Mentsük meg a Rábát!

Idén immár ötödik alkalommal vállalkoztak arra az egyesületek, az önkormányzatok és a lelkes civilek, hogy a „Mentsük meg a Rábát!” mozgalmon belül megtisztítsák a Rába folyót Alsószölnöktől egészen Püspökmolnáriig. Az akcióhoz lapunk munkatársai is csatlakoztak.

A Rába-parti Fórum Egyesület és a Leányfalu Vadkacsa Egyesület évekkel ezelőtt fogott össze, hogy közös erővel megmentsék a Rábát. 2006-ban létrehozták a Felső-Rába menti Turisztikai Régiót, mely száz folyam-kilométeres szakaszt foglal magába, s 17 települést érint. Azóta minden évben vízre szállnak az önkéntesek, s együtt szedik ki a szemetet a folyóból, illetve tisztítják meg a partot. A tavalyi túrán közel 100 folyam-kilométeres szakaszon kilenc köbméternyi hulladék gyűlt össze a „tisztasági napok” alatt.

Köbli József, a Rába parti Fórum Egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, pénteken az alsószölnöki szakaszt takarították, s nagyon elkeseredtek. Az elmúlt években ugyanis ez volt a folyó legtisztább szakasza, most azonban három köbméternyi szemetet szedtek össze, a mosógéptől a hűtőszekrényen át a háztartási hulladékig mindenfélét találtak a vízben és a folyó partján.

Szombat reggel újra útnak indult a csapat, vízre szálltak az önkéntesek, akikhez lapunk munkatársai csatlakoztak, s közösen gyűjtöttük a szemetet. Molnacsecsődtől Rábahídvégig nem volt annyira elkeserítő a helyzet, mint az alsószölnöki szakaszon: sörös dobozokat, műanyag palackokat, zsákokat, rozsdás hordókat és összetört hajókat találtunk.

A kenusok az estét Csákánydoroszlóban töltötték, ahol folyón történő eligazodás érdekében információs táblát avattak.

Vasárnap ismét kenuba száll az ország minden szegletéből érkező száz hajós, hogy külön csoportokba osztva egészen Rábahídvégig kitakarítsa a folyót.

*

Új egészségház Őriszentpéter szívében

Méltó módon ünnepelték meg Őriszentpéter várossá válásának ötödik évfordulóját. Letették az új, praktikus egészségház alapkövét.

Őr Zoltán polgármester elmondta, hogy az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére még tavaly pályázatot nyújtottak be a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program egy kiírására, ám ezt első körben forráshiányra hivatkozva elutasították. Nemrég azonban úgy döntöttek, zöld utat kaphat a beruházás. A fejlesztéssel a városi és a kistérségi egészségügyi ellátáshoz szükséges feladatokat rendezhetik, s így egy épületen belül elérhetővé teszik a szolgáltatásokat a betegek számára.

A polgármester hozzátette, hogy jelenleg több különálló épületben találhatók a különféle szakrendelők, s ezek a helyiségeik nem felelnek meg a korszerű alapellátás feltételeinek, az épületek pedig nem akadálymentesítettek. Jelentős összegbe került volna a meglévő épületek felújítása, ezért úgy döntöttek, hogy új egészségházat építenek. Őr Zoltán hangsúlyozta, az új épület egyik előnye az, hogy a város szívében áll majd, a buszmegálló mellé épül. A terület mellett szólt továbbá az is, hogy szinte vele szemben épült meg pár éve a mentőállomás, amellyel együtt egy kisebb egészségügyi központot alkothat majd az egészségház. Egy épületen belül lesz majd a felnőtt és a gyermek háziorvosi rendelő, a védőnői szolgálat, a szakorvosi rendelő (reumatológia, fizioterápia) és az ügyelet. Az épület akadálymentesített lesz, s parkoló is tartozik majd hozzá. Várót, pihenőszobát, teakonyhát, öltözőt, vizsgálót is kialakítanak majd az egészségházban, s lesz egy tájékozató pult is, ahol a betegek információt kaphatnak a kezelésükről.

