Sajtófesztiválon jártak a záhonyi diákújságírók

17. alkalommal rendezte meg a DUE Médiahálózat, azaz a honi diákújságírók egyesülete a napokban az Országos Ifjúsági Sajtófesztivált.

A Millenáris Parkban megrendezett eseményen a felső-szabolcsi iskolákat, miként 1995 óta, idén is a záhonyi Dr. Béres József Kollégium médiakörös diákjai képviselték. Az általános- és középiskolai, valamint a felsőoktatási diákmédiák részéről, az ország minden tájáról, mintegy ezer ifjú újságíró és rádiós vett részt az idei Fesztiválon.

A Millenáris Fogadó különböző helyszínein, így a nagyszínpadon, a digitális átállásról szóló tájékoztatóknak otthont nyújtó oldalhajóban, a Tudás pódiumon, sőt még a padláson is folyamatosan zajlottak az események, így például az Országos Diákmédia Pályázat eredményhirdetése, a DUE pályázatainak díjkiosztója, az Országos Iskolarádió Hálózat jutalomsorsolása.

A színpadon Hadházi László humorista nevettetett, a Momentán Társulat rögtönzött, táncolt a Kutyakölykök és a Sick7 formáció, énekelt a Budapest Show Kórus. Nagy sikere volt a közönségtalálkozóknak: Winkler Róberttel, Bazsó Gáborral, Boros Lajossal, Süveges Gergővel, Papp Gergővel, Kovács Áronnal, Horváth Gergellyel és Azurák Csabával beszélgethettek, valamint interjút és közös fotót készíthettek az érdeklődők. A program zárásaként a népszerű énekes-rapper, SP adott koncertet.

forrás: zahony.hu

*

Szociális nyári gyermekétkeztetés 2010. évben

A települési önkormányzat részére szociális nyári gyermekétkeztetés céljából 2010. évben nyújtott támogatás igénylésének, folyósításának és elszámolásának részletes szabályairól szóló 11/2010. (IV. 20.) SZMM. rendeletben foglaltaknak megfelelően az előző évhez hasonlóan, Záhony Város Önkormányzata sikeresen pályázott a szociális nyári gyermekétkeztetés biztosítására településünkön a rászoruló gyermekek számára.

A támogatást azok a települési önkormányzatok igényelhették, amelyek vállalták, hogy 2010. június 16-tól 2010. augusztus 31-ig terjedő időszakban legalább 44, legfeljebb 54 munkanapon keresztül a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára folyamatosan, napi egyszeri melegétkeztetést biztosítanak.

Záhony Város Önkormányzata a fentieknek megfelelően benyújtotta igényét a szociális nyári gyermekétkeztetés megszervezésére, s az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának Nyíregyházi Osztálya döntése alapján, településünkön:

2010. június 16-tól 2010. augusztus 31-ig (54 munkanap) 57 fő rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek napi, egyszeri melegétkeztetését tudjuk biztosítani.
Az elnyert támogatás összege: 1. 138. 860,-Ft.

Az étkeztetés biztosításában az Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Oktatási Intézmény dolgozói, a lebonyolításában a gyermekjóléti szolgálat munkatársai nyújtanak segítséget.

Záhony Város Önkormányzata

*

Záhonyi kollégisták a Kossuth rádióban

Az elmúlt héten a nemzeti főadó Hajnal-Táj című műsorában riport összeállítás hangzott el a záhonyi Kandó Kálmán Közlekedési Szakközépiskola, Gimnázium és Dr. Béres József Kollégium diákjaival és az intézmény igazgatójával, Leleszi Tiborral.

Korpás Éva szerkesztő-riporter a kollégium csaknem másfél évtizede tartó könyvadományozási programjáról kérdezte riportalanyait. Balogh Tímea, Lesku Alexandra, Kertész Tibor, Posta Roland és Tancsik Róbert szervező diákok beszámolójából a hallgatók megtudhatták, hogy első ízben 1997-ben látogattak el a záhonyi diákok a kárpátaljai Csap város és Tiszasalamon község iskoláiba, hogy tankönyvekkel, szépirodalmi és ismeretterjesztő kiadványokkal segítsék a magyar tannyelvű oktatást. Azóta Kárpátaljára 11, Felvidékre 3, Erdélybe pedig egy alkalommal vittek a záhonyiak könyveket, újabban pedig elektronikus ismerethordozókat. Ezalatt az időszak alatt csaknem 30 település - általában nehéz körülmények között működő - magyar iskolájába jutottak el a záhonyi kötetek. A sikeres kezdeményezés nyomán a kezdetben még saját gyűjtésű használt könyvekből álló adományok számos kiadó segítsége révén jelentős arányban új kiadványokkal egészültek ki.

Leleszi Tibor igazgató tájékoztatójából az is kiderült, hogy a Leonardo program révén két ország iskoláival intézményes nemzetközi kapcsolatok kialakítását kezdte meg a határvárosi tanoda.

*

Szélerőmű termeli az energiát Dombrádon

Július 24-én, szombaton tesztelték a dombrádi szélerőművet. Gál Sándor tulajdonos lapunknak elmondta a szélerőmű egyedülálló a térségben.

– A szélerőmű ötlete a zöldenergia támogatása kapcsán merült fel. Építményünk egyedülállónak tekinthető a térségben, mivel sehol máshol nincs 20 kW teljesítményű szélerőmű” – emelte ki a tulajdonos, aki a szerkezet megépítéséhez 2009-ben a Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület egyik pályázata során nyert közel tízmillió forintot.

A szélerőmű alapegysége a tengeren túlról, Kínából érkezett, míg a technikai része a szomszédos Ausztriából. A szerkezet mintegy 24 méter magasan áll a tulajdonos telepén, a dombrádi Gál Tüzép-en. A szélerőmű által termelt energia egy része a saját telephely áramellátásának segít be, illetve a fel nem használt energia előzetes szerződés alapján az áramszolgáltató hálózatába töltődik. Amennyiben az erőmű beváltja a hozzá fűzött reményeket, további nagyobb teljesítményű szerkezet felállítására kerülhet sor – fejezte be Gál Sándor, tulajdonos.

- Veres Enikő -

forrás: szon.hu

*

Felújított iskolában kezdik az új tanévet a diákok

2009. június 03-án az Önkormányzati Minisztérium, mint Támogató, és Záhony Város Önkormányzata, mint Támogatott között aláírt Támogatási Szerződés szerint Önkormányzatunk 15.980.000 Ft egyszeri jellegű, vissza nem térítendő támogatásban részesült a záhonyi Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény iskolaépületének felújítására vonatkozóan.

2010. első negyedévében, a közbeszerzési eljárás lebonyolítása, majd a kivitelező kiválasztása után 2010. május 17-én a vállalkozási szerződést a nyertes ajánlattevő SZAKSZIG Kivitelező és Szolgáltató Kft-vel (4400, Nyíregyháza, Pazonyi tér 12.) megkötöttük.

A kivitelezői szerződésben és a támogatási szerződésben foglaltak szerint az alábbi munkavégzések történtek:

A tetőtérben a tantermi helyiségekben, valamint a közös használatú helyiségekben új olajlábazat készült, valamint belső falfestés történt. A beltéri nyílászárókat lecserélték, a régi beltéri ajtók helyett új, alapozott acél ajtótokok, ajtólapok, kilincsgarnitúrák kerültek elhelyezésre. A tetőtéri tantermekben és a közös használatú közlekedőkben, folyosókon a meglévő padlóburkolatok cseréje megtörtént. A meglévő lapburkolatok felbontásra kerültek, a tantermekben lévő műanyag szőnyegburkolatok eltávolításra kerültek. GRES lapból megtörtént a padlóburkolat burkolása, a szükséges 10 cm-es lábazatburkolat készítése. A meglévő aljzat kiegyenlítése után a tantermekben a PVC burkolat elhelyezésre került, a hozzá tartozó lábazat kialakításával.
A közlekedőkben található beépített laminált bútorlemez ajtajú szekrények felújítása is megtörtént.
A tetőtéri vizesblokkokban a burkolás, festés, szaniterek cseréje az alábbiak szerint valósult meg: a meglévő lapburkolatok felbontásra kerültek, a falakon, oszlopokon az új burkolatokat elhelyezték. A belső falfestések a megfelelő előkészítő munkák elvégzése után megtörténtek. A meglévő vízellátási berendezési tárgyak, falikutak, mosdók, szaniterek bontása után, az új kézmosók, WC csészék, piszoárok, csaptelepek és szerelvényeik felszerelése megtörtént.
Fűtéskorszerűsítés keretében új, acéllemez kompakt lapradiátorok és termosztatikus szelepfejek felszerelése történt, valamint a megmaradó radiátorok mázolása magasfényű zománcfestékkel.
A tornatermi lapostető szigetelése során a meglévő bitumenes lemez szigetelésének bontása és a tetőtakarítás után a csapadékvíz elleni szigetelést mind az alsó, mind a felső rétegekben elvégezte a kivitelező, majd páraszellőzők elhelyezése történt meg. Ennek eredményként a tornatermi beázások megszűntek.

Az építési költségekhez Záhony Város Önkormányzata további 3.996.000 Ft-tal járult hozzá, így a támogatási összeggel együtt az Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény iskolaépületének tetőtéri szintje teljes mértékben megújult, mely reményeink szerint mindenki megelégedésére szolgál.

forrás: zahony.hu

*

Színházkedvelők „napja” Záhonyban!

Május 14-én nevetéstől és tapstól visszhangzott a Művelődési Ház színházterme, ugyanis egy napon három teltházas előadás is volt a budapesti Fogi Színháza művészei közreműködésével. Délelőtt és délután gyermekszínházi előadáson vehettek részt a nebulók, a Hófehérke meg a törpék című zenés mesejátékon izgulhattak a helyi és a környékbeli településen élő óvódások és kisiskolások.

Este a Pénz áll a házhoz című két felvonásos vígjáték nyújtott igazi kikapcsolódást a színházkedvelő felnőtteknek. A darabban olyan neves és népszerű színészek szórakoztatták a nagyérdeműt mint Straub Dezső, Rátonyi Hajni, Vándor Éva, Harsányi Gábor és Beleznay Endre.

A rendkívül humoros, fordulatokban bővelkedő komédia után mindenki nagyszerű élménnyel gazdagodva, jókedvűen térhetett haza.

*

Folyamatos fejlesztések a „Kelet kapujában”

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának (GOP) keretében 2007-2013 között a gazdaságfejlesztés területén mintegy 1100 – 1500 milliárd forint uniós forrást hívhatnak le a magyar gazdasági élet szereplői.

A GOP-2007-3.2.1 Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése elnevezésű pályázat célja a Magyarországon áthaladó áruáramlatok magas hozzáadott érték tartalmú szolgáltatásokkal történő kiszolgálása, főként a szállítási módokat összekapcsoló logisztikai központok fejlesztésével.

A pályázat az intermodális logisztikai központok komplex technológiai fejlesztését támogatja, azaz nem csupán eszközök beszerzését, hanem az összes kapcsolódó beruházást is, például: eszközbeszerzés, betanítás, gyártási licence, online megjelenés. A regionális logisztikai központok fejlesztésével javul a hazai kis- és középvállalkozások versenyképessége is. Ezen pályázat sikeres elbírálásával nyert 2009-ben közel 600 millió forintot a záhonyi székhelyű Kelet–Trans 2000 KFT.

Az elnyert összeg 50%-os állami támogatottságú, a többi rész önerő. A Kelet–Trans 2000 KFT tevékenységi körébe főként a záhonyi logisztikai szolgáltatások, szállítás, szállítmányozás tartozik.

A Kelet–Trans 2000 KFT a 600 millió forintos beruházásnak köszönhetően megkezdte a nagyobb mennyiségű árukezelést és a magasabb minőségű szolgáltatásra rendezkedett be.
A cég vezetői idén január végén sajtótájékoztatót tartottak partnereiknek, azoknak az alvállalkozóknak, akiknek különböző szolgáltatásokat nyújtanak.

„ A tájékoztató célja az volt, hogy tájékoztassuk partnereinket a projekt folyamatáról, valamint hogy részletes beszámolót kaphassanak az eddigi fejlesztésekről, beruházásokról – tájékoztatott Soltész László ügyvezető igazgató, aki úgy vallja, hogy: a jelen pénzpiaci világválságidején nem megtorpanni, leépíteni kell, hanem előre kell menekülni, a fejlesztéseket véghez kell vinni, hiszen a válság eloszlása után az lesz a porondon, akinek készen van az infrastruktúrája. A Kelet–Trans 2000 KFT ezen cégek közé tartozik”.

A projekt teljes egészében 2010. június 30-ára fejeződik be, de már most érezhető az eredmény, hiszen harminc százalékkal nőtt a Kelet – Trans 2000 Kft raktárkapacitása és húsz százalékkal emelkedett az átrakási kapacitása is.

*

Mándok Város önkormányzati hivatal komplex akadály-mentesítési pályázatot nyert

Mándok Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Program keretében meghirdetett „4.1.5-09 Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz” című pályázati felhívás keretében pályázatot nyújtott be „Az önkormányzati ügyfélszolgálat komplex akadálymentesítése Mándok Városában”  címmel, melyet a kiíró szervezet a szakmai értékelés során a nyertes pályázatok között jelölt meg.

Az Európai Unió és a magyar állam támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló pályázat keretében az önkormányzat 14.327.802,- Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el, melyet további 1.591.978,- Ft pályázati önrésszel egészít ki a beruházás megvalósításához.

*

Immár második alkalommal repülnek ki a Katica Zenebölcsi óvodáskorúvá érett Katicái

2009. szeptemberében megújult környezetben indult a zenebölcsi második éve; új terem és új arculat várta a kis vendégeket. A szép számban megjelent gyerekekből és szüleikből év végére összetartó közösség formálódott, s bár néhány gyermektől az óvodakezdés miatt sajnos el kell válnunk, jövő tanévben ismét elindul a bölcsődés korúak számára tartott foglalkozás. Az anyanyelvi fejlesztés mellett számos területen fejlődnek a zenebölcsi tagjai.

A zenei- és mozgásfejlesztés során nagy hangsúly kerül a nagymozgás és a finommozgás fejlesztésére, valamint ritmusérzék-, egyensúlyérzék, mozgáskoordináció és testséma fejlesztő játékok színesítik foglalkozásainkat.

A gyermekek itt szerzik első közösségi élményeiket, hiszen társaikkal együtt játszanak és osztoznak a játékokon.

Forrás: Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása