Ismét elindult a Leonardo da Vinci Program az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület területén

Immár második alkalommal indul útjának a Leonardo Program Észak-Borsodban. Az Európai Bizottság Egész Életen át Tartó Tanulás Programja keretében a fiatalok három és fél hónapot tölthetnek Olaszországban, szakmai gyakorlatot végezve.

A BÜKIKA- Bükki Hegyhát- Kamaszparlament Ifjúságáért Közhasznú Alapítvány nagy fába vágta fejszéjét, hiszen Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű térségében, ahol sokszor a fiataloknak a településekről sincsen lehetőségük kimozdulni, most Olaszországba küldi az ifjúságot tanulni.

A fiatalok talpraesettek, kreatívak, nyitottak és mindenekelőtt szívják magukba a tudást, a nyelvet, az olasz kultúrát. Az alapítvány önkéntesei nagyon fontosnak tartják, hogy felkészült, versenyképes fiatalokká érjenek ez alatt a pár hónap alatt a résztvevők, hogy megállják helyüket az idegen országban.

Ebben az évben 11 fiatal, Olaszország három térségét hódítja meg. Öten mennek Padovába- vendéglátás, reklám, marketing és ifjúsági területre dolgozni, ketten egy rendkívül aktív, dinamikus ifjúsági szervezethez mennek Casertába és végül, a tavalyi évtől eltérően Umbriába, az ottani HACS- val kötött megállapodás keretében négy fiatal ismerkedhet a kis-és középvállalkozások, kézműves mesterségek összetartóival, az ottani GAl-lal, valamint helyi szövetkezetekkel.

A fiatalok izgatottan várják életük talán egyik legnagyobbnak ígérkező kalandját, de addig is tréningeken építik kis közösségüket, anyanyelvi tanárok segítségével sajátítják el a nyelvet és mindenekelőtt érett, felelősségteljes felnőttekké válnak, akik hazatérve kicsiny országunkba, tudásuk bővítésével hozzá tudnak majd járulni annak fejlődéséhez. (további fotók a cikkek alatti galériában találhatók)

*

Május 27 és 30. között megrendezték a XII. Ózdi Napokat

Budapest és Balatonfüred mellett az ÓMI Városi Művelődési Központ „Olvasó” épülete kapta idén az IOCOMOS díjat. Az elismerés az elmúlt három év rekonstrukciós munkálatainak elismeréséül szolgál, mert sikerült megőrizni az épület eredeti jellegét, érdekességeit, egyszersmind megfelelni a modern kor művelődési intézménnyel szembeni követelményeinek.

Az Olvasó tükörtermében nyitották meg a II. Ózdi Ipari Örökségvédelmi Konferenciát. Benedek Mihály polgármester köszöntője után Drótos László, az Ipari Örökség Útja Egyesület alelnöke arról beszélt, hogy Ózd számára egyik kitörési pont lehet, ha egyedülálló ipari emlékeit megóvja. Dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke is a megőrzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az Ózdi Napok keretében immár hagyományosan megrendezték a XXX. Ózdi Honismereti Pályázat ünnepélyes díjkiosztóját. Ez a pályázat nem csak a város, hanem a környező települések történelmét, hagyományait, érdekességeit is hivatott megőrizni, és közérthetőbbé, közismertebbé tenni.

Ebben az évben ifjúsági kategóriában Lendvai Lilla és Lénárt Márta 56-os dolgozata nyert, a felnőttek között pedig Csák Lászlóné pályázata, amelyben a környékbeli térség asszonyinak hétköznapi életét mutatta be, háztartásvezetési szokásaikat, különleges, helyi recepteket.

*

Díjugrató versen az uraji lovas pályán

Díjugrató versenyt rendeztek két kategóriában az uraji lovas pályán június 13-án. A jelentkezők az ország különböző lovas klubjaiból kerültek ki, Budapestről, Bács-Kiskun megyéből, de jöttek Szlovákiából és Fehér-oroszországból is.

A versenyt megelőző két napban a nevezők edzőtábort tartottak a helyszínen. Délelőtt a fiatalok versenyére került sor, ahol volt olyan induló, aki először nevezte a lovát versenyen. Mindkét kategóriában kitűnő teljesítményt nyújtottak a versenyzők, sajnos az Ózdi Lovas Klub idén nem képviseltette magát.

A versenyhez kapcsolódott néptáncbemutató, az ózdi lovas bandérium ünnepélyes felvonulása és különböző hagyományőrző programok is. A rendezvény végén fogathajtó bemutatót láthattak az érdeklődők.

*

Az első flashmob Ózdon

A Bárka Színpad szervezésében 2010. június 26-án és 27-én került sor a XIII. Utcaszínházi –Zenei Napokra az ózdi városi Ifjúsági Parkban. A felnőttek és a gyerekek is egyaránt találtak maguknak érdekes programokat.

A Bem Úti Általános Iskola és Óvoda diákjai előadásában láthattuk a Lúdas Matyit, és több más bábelőadás is várt az érdeklődőkre. Lehetett kipróbálni különböző hagyományos népi játékokat, helyi művészek segítségével korongozni, és volt arcfestés is. Esténkét koncertek voltak, helyi és megyei zenekarokkal.

Szombat este pedig megrendezték az első ózdi fleshmobot. Este hat órára a helyszínre érkezett egy tűzoltó autó, és habtengert zúdított a színpad előtt összegyűltekre, majd szirénázni kezdett. Az e-mailben szétküldött felhívás szerint ez volt a jel, így mindenki elővette a magával hozott buborékfújót, és rengeteg buborékot fújtunk egyszerre.

*

X. Borsodi Művészeti Fesztivál

2010. június 15-26 között került megrendezésre a tízedik Borsodi Művészeti Fesztivál térségünkben. A mára már híressé vált rendezvény több helyszíne is érintette az Észak-Borsodi LEADER Unió Egyesület településeit.

Dubicsányban a Fignár Fesztivál Udvarban rendeztek különféle kiállításokat, koncerteket. A kiállítók között volt Mészáros István- festőművész, Gulyás Miklós – fotóművész, Varkoly László – szobrászművész, Gyenes Gábor – grafikusművész, Dobos Norbert – festőművész. Emellett az érdeklődők bordalokat hallgathattak, valamint a Kazincbarcikai Borkultúráért Egyesület jóvoltából meghallgathatták a bor és a művészet kapcsolatról szóló előadást is.

Sajógalgócon immár hagyománynak számít a Benkó Dixieland Band fellépése. A kedvelt koncerten kígyózó sorokban állnak fiatalok és idősebbek egyaránt, hogy a templomtér dombján élvezhessék a rendezvényt.

A Lázbérci- víztározó gátján, festői környezetben került megrendezésre június 26-án a Rúzsa Magdi koncert. Mesébe illő helyszínen, a fák árnyékában élvezhették az érdeklődők a rendezvényt.

Mindent egybe vetve, árvízzel és árvíz nélkül, ismét sikerrel zárult az idei Borsodi Művészeti Fesztivál, köszönettel a lelkes szervezőknek.

Forrás: Észak-Borsodi LEADER Unió Helyi Közösség Egyesület

Cikk megosztása