Az egészségház megépítéséhez 60 millió forintot nyert a település, melyet az önkormányzat 6,5 millióval egészített ki. Az épület alapkövét V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára tette le.

*

Parasztolimpiával kezdődött a Nemzeti Parkok hete

Az Őrség Határok Nélkül Leader Egyesület szervezésében, az Őrségi Nemzeti Park és Resznek Községgel együttműködésében került megrendezésre I. Parasztolimpia Határok Nélkül Reszneki módra rendezvény megvalósítására 2010. június 12-én, festői környezetben a Pityerszeri Műemlékegyüttes domboldalán.

A megmérettetésre tíz csapat nevezett be: Vas megyéből két őriszentpéteri, két szalafői, egy ispánki, egy szentgotthárdi, valamint az Őrségi Nemzeti Park csapata képviselte. Külön dícséret illeti a szalafői Banyaklubba járó nyugdíjas aszszonyokat: ők is teljes erőbedobással küzdöttek a tikkasztó melegben. Zala megyéből 3 település csapata jelentkezett. És hogy miféle sportágakban mérték össze erejüket a parasztolimpia résztvevői? Például fatehenet fejtek, de szekér átszerelésből is bizonyítaniuk kellett. Volt célbadobás tojással, ráadásul úgy, hogy a csapattagoknak el is kellett kapniuk a lyukon áthajított tojásokat. Gurítottak bálát, krumplit, hagymát, karalábét kerestek szénakazalban, a babok közé rejtett gombokat pedig nem csak megkeresni kellett, de az egyik legény gatyájára fel is kellett varrni. A közönség is beszállhatott a versengésbe: azok, akik tombolát vásároltak, megsaccolhatták a fa alatt hűsölő malac súlyát. A kerkáskápolnai házaspár, Mesics Zoltán és Jakosa Zsuzsanna tippje állt legközelebb a valósághoz, így ők vihették haza a 67 kilós malacot. A parasztolimpiát az őriszentpéteri Tritikálék nyerték meg, a szalmabálából épített dobogó második fokára a zalabaksaiak állhattak fel, a harmadik helyen az ispánki Kokas Klub végzett.

A Parasztolimpia a Nemzeti Parkok hete c. programhoz kapcsolódva került megrendezésre. Mind a tíz magyarországi nemzeti park bemutatkozott szombaton Szalafőn, ahol a Nemzeti Parkok Hetének látványos közönségprogramjai zajlottak. A Pityerszeren felállított standokon a magyarországi nemzeti parkok nemcsak túra- és programajánlataikat mutatták be, de a térség jellegzetes termékeit, ételeit, italait is elhozták mutatóba és kóstolóba. Szagolhattunk tihanyi levendulát, kóstolhattunk Balaton-felvidéki bivalykolbászt, Fertő-hansági bodzalevet és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkból származó Panni szörpöt. Örömmel fedeztük fel, hogy az Őrségben új tejüzem működik: joghurtjaiknak és finom sajtjaiknak nagy keletjük volt.

*

Keressük a legkedveltebb Vas megyei falusi nyaralóhelyet

Tavaly nagy sikert aratott a Vas Népe "Legkedveltebb fürdőhely" című akciója, melynek során a vasi fürdőket vették górcső alá. Az akciót idén folytatódik, igaz kicsit másként.

A fürdőhelyekkel ellentétben ezúttal a legkedveltebb falusi nyaralóhelyet keressük. Kollégáink a héten elindulnak és tíz Vas megyei, nyaralóhelyként is ismert és népszerű települést járnak végig, hogy egy kérdőív segítségével megállapítsák, melyik közülük a legkedveltebb falusi nyaralóhely. Az általunk végzett közvélemény kutatás természetesen nem reprezentatív, valójában inkább játék, de ennek a játéknak a tétje igenis komoly.

Nem véletlen, hogy a tavalyi versenyünk győztesei és helyezettjei is nagy örömmel fogadták eredményüket és fontosnak nevezték ezt a jó szándékú vetélkedést. A vasi fürdőhelyek közül az ott nyaraló vendégek véleménye alapján Sárvár bizonyult a legjobbnak, ők kapták a legmagasabb pontszámot. Bük pedig az internetes közönségszavazás eredményeként bizonyult a legnépszerűbbnek. A sárvári fürdő falára pedig kikerült a védnöki tábla, mely arról tanúskodik, hogy 2009-ben Vas megye legkedveltebb fürdőhelye Sárvár lett.

