Elismerések Semmelweis Napon

"Az anyák megmentőjére", Semmelweis Ignácra emlékeztek születésének 192. évfordulója alkalmából Csongrádon. A Semmelweis Napi Emlékünnepségen polgármesteri elismerésekkel köszönte meg Bedő Tamás polgármester a város egészségügyi dolgozóinak munkáját.

Július 2-án a Síp Utcai Általános Iskolában polgármesteri kitüntetést vehetett át a város érdekében végzett kiemelkedő egészségügyi munkájáért Görög Andrea fogászati asszisztens, Kapus József mentőszakápoló, Kisné Varga Judit, a Csongrád Városi Védőnői Szolgálat körzeti védőnője, Dr. Tari Ágnes bőrgyógyász szakorvos és Dr. Tószegi Zsuzsanna belgyógyász szakorvos, háziorvos.

forrás: www.csongrad.hu

*

Elstartoltak a térítésmentes tanfolyamok

Csongrádon három csoporttal indultak el azok az ingyenes képzések, amelyeket pályázati forrásból valósít meg a következő fél évben a Művelődési Központ és Városi Galéria.

A 41.510.900 forintos Európai Uniós támogatásnak köszönhetően most 35 hátrányos helyzetű csongrádi lakos kapott arra esélyt, hogy fejlessze nyelvi és digitális tudását, hogy ennek köszönhetően könnyebben visszakerüljön a munkaerőpiacra.

2010. június 28-án 15 órakor lovári, angol és számítástechnikai képzésekkel startolt a Művelődési Központ és Városi Galéria által szervezett tanfolyamsorozat a csongrádi Síp Iskolában és a Batsányi János Gimnáziumban. A képzések 20, illetve 60 órásak, ahol 10, illetve 15 fő hátrányos helyzetű kistérségben élő lakos oktatása folyik csoportonként.

- Nagy örömünkre szolgált, hogy olyan kiváló tanárok fogadták el felkérésünket a tréningek lefolytatására, mint Leirer Tibor és felesége Leirerné Katona Ágnes, valamint Demeter Ágoston - mondta Víkor Katalin projektmenedzser.

"Célunk az, hogy kistérségben élő jelentkezők munkaerő piaci alkalmazkodóképessége - a nyelvi és a számítógépes ismeretek megszerzése után - növekedjen." A nyár folyamán nemcsak Csongrádon, hanem- kellő számú jelentkező esetén- a kistérség többi településén is elindulnak a tanfolyamok. A "KIT-Kistérségi együttműködés az esélyteremtés szolgálatában" című TÁMOP 3.2.3-08/2-2009-0058 számú pályázatnak köszönhetően spanyol és német kezdő, valamint angol haladó csoport beindítását is tervezik a szakmai megvalósítók, ezeken kívül pedig a nehéz helyzetben élő gyerekek számára ingyenes kirándulásokat is szervez az intézmény.

A Művelődési Központ és Városi Galéria 2009-ben nyújtott be pályázatot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program TÁMOP 3.2.3-08/2 "Építő közösségek" - közművelődési intézmények az egész életen át tartó tanulásért, 2. kör: A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában című pályázati kiírására. A tender sikeres volt, ennek eredményeként az intézmény 41.510.900 Ft-os Európai Uniós támogatáshoz jutott.

forrás: www.csongrad.hu

*

Különleges játszótér épült Felgyőn

28 millió forintért épült az a felgyői játszótér, amelyen az országban egyedülálló módon mozgáskorlátozottak számára is használható hintát is építettek.Felavatták a 28 millió forintért épített vadonatúj, modern, bekerített játszóteret, amelyet a Felgyő a Felgyőiekért Egyesület nyert az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programon keresztül az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaptól.

– A régi játszótéren csak néhány eszköz található. Ezért gondoltunk arra, hogy építeni kellene egy olyat, amely minden igényt kielégít, és mozgáskorlátozott gyerekek is használni tudják – mondta lapunknak Kaltenekker László, a Felgyő a Felgyőiekért Egyesület elnöke. A civilszervezet tagjai a pályázatot társadalmi munkában írták meg.

Az új játszótéren mindenféle, kisebb-nagyobb gyerekeknek való eszköz található a homokozótól egészen a kötélpályáig. Különlegessége azonban az a hinta, amelybe a kerekes székben ülő gyermekek egy lehajtható rámpán, némi segítséggel be tudnak szállni, hogy aztán önállóan hajtsák magukat benne.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Nyolc éve Csanyért dolgoznak

Csanytelek - Nyolc évvel ezelőtt 19-en alapították meg a Csanyteleki Polgárőr Egyesületet. Az ár- és belvízi védekezésben is részt vevő szervezetnek ma 28 tagja van.2002 decemberében 19 helybeli alapította meg a Csanyteleki Polgárőr Egyesületet azzal a céllal, hogy hatékony segítséget nyújtson a rendőrségnek a bűnmegelőzésben, a közrend és közbiztonság védelmében. Szolgálatuk ellátását a helyi önkormányzat egy Lada Niva terepjáróval, illetve 100 ezer forinttal támogatta, s irodahelyiséget is biztosított számukra, átvállalva annak rezsijét.

– Tagjaink az alapkiképzést követően láthatják csak el a szolgálatot. A hétvégeken rendszeresen járőrözünk, hét közben pedig igény szerint a rendőrök munkáját segítjük – mondta lapunknak Nagy Sándor elnök. – Az egyesület tagjainak egy része már betöltötte az 50. életévét, de szép számmal vannak köztünk fiatalok is.

A csanyteleki polgárőrök fontos szerepet töltenek be a házi jelzőrendszeres szolgálat működtetésében. A riasztás ugyan annak csongrádi központjába fut be, ám a helyszínre ők mennek ki.

– Munkánkat nemcsak az önkormányzat támogatja, az idén például 350 ezer forinttal, de civilek is. Egyenruhánk készítését például helyi vállalkozók finanszírozták, akik ma is segítenek. Pályázunk is rendszeresen. A mostani Lada Niva terepjárónkat 2007-ben a határőrség ajándékozta nekünk – mondta az elnök.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Szentesi egészségház: nyitásra váró rendelők

A műszaki átadás megtörtént, az orvosok már elkezdték bebútorozni rendelőiket, azonban egyelőre nem tudni, mikor nyitja meg kapuit a Vásárhelyi úton épült egészségház, amelyben egy gyógyszertár is működik majd.Szakhatósági engedélyekre vár a szentesi egészségház.

A Vásárhelyi úton több mint 100 millió forintból épült, 450 négyzetméteres házban 4 orvosi rendelő és egy gyógyszertár kap helyet.

A város, a beruházó Szirt-Invest Kft. és a gyógyítók között született megállapodás alapján két gyermekorvos, Kovács Ibolya és Temesi Zsuzsanna, valamint két háziorvos, Papp Andrea és Neu Klára rendel majd itt, és csupán a rezsiköltséget kell fizetniük az ingatlan tulajdonosának. Az eredeti elképzelés szerint júliusban költöztek volna be az orvosok és a patikusok.

A polgármesteri hivataltól megtudtuk, a műszaki átadás megtörtént, a kisebb hiányosságok pótlására ígéretet tett a beruházó. Az orvosok már elkezdték berendezni rendelőiket, de a szakhatósági engedélyekre még várni kell. Felhívtuk az ÁNTSZ szegedi irodáját, ahol Boros Péter tiszti gyógyszerész azt mondta lapunknak, folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhat. Megkerestük a budapesti beruházó céget is, de ott sem kívántak arról nyilatkozni, mikortól kezdhetik meg a rendelést az ide áttelepülő orvosok, és hogy mikor nyit Szentes tizedik gyógyszertára.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Három sátortetőt húznak fel Szegváron

Augusztusban kezdődik a szegvári művelődési ház felújítása. A polgármesteri hivatal és a tűzoltószertár is új tetőt kap a nyáron.

Közel fél évszázad szolgálati idő után idén teljesen megújul a művelődési ház Szegváron. A fejlesztésre és 3 évi működtetésre összesen 53,5 millió forint támogatást nyert a helyi Kurca-völgye Egyesület. Az 1963-ban emelt lapos tetős épület sátortetőt kap, így új helyiségeket alakíthatnak ki.

A tervek szerint két iroda, teleház, két multifunkciós tér, egy nagy terem, egy kiállítóterem, három könyvtárterem, két tárolóhelyiség és két akadálymentesített vizesblokk kap helyet a kibővített házban. A felújítás során kicserélik a nyílászárókat, hőszigetelést kap a homlokzat, illetve újraburkolják és -festik az épületbelsőt. Az összegből a kivitelezésre 45,5 millió forint fordítható, illetve 3 évre összesen 5,2 milliót kap az egyesület a ház működtetésére.Gémes László polgármester, a Kurca-völgye Egyesület elnöke lapunknak elmondta, az épület korszerűsítésével jelentős energiatakarékosság, a hasonló profilú szolgáltatások egy térbe költöztetésével pedig a működtetési költségek csökkentése érhető el. A munkák augusztus derekán kezdődhetnek.

Mivel egy ifjúsági szálláshely kialakítására szintén nyertek 50 millió forintot a szegváriak, és a polgármesteri hivatal lapos teteje sincs már jó állapotban, három helyszínen dolgoznak idén az ácsok. Az egykori tűzoltószertárt 35 férőhelyes, klubszobával és foglalkoztatóval ellátott szálláshellyé építik át. Idén várhatóan csak a külső részek készülnek el, a belső terek átépítése télre, tavaszra marad.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Tekerősök táboroznak Szentesen

Az ország tekerőlantosai szerda óta Szentesen táboroznak. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a találkozót a Kurca-parti város üdülőközpontjában.

A Nemzeti Kulturális Alap és a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola által támogatott ötnapos táborban kezdő és haladó szinten foglalkoznak ezzel a nyenyerének is nevezett, különleges népi hangszerrel. Céljuk, hogy a tekerősök képesek legyenek a hagyományos magyar népzene stílushű, hiteles és élményt adó megszólaltatására, további önálló tanulásra felvételek, kották és népzenei gyűjtések alapján.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Színesedik Szentes belvárosa

Az utóbbi évek leglátványosabb beruházása zajlik Szentes belvárosában. Közel félmilliárd forintból új körforgalmakat, színes járdát és kerékpárutat építenek a Kossuth Lajos utcán.

A kilencvenes évek elején fogalmazódott meg a gondolat: rendbe kellene tenni Szentes főutcáját, a Kossuth Lajos utcát, amelyen az elkerülőút megépítéséig átzúgott a teherforgalom – mondta elöljáróban Szirbik Imre polgármester tegnap azon a helyszíni bejáráson, amelyen a Kossuth Lajos utcán zajló munkálatokat mutatták be a beruházók és kivitelezők a sajtó munkatársainak. A Kurca-parti város első emberének elmondása szerint hosszú évekig vita zajlott arról, hogy milyenek legyenek a kereszteződések, jelzőlámpás csomópontokat vagy körforgalmakat építsenek, de a kerékpárút nyomvonaláról is hosszasan polemizáltak a városi képviselők. Végül három éve kompromisszum született – fogalmazott a polgármester –, s elindíthattuk a főutca rekonstrukciós projektjét.

A Kossuth Lajos utca forgalmának csillapítása kerékpárút-építéssel és járdafelújítással elnevezésű program 440 millió forintba kerül – tudtuk meg a beruházás önkormányzati megbízottjától, Sáfrán Bálinttól. Ebből 200 millió forintot uniós pályázaton nyert a város, a többi pedig saját erő.

Az építkezés június eleje óta tart, szakaszonként végzik a munkát, éppen azért, hogy elviselhető legyen a városlakók számára az utóbbi évek leglátványosabb beruházása. Szirbik Imre elmondta, hogy a főutcán álló önkormányzati tulajdonú üzletek bérlőit és a magántulajdonban lévő boltok tulajdonosait is kompenzálják a kieső bevétel miatt. Előbbieknek egyhavi bérleti díjat, utóbbiaknak pedig az éves építményadó 50 százalékát engedi el a város.

A beruházás során két kilométer hosszú aszfaltos kerékpárutat építenek a Liget bejáratától a belvároson át az Ipartelepi úti körforgalomig, 5000 négyzetméteren a járdát, 10 ezer négyzetméteren pedig az utat újítják fel. A generálkivitelező a száz százalékban önkormányzati tulajdonú városellátó intézmény. Sáfrán Bálinttól megtudtuk, hogy a Kossuth Lajos utca felújított kőlap járdája különböző színekben pompázik majd. Összesen négy szakasz van, s mind a négy más-más színt kap. A terrakotta kőburkolatot már lerakták a Klauzál utcáig. Hogy a többi járdaszakasz milyen színű lesz, nem tudta még megmondani az önkormányzati megbízott. Az viszont biztos, hogy a Petőfi és József Attila utca között az útburkolatot is színes kőből rakják ki.

A főutca egyik oldalán – a Klauzál és Bocskai utca között – 16 parkolóhelyet szüntetnek meg. Körforgalom épül a Rákóczi és Kossuth, valamint a Klauzál és Somogyi utca kereszteződésében, a Mátyás király és Kossuth utcai csomópontban pedig terelőszigetet alakítanak ki. A tervek szerint augusztus végére készen lesznek a fenti munkálatokkal, átadják a beruházást. A helyszíni bejáráson elmondták, hogy az Ady Endre és Kossuth utcai körforgalmi csomópont, valamint a Csongrádi úti Kurca-híd felújítása csak jövőre készül el.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Óriáspalacsinta készült Derekegyházon

Az ország legnagyobb palacsintáját és leghosszabb palacsintakígyóját készítették el szombaton a Csongrád megyei Derekegyházon, ahol negyedszer rendeztek palacsintafesztivált.A rekordméretű óriáspalacsinta erre az alkalomra készült, 148,5 centiméter átmérőjű serpenyőben, parázs fölött.

Sárai Zsolt, a rekord ötletgazdája elmondta, hogy a serpenyő csaknem fél mázsát nyom, így mozgatásához - amelyet a méretes fanyél mellett két fogantyú is segít - három ember kell. Az óriáspalacsinta tésztájához két kilogramm lisztet, két liter tejet, másfél liter ásványvizet, öt tojást, egy-egy kanál sót és cukrot használtak föl.

A palacsintaóriás szakszerű elkészítésének titka, hogy lassú tűzön kell sülnie, így nem ég oda, és nem kell megfordítani sem.
A háziasszonyokkal is előfordul, hogy az első palacsinta nem lesz tökéletes, néha a serpenyő nem elég meleg, máskor a tészta nem állt még össze. Az első óriáspalacsinta sem lett olyan, mint amilyennek Sárai Zsolt megálmodta, a sütéskor túlságosan kiszáradt, s feltekerés közben összetöredezett. A szakács ezért újból nekiállt, újat sütött, és ez a palacsinta nem csak küllemében lett megfelelő, az íze is nagyszerű volt, így sikerült a rekord.

A fesztiválon átlagos méretű palacsinták is sültek a művelődési ház előtt felállított húsz gáztűzhelyen. A résztvevők közül volt, aki a hagyományos öntöttvas serpenyőre esküdött, mások teflonsütőt használtak, és akadt olyan induló is, aki különleges fedeles alkalmatosságot tartott a láng fölé.Szombaton a Csongrád megyei községben egy másik palacsintás rekordot is felállítottak. A csapatok által megsütött palacsintákból egy hatalmas, 85 méternél hosszabb kígyót állítottak össze. A fedésben egymásra helyezett palacsintákat megtöltötték, majd feltekerték, és egymás mellé helyezett asztalokra fektették. A kígyó nemcsak mérete miatt volt különleges, hanem azért is, mert zöld és piros színű palacsintát is felhasználtak hozzá, az egyiket pisztácia-, a másikat vérnarancsaromával készítették.

A kígyó tésztájához százötven tojást, tíz kiló cukrot, fél mázsa lisztet, 125 liter tejet és 32 liter szódát használtak föl. Sebestyén István, a Guinness-rekordok magyarországi regisztrátora elmondta, bár már sokféle palacsintás rekord létezik, óriáspalacsintát és palacsintakígyót eddig még nem készítettek, így Derekegyházon az alaprekordokat sikerült felállítani.

*

Falunap Nagymágocson

Nagymágocs nagyközség önkormányzata július 17-én szombaton immár 18. alkalommal rendezett falunapot. A változatos programokra több helyszínen várták a közönséget.

Reggel 6 órakor vette kezdetét a kastély-tavon a hagyományos horgászverseny, melynek eredményhirdetése délután a kultúrház udvarán volt. A délelõtt folyamán a Falusi 7próba vetélkedõ, a fõzõverseny, valamint a veterán motorosok találkozója vonzotta a mûvelõdési házhoz a falubelieket.

A délutáni látnivalók 15.30 órakor kerékpáros bemutatóval kezdõdtek. Ezután a színpadon a gyerekek kedvéért mutatta be a Kincses Színház a Brémai muzsikusok történetét.
17 órától a mûvelõdési házban kiállítás megnyitó, majd a községi ünnepség következett a legifjabb és legidõsebb lakosok köszöntésével, a “Nagy-mágocsért” kitüntetések átadásával.

Helyi és szentesi fellépõk (Nefelejcs Népdalkör és Napraforgó Citerazenekar, Desperado mazsorettek, Stílus moderntánc és Kelet Lányai Hastánccsoport) mellett mûsorral lepte meg a közönséget a Csillag szüle-tikbõl a Big Family, mulattat Nótás Jana, 21 órakor a sztárvendég a Unique (képen) együttes volt.

Az éjszakai mûsor retro-disco show-ra épült, amit 22 órakor tûzijáték elõzött meg.

www.varosivisszhang.hu

*

Megszépül Csongrád főtere

Egy hatalmas vakondtúráshoz hasonlít most Csongrád főtere, de már nem sokáig. A városközpont-rehabilitációs program megvalósítására 923 millió forint támogatást nyert az önkormányzat, a városháza és a mozi előtti tér átépítése is ehhez a fejlesztéshez tartozik.

Jelenleg a közműveket cserélik és bővítik, de már megkezdődött a nagy parkoló kialakítása, ahol ugyanannyi férőhely mellett több lesz a zöldfelület, mint korábban. A városháza előtt új mellvédfal és lépcső épül. Ha ezek elkészülnek, a hivatal bejáratával szemben egy süllyesztett, kőburkolatú szökőkút, míg a mozi előtt a Fiatalok terének keresztelt placc kialakítása következik. A tervek szerint itt helyet kap egy pergola is, vagyis egy árnyékot adó, virágos pihenőhely, illetve egy süllyesztett, gördeszkázók által is használható – acél élvédelemmel ellátott – térelem. A Fő utca túloldalán, a cukrászda mellett egy gumiburkolatú játszótér épül.

Hogy a városháza és a Nagyboldogasszony-templom előtti tér esztétikailag illeszkedjen egymáshoz, a Fő utca ezen szakaszán felbontják az aszfaltot, mert kikövezett burkolat készül. Az előzetes híresztelésekkel ellentétben nem zárják le a gépjárműforgalom elől, de sebesség- és súlykorlátozást vezetnek be erre a részre.

Amint az elektromos kábeleket lefektetik, a Szentháromság tér rekonstrukciója is kezdetét veszi: amellett, hogy megőrzik a terület értékes és koros növényállományát, a főbb sétányokat kikövezik, a kisebbeket gyepráccsal vagy gyöngykaviccsal burkolják, továbbá az összes padot, kukát és kandelábert kicserélik. Június elején a Nagyboldogasszony-templom felújításához is felvonultak a kivitelező cég munkagépei és szakemberei. Itt a tető szerkezetét és az épület homlokzatát újítják fel, novemberre kell végezniük.

Csongrád új főterét a megújult Szentháromság parkkal együtt szeptemberben adják át.

Forrás: delmagyar.hu

*

Vállalkozói falu épül Szentesen

Megkezdődött a vállalkozói falu építése Szentesen: az ipari park északi zónájának infrastrukturális fejlesztésére 375 millió forintot fordít az önkormányzat. Jövő tavaszig 100–150 új munkahely létesül a városban. Pécs után az országban másodikként Szentesen épül olyan ipari parki övezet, ahová kifejezetten kis- és középvállalkozások települhetnek – jelentette be sajtótájékoztatóján Szirbik Imre.

A polgármester elmondta, azért döntöttek új terület fejlesztése mellett, mert kiderült: azok az egyhektáros telkek, amiket az ipari park déli részén alakítottak ki, nagyok voltak egyes vállalkozások számára. Az önkormányzat pályázott, és nyert 182 milliós támogatást, így összesen 375 millió forintot fordíthat a Szarvasi út mentén elterülő 12 hektáros ingatlan teljes közművesítésére és aszfaltutak építésére. A vállalkozói faluban 2000 négyzetméteres parcellákat kínálnak majd az érdeklődőknek, akik – a képviselő-testület döntése értelmében – nettó 6,5 euróért vásárolhatják meg a földdarab négyzetméterét.

– Ennél jóval olcsóbban, vagy akár szinte ingyen területhez juthatnak azok, akik munkahelyteremtésre vállalkoznak. Az a cég például, amely 40 álláshelyet hoz létre, a kedvezmények miatt térítésmentesen kaphat egy 2000 négyzetméteres telket – tette hozzá Szirbik Imre. A polgármester kitért arra is, hogy nemrég megállapodás született a város és három németországi tartomány között, hogy a Német–Magyar Kereskedelmi Kamara első helyen Szentest ajánlja majd a beruházások célpontjaként.

Jelenleg 8,5 százalék az álláskeresők aránya Szentesen, ezt 6 százalék alá szeretnék szorítani. A vállalkozói faluba jövő tavasszal költözhetnek be az első cégek, de az ipari park déli részén már megkezdődtek a fejlesztések: négy társaság összesen 100–125 munkahelyet létesít a jövő év közepéig.

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület

Cikk megosztása