Megújult a görög katolikus templom Szuhakállóban

Szuhakálló egyik meghatározó középülete, a helyi görög katolikus templom pályázati támogatásból (ÚMVP III. tengely, Vidéki örökség megőrzése) került felújításra. A munkálatok nagy része, a jeles egyházi ünnepre, Pünkösdre elkészült.

Megvalósult a templomhajó burkolása, udvari díszburkolat, támfal létesítése, nyílászárók cseréje, ivóvíz bevezetés és hangosító rendszer kiépítése.

A felújításról készült képek a www.szuhakallo.hu weboldal Aktualitások fülére kattintva nézhetőek meg.

*

Korszerűsödik és bővül az Edelényi gimnázium

Elhelyezte 2010. 05. 27-én csütörtökön Molnár Oszkár polgármester, országgyűlési képviselő és Buzál Csaba projektvezető az edelényi gimnázium korszerűsítésének és bővítésének az alapkövét.

A felújítása végéhez közeledő északi szárnnyal együtt mintegy 300 millió forintos fejlesztés valósul meg. Ezen belül a jelenlegi projekt közel 230 millió forintos támogatást nyert el az Észak-magyarországi Operatív Program keretében még tavaly. Molnár Oszkár az alapkőletételi ünnepségen köszönetet is mondott mindenkinek, akinek a munkája révén a pályázat sikeres lehetett, külön kiemelve a választókerület előző egyéni parlamenti képviselőjének, Gúr Nándornak a hathatós közreműködését.

A most induló munkálatok során alternatív fűtésrendszert építenek ki, biztosítva az energia- és költséghatékony működést. Megoldják az akadálymentesítést, így minden fogyatékkal élő számára biztosítottá válik a közlekedés, tájékozódás. Nyolc új helyiség oldja meg a helyhiány eddigi gondját: egy a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztését szolgáló szobát, két nyelvi termet, két informatikai szaktantermet, két környezetvédelmi laboratóriumot és egy biológiai szaktantermet alakítanak ki. A termeket információs és kommunikációs technológiák fogadására alkalmassá teszik.

Molnár Oszkár hangsúlyozta: az önkormányzatnak mindent meg kell tennie azért, hogy a térség egyetlen középfokú oktatási intézménye saját fenntartásban maradjon, még akkor is, ha a normatívát költségvetéséből ki kell egészítenie. A fennmaradáshoz szükséges a közel 50 esztendős épület felújítása, korszerűsítése, de az is, hogy a pedagógusok munkája eredményeként a tanulói létszám tartható legyen.
A közbeszerzési eljárás eredményeként a helyi Mónusz Kft. nyerte el a kivitelezést, amelynek befejezése szeptember 19-re várható.

*

Barlanglátogatási tájékoztatás az Aggteleki Nemzeti Park felhívása alapján

A közelmúlt csapadékos időjárása nem okoz különösebb gondot az Aggteleki Nemzeti Park barlangjainak látogathatóságában. Egyedül a Vörös-tói barlangszakaszt kellett lezárni a látogatóforgalom elől, mivel ott víz borítja a túra útvonalat. (A szakasz megnyitásáról a honlapon, vagy a 48/503-000 telefonszámon lehet tájékoztatást kapni).

Külön érdekessége a csapadékos időszaknak, hogy a nagyobb mennyiségű beszivárgó vizek miatt olyan képződmények is "életre keltek" melyek korábban már inaktívak -szárazak- voltak, így a barlangok most ritkán látható szépségükben mutatkoznak be.

*

Uniós élelmiszersegély Izsófalvának

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ismét élelmiszercsomaggal támogatta a rászorulókat. Az EU élelmiszersegély osztására május második felében került sor. Izsófalván a 63. életévüket betöltött nyugdíjasok részesültek adományban. Izsófalván kívül még kilenc nehéz helyzetben lévő település kapott május 20-án csomagot.

Detre László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársa koordinálta a liszt-, cukor-, tészta-szállítmány elosztását. Izsófalva Nagyközség Önkormányzatának vezetői, illetve a község lakosai hálásak a segélyszervezet nyújtotta támogatásért.

*

Nemzetközi szakmai fórum Galvácson

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület 2010.05.03-án nemzetközi szakmai fórumot tartott Galvácson, meghívottai német és szlovák LEADER Akciócsoportok képviselői és a Borsod-Torna-Gömör Egyesület elnöksége.

A németországi Hesselberg régióból egy helyi akciócsoport képviselői, szlovákiai Rudohorie térségéből és Domica térségéből szintén egy-egy képviselői érkeztek.
A szakmai rendezvény célja a LEADER típusú fejlesztések eddigi tapasztalatainak átadása, a sikeres projektek ismertetése, valamint a németországi és szlovákiai vidékfejlesztési gyakorlat átadása volt.

A fórum a délelőtti órákban kezdődött, Urbánné Pásztor Edina, a Borsod-Torna-Gömör Egyesület elnöke köszöntötte a vendégeket, majd felkérte az akciócsoportok vezetőit, mutassák be szervezetüket és eddigi LEADER fejlesztéseiket. Elsőként a németországi Entwicklungsgesellschaft Region Hesselberg mbH Lokale Aktionsgruppe Altmühl-Wörnitz e. V. Region Hesselberg AG e. V. elnevezésű akciócsoport képviseletében Siegfried Heß, Leutershausen polgármestere tartott beszámolót. A térség bajor tartomány, 24 település alkotja, az akciócsoport három fő célt fogalmazott meg: egy élhetőbb jövő a hegyvidéki régióban, fenntartható gazdasági fejlődés, életminőség javítás. Az akciócsoport konkrétabb céljai közé tartozik a Hesselberg régió szélesebb körrel való megismertetése, értékek teremtése, a régión belüli információáramlás és kommunikáció javítása. Vezérelvük: ”A régió igazi értékei az emberek.

A Borsod-Torna-Gömör Egyesületet Urbánné Pásztor Edina, az akciócsoport elnöke röviden összefoglalta az Egyesület tevékenységét. Az akciócsoport működési területe a Bódva és a Sajó folyók völgyére, az Aggteleki-karsztra, a Borsodi-dombságra, a Rudabányai-hegységre, valamint a Cserehátra terjed ki. A térség az Edelényi, a Kazincbarcikai és a Miskolci kistérségekhez kapcsolódó 77 települést foglalja magába. A terület településszerkezetében az 500-2000 fő közötti települések dominálnak. E kis lélekszámú helyi közösségek számtalan olyan megőrzésre érdemes történelmi, kulturális, épített és gasztronómiai örökséggel endelkeznek, amelyek megfelelő hasznosítása kitörési pontot jelenthet számukra a gazdasági-társadalmi elmaradottságból.

A szlovákiai Mas Rudohorie elnevezésű akciócsoport képviseletében Bernadett Remák, az akciócsoport elnöke mutatta be röviden szervezetüket. A Rudohorie térség területileg Szlovákia legnagyobb lánchegysége, adottságai elsősorban a turizmusnak kedveznek. 2008-ban alakult meg a Mas Rudohorie, azaz a Rudohorie Helyi Akciócsoport, amelyet 15 település alkot, eddigi legnagyobb projektje saját Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájának elkészítése volt, melyet 2010.06.02. napján a szlovák Mezőgazdasági Minisztérium sikeresnek nyilvánított.

A Mas Kras szlovákiai akciócsoportot Pápaiová Silvia, az akciócsoport elnöke mutatta be. Az akciócsoport 2006-ban alakult meg a Domica kistérség területén, 19 településből áll, szomszédos az Aggteleki Nemzeti Parkkal. A területe nagyon gazdag természeti kincsekben, egyedi mikroklímával rendelkezik, ennek köszönhetően az UNESCO felvette a kulturális és természeti világörökség listájára, ez lehetővé teszi a falusi agrárturizmus fejlesztését. A szervezet 2010. május 19-én kapta meg a Helyi Akciócsoport megnevezést. Jelenleg az első pályázati felhívásukon dolgoznak. Területükön a legnagyobb megoldásra váró probléma a munkanélküliség, megoldást képzések szervezésében, a vidéki turizmus fellendítésében látnak. Céljaik közé tartozik a határon túli együttműködés.

A bemutatkozásokat követően együttműködési megállapodások születtek az akciócsoportok között a hasznos tapasztalatok átadása és a sikeres vidékfejlesztés reményében. A rendezvényt munkaebéd zárta, ahol tovább folytatódott a tapasztalatcsere kötetlen beszélgetés formájában.

*

Civilek, vállalkozók, rendezvények támogatása Kazincbarcikán

Még áprilisban döntött úgy Kazincbarcika Önkormányzatának képviselő testülete, hogy újra meghirdetik a gazdasági visszaesés következtében átmenetileg nehéz helyzetbe került helyi mikro és kisvállalkozások foglalkoztatottságát elősegítő pályázatát. Kazincbarcika képviselő testülete 2010-re 15 millió forintot különítettek el erre a célra.

Az év első negyedében 37 munkahely megőrzésére 4 millió 895 ezer forint értékben támogatták a pályázókat. Jelenleg 23 pályázatról 3 704 400 forint értékben 28 munkahely megőrzéséről döntöttek. A civil szféra támogatására a 2010-es költségvetésben 4 millió forintot különítettek el. Szintén pályázat útján lehetett a szervezeteknek hozzájutni az 50 000 és 400 000 Ft közötti vissza nem térítendő összeghez. Összesen 20 szervezet nyújtott be pályázatot 3 millió 556 000 forintértékben. A keretösszegből fennmaradt 544 000 forintra új pályázati kiírásról döntöttek. Köztéri műalkotások áthelyezéséről is határoztak a képviselők. A Május 1 úti orvosi rendelő belső udvarában található Varga Miklós Gémcsalád című alkotása. Az orvosi rendelő felújítása után-, amely hamarosan befejeződik- a belső udvar elveszítette a funkcióját. Ezért ezt a szobrot az Egressy és a Jószerencsét út körforgalmának belső, virágágyással díszített részében tervezik elhelyezni akkor, ha nem jelent baleseti veszélyforrást a közlekedőkre.

Somogyi József Anyaság című alkotása évtizedekig az Építők útjai óvoda udvarát díszítette. Néhány éve a szobrot ledöntötték a talapzatáról és a földön fekszik. A képviselők úgy ítélték meg, hogy méltó helye a Dózsa György úti műemlék református templom előtti közösségi tér legyen. A területen ugyanis park, sétány és játszótér épül, amelynek munkálatait hamarosan megkezdik. Jól vizsgázott a térfigyelő rendszer az elmúlt egy esztendőben és beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

Ezt állapították meg a képviselők a térfigyelő rendszer tapasztalatait összegző beszámoló kapcsán. Kazincbarcikán tavaly június 1-e óta üzemel az első ütemben 15 kamerás, majd tavaly december óta újabb 7 kamerával és egy munkaállomással bővített rendszer, amelynek működtetésére 2009. június 10-én háromoldalú megállapodást írt alá Kazincbarcika Város Önkormányzata, a Borsod- Abaúj- Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság és az Országos Rendőr-főkapitányság Gazdasági Főigazgatósága. Tavaly év végén a rendszer fejlesztéséről is döntöttek a képviselők: újabb hét kamara és egy újabb munkaállomás beszerzésére mondtak igent, amelyre akkor 9 millió forintot szavaztak meg. Az új munkaállomásra azért volt szükség, mert a megváltozott jogszabályi feltételeknek köszönhetően lehetőség nyílott a rendőrség által működtetett térfigyelő rendszer közterület felügyelet általi párhuzamos figyeléséhez.

forrás: www.kazincbarcika.hu

*

Virágos Múcsonyért 2010. lakókörnyezet-szépítő verseny

Múcsony Nagyközség Képviselő-testülete pályázatot hirdet a település képének esztétikai fejlesztése érdekében. A pályázatokat 2010. július 23-ig lehet benyújtani az alábbi kategóriákban: legvirágosabb ingatlan a családi házas övezetben, legvirágosabb bérház, legvirágosabb utca, az ingatlan legkedvesebb zuga.

A díjazottak a 2010. augusztus 6-án megrendezésre kerülő Falunapon vehetik át jutalmukat. Részletek és a pályázati adatlap megtalálható a www.mucsony.hu weboldalon.

*

Edelényi Kistérségi Szakmai Nap

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület és az Edelényi Kistérség Többcélú Társulás 2010. június 18-án nagy sikerrel rendezte a jubileumi 20. Edelényi Kistérségi Napot az Égervölgyi Ifjúsági Táborban. A rendezvényt Szaniszló János elnök nyitotta meg, ezt követően fellépett a Bódvaszilasi mazsorett-csoport és megkezdődött a Kistérségi főzőverseny.

A délelőtti órákban a térség polgármesterei, jegyzői, köztisztviselői, önkormányzati képviselői, valamint a civil szervezetek delegáltjai szakmai programokon vehettek részt, ahol az aktuális programokról, pályázatokról, valamint a jövőbeni tervekről, teendőkről egyeztettek egymással.

A rendezvény keretén belül a komposztálást népszerűsítő előadáson és vetélkedőn vehettek részt az érdeklődők. A több mint 10 település részvételével lezajlott rendezvényen, már hagyománnyá vált a települések és különböző szervezetek közötti szabadtéri főzőverseny, ahol idén Lak-Irota páros vitte a prímet, a zsűri az ő főztjüket találta a legjobbnak.

A délután folyamán kulturális és szórakoztató programok várták a résztvevőket: a Százszorszép Mazsorett Csoport, Badár Sándor és Szőke András humoristák, hastánc bemutató, Korda György és Balázs Klári. A kora délután kezdődött Táncház keretén belül fellépett az Árok Zenekar, Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes valamint a Bódva-völgyi Néptáncegyüttes. Kora este a Banquett zenekar szórakoztatta a jelen lévőket. Egész nap sportvetélkedőkön vehettek részt a mozgásra vágyók: futballmeccs, darts, asztalitenisz, asztalifoci, legerősebb ember verseny, tollaslabda-bajnokság gazdagította a Kistérségi Nap programját.

Az ÁNTSZ Edelény Városi Intézete szűrősátor felállításával adott lehetőséget egészségügyi szűrésre, amit idén is nagyon sokan igénybevettek.
A rendezvény 200-300 fő részvételével zajlott le.

*

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület részt vesz a spanyol nemzetközi projektben

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület 2010. június 16-17-18-án részt vett a Naturama Szövetség Bánkon megrendezett találkozóján, ahol a Szövetség tagjain kívül részt vett két spanyol LEADER csoport munkatársa is, név szerint Eloy Rodrígez, a CEDER Valle de ESE-Entrecabos csoport munkaszervezet vezetője, e csoport elnökhelyettese Jesús Landeira, valamint Sebastián Lozano, munkaszervezet vezető a GAL El Condado de Jaén csoport (az európai Területi Védjegy megalakító csoportja) munkaszervezet vezetője valamint Cecilia Antonelli, aki koordinátor a Védjegyes Nemzetközi Együttműködésben.

A találkozó célja, a Területi Védjegy projekt sikeres megvalósításának ismertetése a magyar LEADER csoportok képviselői számára. A Védjegyes Nemzetközi Együttműködés projekt célja a résztvevő térségekben egy olyan, az Európai Térségi Minőségi Védjegy által elismertethető, és annak ezáltal részévé is váló, Térségi Minőségi Védjegyet létrehozni, amely gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi minőség együttes javításával hozzájárul a térségi minőségi márka kialakításához, és egyúttal megerősíti az ott lakók identitását és kötődését.

A védjeggyel csak magas minőségű termékek és szolgáltatások rendelkezhetnek, amelyeket a helyi alapanyagok és erőforrások felhasználásával állítanak elő, ezzel új munkahelyeket teremtve és növelve a térség életminőségét.

A Spanyol Környezetvédelmi Minisztérium lehetővé teszi a transznacionális és térségek közötti együttműködést, mely keretén belül a Borsod-Torna-Gömör Egyesület lehetőséget kapott a spanyolok által sikeresen lebonyolított Területi Védjegy projekt megvalósításának megismerésére. Az Egyesület elnöksége döntése alapján elfogadja a spanyol kezdeményezést és 2010. októberében néhány delegált tag látogatást tesz egy olyan spanyol térségben, ahol már előzetes tapasztalatokkal rendelkeznek a védjegy bevezetése terén.

*

Megkezdődtek a 2010. évi RUDAPITHECUS-kutatások

2010. július 14-én megérkeztek Rudabányára a 2010. évi Rudapithecus-kutatások résztvevői. Dr. David R. Begun paleoantropológus professzor vezetésével július 15-én kanadai és más országokbeli kutatók kezdték meg a munkát a lelőhelyen.

Magyar részről Dr. Kordos László professzor, a Magyar Állami Földtani Intézet igazgatója felügyeli az ásatásokat és vesz részt az előkerülő leletek értékelésében. Ahogy az elmúlt években tettük, honlapunkon az idén is beszámolunk a munka menetéről, állásáról, és természetesen azonnal hírt adunk az esetleges újabb szenzációs leletekről.

Ide kapcsolódó hír, hogy a világ vezető szakfolyóirata, a Londonban megjelenő Journal of Human Evolution egyik 2009. évi számában Begun professzor és Tracy L. Kivell antropológus (University of Toronto) hosszabb tanulmányt közölt a rudabányai leletanyagban talált főemlős kéztőcsontokról (carpal bones), amelyek tudományos szempontból nagy jelentőséggel bírnak.

Forrás: rudabanya.hu

Forrás: Borsod-Torna-Gömör Egyesület

Cikk megosztása