az előzetesen felmért öt fészek közül csak háromban volt értékelhető "eredmény", az elsőben négy tojáson ült a madár, míg a másik kettőben egy, illetve két fióka volt, ezeket gyűrűzték meg. Ezen a településen az előző két alkalommal, öt-hét fészekben 15 fiókát regisztráltak.

Berhidán találták a legfejlettebb fiókákat, három fiatalt. Küngösön a helyi gyerekek, valamint a balatonakarattyai Kipp-kopp óvoda és bölcsőde tagjai várták a madárbarátokat. A gyerekek nagy örömmel simogatták a gólyákat.

Csajágon is kíváncsi volt az elöljáró a roadshow-ra. Verebélyi Zoltán és a helyiek érdeklődve hallgatták a madárbarátok előadását. Egy fészekben egy fiókát találtak és két záptojást. Balatonfőkajáron a Fő térről nem engedték áthelyezni a fészket egy másik oszlopra, jegyezte meg Szelle Ernő, az egyesület munkatársa.

Az elmúlt hetek időjárása megtette hatását: komoly károkat okozott a fészkekben és a gólyákban is. Egyetlen fiókát neveltek. Sólyon még két fiókát sikerült meggyűrűzni.

Jövőre több helyszínen is megrendezik a gólya roadshow-t, tudtuk meg Szelle Ernőtől, aki elárulta: elkeseredtek kissé az alacsony gólyaszámon, de bíznak benne, hogy jönnek még jobb idők a szigorúan védett madarakra.

*

Balatonalmádi nem kér a repülőtérből

Balatonalmádi - Nem változott, továbbra is szilárd a lakosság álláspontja a másfél évvel ezelőtt tartott közmeghallgatáshoz hasonlóan, nem szeretnék, hogy Szentkirályszabadján olyan repülőtér létesüljön, aminek le- és felszállási útvonala város felett van.

A közmeghallgatást azért tartották, mert az Országos Környezetvédelmi Főfelügyelőség új eljárásra utasította az első fokon eljáró Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget, miután az az előzetes vizsgálati eljárást lezáró határozatában a létesítés kizáró okot állapított meg.

Csehóné dr. Szilas Rita, a regionális felügyelőség általános igazgatóhelyettese ismertette az eljárás menetét, és szólt arról is: az ügyben rekord számú, több mint 900 ügyfél jogállású szervezetet, személy jelentkezett.

A közmeghallgatás első részében, a beruházó a Budawest Zrt. ingatlanfejlesztési igazgatója, Karai Péter beszélt arról, hogy főleg fapados és charter járatokkal számolnak, naponta legfeljebb négy szállna le. A terveket készítő cég képviselői modellszámításokra hivatkozva azt hangsúlyozták, hogy a zaj, a környezet- és egészségügyi károsító anyagok mértéke jóval a határértékek alatt maradnak.

Dr. Dávid Gyula önkormányzati képviselő, a Kelet-balatoni Légtérvédő Egyesület (KBLE) elnöke megismételte azt, hogy a repülőtér mellett élők körében jóval magasabb a szív- és érrendszeri, a daganatos megbetegedések aránya, mint a máshol élőké. Véleménye szerint cinizmus, hogy a tervek készítői modellszámításokra hivatkoznak, miközben komoly tudományos kutatások vannak a repülőterek és a repülőgépek káros egészségügyi hatásairól. (A beruházó képviselője ezzel kapcsolatban viszont azt közölte, hogy hivatkozott vizsgálatokban szereplő nemzetközi repülőtereken félpercenként szállnak le- és fel a repülők.)

Az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a repülőtér elleni érveink között az első helyen szerepel az Alkotmány, ami biztosítja az egészséghez, a nyugodt léthez való jog. Más hozzászólók arra hívták fel a figyelmet, hogy a különböző szénhidrogének miatt veszélyben van a vízbázis, valamint a Balaton, sőt a vízszolgáltató véleménye szerint a repülőtér újabb vízbiztonsági kockázatot jelent.

*

BBKKE HACS hírei nyertes pályázatokról, interjú alapító tagokkal a Balatonfűzfői Hírlap júniusi számban

Minden pályázati szinten fűzfői siker

leftEgy hét alatt közel 260 millió forintnyi LEADER-támogatást osztottak ki önkormányzatok és civil szervezetek között, jelentette be Kontics Mónika, a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület munkaszervezet-vezetője.

A LEADER Kultúrpark- és központok pályázaton a 219 024 532 forintos támogatási összegből a VÁCISZ 53 333 879 forintos támogatást nyert a Balatoni csillagvizsgáló – LEADER Kultúrközpont kialakítására, megvalósítására.
A LEADER eszközpályázaton a 35 403 365 forintos pályázati összegből a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület
4 236 325 forintot nyert. Az Egyesület ezt az összeget pavilonok, sörpadok, világítás, hangosítás, mobil tánctér beszerzésére fordítja, hogy még színvonalasabb rendezvényeket szervezhessen. Ezt a jó hírt a BLTE részéről Valczer Éva és Tarcsi Zoltánné írta meg lapunknak, melyet örömmel teszünk közzé!

Gratulálunk a pályázatok nyerteseinek!

Gerendás Lajos

Forrás: Balatonfűzfői Hírlap

Az interjút Közös gondolkodás, közös cél, közös siker címmel a Csatolmányokban olvashatják.

*

Harley-Davidson fesztivál tizenegyedszer

Durrogtak a kipufogók, szóltak a kürtök, az emberek bámészkodtak - jó fél órára leállt az élet a megyeszékhely belvárosában. A legendás Harley-Davidson-ok Veszprémbe is ellátogattak.

Megállt az élet csütörtök délben az Óváros tér környékén, ugyanis immáron második alkalommal vették célba a megyeszékhelyet az alsóörsi Harley-Davidson fesztivál szelíd motorosai. Az alsóörsi motorostalálkozó a környék és a Balaton egyik legnagyobb, turisztikai szempontból is nagyon fontos rendezvénye. Ezt hangsúlyozta Dobai Attila főszervező is, aki elmondta: nemcsak Alsóörsöt, hanem a térséget is szeretnék minél jobban bevonni az eseménysorozatba.

A motorosokat Porga Gyula alpolgármester köszöntötte, meglepetésként volt többek között játék és motoros akrobatikabemutató is.

Idén először nyolc napon át fesztiválozhatnak a motorozás szerelmesei. Dobai Attila főszervező elmondta: a kibővült fesztivál első részében főként a külföldiekre gondoltak, hogy a motorostalálkozót balatoni nyaralással is összeköthessék. Ezért a környéket bemutató motorostúrákat indítottak.

Rockzene, fényesre suvickolt kétkerekűek, jó csajok és vagány pasik - röviden így lehetne összegezni, milyen az, amikor az ember belép a XI. nemzetközi Harley-Davidson fesztiválnak helyet adó Európa kempingbe. Persze, a rendezvény ennél jóval több: találkozások, visszatérő arcok, egy nagy család, amit a közös szerelem, a motor köt össze. "Az egyik, ha nem a legnagyobb balatoni fesztivál a Harley-találkozó" - mondta a minapi sajtótájékoztatón dr. Bóka István, aki egykori alsóörsi polgármesterként egyike azoknak, akik elsőként bábáskodtak a motorosfesztivál körül. "Ilyenkor kivirul az arcuk a vendéglősöknek, szálláskiadóknak, ugyanis a rendezvény egy halom pénzt hoz a helyi szolgáltatóknak" - fogalmazott.

Ez valóban így van, ugyanis mint ahogy Czeglédi Ákos, Paloznak polgármestere elmondta: a település 25 ezres vendégéjszakaszámának nagyjából egyharmadát ilyenkor produkálják. "Csakúgy, mint Alsóörsön, ahol a kempinggel és a magánszálláshelyekkel együtt 30 ezer vendégéjszaka valósult meg tavaly, ez is nagyjából egyharmada a 92.500-as éves vendégéjszakáknak" - mondta Hebling Zsolt, Alsóörs első embere.

Üdvözlik a fesztivál meghosszabbítását a helyi szolgáltatók is: Majer Gyula, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület elnöke szerint az egész térségben gyakorlatilag mindenhol telt ház van ilyenkor. Ráadásul az eddigi átlagos 2-2,5 napos tartózkodási idő is megnőhet jelentősen. Az elnök szerint minél több ilyen fesztiválra van szükség, főleg az elő- és az utószezonban, ez ugyanis jelentősen megnöveli a forgalmat.

A cikk folytatását ide kattintva, a naplo-online.hu hírportálon olvashatják.

*

Ami a szívedet nyomja

Több mint nyolcvan diák vett részt 153 pályaművével az Ami a szívedet nyomja! című megyei vers- és prózaíró pályázaton.

Több mint 15 esztendeje gondozza a pályázatot a városi művelődési központ Március 15. úti könyvtára, amelyre idén 81 diák nevezett a megye egész területéről. A pályamunkákat Asztalos István tanár, író (középiskola és felső tagozat próza), Botár Attila költő (középiskola és felső tagozat vers), valamint Sz. Csordás Éva (alsó tagozat vers és próza) értékelték. Az eredményhirdetésen elhangzott összefoglaló értékelések mellett minden résztvevő néhány soros értékelést is kapott személyre szólóan, s lehetőség nyílt egy kis beszélgetésre is Asztalos Istvánnal és Botár Attilával.

Prózában az alsó tagozatosok közül Belényesy Zsófia (Balatonfűzfő-Tobruk), a felső tagozatosok közül Répás Fanni (Pápa), míg a középiskolás korosztályban Takács Flóra (Veszprém) végzett az első helyen.

Vers kategóriában az alsó tagozatosok közül Szilágyi Áron (Veszprém), a középiskolások közül pedig Kenyeres Lilla Petra (Szentgotthárd) bizonyult a legjobbnak, a felső tagozatosoknál a zsűri nem hirdetett első helyezettet.

*

Tizedik Mogyorósi napok

Litér - Tizedik alkalommal rendezik meg a Mogyorósi napokat Litéren, a jubileum alkalmából négynapos ünnepségre várták a helyieket és a környező településen élőket.

"Egy nemzet és egy település életében is fontosak az ünnepek" - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, országgyűlési képviselő a péntek délutáni megnyitón. "Az egészséges társadalmat két dolog jellemzi: a társadalmi normák érvényesülése és az erős közösségek létrehozása. Ez a rendezvény alkalmat ad arra, hogy még jobban megerősödjön a közösség."

Dr. Bóka István országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: Litér büszke lehet az elmúlt években végzett infrastrukturális fejlesztésekre, beruházásokra, de még inkább a falu közösségeire, kulturális és művészeti értékeire, a civil szervezetekre; a litéri Zöldág táncegyüttest nemcsak itt, de az egész országban ismerik.

Szedlák Attila polgármester köszöntőjében elmondta, nyolcadik éve adják át a díszpolgári címet azoknak, akik sokat tettek a településért, az idén az eddigieknél is nehezebb volt dönteni.

Díszpolgári címet kapott Heizer Tiborné tanítónő, Bóna Sándor képviselő, Putz István traplövő, Litér községért érdemérmet vehetett át Egyedné Kamondi Tünde tanár, művelődésszervező és Rokalyné Csizmadia Margit óvodavezető.

*

Mozgalmas nap érdekes programokkal

Sóly - Kora délelőttől finom illatok terjengtek a művelődési ház melletti árnyas téren, ahol Szent Kard Fesztivál hagyományos bográcsos főzőversenyét rendeztek meg balatonfőkajári vendégek részvételével szombaton.

Az esélyegyenlőség jegyében minden induló csapat azonos mennyiségű és ugyanolyan húst kapott, azonban a zsűrinek mégsem volt könnyű dolga, hiszen egymás után kerültek elő azok mindenki által féltve őrzött összetevők, amik egyedi és utánozhatatlan ízvilágot kölcsönöztek a bográcsos ételeknek.