A képen dr. Vancsura Miklós a sárvári fürdő igazgatója, és dr. Dénes Tibor sárvári polgármester örül a győzelemnek

Hasonló játékra készül a Vas Népe idén is. Tíz települést választottak ki a megyéből. Hármat Kőszeg-Hegyaljáról, Bozsokot, Cákot és Velemet. Hármat az Őrségből, Bajánsenyét, Magyarszombatfát és Szalafőt. Három strandolásra is alkalmas tóval rendelkező települést, Gersekarátot, Hegyhátszentjakabot és Hosszúpereszteget. Tizediknek pedig egy Rába parti települést, Nicket. A kérdőíveken, amelyet az adott településen éppen nyaraló magyar és külföldi vendégek fognak kitölteni egytől ötig osztályozva, igyekszünk mindenre rákérdezni, a vendéglátóhelyek számától és minőségétől kezdve, a környék látnivalóin át, az utak állapotáig, vagy éppen a közbiztonságig. Az osztályzatok átlagából alakul ki majd egy végleges mérőszám, amely a település helyét fogja meghatározni a tízes listán. A legmagasabb átlagot produkáló település lesz 2010-ben a legkedveltebb nyaralóhely Vas megyében. Erről természetesen védnöki tábla tanúskodik majd, amely a győztes településen ünnepélyes keretek között kerül átadásra, az internetes szavazás lezárása után. A kérdőíves felmérés elkezdődött, a települések bemutatása és az értékelés pedig augusztus 5-től indul a Vas Népe hasábjain, abc rend szerint.

Vas megye bővelkedik természeti és kulturális értékekben, tavak, gyógyfürdők, kirándulóhelyek, sokszínű városok és békés, csendet, nyugalmat árasztó kis falvak várják a nyaralni, pihenni vágyókat. Tavaly a fürdőhelyek versenyében Sárvár bizonyult a legjobbnak, a közönségszavazáson pedig Bük a legnépszerűbbnek.

*

Helyben képezhetik magukat az őriszentpéteri felnőttek

A napokban Őriszentpéteren adták át a felújított, egykori darálóban a norvég pénzügyi támogatással kialakított nyitott tanulási központot. Az esemény jóval túlmutat önmagán. A Teleházhoz kapcsolódó egyik helyiség, a néhai daráló az öko-kulturális komplexum legkorszerűbb részévé vált, részben a precízen kialakított belső tér, részben a technikai felszereltsége okán. „Az Őrség, mint zöld szív és most az Őrség, mint intelligens zöld szív: számomra ezt jelenti az avató” – hangsúlyozta Őr Zoltán polgármester. „Aki szerint fel kell zárkóztatni a térséget, ehhez pedig a humán erőforrás fejlesztése nagyban szükségeltetik. Nem közhely az életen át tartó tanulás. E nélkül manapság nem lehet meglenni. A munkaerőpiacon csak az számít, aki innovatív, vagyis képes az állandó megújulásra. Az új központ erre ad lehetőséget, nem élni vele több mint hiba” – fejtette ki a település első embere. Úgy vélte, a daráló helyén már működő intézmény akár még ahhoz is hozzá járulhat, hogy helyben találjanak egyre többen munkát. Mint mondta, a központ támpillére annak a rendszernek, amely az Őrség felemelkedését gyorsítja.

Szabó Perpétua szerint a hátrányos helyzetet egy ilyen központtal akár előnnyé is lehet fordítani. Az Őrségi Többcélú Kistérségi Társulás irodavezetője szerint a digitális írástudás, annak gyakorlása a jövőbeni munkához jutás záloga. „Csökkenhet a távolság, közel jöhet a világ és helyben fogyaszthatók a legkorszerűbb ismeretek. Az a tíz civil szervezet, amely támogatta a programot, jó lóra tett: az országban már nyolc helyen működik hasonló központ. z Őri Alapítvány gondozza a projektet, mégpedig a Norvég Alapos pályázat esetében”.

