Állásmegőrzést segítő kurzusok

Zalaszentgrót - Véget értek a Celodin Zalai Alapítvány által szervezett százórás ingyenes informatikai képzések Türjén és Zalacsányban. A Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Program 2007-2013 elnevezésű, WomenYouth című projekt hét - négy szlovén és hét magyar - partnerszervezet részvételével zajlik.

Magyar oldalon a Celodin Zalai Alapítvány fogja össze a Zalai Falvakért Egyesület és a Vas megyei Bögöte Fejlesztéséért Nonprofit Kft. partnereket. Kardis Erika, a Celodin elnöke és Parragi Péter, a szervezet munkatársa érdeklődésünkre elmondta: elsősorban munkahelymegőrzés szempontjából nők és fiatalok részére hirdették meg az ingyenes, településekre kihelyezett informatikai és nyelvi képzéseket. Azok idén februárban indultak, s 2011 decemberében zárulnak, időtartamuk három hónap. Az igényfelméréseket követően az alapítvány dönt a helyszínekről.
"A minap jó eredménnyel lezárult a program első szakasza, négy képzés fejeződött be. Türjén és Zalacsányban kaptak tanúsítványt azok, akik elvégezték az informatikai tanfolyamot" - mondta az elnöknő, hozzátéve, hogy ők nemrég kapták meg oklevelüket.
Előbbi településen tizenegy, utóbbin tíz résztvevő vizsgázott sikeresen. Megismerkedtek az operációs rendszerek alapjaival, a szövegszerkesztéssel, a táblázatkezeléssel, valamint az internet használatával.

Forrás: Zalai Hírlap

*

Gyermekek öröme

Türje - A községi sportpályán lévő régi játszóteret a közelmúltban teljesen felújították.

A település önkormányzata közel hatszázezer forintot nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program pályázatán. Az elvégzett munkák eredményét nagy örömmel fogadták a gyermekek.
A saját erővel együtt, mintegy kilencszáz-ezer forintot költöttek az eszközök beszerzésére, melyek mindegyike megfelel a biztonsági előírásoknak, európai uniós szabványoknak. A létesítmény bővíti a kínálatot a szabadidő kellemes eltöltésére, színfoltja a településnek, főként a gyakori benépesülésével.

Forrás: Zalai Hírlap

*

Nyárfesztivál barátságos Fradi-meccsel

Második alkalommal rendeztek Alsópáhokon nyárfesztivált.

A program június 19-én, pénteken 17 órakor sportcentrum-avatóval kezdődött, majd a település futballcsapata a Ferencvárossal játszott barátságos mérkőzést. Este több együttes koncertje kínált zenés szórakozást, 21 órától a szombathelyi Lord adott élő lemezbemutatót. Szombaton 15 órától kulturális műsorok kínáltak szórakozást. A gyermekeknek szólt a Maszk Bábszínház szereplésével a Furfangos csodadoktor című előadás, majd helyi és vendég népzenei csoportok léptek fel. Ott volt Szép Bence humorista, az események bőséges választékában divatbemutatót, énekes és táncos produkciókat is találhatott a vendégsereg.

Forrás: Zalai Hírlap

*

Könnyes adomány

"Szívszorító, ami történt" - mondta könnyeivel küszködve az Észak-magyarországi árvízkárosultak javára szervezett gyűjtés szentgróti helyszínén Kovács Lászlóné, aki férjével ásványvizet és konzervet adott át az önkénteseknek.
A városban nagyon sokan gondolkodtak hozzájuk hasonlóan, hiszen már az első napon ötvennél többen adakoztak. A Z+D-ben vásárlók jó része gondolt a szerencsétlenül járt borsodi emberekre, s néhány palack ásványvízzel, pár tartós élelmiszerrel, tisztítószerrel többet vett, mint amire odahaza szüksége volt.
A szervezők, a Zalai Hazatérők Egyesülete, a Celodin Zalai Alapítvány és a Bugyborék Szabadidősport Egyesület a szentgrótiak több százezer forint értékű felajánlását a múlt hétvégén adta át a megyeszékhelyi TÁMASZ intézmény munkatársainak, akik a zalai adományokat azóta eljuttatták az Észak-magyarországi árvízkárosultaknak.