A gyerekeket játszóház várta, míg a felnőttek a tűz körül tüsténkedtek, de a nyitott pincék program keretében mód és alkalom nyílt a szőlőhegy helyi borainak kóstolására is. A háromnapos fesztivál már pénteken megnyitotta kapuit Ősi Kovács Imre festménykiállításával, azonban a legtöbb programot a szervezők szombatra tartogatták.

A nagy meleg, az izgalmas világbajnoki negyeddöntő ellenére az alig 400 lelkes településről sok érdeklődő nézte végig a programokat. A sólyi dalkör mellett környező települések hagyományőrző és művészeti csoportjai, mint például főkajári, litéri vagy herendi együttesek színesítették a délutánt, de Oberfrank Pál színművész, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója is fellépett.

A bemutatók és előadások után mulatós zenei koncert, tűzijáték és utcabál zárta a mozgalmas napot. A fesztivál zárónapja kora délelőtt labdarúgó mérkőzésekkel kezdődött és a szokásokhoz híven koszorúzással zárult.

*

Példát mutatnak a gyerekeiknek

Balatonfűzfő - Több száz résztvevővel tartotta meg a polgárőrség megyénk keleti részében szombaton a régiós találkozóját, ahol elismeréseket adtak át.

A fogadalomtétel után Kovács Imre, a megyei szövetség elnöke megnyitójában arról beszélt, hogy megyénk önkéntesei az ország legjobbjai között vannak, az elismerést különösen a karitatív munkájukkal vívták ki. Megemlítette, hogy gyűjtésük eredményeként a Balaton Volán egyik 24 tonnás járműve egymillió forint értékben vitt élelmiszert Szendrőre. „Földrajzilag távol vagyunk, de lelkileg közel, mert magyarok vagyunk.” - hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette: a mi vidékünkön a viharok utáni károk felszámolásában jeleskedtek a polgárőrök. Szedlák Attila, országgyűlési képviselő, aki, mint Litér polgármestere részt vesz a helyi egyesület munkájában, külön köszönetet mondott a családtagoknak, akik hátteret nyújtanak párjuknak. Majorné Kiss Zsuzsanna, Balatonfűzfő polgármestere örömét fejezte ki, hogy a résztvevők családtagjai között ott látta a gyerekeket is, akinek szüleik példát mutatnak a közösségi életből, az összefogásból.

Az üdvözlő szavak után a megyei elnök munkájuk elismeréseként okleveleket adott át a tagoknak és az egyesületeknek. A polgárőröket egész napos gazdag program várta a labdarúgópályán és környékén.

Kovács Imre elmondta, idén a legfőbb feladatuk 30 százalékkal növelni a rendőrökkel adott közös szolgálatot, mivel köztudott, hogy kevés az egyenruhás. A gyalogos járőrözésre helyezik a hangsúlyt, s igyekeznek ott lenne a legforgalmasabb helyeken, így a strandokon is, hogy a pihenni vágyók ne legyenek bűncselekmények áldozatai. Megyénkben idén tíz egyesülettel tovább nőtt az önkéntes csoportok száma: a 134 egyesületben 4712-en vállalnak munkát. Arra a kérdésre, hogy soraikban jelentkeztek-e már volt magyar gárdisták, az elnök azt mondta: nem tud róla. Különben is, tette hozzá, a helyi közösségek döntenek arról, hogy kit vesznek fel.

*

Táncház a nyár legrövidebb éjszakáján

Balatonalmádi - Táncház és szórakoztató programok várták az érdeklődőket az év leghosszabb nappalán a balatonalmádi móló mellett, ahol este nyolc órakor gyújtották meg az embermagasságú máglyát.

A hagyományok szerint Szent Iván éjjele varázslatos éjszaka, amikor szinte bármi megtörténhet, a kívánságok teljesülhetnek. A jó hangulatú rendezvényen a Kőris együttes moldvai táncházzal várta az egybegyűlteket, majd a Silverado együttes koncertezett éjfélig. A hangulat fokozásáról hastáncosok és vásári komédiások gondoskodtak, akik produkciójukkal színesítették az immár hagyományos rendezvényt.

Forrás: Bakony és Balaton Keleti Kapuja Egyesület

Cikk megosztása