Az alapítvány elnöke, Sülyi Péter a teleházi kiállítótérre utalva jelentette ki: ez egy integrált szolgáltatási-közösségi tér része. „Ha a programokra figyelünk, minden szépnek tűnik. Belül azonban romlik az épület állaga, éppen egy süllyedő padozaton állok” – mutatott egy testes, mélyülő törésvonalra. Azzal csak egy darabig szabad viccelni, aztán már nem, hogy amíg a ház süllyed, addig a színvonal emelkedik... „Érdekes az is, hogy Norvégiából kell támogatást kapni a magyar felnőttképzéshez. Mindez azt is jelzi, hogy újrateremtődhetnek a hátrányos helyzetek, ha arra nem jut elég közfigyelem. A NYITOK árnyalhat a képen, igaz, az említett kontúrokat is élessé teszi” – mondta el az elnök, aki egyben a Teleház kitalálója, vezetője is.

*

Fókuszban a helyi termékek az Őrségben

Őriszentpéteren az Őrségi Nemzeti Park központjában tartották a Nemzeti Parkok Hete eseménysorozat nyitórendezvényét. A sorozatot hagyományteremtő szándékkal 2007 óta rendezik meg a Magyar Turizmus Zrt.-vel karöltve. Célja a belföldi turizmus fellendítése, valamint az, hogy a nemzeti parkokat mind szélesebb közönség előtt ismertté tegyék. Az idei nyitónapon tartott szakmai konferencia az "Ökoturizmus és természetvédelem – fókuszban a helyi és nemzeti parki termékek" címet viselte.

A tanácskozásra a helyi művelődési házba érkező vendégeket Márkus Ferenc, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntötte. A konferenciát V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár nyitotta meg. „Évek óta a belföldi ökoturizmus legsikeresebb programjai közé tartozik a Magyar Nemzeti Parkok Hete. A rendezvénysorozat hazánk természeti értékeinek, kincseinek bemutatása mellett a nemzeti parkok ismertségét és látogatottságát növelte. A sorozat beváltotta a hozzáfűzött reményeket, hiszen 2009-ben közel tíz százalékkal növekedett a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma az előző évihez képest” – mondta az államtitkár. A továbbiakban V. Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a természetvédelmi szakterület kezdeményezésére ebben az évben bejegyzték a "Nemzeti Parki Termék" védjegyet. Ennek célja, hogy támogassák a helyi termelőket, a helyben élőket, a vállalkozókat, a szolgáltatókat, akik természeti értékekben gazdag területeken, hagyományos módon, a természetvédelemmel összhangban végzik tevékenységüket. A védjeggyel ellátott termékek az értékesítés során kitűnnek a szokványos termékek közül.

A megnyitó után Bozzay Andrásné a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője kihirdette a volt Környezetvédelmi és Önkormányzati Minisztérium, valamint a Magyar Turizmus Zrt. közös, "Az év ökoturisztikai létesítménye 2010" címmel meghirdetett pályázat eredményét. A konferencia szakmai előadásainak témája közt természetesen a nemzeti parki termékek forgalmazása, a termékek védjegyrendszere és értékesítése, az ökoturizmus és a helyi termékek kapcsolata szerepelt.
A rendezvény másnapján a tíz nemzeti park kiköltözött a szalafői Pityerszerre. Az itteni "zöld forgatagban" hagyományőrző kézművesek bemutatójára és vásárára, valamint játékos természetvédelmi és turisztikai vetélkedőkre került sor. Az idén két új programmal bővült az esemény: idén először került megrendezésre az Őrség Határok Nélkül Leader helyi akciócsoport megszervezésében az I. Parasztolimpia Határok Nélkül c. rendezvény megtartására, valamint a "Magyar Nemzeti parkok ízei" címmel tájjellegű ételek kóstolással egybekötött bemutatóján vehettek részt a látogatók. Bivalykolbász, bodzalé, szörpök stb. között örömmel fedezhették fel a vendégek a szalafői tejüzem termékeit, sajtjukat és joghurtjaikat.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása