Biciklis zarándoklat a búcsúba

„A zarándoklásra sosincs rossz idő, legfentebb gyenge ember.”

„Annak idején Csíkban, gyerekkoromban hallottam, hogy a zarándoklásra sosincs rossz idő, legfentebb gyenge ember. Örvendek, hogy nem lettünk táposok. Nem ijedünk meg az esőtől, a széltől, a gondoktól, a bajtól.”

Szíve minden melegével, szeretetével így köszöntötte zarándoktestvéreit a Kárpát-medence talán egyik legszebb szentélyében, a Somlyó-hegy közötti nyeregben a Hármashalom oltárnál, az idei Csíksomlyói búcsú szónoka: Böjte Csaba, dévai ferences szerzetes.

Az ünnepi szentmisén a százezres tömegben ott volt a két Mária Utas zarándokcsapat is. A 25 gyalogos, - köztük néhányan április 13-án indultak útra Budapestről-, és a 19 kerékpáros zarándok, - legtöbben május 15-én, Máriapócsról keltek útra.
Máriapócsra, Merva László vezetésével az ország minden tájáról érkező kerékpáros zarándokokat, Palóczy Lajosné polgármester asszony köszöntötte, és egy finom szabolcsi töltött káposzta elfogyasztása után a Kegytemplomtól Kapin atya meghitt szavaival és áldásával a Pócsi Könnyező Szűzanya kegyképétől is elbúcsúzva keltünk útra.

Nagy meglepetésünkre Hadadiné Oláh Julianna elnökségi tagtársam figyelmességének köszönhetően Nyírgyulajban a tervezett „Mária Utas” pihenőhelynél Becsei György polgármester Úr vezetésével népes küldöttség fogadott bennünket. Itt a szívünket melengető rögtönzött búcsúztatás mellett az út során utoljára még a napsütés is kedveskedett.

Nyírvasváriban a Vasvári Pál emlékhelyen tiszteletünket tettük, és onnantól szakadó esőben keltünk át a határon és érkeztünk meg első állomásként Nagykárolyba.

A Máriapócsról induló kerékpáros zarándokoknak az 550 km-es úton (a látnivalókat is tartalmazó LEADER egyesületünk által készített térképszelvények a mellékletben látható és letölthető) valóban minden jó kijutott, számtalan megpróbáltatás, szinte végig ítéletidő, folyamatos és heves eső, viharos szél, kátyús utak, nehéz terep, borulások, balesetek, harapós kutyák, agresszív kamionok.

Minden nehézséget kárpótolt viszont a Mária Út kitaposásának öröme, a vendéglátók, a segítők szívélyessége, és a minden napra jutó egy-egy különleges pillanat varázsa, egy-egy feledhetetlen élmény.

Így többek között:
Válaszúton Vass Albert szülőfalujába, Kallós Zoli bácsi a Kossuth-díjas néprajzkutató, népzenegyűjtő személyes kalauzolása;
Nyárádremetén az ezredévi emlékmű, és az „1100 éve itt vagyunk” feliratú márványtáblához stílszerűen a járdán talicskáját toló, s magyar zászlónkat látva azt elhajítva portájához invitáló, saját termésű borát kínáló Nagy Józsi bácsi rendhagyó történelmi órája;
Schön Gyuri erdélyi barátai által készített meglepetés estebéd, egy szó szerint testet és lelket melengető mennyei húsleves;
avagy Varga Miklóssal együtt fellépő Kormorán csíkszeredai koncertje, ahol a hazautazás előtt énekelhettük:

„Szállj, szállj, sólyom szárnyán, Három hegyen túl!
Száll, szállj, ott várok rád, Ahol véget ér az út!
Nézz rám, s ne ígérj, Nézz rám, sose félj,
Ha nincs hely, ahol élj, Indulj hazafelé!”

Ilyen pillanatok, élmények és napok, igazolják, hogy van értelme a megpróbáltatásokat, fáradalmakat felvállalni, a Zarándok Útért tenni, a LEADER közösségben a meglévő negatív érzések és forrásteremtés nehézségei ellenére is, csak bátorítani a csüggedőket, tovább erősíteni a hitet, hogy kell ez nekünk, fog ez menni, lesz „Mária Utunk”!

Máriapócs, 2010-06-01

Kovács János
NYÍRFE alelnöke

*

Nagycsaládosok találkozója

Közel 1000 résztvevővel regionális találkozót tartott hétvégén a Nagycsaládosok Egyesülete Nagykálló-Harangodon.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) 1987-ben alakult. A NOE tagjai azok lehetnek, akik háztartásukban legalább három gyermeket nevelnek vagy neveltek fel. Az egyesületnek jelenleg kb. 15.000 család a tagja, akik közvetlenül vagy tagegyesületen keresztül tartoznak a NOE-hoz. Szerte az országban több mint 300 helyi közösségünk tevékenykedik. Június 12-én Nagykállóban három megye – Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye – nagycsaládosok egyesületeinek több mint 800 tagja tartott regionális találkozót.

A rendezvényre jóval több embert vártak, azonban a borsodi árvíz miatt kb. 500-zal kevesebben érkeztek. A gazdasági válság hatására csökkent a jövedelmek reálértéke, sokan elvesztették a munkájukat, emellett megszűnt a szociálpolitikai (szocpol.) kedvezmény, mindezek hatására a családoknak, és a nagycsaládosoknak is nagyon sok tervet fel kellett adniuk.

Bízunk benne, hogy a jövőben változik majd a helyzet – mondta Székely Hajnalka, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. - Ha több lesz a munkahelyek száma, akkor talán a fiatalok nem csak egy, hanem több gyermeket is mernek vállalni. Azt egyébként nem mondhatom, hogy csökken a nagycsaládosok száma, inkább azt, hogy stagnál, örvendetes viszont, hogy szinte minden hónapban alakulnak egy új egyesületek az ország különböző pontján.

*

Játszótérfelújítás Nyíregyházán

12 játszóteret újítanak fel az idei évben Nyíregyházán. A helyreállítással már a városi játszóterek fele korszerű és biztonságos játéklehetőséget biztosít. A helyreállítási munkák előreláthatóan még ebben az évben befejeződnek, melyre 12 millió forintot fordítanak. Az örökösföldi játszótér a kisebb, lakótelepi játszóterek közé tartozik, helyreállítása körülbelül fél millió forintba kerül.

Ebben az évben még további 11 játszóhelyet újítanak fel és korszerűsítenek. A viszonylag nagy szám azzal magyarázható, hogy a forrás minden évben körülbelül ugyanannyi, de a több milliós nagyjátszótereket már korszerűsítették, most a kevésbé költségigényes kisebbek következnek. A helyreállítás már a felénél tart, így előreláthatóan ebben a hónapban be is fejeződnek a munkák, vagyis a vakáció alatt a gyerekek már használhatják az új játszótereket.

Nyíregyházán egyébként 95 játszótér biztosít játéklehetőséget, és a fele már korszerű, uniós szabványnak is megfelelő, biztonságos játékeszközzel felszerelt. A nagyobb átalakítások és felújítások mellett természetesen folyik a többi játszótér karbantartása is. A felújításokra 12 millió forintot fordítanak idén.

*

Diákszínjátszó Fesztiválon

2010. március 29-én Nyírbátor adott otthont az Országos Diákszínjátszó Egyesület által meghirdetett diákszínjátszó fesztiválnak, ahol nem csak részt vett, - életkorban a legkisebbekként - de ezüst minősítéssel zárta a napot a helyi Lenszirom Színház és Módszertani Stúdió: Bocsáss meg, Madárijesztő című előadásával.

A legtöbb színészi díjat szintén a bátoriak "zsebelhették" be: Kertész Tamara, Tanyik Zsófia és Tóth Mátyás kapott elismerést kiemelkedő színészi alakításáért. Nagy Levente és Szép Evelin alázatos, szép szerepformálásért szóbeli kiemelést kapott Solténszky Tibor dramaturgtól és Jászay Tamás színikritikustól.

*

Diákolimpia első helyezettje

Majoros Bence az országos újoncbajnokságon teljesítheti a „Grand Slam”-et, a csapatbajnoki és a diákolimpiai egyéni valamint a huszak bajnoki cím mellé az országos újoncbajnoki trófeát is elhódíthatja.

Páratlanul jól sikerült időszak végére tehetnek tehát pontot a nyírbátori újonc asztaliteniszezők. Mert bár Majoros Bence lehet az, aki mindent vihet, de ne feledkezzünk meg Tóth Gáborról sem, akinek szintén nagy része volt az egyesületi korosztályos bajnoki cím elhódításában és az egyéni diákolimpián ő is a dobogóra, annak harmadik fokára állhatott.

Mindkét gyerek nagyszerűen dolgozott az utóbbi időszakban – vélekedett a reménységekről Szappanos Csaba edző, aki az osztrák bajnokságban szerepel, a Soltvadkert extraligás női csapata mellett trénerkedik és időszakosan a nyírbátoriak szakmai munkájába is besegít.

– Mivel nem túl gyakran látom a srácokat, van összehasonlítási alapom: mindketten rengeteget fejlődtek. Emlékszem a két évvel ezelőtti és a mostani Majorosra, akkor sem volt ügyetlen, de ég és föld a különbség, mentalitásban és játéktudásban egyaránt.

*

Encsencsi Hagyományőrző Falunap

Hagyományőrző Encsencsi Falunapot tartottak 2010. június 12-én Encsencsen. A rendezvényre a település önkormányzata pályázatot nyújtott be a Nyírség Fejlődéséért LEADER HACS-hoz, és a befogadó nyilatkozat kézhezvételét követően az eseményt meg is valósították. Az elmúlt évekhez hasonlóan az Ifjúsági Centrum Encsencs Egyesület klubudvara és sportpályája adott helyet a közösségi programoknak.

A délelőtt folyamán 4 település - Nyírgyulaj, Nyírvasvári, Szabolcsveresmart és Encsencs - versengett a Kárpát-medence magyarlakta települések virtusvetélkedőjének területi döntőjében, miközben az érdeklődők lövész- és főzőversenyben vehettek részt.

A délután folyamán a labdarúgásé volt a főszerep, a minden évben fő attrakciónak számító Falu-kupán idén 6 csapat indult el a trófeáért. 15:00-tól a színpadon folyamatosan léptek fel előadók, iskolások, óvodások, helyi civil szervezetek tagjai és meghívott sztárvendégek, melyek a jó hangulatot garantálták. A rendezvény utcabállal és tűzijátékkal zárult.

*

X. Meggyfesztivál

2010. július 03-án és 04-én immáron tizedik alkalommal rendezte meg Nyírmeggyes Község Önkormányzata a nemzetközivé vált Meggyfesztivált, melynek idén is sok érdeklődője volt.

A rendezvényen belül megrendezésre került a Meggyből készült ételek-italok versenye és az Ízek utcája. Voltak jelen szomszédos országok vendégei is (Románia, Ukrajna), és felléptek a térségi és a testvértelepülések népdal és -tánc körei. A rendezvényen átadásra került Nyírmeggyes Községének díszpolgári címe, majd az ebéd után fellépett a Jolly és a Románcok együttes.

A délután szintén a fellépőké volt, ezt követően az esti programot a Nelson Együttes nyitotta koncertjével, majd sokak nagy örömére 20 óra 30 perctől a Republic együttes lépett a színpadra. A koncertek után hajnalig tartó utcabál zárta a napot.

A vasárnap a sport körül forgott, hiszen megrendezésre került a Meggyes Kupa körmérkőzéses focibajnokság.

*

Kispiricsi Faluvégi Napok

2010. júliusában egy 3 hétvégén át tartó rendezvénysorozatra invitált a piricsei NYÍRES Hagyományőrző és Természetvédő Kulturális Egyesület.

Ekkor került megrendezésre a Kispiricsi Faluvégi Napok, melyben több népzenei koncert és a kihalófélben lévő népi kézműves mesterség bemutatók voltak láthatók.

Az öt alkalom során fellépett Kátai Zoltán, a Gajdos Zenekar, Fehér Adrienne és zenekara, valamint cd bemutató koncertet tartott a TÖNKÖLY és az EASTERN STATION együttes.

További információ és a részletes programterv: www.nyiresegyesulet.eoldal.hu

Forrás: Nyírség Fejlődéséért LEADER Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása