Őstermelői piac Pilisszentivánon

2010. június 19-én, szombaton délelőtt ismét, alkalmi, helyi piaci napot rendeztek a településen, ezúttal Szent Iván napjához kapcsolódóan. Hazai őstermelők és feldolgozók kiváló minőségű friss termékeit vásárolhatták meg az érdeklődők.

A keletkező bevétel teljes mértékben a gazdáknál maradt. Az őstermelői piacon kapható volt zöldség, gyümölcs, lekvár, gyümölcslevek, tej, kecske sajt, kecske tej, tejtermék, gomba, vecsési savanyúság, méz, tojás, Urbán puszedli, pékárú, húsvéti sonka, füstölt húsok, hurka kolbász, Rotburger sör, etyeki bor, lúgos víz, natúr édesség, palánták, virágok, medvehagyma, friss bontott csirke, élő csirke, kacsa és még sok minden más....

A Gazdák és a szervező, Preisz Tibor ez úton értesít mindenkit, hogy év végéig a piaci napokat minden hónap 3. szombatján rendezik! Augusztusban nem kerül megrendezésre a piac.

További információt Preisz Tibortól, a 06-20-329-1679-es telefonszámon, vagy a [email protected] e-mail címen.

*

Önkéntesek kerestetnek

Az áradás és a viharok sok helyen megrongálták a környékbeli erdőket. A károk helyreállításához az erdészet önkéntesek segítségét kéri – adta hírül a Pilis Tv. Azok a csoportok, civil szervezetek, kirándulók, akik vízelvezetők tisztításával, sétautak helyreállításával, belógó ágak nyesésével hozzá tudnának járulni az erdőterület helyreállításához, augusztus 31-ig jelentkezhetnek a Pilisi Parkerdő munkatársainál az [email protected] címen vagy az 598-000 telefonszámon.

Forrás: Pilis TV

*

„Pilis Trek 2010”: egyedülálló felkészítés a NATO-n belül

Június második hetében adott otthont a szentendrei MH Központi Kiképző Bázis (MH KKB) csobánkai gyakorlótere az MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) 10 hónapos különleges műveleti alaptanfolyam résztvevőinek. A csoport parancsnok helyettese, Váczi Norbert százados mutatta be a terepen a nemzetközi tanfolyam programját. Váczi százados – nem kis büszkeséggel – azzal kezdte tájékoztatóját, hogy a NATO szervezetén belül mindössze két tagállamban, az Egyesült Államokban és Magyarországon működik a felkészítésnek ez a speciális formája, amelyben a korábbi csak nemzeti keretekben végzett felkészítésen túl, most első alkalommal nemzetközi szinten szervezték meg a különleges műveleti alaptanfolyamot. A februártól októberig mintegy 10 hónapon át folyó felkészítés elméleti és kemény gyakorlati foglalkozásokból áll, időszakonként vizsgafeladatokkal nehezítve az amúgy is kemény próbatételt. A MH BTKK így kettős célt tűzött ki: részt vesz a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt állományának felkészítésében, másrészt lehetőséget nyújt más NATO tagállamoknak, ahol eddig csak nemzeti szinten valósult meg a különleges műveleti felkészítés, nemzetközi felkészítésben való részvételre. Ennek megfelelően jelenleg a csoport tagjainak mintegy fele magyar, a másik fele észt és szlovák katonákból áll. Kiképzésükről magyar és amerikai parancsnokok gondoskodnak.

A csobánkai kiképzés legnagyobb kihívása a hosszú távú menet és navigációs gyakorlat nappal és éjszaka. A résztvevőknek egyénileg egymástól elszigetelten csak rádiókapcsolatot tartva kell bonyolult terepen mintegy 60 km távolságot teljesíteni 19 kg összsúlyú menetfelszereléssel, 18 óra alatt. Aki járt Csobánkán a sziklás, mély szurdokkal, szakadékokkal szabdalt terepen, az el tudja képzelni, milyen megpróbáltatást jelent csupán térkép és tájoló segítségével végigmenni a 60 km-es úttalan úton úgy, hogy közben érintse a megadott pontokat.

*

Egymilliárd forintot költenek Pilisvörösvár központjára

Összesen csaknem egymilliárd forintot költenek Pilisvörösvár Fő utcájának megszépítésére. A munkálatokat részben uniós forrásból finanszírozzák. Bándi Gábor projektmenedzser elmondta, az EU-s projekt részeként mintegy 1300 méter hosszan felújítják a járdákat, parkolókat alakítanak ki, korszerű esőelvezető rendszer létesül, fákat ültetnek, parkosítanak.

A munkálatokat kivitelező szakemberek ezekben a napokban nagyobb fordulatra kapcsolnak: most kezdik a csapadékcsatorna felújítását, illetve a légkábelek kiváltása érdekében a földkábelek fektetését. „Miután Pilisvörösvár történelmi városközpontja a 10-es főút mentén hosszan elnyúlva helyezkedik el, a rekonstrukció a városon átmenő hatalmas forgalmat is érinti, több esetben félpályás lezárásra kell számítani” – tette hozzá Bándi Gábor.

A kellemetlenségért kárpótlásul novemberben egy zöldfelületekben bővelkedő, kulturált parkolókkal ellátott, megszépült városközpontot adnak majd át” – emelte ki Bándi Gábor. A Fő utca programot az unió 623 millió forinttal támogatja. A teljes, 795 millió forintos költség többi részét az állam, illetve az önkormányzat finanszírozza. „A városközponti rehabilitációhoz kapcsolódva – állami és önkormányzati pénzből – 200 milliót költenek a Fő utca és a Szabadság utca kereszteződésében egy jelzőlámpás csomópont kiépítésére” – közölte Bándi Gábor.

Forrás: Gazdasági Rádió, MTI

*

A Pilis völgyei továbbra is zárva a turisták előtt

A kirándulásra csábító jó idő ellenére továbbra is le vannak zárva az esőzések miatt károsodott útszakaszok a Pilisben. Fakidőlésekre a lezárt útszakaszokon kívül, az erdőterület egészén bárhol számítani lehet. A Nagykovácsi útra és a Normafánál egyaránt kidőltek a fák. A Pilisi Parkerdőben keletkezett kár már meghaladja a félmilliárd forintot. Bár egy hete nem esett újabb eső a térségben, továbbra is balesetveszélyesek, és ezért le vannak zárva a Pilis völgyeiben futó turistautak.

Nem látogatható a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok és a pilisszentkereszti Szurdok, valamint a kijelölt útvonalak közül tilos a kerékpározás a Visegrád, Apátkúti-völgy - Pap-rét - Szentedre, Sztaravoda, a Pilismarót - Hoffmann-kunyhó - Kétbükkfa-nyereg és a Pilismarót - Királykúti-nyereg aszfalt utakon. Az aktuális korlátozásokról a Pilisi Parkerdő Zrt. folyamatosan hírt ad a www.parkerdo.hu oldalon.

A lezárt szakaszok mellett az egész Pilis, Visegrádi- és Budai-hegység területére érvényes az a figyelmeztetés, hogy bárhol előfordulhat további fakidőlés, ami miatt a természetjárás során fokozott figyelemre van szükség.

Felelőtlen kiránduló

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén keletkezett viharkárok összege közben félmilliárd forint fölé emelkedett. Az elmúlt héten további 1.500 köbméternyi fa dőlt ki, így a károsodott faállomány nagysága a Pilisben összesen eléri a 12.500 köbmétert. A legnagyobb anyagi kár továbbra is az infrastruktúrában tapasztalható, a május közepe óta többször ismétlődő áradások utakat, hidakat, hordalékfogó gátakat mostak el, erdészeti épületeket rongáltak meg.

*

Kitüntetés

Gróf Széchenyi Ödön emlékplakettet kapott Víg Béla, a Solymári Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke. A plakettet, amely az önkénteseknek adható legmagasabb elismerés, május másodikán adta át dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, a Magyar Túzoltószövetség elnöke Pásztón, az országos tűzoltónapon. A kitüntetéssel Víg Béla évtizedeken át végzett kitartó és önzetlen munkáját ismerte el a szövetség.

Forrás: Pilis TV

*

Útépítések Piliscsabán

A Kossuth és a Kenderesi úton lakók értesítést kaptak az építési munkák megkezdéséről. A „Belterületi utak fejlesztése” című, KMOP-2009-2.1.1/B kódszámú pályázat 2009. 09. 07-én leadásra került, amellyel az Önkormányzat a Kossuth Lajos utca és Kenderesi utca felújítását célozta meg. 2010. 02. 15-én a Pro Régió Kft-től megérkezett a támogató levél, melyben a projektet 134.902.292 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt teljes bekerülési összege 192.717.560.- Ft, amiből a saját forrás 58.000.000.- Ft. A közbeszerzési eljárás eredményhirdetése megtörtént, az útépítési munkálatokat végző cég a VIANOVA 87 Közmű –és Útépítő Zrt. lett.
A törvény szerinti szerződéskötés tilalmi ideje 2010.08.10-én jár le, a munkálatok a szerződéskötést követően kezdődnek el.

Piliscsaba Nagyközség Önkormányzata az útépítési munkálatok felügyeletére műszaki ellenőrt bízott meg, hogy a kivitelezés a legszakszerűbben történjen, továbbá az esetleges kérdésekkel a Polgármesteri Hivatal közterület felügyelőjéhez, Sárosdi Lászlóhoz fordulhatnak a tisztelt Lakosok.

A projekt befejeztével az utcák térkő burkolatot kapnak, és a csapadékvíz elvezetés is megoldódik. A műszaki tervekbe ügyfélfogadási időben betekinthetnek a Polgármesteri Hivatal Műszaki Irodáján. A Képviselő-testület a kivitelezés befejezését követően dönt az útépítés hozzájárulások mértékéről.

*

Diplomaátadó ünnepség

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara 2010. július 23-34-én tartotta oklevélátadó ünnepségét. Mintegy négyszázötven végzős vehette át diplomáját, melyből huszonnégyen kitüntetéssel végeztek.

Dr. Botos Máté dékán úr ünnepi beszédében köszöntötte a hallgatókat és a vendégeket. Kiemelte, hogy milyen erőt képvisel a munkaerőpiacon a Pázmányos diploma, majd rávilágított arra, hogy ne felejtsék el, milyen értékeket visznek magukkal. Hangsúlyozta az értelmiségi lét fontosságát, mely kultúrateremtéssel és közösségépítő kötelességekkel jár.

A hallgatótársak nevében Barabás Kálmán, a Hallgatói Önkormányzatának elnöke látta el útravalóval a végzetteket.

A oklevelek ünnepélyes átvétele után a Bölcsész Fogadalom elmondása következett. Az ünnepség közös fotózással zárult.

*

Játszótér és közpark felajánlásból Piliscsabán

Piliscsaba Nagyközség Önkormányzata valamint a Piliscsabai Cserkész, Lovas, Kulturális, Szabadidő- és Sport Központ Egyesület szerződést kötött, miszerint a Benedek Elek Parkban található játszóteret EU-konformmá alakíttatja át, valamint a korábban óvodai célokra szánt Honvéd utcai ingatlant szeretné kitakarítani és közösségi parkká tenni. Ezen közösségi ügyek kapcsán a PCSLE, mint közhasznú egyesület, gyűjtést szervez.

(Az Önkormányzat azért döntött az ifjúságvédelem, a fiatalokkal foglalkozó közhasznú egyesület mellett, mert a törvény értelmében megszüntetett Piliscsaba Nagyközségért Közalapítvány már ezt a feladatott nem tudta ellátni.) Anyagi támogatást, felajánlásokat egyaránt szívesen fogadnak vállalkozóktól, közhasznú szervezetektől, magánszemélyektől az alábbi OTP bankszámlaszámra: 11742245-29900411

A játszópark szakmai hátterét Csizmadia Andrea kisgyermekes anyuka, klotildligeti lakos és Romhányi Andrea, magdolna-völgyi polgár biztosítják. A játékok kivitelezője a Játszópark Kft. Annak érdekében, hogy a játszótér minél előbb elkészüljön. Kisgyermekes szülők már meg is kezdték bizonyos játékok felújítását. A meglévő játékokon kívül az alábbi játékok felállítása várható: mérleghinta, kéttornyos vár, forgóhinta, rugós hinta, homokozó.

A beruházások összértéke: kb. 2.300.000 Ft

A számla feletti felügyeletet Dr. Gábor János aljegyző, Telepó Anna óvoda pedagógus, Csizmadia Andrea szülő, Salgó-Nemes Károly bizottsági elnök és Kiss Antal látják el.

*

IV. Klotild Nap

A Klotild téren megtartott IV. Klotild Napon harmadik alkalommal ítélte oda Piliscsaba-Klotildliget Községszépítő és Természetvédő Közhasznú Egyesület képviselői a Klotild-díjat, melyet Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg adott át dr. Takács Nándor püspök úrnak, aki köszönetét fejezte ki. Ünnepi beszédet mondott Csíky Gábor egyesületi elnök, Szűcs Lajos a Közgyűlés elnökének személyes megbízottja Huszárné Szirmák Eszter az 1000 éves Pest megyéről beszélt, köszöntőt mondott Habsburg-Lotharingiai Mihály. Az ünnepség narrátora Szilágyi Krisztina volt – olvasható Piliscsaba honlapján. Elhangzott Nagy Ella: Klotildligetért, Sík Sándor: Ballagás a Pilisban, Reményik Sándor: Eridj, ha tudsz! versek Jászai László Piliscsabán élő színművész előadásában, valamint a Klotildligeti Albumból szavalta el két új versét Tóth Sándor Pro Cultura Cristiano és József Attila díjas költő.

A Községszépítő Egyesület elismeréseit adta át Csíky Gábor elnök úr Somoskövi Sándor építész - grafikusművésznek (aki betegsége miatt nem volt jelen), Kovács Márton zenetanárnak, Vermes Mária hegedűművésznek, Simon Gyula polgárőrnek.

Koszorúzott a Habsburg-család nevében Habsburg-Lotharingiai Mihály; a kisebbségek nevében a szlovákok részéről Lengyel Istvánné, Kanyicska Mártonné; a Csabagyöngye Egyesület nevében dr. Kocsis Kálmán, Németh András; a Jobbik Magyarországért mozgalom piliscsabai szervezete nevében Kovács Ildikó, Vajda Ferenc; az Együtt a Holnapunkért Egyesület nevében Bácskai Beáta, Tóth Sándor; Piliscsaba-Klotildliget Községszépítő és Természetvédő Közhasznú Egyesület nevében Csíky Gábor, Katona Gyula, Plestyák Károly.

Az ünnepség után Kovács Márton zenetanár Gregorian énekeskönyve került bemutatásra, melyet dr. Takács Nándor püspök úr méltatott. Ezt követően hegedűhangversenyével Földesi Lajos hegedűművész, zenetanár köszöntötte Vermes Mária hegedűművészt. Az ünnepséget agapé zárta.

*

Évadkezdés a pilisszántói Szikla Színházban

Az Experidance műsorával nyitotta meg idei évadját június 25-én a pilisszántói Szikla Színház. A Román Sándor vezette Experidance táncegyüttes Esszencia - a ritmus ünnepe című műsorát mutatta be, melyet az elmúlt évek egész estés műsorainak legjobb pillanataiból állítottak össze – tájékoztatta Pilisszántó polgármesteri hivatala az MTI-t. Az Experidance produkciójával korábban Sanghajban, Pekingben, Isztambulban, Pozsonyban és Prágában is fellépett.

A kortárs tánctechnikák és a magyar néptánc elemeit vegyítő Experidance-ben mintegy harminc, a Táncművészeti Főiskolán végzett hivatásos táncos szerepel. A társulat több éve szerepel a Nemzeti Színház, a Nemzeti Táncszínház és a Művészetek Palotája repertoárján előadásaival.

*

Sváb lakodalmas Zsámbékon

A Lochberg Regionális Tánccsoport Zsámbéki sváb lakodalmas rendezett a közelmúltban. A 200 főnyi népviseleti párból álló menet a Dózsa György utcai egykori Hajdú háztól indult, majd a menyasszony kikérésére a Bicskei utcában álló Szent Vendel házban került sor. Innen a templomba indultak tovább, ahol egy csodálatos misét hallgathattak meg a résztvevők. A misén Michael Haydn Német Miséjének dallamai is felcsendültek a Biatorbágyi Fúvós Kisparti, a Német Nemzetiségi Dalkör és a Zichy Miklós Általános Iskola Kórusának előadásában.

Az este a temetőben lévő sváb emlékhelyen folytatódott, ahol Zsámbék egykori lakóira emlékeztek a megjelentek koszorúzással. Később a Művelődési Házban a Zsámbéki esküvő további részeit (köszöntők, sült hozás, búcsú az ifjúságtól, menyasszonytánc, a koszorú levétele) tekinthették meg az érdeklődők, akiket a biatorbágyi Fúvós Kisparti jóvoltából a műsor után zene és tánc várt.

A rendezvényen részt vettek: a Lochberg Regionális Tánccsoport Ifjúsági és Utánpótlás csoportja, a -Zichy Miklós Általános Iskola diákjai, a Német Nemzetiségi Dalkör, a Gerlingeni „Zsámbéki” Tánccsoport, a zsámbéki Római Katolikus Egyház, a solymári Herbstrosen Tánccsoport, valamint a budajenői Ringlein Táncegyüttes.

Forrás: Pilisvörösvári HVI, piliscsaba.hu

Cikk megosztása