Két évtizedes a horgásztábor

Hatalmas halpusztulás a szennyezett Hortobágy-folyón, mégis tudtak hódolni kedvenc szabadidős tevékenységüknek. Idén immár 20. alkalommal szervezte meg a Hajdú-Bihar megyei Horgászszervezetek Szövetsége az Ifjúsági Horgásztábort.

Ebben az évben a helyszín nem más volt, mint Hortobágy, ahol próbára tehették magukat a megyei horgászfiatalok július 1. és 10. között. A rendezvény alatt számos programon vehettek részt a 9-18 évesek. A táborozókat elsősorban a Hortobágy-folyón való horgászás kötötte le, de meglátogatták az Ohati halastavakat is.

"Következő nap vonattal mentünk az Ohati horgásztavakra, ahol már igazán sok kapás és hal volt. Pista bácsi azt mondta, hogy a halfogó versenyt is itt rendezi meg, ennek mindenki örült. A megmérettetés előtt egy nappal már mindenki szerelt és etetőanyagot kutyult" - mondta el az egyik lelkes táborlakó.

"Az egyik halfogás alkalmával egy 3,8 kilogrammos amúr került a horogra" - mondta Csizmadia István, a tábor főszervezője, aki mindent megtett azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. A 21 fős csapat ellátogatott a hortobágyi Madárkórházba, csónakáztak a Hortobágy folyón és kipróbálták a balmazújvárosi strandot is. Megtekintették a kézműves udvart, ahol mindenki szabadon készíthetett magának valamilyen emléktárgyat. Egyik alkalommal a Halastavi-tanösvényen vasutaztak a táborozók, és megismerkedtek a vízi élővilággal, illetve a hortobágyi nevezetességekkel. Szerveztek továbbá vetélkedőket "! tusa verseny"-ként meghirdetve, amely célbadobásból, szellemi- és barkácsvetélkedőből, valamint halfogásból állt. A rangadó legeredményesebb pecásai serleget kaptak, azonban senki nem ment haza üres kézzel, hiszen mindenki rengeteg ajándékot kapott. Fődíjként a táborból ketten az Országos Horgásztáborba is elmehetnek, ráadásul ingyen.

Rossz időben sem unatkoztak a kicsik, ugyanis csocsózhattak, illetve teremfocizhattak a helyi iskola épületében. "Nagyon tetszett a tábor, jó volt a hangulat és elég sok halat is fogtunk. A szabadidős programok változatosak voltak. Egy baj volt csak, hogy nagyon hamar eltelt a tíz nap, de remélem jövőre megint találkozunk" - ilyen és ehhez hasonló beszámolókkal tértek haza az ifjú táborlakók.

forrás + kép: haon.hu

*

Tovább bővíti szolgáltatásait a hortobágyi Madárpark

A négy évszakos, folyamatos működést, a látogatók kényelmét és a gyógyító munkát is segítik azok a fejlesztések, amelyek eredményeként augusztus végére megújul a hortobágyi Madárpark. Az évi 30-40 ezer látogatót vonzó Madárpark Hortobágyi új - Európa szerte egyedülálló - létesítménye. Itt a Madárkórház Alapítvány madármentő tevékenységét, a szárnyas betegek ellátását, és a szabad életre való felkészülésüket ismerhetik meg látogatók, anélkül, hogy zavarnák a betegeket vagy a gyógyító munkát.

A Madárpark tartalmas kikapcsolódást nyújt óvodás-iskolás csoportoknak, családoknak és szakembereknek egyaránt. Ez eddigi négyéves sikeres működés alatt azonban olyan igények fogalmazódtak meg a látogatók kényelme, szórakoztatása és a gyógyuló betegek szakszerű elhelyezése érdekében, melyek teljesítésére az alapítvány önerőből nem lett volna képes.

A Madárkórház Alapítvány ÉAOP uniós pályázaton 60 millió Ft-os támogatást nyert. A támogatás segítségével - a ROP pályázatból 2006-ban megnyílt - hortobágyi Madárpark turisztikai kínálatát továbbfejlesztve lehetővé teszi az intézmény állatkertté való minősítését. Az uniós pályázat segítségével megújul a 25 méter átmérőjű röpde, 9 új mobil kis röpde és 6 tenyészröpde épül, növelve ezzel a befogadóképességet és a madarak kényelmét. A látogatók igényei szerint új kapuzat és beléptető rendszer, kerékpártároló, ajándékbolt nyílik a hídi vásártér felől, ahol jelenleg belvizes a terület.

A Madárpark ezzel kapcsolódik a bárki számára ingyenesen igénybe vehető pásztor pihenőhöz. A 33-as főút felől autóbuszok számára is használható külső nagyparkoló, autóbeálló és porta épül. Kerítés, kapuszárnyak és villanypásztor védi meg a Madárpark lakóit a nem kívánatos négylábúaktól. A Madárpark déli oldala is kiépül, kilátók, megfigyelő tornyok, fotóles, bagolyvár, gólyafalu, madáritató kerti tó, a madarakat fenyegető veszélyek elhárítását bemutató madármentő tanösvény, a megpihenni vágyóknak padok, asztalok, a gyerekek számára még több játszószer készül. A beruházás elősegíti - a hortobágyi turisztikai kínálat közül elsőként - madárpark négy évszakos működését. Megújul az információs rendszer, és akadálymente, bővebb lesz a honlap is.

Mindez az augusztus 20-i hétvégén Hortobágyon hagyományosan megrendezésre kerülő Hídivásár megnyitására el is készül. Méghozzá úgy, hogy az építkezések a csúcsszezonban sem zavarják a folyamatos látogatóforgalmat. Az uniós projekt részleteiről a napokban dr. Déri János, az intézmény vezetője tájékoztatta a szakmabelieket, a település képviselőit, a turizmus regionális szakembereit és az újságírókat.

Forrás: haon.hu

*

Felújítják az emlékművet Polgáron

Eshet az eső, süthet a nap - augusztus huszadikára felújítják Polgáron az első világháborús emlékművet. Polgáron a templom kertjében több emlékmű is található. Felvételünkön ezek közül három is látható (az '56-os és az első, illetve második világháborús emlékmű). Közülük az egyik fölé védőernyőt raktak. Vajon miért? Az önkormányzat felújíttatja az első világháborús emlékművet.

A munkát egy helyi vállalkozó Berkes Lajos kőfaragó mester és munkatársai végzik. A számítógépes technika segítségével azt is megoldják, hogy a feliratok, a polgári elesettek nevei ismét olvashatóak lesznek. Ahhoz, hogy augusztus huszadikára szépen megújuljon az emlékmű, a legforróbb nyári napokon is dolgozni kell, ezért tűnik fel a főúton járókelőknek a szobor fölé emelt színes napernyő.

Forrás: haon.hu

*

Jövő évben kezdődik a szennyvíztisztító bővítése - Nádudvar

A szennyvíztisztító 3. üteme munkálatainak befejezésére a város a pályázat első fordulója során nyert 68 millió forintot, így önerővel együtt, összesen 80 millió áll rendelkezésükre. A műszaki tervek elkészültek, a megvalósíthatósági tanulmány, a gazdaságos fenntarthatóságot és működtethetőséget igazoló elemzés befejezés előtt áll.

Az Európai Unió csak a gazdaságosan fenntartható beruházásokhoz ad támogatást. A II. fordulóra benyújtott pályázat kedvező elbírálása után jöhet a kivitelező kiválasztása közbeszerzési eljárással Ezzel párhuzamosan folyik a víziközmű-társulás szervezése és a lakossággal való szükséges a pontos adategyeztetés (lakcím, tulajdonos), hogy az események ezen a területen is felgyorsulhassanak. A munkálatok 2011-ben kezdődhetnek.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Református nap Balmazújvároson

Már a reggeli órákban, kellemes orgonaszó kíséretében szorgoskodtak az emberkék a németfalusi templom kertjében. A harmadik Református Nap keretén belül, amit a balmazújvárosi református gyülekezet szervezett, színes és választékos programok vártak minden érdeklődőt.

A program sorozatot toronyzene indította el, majd ezt követően Szabadi Árpád esperes - lelkész úr tartott Istentiszteletet a templom hűvös termében. A gyülekezet tagjai és a vendégek a mindenki lelkét megérintő Istentisztelet után a templom kertjében felállított sátrak alatt diskuráltak tovább, ahol bőven akadt finom ropogtatni való és hűsítő ital is. Közben az üstökben, jó magyar szokás szerint, rotyogtak az ételek. Sertés és birkapörkölt, töltött káposzta, babgulyás, és persze a kihagyhatatlan slambuc illata járta át az Úr kertjét, s késztetett később mindenkit a remek ételek elfogyasztására.

A főzéssel egy időben filmvetítés is zajlott a templomban, ahol többek között olyan eseményekről kaphattak filmes beszámolót az érdeklődők, mint a Hittan tábor, a Fiatalok missziója Kárpátalján, vagy az Óhutai hét. Szabadi Árpád esperes - lelkész úr örömét fejezte ki az iránt, hogy a két éve már szervezett formában sorra kerülő református napok egyre összetettebbek és sikeresebbek, ami azt is jelzi, hogy az embereknek szükségük van az ilyen jellegű családias és szeretet teljes rendezvényekre. Nem titkolt cél - tette hozzá az esperes - lelkész -, hogy az ilyen napok talán segítenek a kettészakadt emberi kapcsolatok, a családok közti űr helyreállításában, hisz a mai világra jellemző tolerancia hiány és még nem értés bizony bárhol, bárkinél és bármikor gondokat okozhat.

Külön említésre méltó, hogy elkezdődött a központi és a németfalusi református templomok felújítása is, amit a vizesedés miatt kellett elkezdeni, hisz az oly mértékű volt már, hogy ha nem kezdik el, később komolyabb gondok is keletkezhettek volna. A felújítás költségeit, hasonlóan a Református Napokhoz, a gyülekezet pénzéből finanszírozzák. Az igazán remek és ízletes magyaros ételek elfogyasztása után, a délután programok közt többek között fellépett a Nagyháti Szociális Intézmény pár lakója, akik csárdással, salsa tánccal, verssel és énekkel szórakoztatták a közönséget. A sort íjászbemutató követte, majd a Rózsa Liliom citera zenekar csapott a húrok közé, messzire hallatva e remek hangszer minden dallamát.

Az estig tartó rendezvénynek kedvezett a kellemes időjárás is, így az Úr nyugodtan dőlhetett hátra a karosszékében, hisze a harmadik Református Nap is olyanra sikeredett, ahol csak és kizárólag minden a szeretetről, a felhőtlen emberi kapcsolatokról, és a családi összetartásról szólt.

Forrás: haon.hu

*

Nótaest a nóta hazájában

Újszentmargita hivatalosan is a nóta hazája. Tavaly több mint 55 órán keresztül énekeltek egyfolytában, ami új világrekord. A falu szombat este meghívta a környékbeli amatőr csoportokat. A sztárvendég Liszter Sándor volt. A házigazdák, a Margitai Borisszák kezdték a nótaestet a közösségi házban. Az énekkar már tapasztalt, többször részt vettek a Régi nóta, híres nóta című megyei versenyen, többek között Hajdúszoboszlón. A 10 fős csoport nem véletlenül választott beszélő nevet magának.

"Van a csapatnak egy szlogenje ezzel kapcsolatban, mert kérdezte a szoboszlói döntőben a műsorvezető, mégis, miért borisszák, azt mondtuk, hogy a bort tisztán, a pálinkát meg piszkosul szeretjük" - mesélte Bana Sándor, a Margitai Borisszák csoportvezetője. Az est sztárvendége Liszter Sándor volt. Az énekes azt mondja: akkor jó egy amatőr csoport, ha át tudják adni az egy-egy dal mögött rejlő érzést.

"Ha egy amatőr ember énekel, amatőr csoport énekel, ott attól profi az egész, hogy önmagát adja" - vélekedik Liszter Sándor. Újszentmargita a nóta hazája. Tavaly Guiness rekordot állítottak fel: 3307 percen keresztül egyfolytában énekeltek.

"Ennek különböző technikai oldalai voltak, aminek utána tudtunk nézni és örömmel mondhatom, hogy tavaly július óta Újszentmargita tartja a hivatalos világrekordot több mint 55 óra folyamatos nótaénekléssel" - mondta el Csetneki Csaba, Újszentmargita polgármestere. A nótaestre az újszentmargitaiak meghívták a hajdúdorogi és a hajdúnánási énekegyüttest is. A dalos kedvű hagyományőrzők legközelebb a virágkarneválon énekelnek, a Déri téren.

forrás: dehir.hu

*

Hamarosan megépülhet az új postahivatal - Nádudvar

A Magyar Posta Zrt. megkeresésére tárgyalásokat kezdett a település vezetése Kérdő Bálint főigazgatóval - kaptuk az információt Beke Imrétől, Nádudvar polgármesterétől A kapcsolatfelvétel célja egy új postaépület megépítése. A helyzetet nehezíti az a tény, hogy a posta régi telke a város tulajdonába került - ide épült a kollégium -, cserébe az akkor szerződés értelmében köteles az önkormányzat a Magyar Posta Zrt. részére ingyenesen építési telket biztosítani.

A városvezetés reméli, hogy felgyorsulnak az események és többéves huzavona után mindenki megelégedésére a XXI. századi követelményeknek megfelelő épületben intézhetik a nádudvariak az ügyeiket.

Forrás: Hajdú-Bihari Napló

*

Környezetünk összeköt bennünket

"Környezetünk hidat ver közénk – Európai fiatalok párbeszéde" címmel Környezetvédelmi és Médiaprojekt zajlik a Német Szövetségi Környezetvédelmi Alap anyagi segítségével, továbbá Németország, Bulgária, Horvátország, Románia és természetesen Magyarországon 11 regionális sajtóorgánum és 40 továbbképzésre jelentkező iskola közreműködésével.

A projektről a www.umwelt-baut-bruecken.de. oldalon tudhatnak meg bővebbet. A projekt keretében a résztvevő iskolák kétoldalú német – közép- / kelet-európai partnerséget építenek ki. Az iskolai csoportok kölcsönösen meglátogatják egymás országát, és ott fenntarthatóság, illetve környezetvédelem témában kutatásokat végeznek, akárcsak a valódi újságírók. A kutatási eredményeket a német és a partner ország projektújságában publikálják.

A hazai partner, a miskolci Hermann Ottó Gimnázium és a regensburgi Gymnasium Neutraubling 16-17 évesekből álló csapata június 9-én egész napos program keretében tanulmányozta a Hortobágyi Nemzeti Parkot. A négy-öt különböző aspektust, úgymint környezet- és természetvédelem, ökoturizmus, ritka fajok megőrzésére vonatkozó újságírói kutakodásból származó cikkeknek a Népszabadság féloldalon, a Mittelbayerische Zeitung pedig egész oldalon adott helyet.

*

Hagyományőrző falunap Görbeházán

Idén negyedik alkalommal rendezték meg a görbeházi hagyományőrző falunapot. Bár az időjárás nem kedvezett a rendezvénynek, így is nagyon sokan voltak kíváncsiak a programokra. Esőben és jókedvben sem volt hiány június 26-án a görbeházi falunapon. Az időjárás ugyanis nem tántorította el a helybelieket az egész napos mulatozástól.

A délelőtt vetélkedőkkel, sportprogramokkal telt: volt főzőverseny, foci, kézműves foglalkozás és lovasverseny is. Ebéd előtt dr Pusztai Adél polgármester nyitotta meg a rendezvényt, majd délután színpadi műsorok szórakoztatták az érdeklődőket, s valamennyi görbeházi művészeti csoport bemutatkozott. Fellépett többek között a Cserfes és a Cserfa Népdalkör, a Dyna Dance és a felnőtt színjátszó csoport is.

*

Ikarusok és Csepelek Polgáron

A hétvégén rendezték meg Polgáron a III. Ikarus, Csepel és Veterán Jármű Találkozót az M3 Archeoparkban. A rendezvényen a járművek széles palettájával találkozhattak a látogatók és ismerhették meg azokat. Szombaton az ünnepség megnyitójával kezdődött a nap.

Béke Antal a rendezvény szervezője és Dereczki Tibor a MKFE képviselője a rendezvény múltjáról, nehézségeiről, lényegéről és egy reményről, az újbóli magyar buszgyártásról. Megnyitó után a nézelődők számára lehetőség nyílt a buszokra való felszállásra és a városbeli felvonuláson részt venni.

A felvonulást követően a Polgári Ipari Park belső útjára mentek a veterán járművek, ahol jelképes gyorsasági versennyel bizonyították állóképességüket, s ez által a látogatók betekintést nyerhettek, milyenek is lehetettek fénykorukban.

http://www.haon.hu

*

Aratóverseny Balmazújvároson

A Rákóczi Olvasó Népkör szervezésében immáron XI. alkalommal rendezték meg az aratóversenyt Balmazújvároson (Paprét-csegei útfél).

A rendezvényt Kunkli József körelnök nyitotta meg és köszöntőt mondott a város polgármestere, Dr. Tiba István. Délelőtt 10 órától kezdődött a verseny és kb. fél 12-ig tartott.

3 fős csapatok jelentkeztek: 1 kaszás, 1 marokszedő, 1 teregető-kötöző. 15 csapat nevezett a versenyen, melynek irányításában a Rákóczi Népkör elnöke, Kunkli József segítkezett.

http://www.hajdumagazin.hu

*

Elkezdődött a hortobágyi szennyvíztisztító telep építése

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program rendszeréhez benyújtott pályázatával 243.495.320.- forintos EU támogatást nyert Hortobágy Község Önkormányzata a község korszerű szennyvíztisztító telepének kiépítésére, és csatornahálózatának bővítésére.

A kiviteli munkára vonatkozóan lefolytatott közbeszerzési eljárás nyertes a Zemplénkő Kelet-magyarországi Építőipari Fővállalkozó és Bányászati Kft. lett. Hortobágy Község Önkormányzata 2010. július 12-én hivatalosan átadta az építési területet a kivetelező cégnek.

http://www.haon.hu

*

A csegei halászlé ünnepén

Még Mátranovákról is érkezett vendég a harmadik éve megrendezett Tiszacsegei Halászléfesztiválra: lassan tehát országos hírnévre tesz szert a rendezvény. A hegyek közül érkezett hölgy és lánya elismerően beszélt a helyi halászcsárda korhely halászlevéről.

A halászléfesztiválon végül 2800 adag halászlé fogyott el. Ez túlszárnyalja a tavaly eladott 2500 adagot. Ennek megfelelően a résztvevők száma is nagyobb volt, mint az elmúlt évben.

Hajdú-Bihari Hét IV.évfolyam 35. szám

*

Tisztább, egészségesebb a nádudvari ivóvíz

Az elmúlt időszakban a város ivóvíz ellátó rendszerét üzemeltető Cívisvíz Kft. jelentős összeget fordított az ivóvíz tisztaságáért felelős 4 szűrőhenger felújítására. A vízminőség-javító program első lépéseként a berendezésekbe új töltetek kerültek, amelynek következtében nemcsak az ivóvíz vas- és mangántartalma csökkent, hanem az arzénszint is mintegy 35 százalékkal lett kevesebb. Az elkövetkező hónapokban Nádudvaron további vízminőség-javító intézkedések lesznek. Ezek pályázati támogatásból valósulhatnak meg, az önerőt az üzemeltető kft. állja.

*

Bálázzák és tárolják a szelektíven gyűjtött hulladékot Nádudvaron

Pályázaton nyert 4,3 millió forint felhasználásával 4 új szelektív hulladékgyűjtő szigetet alakítottak ki a közelmúltban a településen. Az új szigetek a Fő út–Úttörő utca, Bartók Béla utca–Bocskai utca, Csillag utca-Tompa Mihály utca sarkán, valamint a Kossuth utca–Dózsa György utca-Eötvös utca kereszteződésében vannak. Az új szigeteknek nagy sikere van, folyamatosan tele vannak a konténerek. Nádudvaron a konténerek ürítése hetente több alkalommal történik, minden alkalommal egy típusú hulladékot gyűjtenek csak be. Az így nyert újrafelhasználható anyagokat bálázzák, és jelenleg tárolják.

http://www.haon.hu

*

Megszépül a Boldizsár iskola udvara Nádudvaron

A település önkormányzata döntött a Boldizsár iskola udvarának átépítéséről. Ennek keretében a pályázaton nyert 15 millió forintnyi összegből a balesetveszélyessé vált aszfaltburkolat teljes szélességében kicserélik és térburkolati kővel fedik le. Az udvar egyhangúságát növényszigetek létesítésével, árnyékoló fák ültetésével, zöldfelület növelésével, padok és pergolák elhelyezésével kívánják megtörni. A fejlesztés eredményeként a diákok megszépült környezetben várhatják a következő tanévet.

*

Belvízrendezés: két nyertes pályázat van Nádudvaron

A városi önkormányzat jelenleg két nyertes pályázatot tudhat magáénak belterületi vízrendezésre. A Petőfi, Hámán Kató, Ságvári Endre, Maros és Nyíl utcákon végrehajtandó munkálatokra 129 millió, míg a Pacsirta, Miklós, Mester és Ady Endre utcák csapadékvíz-elvezető rendszerének bővítésére, korszerűsítésére 27,6 millió forintot nyert a város.

http://www.haon.hu

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság

Cikk megosztása