Nagykövet a miniszternél

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fogadta az osztrák nagykövetet. Dr. Michael Zimmermann kiemelte, hogy Magyarország Ausztria fontos agrárpartnere. Az osztrákok örömmel üdvözlik, hogy 2010 első félévében Magyarország lesz az EU soros elnöke.

Hazánkra valódi partnerként számítottak eddig is, és ezután is a 2010 utáni Közös Agrárpolitika megvalósításában.

Fazekas Sándor méltatta az országaink közötti sokrétű kapcsolatrendszert és jelezte, hogy törekedni kell a helyi jellegű problémák megoldására, hogy ne árnyékolják be a jószomszédi viszonyt.

"Példamutatónak tekintjük az osztrák agrárgazdasági modellt, és a magyar kormány is a családi gazdaságok fejlesztésére törekszik" - mondta. Közös érdek a Közös Agrárpolitika fejlesztése, az európai mezőgazdaság versenyképességének növelése. Kitartunk a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) való mentesség mellett, és nagy hangsúlyt fektetünk a környezet védelmére, az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak kivédésére.

A nagykövet a klímaváltozásról elmondta, hogy az osztrák kormány támogatja az energiatakarékosságot és ösztönzi a helyi lakosságot a megújuló energiaforrások kiaknázásában, és nagy hangsúlyt helyez például az osztrák vízenergia hasznosítására is.

Fazekas Sándor rámutatott a hegyi és a síkvidéki vízerőművek különbözőségére. Példaként említette a Kiskörei vízlépcső megépítését, ami a 40 km-re fekvő Karcagon is a pincék és lakóépületek elvizesedéséhez vezetett, komoly anyagi károkat okozva.

A nagykövet elmondta, hogy hasznos megbeszélést folytatott Illés Zoltán államtitkárral és megjegyezte, hogy a szentgotthárdi PRONAS Egyesület már nemcsak a Heiligenkreuz-i hulladék égetőmű ellen tiltakozik, hanem a közelben levő biomassza üzem ellen is.

Fazekas Sándor nyomatékosította, hogy a hulladék égetőmű nagyon közel épülne az ország határhoz. Ez azért is elfogadhatatlan számunkra, mert minden oldalról körbe vagyunk véve nagyszabású ipari létesítményekkel a határaink közelében. A szomszédos országoknak szolidárisaknak kell lenniük egymással, nem lehet figyelmen kívül hagyni a véleményeket akkor, amikor a káros környezeti hatások elsősorban a magyar területeket érintik.

A nagykövet szóba hozta azt is, hogy 2011. április 30-ával megszűnik a szabad munkaerő áramlás korlátozása Ausztriában.

*

Települési esélyegyenlőségi program
Megtörtént az éves felülvizsgálat

Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 26-i ülésén elfogadta Szentgotthárd Város Önkormányzata esélyegyenlőségi programjának felülvizsgálatáról, a települési esélyegyenlőségi programban meghatározott ütemterv végrehajtásáról, Szentgotthárd város és kistérsége közintézményeinek akadálymentesítéséről, az ezzel kapcsolatos lehetőségekről szóló beszámolót.

Összességében megállapítható, hogy a munkanélküliekkel foglalkozó intézményrendszer teljes egészében kiépült a városban. A jogszabályok által bevezetni rendelt új ellátásokat az önkormányzat kidolgozta, az új eljárásokat alkalmazza, az érintettek számára hozzáférhetővé tette.

Szentgotthárd Város Önkormányzata intézményeinél az esélyegyenlőség, az előítélet mentesség, az egyenlő bánásmód, a szociális biztonság feltételeinek javítása, az önkormányzat koordinációs szerepvállalása biztosított. E területet érintő jogszabályváltozásokat folyamatosan figyelemmel kísérik, az ezekből eredő feladatokat végrehajtják, sőt a helyi viszonyokat figyelembe véve – a rendelkezésre álló anyagi lehetőségek függvényében – a helyben felmerülő problémákra, helyi megoldásokat alkalmazzák – pl. temetői buszjárat beindítása, szociális intézményi ellátások átszervezése, oktatási intézmény átszervezés stb.

Az esélyegyenlőség területén a felülvizsgálati anyag tanúsága szerint az infrastrukturális fejlesztések elengedhetetlenek, ezek anyagi fedezete jelen helyzetben csak pályázati források megszerzésével lehetséges. A pályázati lehetőségekkel folyamatosan él az önkormányzat, de ezek kihasználását is kockáztatja a saját erő rendelkezésre állásának bizonytalansága.

A Játékvár Óvoda, a SZOI Arany János 1-4. Évfolyamos Tagintézmény főbejárata, a Gondozási Központ akadálymentesítése folyamatban van. A Rákóczi utcai orvosi rendelő és a Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése nyertes pályázatok segítségével fog megvalósulni. A város-rehabilitációs pályázattal – amelynek nyertességét még nem erősítették meg – a Színház és a Széll Kálmán tér 14. alatti, önkormányzati illetve ÁFÉSZ tulajdonban lévő üzlethelyiségek akadálymentesítése is megvalósul.

Forrás: Polgármesteri Hivatal, Szentgotthárd

*

,

Hétvégén ismét a Szentgotthárdi Történelmi Napok!

E hét végén lesz az év legnagyobb rendezvénye a Rába-parti városban. Immár nyolcadszor rendezik meg a Szentgotthárdi Történelmi Napokat, amely most is számos érdekes, izgalmas programot kínál valamennyi korosztály számára.

A Pannon Kapu Kulturális Egyesület (PKKE) július harmincadika és augusztus elseje között rendezi meg immár nyolcadszor a Szentgotthárdi Történelmi Napok rendezvénysorozatot.

Az esemény fő célja, amiként azt Szalainé Kiss Edina, a PKKE elnöke lapunknak kifejtette, hogy a város méltón emlékezzen történelme talán legismertebb eseményére, az 1664. augusztus elsején lezajlott Szentgotthárdi Csatára. A rendezvény az elmúlt évek alatt valódi idegenforgalmi látványossága lett a településnek. Számos turista érkezik ebben az időszakban térségünkbe, célzottan a rendezvénysorozat idejére. A várható látogatói létszám - az elmúlt évek számaira alapozva - a három nap folyamán úgy hat-hétezer ember, akiknek körülbelül tíz-tizenöt százaléka külföldi.

Ismét megrendezik - pénteken délután, szombaton és vasárnap - a barokk templom előtti téren a Gotthárd Barát Vásárt.

A történelmi felvonulás pénteken 17 órakor indul a színház melletti területről, s a menet - különféle jelmezesek, maskarásokkal - végighalad a belváros utcáin. Az ünnepélyes megnyitót 17 óra 30 perckor tartják. Nem sokkal ezután kezdődik a Gotthárd Barát Jelmezverseny. Aki még eddig hezitált, hogy beöltözzön-e avagy sem, de csak most fogan(t) meg benne a gondolat, hogy felöltse régi idők ruháját (nem feltétlenül kell annak középkorinak lenni), az nyugodtan tegye csak meg, s jelentkezzen a versengésre. A résztvevők két kategóriában indulhatnak: gyermek (14 éves korig) és felnőtt (99 éves korig). Zsűri értékel, majd díjakat ad át.

18 órakor következnek a Károly Róbert Középkori Történelmi és Kulturális Hagyományőrző Egyesület tagozatainak bemutatói (táborukba, a színház melletti füves területen pénteken és szombaton is folyamatosan várják az apród- és udvarhölgyképzőbe a jelentkezőket). 19 órakor a Szentgotthárd VSE Szent Sebestyén Íjászkör bemutatója lesz a (lezárt) főtéren. 19 órakor kezdődik Gotthárd Barát Lakomája az Andante Étteremben, 20 órakor pedig a szombathelyi Ungaresca Néptáncegyüttes műsora táncházzal, a Boglya Népzenei Együttes közreműködésével. Időutazáson is részt lehet venni a helyi Római-kori Hagyományőrzőkkel. Bemutatók, régészeti lelőhely színesíti a programot. Szombaton 10 órakor a MAKÁM együttes gyerekeknek koncertezik, 11 óra 30 perctől Baksa Eszter mesemondó műsora következik. 15 órakor ismét MAKÁM-koncert lesz, 16 óra 30 perctől a celldömölki Soltis Lajos Színház vásári komédiákat ad elő. 14-18 óráig játszóház lesz, 20 órakor megelevenedik a főtéren a Szentgotthárdi Csata. Vasárnap 14-18 óráig játszóházak lesznek gyerekeknek, 14 óra 45 perckor zenés felvonulással veszi kezdetét a fúvószenekari találkozó. 20 órától az Ocho Macho együttes ad koncertet. Kiegészítő programok: szombat, 16 óra: 8. Szentgotthárdi Csata Emlékfutás, 15 óra 30 és 17 óra 30: Kango Jumps bemutató, VI. Hunyadi kenutúra, IV. Borhotel Kupa Homokfoci Labdarúgó Torna (szombaton és vasárnap).

A további részletes programokat alább, a Csatolmányokban olvashatják.

*

Heiligenkreuzi hulladékégető
Másodfokon is engedélyezték

A tervezett heiligenkreuzi hulladékégető kapcsán 2009. februárban kiadott burgenlandi engedélyezésre 487 fellebbezést nyújtottak be, így a hulladékégető engedélyezése másodfokon a bécsi Umweltsenat (Környezetvédelmi Tanács) hatáskörébe került. Az Umweltsenat helyszíni szemlét tartott, újabb szakértői véleményeket kért, amelyekre az ügyfelek állásfoglalásokban reagálhattak.

Az Umweltsenat 2010. június 11-én hozta meg döntését, de annak eredményét csak ma hozta nyilvánosságra a honlapján. Ennek lényege, hogy kiegészítő és módosító feltételekkel, de az elsőfokú burgenlandi határozatot jóváhagyta. Az új követelményeket a jogosnak tartott fellebbezések alapján határozták meg. Hogy mik ezek az új feltételek, azt a 179 oldalas határozat áttanulmányozása után lehet megtudni.

Az indoklás szerint a döntés alapja az, hogy a tervezett projekt – bizonyos kiegészítő feltételek és követelmények mellett - teljesíti az engedélyezéshez szükséges osztrák környezetvédelmi hatásvizsgálati törvény és egyéb kapcsolódó jogszabályok feltételeit.
Az Umweltsenat döntése, határozata és hirdetménye 8 héten keresztül lesz elérhető a saját honlapján és néhány illetékes hatóságnál.

A korábban bejelentkezett és jóváhagyott hivatalos ügyfelek a döntés ellen az osztrák Legfelső Bíróságnál fellebbezhetnek. A Pro Natura St.Gotthard (PRONAS) civil összefogás élni fog ezzel a jogával.

A ProNaS véleménye szerint Ausztriában egységes a szakmai álláspont a hulladékégető felépítésével kapcsolatban, azt csak magas rangú osztrák-magyar politikai szinten és uniós hatóságok bevonásával lehet megakadályozni.

Tudósító: Pro Natura St. Gotthard
Forrás: www.umweltsenat.at

*

Kihelyezett elnökségi ülés

A térség és a régió turisztikai, gazdasági fejlesztéséről tanácskozott a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége.

Szentgotthárd első négycsillagos szállodájában tartotta kihelyezett elnökségi ülését a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az elmúlt héten. A tanácskozás során megemlékeztek a május 9-ei Európa Napról. Viniczay Tibor polgármester Szentgotthárd turisztikai fejlesztéseiről tartott tájékoztatót. Szó esett Burgenland és Nyugat-dunántúl közös pályázati projektjeiről is.

A szentgotthárdi kistérség turisztikai fejlesztéseiről Viniczay Tibor polgármester tájékoztatójában rámutatott, hogy a jövőben Szentgotthárd és Őriszentpéter közös szervezeti keretek között, egymást erősítve kínálhatja értékeit. Elmondta, hogy az idegenforgalom-fejlesztéssel együtt fontos az oktatási- és a közlekedési infrastruktúra modernizálása is. Ez utóbbi kapcsán az M8-as autópálya mielőbbi kiépítésének szükségességét és a jelenleg is folyó vasútfejlesztést emelte ki. Kiss Sándor, a kamara főtitkára Burgenland és Nyugat-dunántúl közös turisztikai programját a Tourist Net-et, valamint a Pannon Gasztronómiai Élmények című szlovén-magyar pályázatot mutatta be.

Mind a kettőnek az a célja, hogy az itt tartózkodást növelje, a férőhelyek-, vendégéjszakák száma növekedjen, valamint magas színvonalú turisztikai kínálatot, szolgáltatást vegyenek igénybe és nyújtsanak a turisták részére” - fogalmazott Kiss Sándor, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

A programok most léptek túl az előkészítési szakaszon. Ezt követően a következő 2-3 évben kialakulhat a közös turisztikai kínálat is. A kihelyezett elnökségi ülésen adták át a Vas Megye Gazdaságáért Díjat, amelyet ebben az évben az Ada Hungária Kft. érdemelt ki.

Forrás: gotthardtv.hu

*

Biomassza fűtőmű lehetősége

Szentgotthárd Város Önkormányzatának Képviselő-testülete június 30-i ülésén a Get-Energie Magyarország Kft. által adott, "Szentgotthárdon szakmai befektetői tőke bevonásával megvalósítandó biomassza-tüzelésű fűtőmű, a város lakosainak, intézményeinek, illetve az ipari parkban működő GM üzem hőigényének kielégítésére" megjelölésű projektet tartalmazó tanulmányban foglaltakkal elvben egyetértett.

A képviselő-testület kérte a céget, hogy a projektben Szentgotthárd Város Önkormányzatának és a Régióhő Kft-nek leendő szerepét alaposabban mutassa be.

A képviselő-testület kijelentette, hogy Szentgotthárd Város Önkormányzata a költségvetés jelenlegi helyzete miatt anyagi támogatást nem tud biztosítani.

Forrás: Szentgotthárdi HVI, vasnepe.hu

Cikk megosztása