Forrás: Szentgróti Hírek

*

Nyári szünetre elkészült a tér

Közel hétmillió forint ráfordításával alakítottak ki játszóteret Sümegcsehiben.
A létesítményt a közelmúltban avatták, adták át a gyerekeknek, akik örültek, hogy a nyári szünidőben már használhatják az eszközöket.

Az iskolához közeli létesítménnyel kapcsolatosan Farkas Zsolt polgármestertől megtudtuk: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 5,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, amihez az önkormányzat 1,3 millió saját erőt biztosított. Az elvégzett társadalmi munka értéke 300 ezer forint értéket képviselt. A játszótér az európai uniós szabványoknak megfelelő, a hely pedig biztonságos, nincs közel a forgalmas úthoz.

Forrás: Zalai Hírlap

*

Zala megye csodája - emléktábla a Kútbarlangnak

Elkezdődött a Zala megye 7 csodája körébe vont értékek elismerő jeleinek kiosztása. Cserszegtomajon kedden a Kútbarlang őrzői vehették át először az emléktáblát és oklevelet.

A természeti és épített környezeti csodák lakossági szavazással való kiválasztását a nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület kezdeményezte, felkarolta azt a Zalai Hírlap szerkesztősége, a megyei önkormányzat, a Kanizsa Televízió és más városi televíziók stúdiói.
Az ötletgazdák képviseletében Lengyák István elmondta, hogy Győr-Moson-Sopron megyében látott példa adta az indíttatást. Zala megye 1000 éves ünnepe kapcsán szólt az értékleltár napirenden tartásának jelentőségéről Nagy Kálmán, a megyegyűlés alelnöke.

Virrasztó Zsolt, a Zalai Hírlap főszerkesztője úgy fogalmazott: az újságírói munka bizonyos értelemben kincskeresés is, érthető hát, hogy a szerkesztőség örömmel állt a jó ötlet mellé. Felidézte, hogy mintegy 300 értékre érkezett javaslat, többfordulós szavazás szűkítette a listát, aminek során összesen csaknem 50 ezer voks eredményéből született meg a rangsor.
Az elismerő oklevelet és a barlang megjelölésére szolgáló márványtáblát Gyuk János polgármester vette át, s szólt azokról a hosszabb távú elképzelésekről, amiket a nagyobb látogathatóság érdekében terveznek. A feltárás folyamatáról, a klíma gyógyhatásával kapcsolatos kísérleti eredményekről tartott ismertetőt Takács Ferdinánd, a helyi Labirint Barlangkutató Egyesület vezetője.

Zala megye 7-7 csodája

Zala megye 7 ember alkotta csodája
1. Becsehely-Pola műemlék templom
2. Az egervári várkastély
3. Festetics kastély, Keszthely
4. Szent Anna körtemplom, Kallósd
5. Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg
6. Nemesnépi fazsindelyes, szoknyás harangláb
7. A zalaszántói sztúpa

Zala megye 7 természeti csodája
1. Bödei energia domb
2. Keszthelyi öböl
3. Cserszegtomaji kútbarlang
4. Hévízi gyógytó
5. Kovácsi-hegy bazaltfolyosója
6. Kis-Balaton
7. Zalaegerszegi Azáleás-völgy

Forrás: Zalai Hírlap

*

A hévízi lápvilágot mutatja be egy új sétaút

A Berki sétány átadásával Hévíz és környéke egyedülálló természeti kincsének bemutatása felé tette meg az első, igen jelentős lépést a Hévízért Városvédő Egyesület a keszthelyi városvédőkkel és – tekintettel a terület keszthelyi érintettségére – a keszthelyi és hévízi önkormányzatok segítségével.

"A Berki sétány a hévízi tőzegláp melletti területen húzódik. A tőzegláp, annak növény- és állatvilága rendkívül értékes és ritka természeti kincs nemcsak hazánkban, de egész Európában. Sajnos, az eddigi lápon, láppal kapcsolatos tevékenységek nem segítették az eredeti állapot megőrzését, a tőzegláp területe ma erősen roncsolt, ám nagyon fontos, hogy amit lehet, megmutassunk belőle, elmondjunk róla" – tudtuk meg Füzesi Lászlónétól, aki a hévízi városvédő egyesület elnöke, önkormányzati képviselő.

Amint azt elmondta: a hévízi természetvédők eredeti elgondolása az volt, hogy a keszthelyi egyetem Békavár-projektjéhez kapcsolódva, pályázati segítséggel teszi rendbe a Berki sétányt, hiszen az út egyenesen a tervezett Békavár-területhez vezet. Sajnos, az egyetemi projekt nem sikerült, ám, mivel a Berki sétány fontosságát mind a hévízi, mind a keszthelyi természetvédők felismerték, úgy döntöttek, közösen adnak be pályázatot a Norvég Civil Alaphoz a sétány rendezésére. A pályázat nyert, így a közel hárommillió forintos beruházáshoz 90 százalékos támogatást sikerült szerezni, a fennmaradó tíz százalékot a két természetvédő egyesület, valamint a két érintett város önkormányzata pótolta. A sétány ünnepélyes átadásán a civil szervezetek képviselői, valamint Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere személyesen részt is vett.
"A sétány mentén tájbútorokat – padokat, szeméttartókat – helyeztünk ki. A 2,5 kilométer hosszú szakaszon négy eligazító tábla tájékoztatja az érdeklődőt a természeti különlegességeinkről: eligazító összefoglalás, tőzegláp-ismertető, tájtörténeti, valamint a helyben megfigyelhető madárfajok jellemzései szerepelnek a táblákon" – mondta Füzesiné. "Az út nordic walking-sétányként is kiválóan hasznosítható, ami azért is pozitívum, mert sem Hévíz, sem a környék nem bővelkedik ilyen fajta kínálatban".
Papp Gábor képviselő a hévízi civil szervezet titkára szerint a sétány rendezését folytatni lehetne, az út másik oldalán ugyanis az érintett tulajdonosok ezt már jelezték az egyesület felé.
"Különleges, csodálatos természeti kincseink vannak, ezek feltárása mindannyiunk számára igen fontos feladat kell, hogy legyen. Úgy véljük, ismét egy lépést sikerült megtenni, és mindenképpen gondolkodni, keresni kell a folytatás lehetőségét" – hangsúlyozta.

Forrás: Monitor Magazin

*

Határ menti vendéglátás

Dötk - A Pannon gasztronómiai élmények elnevezésű projektet is bemutatták a településen a minap, a Zalai Borút évadnyitó vigasságok elnevezésű rendezvényen.

A Noé borháznál dr. Pálfi Dénes, a szervezet védnöke köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva: a termelőknek, a pincészeteknek szüksége van arra, hogy különböző rendezvényeken megismerjék őket a borkedvelők.
A pakodi Margaréta népdalkör műsorát követően Szőkéné Hajduk Andrea, az egyesület elnöke beszédében elmondta, hogy a Szlovénia- Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében, több partnerével együtt összesen 713 ezer eurót nyertek a háromesztendős projektre. Céljuk és vállalt feladatuk, hogy a térség vendéglátóhelyeinek kínálatát megismertessék, fejlesszék.
A módszerek közé tartozik a gyakorlatok cseréje, szakmai találkozók szervezése, s a tradíciókon alapuló termékfejlesztés. Ahogy fogalmazott, a népszerűsítésre szükség van, a munkát önállóan és közösen is végzik majd.
Az évadnyitó rendezvényen egyebek között a térségi éttermek, pincészetek, pálinkafőzdék mutatkoztak be, de jelen voltak a régió kézművesei is. EU-s támogatást nyert az egyesület a határ menti hároméves projekt lebonyolítására.

Forrás: Zalai Hírlap

Forrás: Zala Termálvölgye Egyesület

Cikk megosztása