Parkavatás, pár perc séta, házavatás, három perc séta, templomavatás

Dús programja volt mindenkinek, aki részt vett a másfélórás eseménysorozaton, amelynek végén hivatalosan is gazdagabb lett Gárdony városa.

Persze nem csak a város, de polgárai is gazdagodtak, hiszen a Szabadságpark eddig csak egy nem túl jó állapotú járda volt, most pedig a város díszét jelentő sétány és játszótér lett.

A park avatásán Tóth István polgármester beszédében a megújulás lépéseit idézte fel, míg a hangulatról – ahogy mindhárom helyszínen – a két remek zenész, apa és fia, a Cserta Gábor és Cserta Balázs alkotta duó zenei produkciója gondoskodott.

Fél órával később már a gárdonyi művelődési ház, új nevén a Nemzedékek Háza volt a főszereplő. L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője avatóbeszédében többek között felelevenítette saját gyerekkorát is, amelyből sok emlék köti az öreg épülethez. A megújult ház mostantól korszerű körülmények között szolgálhatja a kultúrát, közművelődést, értékes szórakozást.

A nap harmadik avatásán a 225 éves gárdonyi református templom került az ünneplők figyelmébe. A műemlék templom többek között új tetőszerkezetet kapott és új, modern, de hagyományőrző órát. A templomot Oláh László lelkész avatta fel, aki a templom történetéről beszélt az ünneplő hallgatóságnak.

A város polgárai pedig nem csak a beruházások értékével, azzal a 124 millió forinttal gazdagodtak, amibe az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati támogatása és a város saját pénze került, de bizakodhatnak abban is, hogy műemlékük, ahogy a most átadott másik két létesítmény még nagyon sokáig szolgálhatja a város lakosait, a Gárdonyba látogatókat.

Forrás: http://www.v-to.info/

*

LEADER pályázati hírek a Velencei-tónál

A nyertes IV. tengelyes LEADER pályázók közül 23-an nyújtottak be kifizetési kérelmet, augusztus 2-ával a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület területén. Az országos 96 LEADER Helyi Akció Csoport közül a Velencei-tó területén a legtöbbet. Ennek egyik oka, hogy országosan nagyon sok nyertes még nem kapott értesítést a támogatásról, másrészt, hogy igen magas volt területünkön a nyertesek száma.

Felhívjuk a nyertesek figyelmét, hogy a kifizetési kérelmek benyújtásánál nagyobb pontosságra törekedjenek, mert az alábbi hibák a formanyomtatványok kitöltésénél gyakran előfordultak, és ez elutasításhoz, vagy hosszas hiánypótláshoz vezethet, így később jutnak a pályázók a kifizetésekhez:

Nincs minden formanyomtatvány aláírva, Könyvvezetésre jogosult nem írta alá, Másolat nincs hitelesítve, Rossz formanyomtatványon adták be, Árajánlatos tételbejelentőt hiányosan töltik ki, Fénymásolat rosszul olvasható, Nincs minden kötelező rájegyzés rávezetve a számlákra (általában a kiadási tételazonosító), Megváltoztatott partner esetén nincs két árajánlat csatolva (nincs ellenárajánlat), Alanyi vagy tárgyi adómentes számlákon AM vagy TM helyett 0%-os áfát írnak, A főlap 8. pontjában nincs kitöltve a szöveges rész.

III. tengelyes pályázatok
A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület területén 18 kérelmet adtak be a III. tengelyes 2. körben. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Vidéki élet minősége és a vidéki gazdaság diverzifikálása elnevezésű III. tengely nem-horizontális jogcímeire összesen 18 db támogatási kérelmet nyújtottak be decemberben a Velencei-tó környéki 5000 fő alatti településekről. Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztésére 7 db, turisztikai tevékenységek ösztönzésére 6 db, vidéki örökség megőrzésére 3 db, továbbá falumegújításra 2 db támogatási kérelem érkezett településekről. Az ügyfelek közel 140 millió Ft forrást igényeltek, mely támogatási összeg segítségével akár kétszáz millió forint összértékben valósulhatnak meg beruházások a térségben.
A kérelmek adminisztratív, formai ellenőrzése megtörtént, 5 kérelem Igazgató Felülvizsgálatra vár, rövidesen a többi kérelem is az ellenőrzések végső szakaszába érhet, várhatóan 15 kérelem kaphat kedvező elbírálást a térségben, és így a nyertesek az ősz folyamán beruházásaikat megkezdhetik.

*

Ősszel megújulnak a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák
Az ősz folyamán minden LEADER HACS aktualizálja Helyi Vidékfejlesztési Stratégiáját, hiszen a megvalósult beruházások értékelése, meghatározza a további lépéseket. Az új igények a tapasztalatok ismeretében, új irányokat is felvethetnek minden területen, vagy ráirányíthatják a figyelmet a felmerült hiányosságokra is. Remélhetőleg a bírálati rendszer felgyorsul, és egyszerűsödik a pályáztatás 2011-ben, ezzel is elősegítve a gazdaság élénkítését.

*

Velencei-tó dinamikus fejlődése az ÚMVP-ben
Miután egy három éves megfeszített munka jelentős mérföldkövéhez érkeztünk, magunk is számvetést készítettünk az eddig eltelt időszakról, és az elért eredményekről.
Úgy gondolom, a Velencei-tó kilenc településének életében meghatározó volt ez a három év, és ennek a három évnek az eredményei az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program által nyújtott pályázati lehetőségei, hosszú távon is elősegíthetik a további gazdasági és idegenforgalmi fellendülését a kilenc településnek.
Az elért eredményeket felsorolni hosszas lenne, ezért engedjék meg, hogy pár meghatározó elemet említsek meg.
* A térségnek lett egy nagyon jó alapokat biztosító Helyi Vidékfejlesztési Stratégiája, mi több ezt a települések magukénak érzik
* Alkalmazzuk a szomszédolás elvét, a települések törekednek az egymás megismerésére, és az együtt gondolkodásra, együttműködésre
* Rengeteg közös találkozó, Fórum, települési közösségi találkozó, több mint 300 projekt adatalap, projekt csíra, amiből felépült a stratégia, és ma már elmondhatjuk kb. 100 projekt meg is valósulhat.
* Éltünk azokkal a lehetőségekkel, amikor bemutathattuk és népszerűsíthettük a Velencei tavat, és a turisztikai szolgáltatásokat, LEADER Expo, Falunapok, , HungaroringFest, Sziget Fesztivál, kiállítások, www.umvp.eu , Utazás kiállítás, média megjelenések, együttműködés más térségekkel
* Megjelentettünk egy színvonalas hiánypótló kiadványt a Velencei-tó természeti, kulturális, történelmi értékeiről
Annak ellenére, hogy az országban a 96 LEADER HACS közül az egyik legkisebbek vagyunk, a település számot tekintve, ma 12 nyertes III. tengelyes, 48 db IV. tengelyes LEADER nyertessel büszkélkedhetünk, és 18 db III. tengelyes pályázó vár döntéshozatalra.

A Velencei-tó térségében nem volt ezt megelőzően LEADER program, a tudatlanok bátorságával, és eltökéltségével indultunk el 2007-ben, igazi közösséggé sikerült formálódnunk, vannak terveink a jövőre nézve is szeretnénk tovább haladni, hiszünk a vidékfejlesztés ezen formájában.

Stadler Klára
munkaszervezet vezető
Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület (Velence)

*

Kistérségi Szakorvosi Rendelőintézet Velencén

A Velencei-tavi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központban megkezdődtek az új telepi gyermek és felnőtt háziorvosi rendelések, átköltözött a védőnői szolgálat és a héten érkezik a körzeti fogorvos is. Az épületben szakrendeléseket még nem tarthatnak, de várhatóan augusztusban már megkezdheti működését az egészségügyi központ.
Az orvostechnológia már teljes egészében rendelkezésre áll az épületben. Beszerelték az ultrahangokat és a digitális röntgent is, amivel a felvételeket számítógépen keresztül tudják majd küldeni és tárolni.

A működési engedélyre vonatkozó kérelmet a múlt héten nyújtotta be a rendelőintézet a veszprémi regionális ÁNTSZ központba. Az engedély birtokában köthetik majd meg a finanszírozási szerződést az egészségbiztosítási pénztárral.

Az egészségügyi központ a tervek szerint minimális dolgozói létszámmal indul, ami körülbelül 15 alkalmazottat és 25 orvost foglal magában.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében, uniós támogatással valósulhatott meg a gárdonyi kistérségi járóbeteg-központ Velencén.
A mintegy 763 millió forint uniós támogatásból, és 85 millió forintos önkormányzati önrészből, összesen 848 millió forintból megvalósuló fejlesztés Velence mellett a további hat település – Kápolnásnyék, Nadap, Pázmánd, Sukoró, Vereb, Zichyújfalu –, valamint Martonvásár mintegy 20 ezer lakója számára biztosít korszerű járó beteg szakellátást.

További részletes információk az új Rendelőintézetről a Csatolmányokban.

Forrás: Tó Tévé

*

Újra szólt a zene Sukorón

Klarinét, fuvola, csembaló, orgona és hegedű. Neves művészek koncerteznek az idei Sukorói Zenei Nyár hangversenyein. A legutóbbi zenei estre több hazai és nemzetközi verseny díjazottja látogatott Sukoróra.

2007 nyarán első alkalommal adott otthont a Sukorói Református Templom a Sukorói Zenei Nyár programsorozatnak, Kardos Ábel, református lelkész szervezésében. Azóta minden év nyarán rendeztek hangversenyeket a történelmi múltú templomban.
A negyedik Sukorói Zenei Nyár alkalmából Kadácsi Tamara klarinét- és Teleki Miklós orgonaművész kamaraestjét, valamint Kertész Ágnes hegedű- és Balogh Zsolt csembalóművész Haydn-Mozart-estjét hallhatták a zenebarátok. Augusztus 7-én Horváth Kinga fuvola-, Deés Attila hegedű-, Kővári Péter orgonaművész koncertezett a településen, augusztus 14-én pedig a Musculus Vocalis Kamarakórus előadását és Kiss Dániel orgonahangversenyét hallhatták a komolyzene kedvelői. Idén színesebb zenei paletta várta a hangversenyekre érkezőket, jövőre pedig még több neves művésszel, és több alkalommal várják a zenei estekre látogatókat, mondta el a rendezvénysorozat művészeti vezetője, Szabó Balázs, zenetörténész.

Forrás: Tó Tévé

*

A velencei-tavi kerékpárút-hálózat befejező szakasza EU-s támogatással épül meg

Az 506 millió forintból megvalósuló beruházáshoz 400 millió forint támogatást nyert három tóparti település; az út alapkövét a közelmúltban helyezték el. A bicikliút még hiányzó szakasza Székesfehérvár-Kisfaludtól a velencei északi strandig halad majd, s ott csatlakozik a már kiépült tóparti kerékpárút-hálózathoz. Az új szakasz 15,4 kilométer hosszú lesz, amiből 12,6 kilométernyi rész kiépített, a többi
felfestéssel kijelölt rész lesz. A fejlesztés eredményeként már idén nyáron biztonságosan körbe lehet kerekezni a Velencei-tavat.

*

Testépítés jó levegőn

Már nemcsak futni lehet az agárdi Parkerdőben, hanem izmokat építeni az újonnan telepített sporteszközökön.

Az Agárdi Tenisz Club Leader pályázaton nyert közel hárommillió forint támogatásból izomerősítésre szolgáló sporteszközöket telepített a nemrégen szintén Leader pályázatból elkészült parkerdei új játszótér mellé. Az ingyenesen használható szabadtéri eszközök időjárás állók, fémből készültek. A sportolók örömére telepítettek kerékpár-, lépegető- és testépítő eszközt, lábnyomót, külső- és belső-lábizomzat erősítőt, valamint sífutógépet.

A sporteszközök felszereléséhez a helyet az önkormányzat biztosította. Az eszközöket bárki ingyenesen használhatja az agárdi Parkerdőben.

Forrás: Tó Tévé

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása