Kicserélik az ereszcsatornát és nyílászárókat

Felújítják az Orczy-kastély külső homlokzatát, sor kerül az ereszcsatorna és a nyílászárók cseréjére is az e célból benyújtott uniós pályázatnak köszönhetően, tájékoztatott Molnár Péter polgármester.

Az Időskorúak Szociális Otthona épületének korszerűsítésére szerdán írták ki a közbeszerzést. A beruházás 56 millió forintba kerül, az önerő tíz százalék.

(Jász-Nagykun-Szolnok Megye, Új Néplap, 2010.05.23.)

*

Szélesebb lesz a főutca Újszászon

Bruttó 146 millió forintba kerül a vasútállomás és a polgármesteri hivatal közötti főút felújítása, közölte Molnár Péter polgármester.

Az uniós pályázaton nyert összegből a tíz százalék az önerő. A főutcán található belvízelvezető árkot csatornázzák, így lehetőség lesz a korábban öt méter széles utat hét méteressé bővíteni és kerékpársávot létrehozni mindkét oldalon. A kivitelezés során járdát is építenek az út mellett, ezen túl pedig nagy hangsúlyt fektetnek a zöld felület kialakítására.

(Jász-Nagykun-Szolnok Megye, Új Néplap, 2010.05.24.)

*

Megújul a kollégium Újszászon

Felújítják a középiskola kollégiumrészét Újszászon, árulta el Molnár Péter polgármester. Uniós pályázaton az e célra nyert összeg bruttó értéke 480 millió forint, a tíz százalék önerőt a település hitelből finanszírozza. Sor kerül nyílászáró-, tetőcserére és hőszigetelésre is.

Az intézményben geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki a korszerűsítés során, a konyhát pedig hatszáz adagossá bővítik.

(Jász-Nagykun-Szolnok Megye, Új Néplap, 2010.05.25.)

*

Kipróbálhatnak egy fapellet készítő gépet

A nagykörűi asztalosüzemnél egy fapellet készítő berendezést helyeztek üzembe. A gépet kipróbálásra kapták a gyártótól.

Kuruc delegáció megy Törökországba Törökországba látogat a rákóczifalvai Kuruc Hagyományőrző Egyesület. A Nemzeti Civil Alapprogam támogatásával szerveződő utazást a civil szervezet nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése érdekében kezdeményezte.

A "kuruc" delegáció tárgyalást folytat az isztambuli magyar főkonzulátussal, a Tekirdag (Rodostó) város kormányzó hivatalával és a Rákóczi Múzeummel.

*

Macimúzeum felújítás

Rákóczifalván javában zajlik a Macimúzeum felújítása, melynek keretében két helyiséget alakítanak át, fejlesztenek. A "Jászkun Kapitányok nyomában" elnevezésű projektben megvalósuló rekonstrukció azonban nem zavarja a múzeum működését.

A városi intézmény munkatársai a munkálatok idején is fogadják a bejelentkezett csoportokat, látogatókat.

*

Nyitórendezvény Zagyvarékason

"Az oktatás eszközrendszerének fejlesztése az önkormányzat iskolájában" című projekt nyitórendezvényét tartották 2010. június 10-én kettő órától a Móricz Zsigmond Művelődési Ház Könyvtár színháztermében.

*

Megnyitották a tiszaroffi tározót

Még csak most épült, de máris igazolhatja szükségességét az uniós támogatással megépült tiszaroffi vésztározó. Az árapasztó zsilipjeit csütörtökön délután megnyitották. Ettől a szakemberek azt várják, hogy az árhullám csúcsa a megnyitás helyén és a Szolnoki kistérség Tisza-parti településeinél 15, Szolnoknál pedig 11 centiméterrel csökken.

(Jász-Nagykun-Szolnok Megye, Új Néplap, 2010.06.10.)

*

Egyedülálló módon tavaly július óta növekszik a termelés

Jász-Nagykun Szolnok megyében, kistérségenként változóan, de összességében 16 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés áprilisban, mint egy évvel korábban.

Az első négy hónapban pedig összességében csaknem negyedével, 23 százalékkal haladta meg szűkebb hazánkban az ipar teljesítménye a tavalyit.
Mindez nagyobb mértékű emelkedés, mint amekkora visszaesés következett be a gazdasági válság hatására. Így már a válság előtti szintre emelkedett a megyei ipar teljesítménye. Az emelkedésben, a szerkezetátalakítás mellett, jelentős szerepe volt a támogatásokkal megvalósult fejlesztések termelésbe lépésének.

(Jász-Nagykun-Szolnok Megye, Új Néplap, 2010.06.17.)

*

Új egészségházat kap Újszász és környéke

Hamarosan elindulhat az új újszászi egészségház építése. A napokban jogerőssé vált a magánberuházásban készülő objektum építési engedélye, aminek birtokában a beruházó Szirt-Invest Kft. által megbízott kivitelező néhány héten belül munkához is láthat a városban.

— Az egészségházban négy háziorvosi-, két fogorvosi-, egy gyermek- és két szakorvosi rendelő kap helyet. A szakorvosi rendelőkben, rotációs rendszerben, többféle szakrendelést el kívánunk indítani, a lakossági igényeknek megfelelően. Elsősorban fizikoterápiára és a nőgyógyászati rendelésre gondoltunk, de mire felépül a ház, akkorra a többi szakellátást is megszervezzük. A felépülő egészségházban kap helyet az önkormányzat védőnői szolgálata és a központi orvosi ügyelet is, valamint — ennek a magánberuházási konstrukciónak állandó elemeként — egy gyógyszertár is nyílik benne.

Rövid időn belül kiválasztják a fővállalkozó kivitelezőt, és a munka megkezdésétől számított egy éven belül át is kívánják adni a használóinak és az újszásziaknak az egészségházat.

*

Helyi vágóhidat szeretnének létrehozni

„Önellátó” település szeretne lenni Besenyszög. Ez azt jelentené, hogy a szociális földprogramon belül sertéseket juttatnak rászoruló családoknak. Ezt kibővítenék a lakosság tehetős részének sertésállomány fejlesztésével és szeretnének létrehozni helyi vágóhidat és feldolgozó üzemet is. A feldolgozás után, mint helyi terméket forgalmaznák a településen.

*

Felújítják az óvodát Tószegen

A következő tanévtől megújult óvodába járnak Tószegen a gyerekek, ezen a héten ugyanis elkezdődnek az intézmény felújítási munkálatai. Az önkormányzat európai uniós pályázaton nyert forrást a település óvodájának komplex akadálymentesítésére, valamint egy hazai forrásos pályázaton a tetőszerkezet komplett cseréjére.

A kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárás keretében már megtörtént. A munkálatok a tervek szerint július 7-én, szerdán kezdődnek el, s július, augusztus hónapban végzik el.

*

Útban a Tisza Szentendréje cím felé

Immár tizedik alkalommal rendezik meg Nagykörűben a nemzetközi képzőművészeti alkotótábort. Július ötödikétől, hétfőfől a festők kettő, a szobrászok négy hétig tevékenykedhetnek a Tisza-parti településen.

Öt szobrászt és hét festőt vár az önkormányzat a táborba, amelyhez három helyi művész is csatlakozik. A Vajdaságból és Erdélyből érkező szerb, román és magyar szobrászok négy köztéri műalkotást (három fa- és egy kőszobrot) készítenek el és állítanak fel Nagykörűben. Továbbá elkészül Romzsa tanító úr kopjafája is.

A Svédországból, Erdélyből és a Vajdaságból érkező román és magyar festők pedig július tizenhatodikán örvendeztetik meg településen élőket és természetesen minden érdeklődőt a helyben készült alkotásokból összeálló záró kiállítással. Kezük nyomán tovább szépül településünk, gazdagodik képtárunk és gazdagodik a lelkünk is. A tábort a Közép-Tisza- Zagyva Vidékfejlesztési Egyesület anyagilag, a Nagykörű Galéria Közhasznú Egyesület pedig szervezéssel támogatja.

*

Elkezdődhet a makadám utak kátyúzása Tószegen

Végre elkezdődhet Tószegen az utak javítása. Közel két hónapos késéssel tudták elkezdeni a makadám utak kátyúzását.

A késés oka a csapadékos időjárás, valamint az, hogy májusban és júniusban a Tisza áradása és a belvíz miatti védekezési munkálatok értelemszerűen elsőbbséget élveztek a feladatellátás során. A munkálatokat a közcélú munkások végzik, s terveik szerint a kátyúzást a nyár folyamán és az ősz elején elvégzik.

Forrás: KÖZÉP-TISZA-ZAGYVA VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYESÜLET

Cikk megosztása