Kistelepülések nagy hét végéje: gyarapodtak a falvak

Kamuton a felújított és korszerűsített művelődési házat, Hunyán játszóteret, illetve pihenőparkot adtak át.

Békés megyei kistelepülésen is jelentős beruházásokat avattak a hét végén.

Kamuton a község felújított és korszerűsített művelődési házát, míg Hunyán — stílszerűen a gyermeknapon — a település játszóterét és pihenőparkját adták át, több száz érdeklődő előtt.

A felújított kamuti művelődési ház átadásán Balog Imréné polgármester elmondta, hogy több szempontból is fontos volt az 1965-ben épült intézmény rekonstrukciója. Beszédében kiemelte, a fejlesztés több szempontból is fontos szerepet tölt be a község életében. — A rendezett településkép kialakításában és Kamut népességmegtartásában egyaránt fontos lehet egy-egy ilyen beruházás — tette hozzá Balog Imréné. Örvendetesnek tartja, hogy az intézmény kihasználtsága jelentős, a művelődési házat az önkormányzati rendezvények mellett a civil szervezetek folyamatosan megtöltik élettel. A munkálatok 41 millió 415 ezer forintos pályázati támogatás mellett, összesen mintegy 43,5 millió forintból valósultak meg.

Eközben Hunyán — az elmúlt időszakban már sokadjára — ismét jelentős beruházások végére értek. A vasárnapi gyermeknapi programok sorát a község játszóterének felavatása nyitotta.

— Ha a gyerekek elfogadva és biztonságban élnek, megtanulják megtalálni a szeretetet a világban — hangsúlyozta ünnepi beszédében Petényi Szilárdné polgármester. A településvezető kifejtette, hogy a falumegújításra benyújtott pályázatukkal összesen 8 millió 961 ezer forintot nyertek, amelynek segítségével a játszótér mellett egy pihenőparkot is kialakítottak. A polgármester külön kiemelte a támogatók és a beruházásban jelentős szerepet vállaló közmunkások szerepét.

(Békés Megyei Hírlap)

*

Geotermikus energiára nyert támogatást Mezőberény

Több mint 410 millió forintot nyert az önkormányzati intézmények geotermikus energiával történő fűtésére Mezőberény. A beruházás, 274 millió forint önerővel kiegészítve 684 millió forintos ráfordítással valósulhat meg. A fejlesztés során két kutat fúrnak majd a városban. A geotermikus energia segítségével tucatnyi intézményt fűtenek majd, amivel az éves szinten 60-70 millió forintos fűtési költségek várhatóan 70-80 százalékát tudják megtakarítani.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, 20010. június 17.

*

Félidejénél tart a félmilliárdos iskolafelújítás

Félidejéhez érkezett a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola felújítása - jelentette be a helyszínen tegnap délelőtt tartott sajtótájékoztatóján Izsó Gábor.

A 21 ezres város polgármestere elmondta, hogy az első ütemben az intézmény bejárati része, a porta és egy fejlesztő szoba készült el. A második ütemben az épület déli szárnyát korszerűsítették: tizenkét tanteremet, öt szertárat, egy tanári szobát újítottak fel, s magas tetőt alakítottak ki.

Új köntöst kap majd az északi szárny is, illetve nyáron a tornaterem és a konyha. Az összesen 550 millió forintos beruházás az új tanév kezdetéig befejeződik.

forrás: Békés Megyei Hírlap

*

Több fejlesztés érinti az Ady utcát Békésen

Gyalogos átkelőhely létesül Békésen az Ady és a Liliom utcák kereszteződésénél a már meglévő kerékpáros átkelő mellett. Az átkelőhelyet kellő megvilágítással és sárga villogóval tervezte ellátni a békési önkormányzat.

A pályázatot még 2008 szeptemberében nyújtotta be az önkormányzat, együttműködésben a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel. Az érintett 4644. számú közút ugyanis a Zrt-hez tartozik, de – mint azt Izsó Gábor polgármester elmondta, Békésnek is érdeke a balesetveszélyes rész közlekedésének feloldása. A tervezett átkelő ugyanis a belvárosban, a lakótömbök között található. Pár napja már átadták a munkaterületet a nyertes kivitelezőnek, előreláthatón 2010. május 19-ig meg is történhet a decentralizált pályázati keretből finanszírozott fejlesztés befejezése. A pályázatban a városi önkormányzatot 420.000,- forint önrész terheli az összes, azaz 4,2 millió forint költségből.

Nem ez az egyetlen fejlesztés zajlik a közeljövőben az Ady utcán. Békés belvárosában az Ady (4644-es) és a Kossuth (470-es) utcák csomópontjában körforgalom vezeti a nem is olyan távoli jövőben az autósokat. A békési polgármester véleménye szerint a körforgalom kialakításával megoldottá válhat az Ady utca felől érkező gyalogosok és kerékpárosok biztonságos áthaladása a csomóponton és a Csíkos utca irányába is. A csomópont közepén köztéri műalkotás elhelyezését tervezi a békési önkormányzat, körülötte parkosítás várható.

A tervezett átalakítással rendezetté válik a környezet is. A fejlesztésről szóló háromoldalú megállapodást még 2008. november 20. aláírta Békés, de csak most került sor a vállalkozási szerződés aláírására és a munkaterület átadásra. Az összesen 60 millió forintos beruházásból csupán 18 millió terheli az önkormányzatot és a tervek szerint idén június elején már átadásra is kerülhet az újjáépített rész.

Az Ady utcát és Kossuth utcát érintő körforgalom helyszínrajzát a Dokumentumtár/Közérdekű információk között találja, töltheti le. (www.bekesvaros.hu)

Forrás: Békési HVI

Cikk megosztása