Átadták a Sportcentrumot

Gödöllő - A Sport és egészségnap keretében június 12-én hivatalosan is átadták a Táncsics Mihály úti Sportcentrum első ütemének fejlesztéseit. Az egész napos program során bemutatkoztak a gödöllői sportegyesületek: a strandpálya és a műfüves pálya mellett a színpadon is zajlottak a sportesemények, míg a kiskastélyban egészségügyi vizsgálatokra nyílt lehetőség.

A létesítmény átadását eredetileg május végén, a gyermeknapon szerették volna megtartani, de az óriási esőzések miatt – hiába sütött a nap május 29-én – a pálya átázott, így a programokat nem lehetett rajta megtartani. A múlt szombatra azonban a ragyogó napsütésben semmi akadálya nem volt annak, hogy hivatalosan is átadják a füves pályát, és így már a műfüves, a strandpálya és a teniszpálya mellett ezt is birtokba vegyék a sportolni vágyók.

A felújításról még 2007-ben döntött a képviselő-testület. A 3 hektáron elterülő Táncsics Mihály úti sporttelep épületei és pályái is leromlott állapotban voltak, most azonban minden korosztály számára biztosítottak a labdarúgás feltételei, a pályák mellett öltözők, szociális helyiségek állnak a sportolók rendelkezésére, a mérkőzéseket 350 férőhelyes lelátóról kísérhetik figyelemmel a szurkolók. A fejlesztésre 350 millió forintot fordított az önkormányzat.

A megnyitón Gémesi György polgármester elmondta, egyértelmű volt, hogy a régi, lepusztult sporttelepnek továbbra is sportfunkciót kell kapnia. Nem kifejezetten csak labdarúgó, hanem sportcentrum létesítése a cél. A mostani átadással a felújítás első üteme zárult le. A második ütemben egy városi sportcsarnok felépítése a terv. Az ezzel kapcsolatos hasznosítási tanulmány már elkészült. A kiviteli tervek a jövő évben készülnek el, utána kezdődhet a kivitelezés. „A gazdasági válság ellenére, amikor sok mindenre nincs pénz, a város mindig is kiemelt figyelmet fordított a sportra, a fiatalok mozgási lehetőségeire, a feltételek megteremtésére. Gondolok például arra a több száz gyermekre, akik naponta fociznak, edzenek itt. Nem azért, hogy itt egy elsőligás csapat legyen, hogy nemzetközi szinten teljesítsenek, hanem elsősorban azért, hogy a gyerekek jó helyen legyenek. Hogy olyan lehetőségük legyen a mozgásra, fizikai energiáik levezetésére, hogy ne az aluljáróban, ne a plázákban, ne az utcán legyenek. Ennek a megerősítésére 2011-től elindítjuk a mindennapos testmozgás bevezetését az iskolákban. Ezt emelkedő rendszerben vezetjük be“ – mondta a polgármester. "Ennek érdekében két iskolát – a Petőfit és az Erkelt – kell megerősítünk egy-egy tornacsarnokkal" – mondta el beszédében Gémesi György.

A polgármester szólt arról is, nagyon fontos, hogy a létesítmény állapotát meg tudják őrizni. Ezért, a költségekhez a használóknak is hozzá kell járulniuk. Hangsúlyozta, nem bérleti díjról van szó, hanem arról, hogy 10 év múlva is ilyen kulturált, szép körülmények között sportolhassanak a gödöllőiek. Gémesi György reményének adott hangot, hogy amennyiben a külső körülmények nem akadályozzák a munkát, 2012-ben már az új sportcsarnok átadására is sor kerülhet. Ezt követően Gémesi György díjat adott át azoknak, akik az elmúlt években, évtizedekben munkájukkal segítették a gödöllői labdarúgást. A díjazottak névsora: Rab Péter, Bara László, Bánhegyi Béla, Szűcs Lajos, Rózsavölgyi Sándor, Hanz József, Legéndi György, Csató Sándor, Imre József, Jávorszky László, Kaiser László, Pintér Miklós, Tóth László, Varjú László.

*

Gödöllői könyvtárosok elismerése

Kristóf Ibolya, a Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár könyvtárosa nyerte el az idén Az Év Fiatal Könyvtárosa díjat. Az elismerést a Magyar Könyvtárosok Egyesülete 42. Vándorgyűlésén adták át számára. A Baján július 15-17-ig megrendezett vándorgyűlésen az MKE Emlékérmét vette át Fülöp Attiláné, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatója.

Az Év Fiatal Könyvtárosa díjat, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség által 2000-ben alapított jelentős elismerést minden évben egy fiatal könyvtáros kapja, akit munkája alapján erre javasolnak, s benyújtja pályamunkáját, valamint a további előírt kötelező és egyéb mellékleteket.

Kristóf Ibolya pályamunkájának címe: Könyvtárpedagógia a felsőoktatásban. A jelölő intézmény az őt foglalkoztató SZIE Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár.

Kristóf Ibolya az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar nyelv és irodalom és könyvtár szakán végzett 2006-ban, azóta dolgozik a SZIE Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltárban. Munkába állása óta, mint tartalmi feltáró, tájékoztató és a használói képzést, a könyvtárhasználati tárgyak, a szakirodalom-kutatási ismeretek oktatását végző könyvtáros dolgozik. Gondozza a muzeális régi ritka könyvek gyűjteményt is. Társszerzőként vett részt a könyvári ismeretek elsajátítását segítő elektronikus oktatási anyag, illetve annak alapjául szolgáló jegyzet megírásában is. A könyvtár által biztosított e-learning szolgáltatás népszerűsítése, illetve a jó gyakorlatok közvetítése érdekében számos, főként könyvtár-használathoz, irodalomkutatáshoz kapcsolódó kurzust tart az egyetemi hallgatóknak.

Fülöp Attiláné 1975 óta a gödöllői városi könyvtár munkatársa, 1994 óta igazgatóhelyettese, 2009 decembere óta pedig az ő vezetésével működik a nemrég felújított, átépített, korszerű könyvtár. Részese volt a szakmai munka nagy váltásainak, ezekben tevékeny részt vállalt nem csak helyi, hanem országos szinten is. 33 éve tagja az egyesületnek, elsősorban a Pest Megyei Szervezetben vállal feladatokat, például az olvasószolgálatos műhely vezetését, de ki kell emelni, hogy mindkét gödöllői vándorgyűlés megszervezése is az ő nevéhez fűződik. A város Gödöllő Kultúrájáért díjjal jutalmazta szakmai tevékenységét és empatikus, soha nem lankadó egyéniségét. Ugyanezt ismerte el a Magyar Könyvtárosok Egyesülete is a 2010. évi emlékéremmel.

*

Készülhetünk a szelektív gyűjtésre

Július 1-jétől fogadja a kommunális hulladékot a néhány hete, a Zöld Híd Program részeként átadott, az európai uniós követelményeknek mindenben megfelelő Ökörtelek–völgyi Hulladékkezelő Központ. Hogy ezt követően mikor kezdődik meg a sokak által már régóta várt szelektív hulladékgyűjtés, erről készített interjút Gyenes Szilárddal, a létesítmény igazgatójával a Gödöllői Szolgálat.

– Az Ökörtelek-völgyi Hulladékkezelő Központ üzemindítása fokozatosan történik. Ahhoz, hogy minden területen megkezdődjön a munka, körülbelül 2-2,5 hónap szükséges. A munkaerő felvétel folyamatosan zajlik.

– Jelenleg hol tart a beüzemelés?

– Már működik a lerakó, és a hónap vége felé a mechanikai és a kézi válogató is üzemelni fog. Ezt követően kezdődhet meg a városban a szelektív gyűjtés, a tervek szerint augusztus végén.

– Mikor kerülnek ki a gyűjtőedények?

– Ezeket csak akkor helyezzük ki, ha már a gyűjtést is el tudjuk indítani, és gondoskodni tudunk a hulladék kezeléséről is. Az ehhez szükséges szerződések már nagyrészt megvannak. Nagyon fontosnak tartom, hogy zavartalan legyen az indulás.

– Hány gyűjtőedényt helyeznek el a gyűjtőszigeteken?

– Minden helyen öt konténer lesz: 2 műanyag, 2 papír és egy üveggyűjtő. Valamennyi helyszínen információs tábláról kaphat pontos tájékoztatást a lakosság a hulladéksziget használatáról. Erről az érdeklődők honlapunkon, a www.zoldhid.hu címen is találnak információt.

– Úgy tudjuk, ez a központ a lakosság számára is nyitott, előzetes egyeztetés alapján látogatható.

– Így igaz, maga a rendszer úgy készült el, hogy egyben oktatási centrumként is szolgál. Nem akarjuk a hulladékot elrejteni a lakosság szeme elől, hanem – mivel azt szeretnénk, hogy partnerek legyenek – megmutatjuk, miért fontos, hogy részt vegyenek ebben a programban. Közelről is megnézhetik, hogyan és milyen eredménnyel zajlik itt a munka.

Oktatási referensünk segítségével azonban nemcsak a diákok és az óvodások, hanem bárki megtekintheti majd, természetesen szervezett formában. Bízunk abban, hogy sikerül elnyernünk a lakosság bizalmát, és partnerségét.

*

Átadták az M31-es autópályát

Az M0-s keleti szektorát az M3-as gödöllői csomópontjával összekötő 12,4 kilométer új sztráda díjmentes.

Az M31-est már tavasszal, májusban át szerették volna adni, de a súlyos esőzések komolyan hátráltatták a befejezést; előbb június végére ígérték az átadást, de július vége lett belőle. A mintegy 25 milliárd forintba kerülő M31-est az Európai Unió Kohéziós Alapja 85 százalékban finanszírozta. Erre azért nyílott lehetőség, mert az M0 keleti szektora kevesebbe került, mint azt eredetileg tervezték, és aminek a költségvetésére utólag rábólintott az EU.
Egyes számítások szerint az új gyorsforgalmi út az autósoknak körülbelül 15 perccel rövidíti le az M3-as elérését, mintha az M0-M3 csomópontot érintve, Budapest felől jutnának el Gödöllőig. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezzel jelentősen csökken Csömör és Árpádföld zajterhelése, ami miatt korábban az M0 keleti szektorának átadása is jelentős csúszást szenvedett. Várhatóan komoly forgalomcsökkenést eredményez majd Kistarcsa és Kerepes vonatkozásában a 3. sz. főúton is.

Az ország új autópályájának első igazán emlékezetes eseménye, amikor a gödöllői Lokálpatrióta Klub szervezésében július 8-án mintegy 1000 lelkes kerékpáros elsőként hajthatott végig azon betoncsíkon, ami igazán kies tájon visz végig.

A város iránti felelős gondolkodás tíz évnyi távlatban is komoly eredményeket szülhet” – nyilatkozta az újonnan átadott M31-es kapcsán dr. Gémesi György polgármester, aki elmondta, hogy 2000 tájékán, többszöri átalakítás után, született meg a végleges döntés az autópálya megépítéséről. „Ennek az útnak köszönhetően a gödöllői ingatlanok értéke tovább emelkedik, az Ipari Parkba pedig még több vállalkozás jöhet. Nem beszélve arról, hogy térben, de leginkább időben számítva sokkal közelebb leszünk a ferihegyi repülőtérhez, mint Budapest legnagyobb része.”

Fontos azonban hozzátenni, hogy ez nem pótolja a hiányzó elkerülőutat, de érzékelhetően tehermentesíti majd a várost, hiszen két csomópontban is fel lehet majd hajtani rá. Ráadásul 2012-re elkészül az M0-s M1-es és M5-ös közötti szakaszának átépítése, bővítése, ami még jobban megközelíthetővé teszi városunkat” – vélekedett Gémesi György polgármester.
Nem véletlen tehát, hogy az Európai Unió magyar elnökségének idején (2011. január 1. és június 30. között) Gödöllő, közelebbről a Királyi Kastély az egyik kiemelt helyszín lesz! Erre még 2005-ben Gémesi György mint országgyűlési képviselő tett javaslatot, majd a döntés az előző kormány idején született meg, majd Brüsszelben is elfogadták és a jelenlegi kormány is támogatja.
"Az M31-es megépítésének ötlete először a 90-es évek elején, azaz csaknem 20 évvel ezelőtt merült fel" – mondta dr. Fábián Zsolt, Gödöllő egykori alpolgármestere.
A kezdeteknél, az M0-s nyomvonala kijelölésének tervezése során ő javasolta, hogy az M3-as óriási forgalma ne zúduljon rá Budapestre, ezért építsenek egy átkötést a déli szektor irányába, hiszen az M0-s forgalmának zöme ott bonyolódik (az M1-M5-M6-M7 irányába). Nem utolsósorban azonban ezzel Gödöllő óriási lehetőséghez jutott: ezentúl alig 20 percnyi autózással el lehet jutni a Ferihegyi repülőtérre, aminek köszönhetően „a világ kapujában” leszünk.

*

Főtér-program: aláírták a kivitelezői szerződést - kezdődhet a munka

Július 29-én, csütörtökön délelőtt a gödöllői városházán került sor a Főtér-program generál-kivitelezői szerződésének aláírására.

Gödöllő Város Önkormányzata a „Gödöllő ökovárossá válásának első lépése: A városközpont arculatának és infrastruktúrájának integrált fejlesztése” című pályázatban foglaltak megvalósítására 2010. február 5-én támogatási szerződést kötött. A támogatási szerződés szerint 936 millió Ft támogatást nyert el a projekt megvalósítására, mely 3 projektelemből áll: Az első projektelem a Művészetek Háza (korábbi nevén Petőfi Sándor Művelődési Központ) épületének energiahatékony és funkcióbővítő átalakítása. A második projektelem, a Szabadság téren kialakítandó Főtér kivitelezése közműkiváltásokkal és felszíni rehabilitációval. A harmadik projektelem a Városi Piac galéria belső átépítésének kivitelezése. Az Önkormányzat a támogatási szerződésben meghatározott arányban finanszírozza a projektelemeket.
Gödöllő Város Önkormányzata nyílt közbeszerzési eljárást indított a Főtér felújításának kivitelezési munkájára. Az átépítési munkák terveit az Art Vital Építésziroda Kft. készítette el. A közbeszerzési eljárás nyertese végül a LAKI Épületszobrász Zrt. lett. A nyertes a teljes felújítási munkát nettó 432.100.000 Ft-ért vállalta.

*

VIII. Magyar Polgármesterek Világtalákozója

Június 27-én, vasárnap dr. Sólyom László köztársasági elnök és dr. Gémesi György köszöntőjével megkezdődött Gödöllőn a VIII. Magyar Polgármesterek Világtalákozója, melyen átadták a polgármesteri Ezüstlánc-díjakat.

A Premontrei Szent Norbert Gimnázium aulájában rendezett eseményre a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek polgármesterek, önkormányzati szakemberek. A kétnapos tanácskozás első napi programja délután szekcióülésekkel folytatódott.

A köszöntők és a plenáris ülés - melynek során beszédet mondott dr. Ullmann Péter, dr. Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója, dr. Tállai András államtitkár, dr. Sepsey Tamás, az Állami Számvevőszék főigazgató-helyettese, Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere, dr. Nagy Zoltán, a GVH elnöke - Sólyom László azóta leköszönt államfő és Gémesi György átadta egy magyarországi és egy határon túli polgármesternek az Ezüstlánc-díjat. Ebben az esztendőben dr. Baranyi István, Pusztaföldvár, valamint Bukovszky János, a szlovákiai Deáki polgármestere vehette át az elismerést.

Dr. Baranyi István 1964-ben született Szegeden. Általános iskolai tanulmányait Szarvason végezte. A Hódmezővásárhelyi Állategészségügyi Szakközépiskolában érettségizett 1983-ban, majd a Budapesti Állatorvos-tudományi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 1989-ben doktorált. Pusztaföldváron, nagyszülei hazájában, 1994-ben választották önkormányzati képviselőnek. 1997-től alpolgármesterként vette át a falu irányítását, polgármesterré az 1998. évi időközi helyhatósági választáson, 34 éves korában választották.

Bukovszky János 1950. január 6-án született Deákiban. A Komáromi Gépipari Iskolában érettségizett 1969-ben. 1990-től Deáki polgármestere, 2001 és 2005 között Nyitra megyei képviselő. Három gyermeke – János, Péter, Zsuzsanna –, és öt unokája – Gergely, Orsolya, Dorottya, Izabella, Borbála – van. Öt alkalommal jelentős támogatottságot élvezve választották újra, a határon túli, többségében magyar lakta község polgármesterének. A hagyományok és az anyanyelv megőrzése mellett az alapvető életfeltételek megteremtését tartja a fő feladatnak.

A rendezvényről alább, a Galériában tekinthetnek meg fotókat.

Forrás: Észak-Kelet Pest Megyei LEADER Egyesület, godollo.hu, gemesigyorgy.hu

Cikk megosztása