Közösségi nap

Szociális járadékban részesülőknek tartottak közösségi napot Tápiószőlősön. A rendezvény célja hogy az azonos élethelyzetben lévők megismerkedjenek egymással, kikapcsolódjanak, szórakozzanak. A programok között játékos vetélkedő és kézműves foglalkozás szerepelt.

Egy nap az összetartozás és szórakozás jegyében - ez volt a céljuk a rendezvény ötletgazdáinak. A kistérségi szociális szolgáltató központ tápiószőlősi munkatársai az 55 év feletti, aktív korú, szociális járadékban részesülőket hívták közös kikapcsolódásra. A program során játékos vetélkedőket tartottak és a résztvevők gyönyörű dísztárgyakat is készíthettek.

"A fő foglalkozásunk egy kézműves foglalkozás volt, ami újrahasznosított teafilterekből egy ajándékkísérőt készítettünk, ezt nagyon szerették, a férfiak részére egy sörös-boros alátétet találtam ki, amit rézlemezre átírtunk és nagy szeretettel elkészítették" - mondta Toro Magdolna családsegítő.
De lehetett mandalát színezni és vidám perceket szerzett a különleges táncos játék is. A tápiószőlősi polgármester első szóra igent mondott a rendezvényre, az önkormányzat segített a program megvalósításában.
"Biztosítottuk a helyszínt és a megvendégelést is az önkormányzat állta. Úgy értékelem, hogy nagyon jól érezték, érzik itt magukat a kedves vendégek." - fogalmazott Lajtai Sándorné polgármester.
A résztvevők szemmel láthatóan jól érezték magukat, a szervezők hagyományt szeretnének teremteni a rendezvényből, már Törtel és Nyársapát is jelentkezett, hogy szívesen biztosítanák a következő összejövetel helyszínét.

Forrás: Cegléd TV

*

Ónodra került a kőrösiek adománya

Farkas Sándorné nagykőrösi önkormányzati képviselő, a „Nők Baráti Köre” az MSZP Nagykőrösi Szervezetének Nőtagozatának vezetője és Magyar Dénesné segítő az ÁGISZ Gépgyártó Ipari Szövetkezet Zrt. térítésmentesen felajánlott kisteherautójával szállították az árvíz sújtotta Borsod megyei Ónod településre azokat az adományokat, amelyeket a kőrösi MSZP irodán gyűjtöttek össze.

A két hétig tartó akció eredményes volt, sokan vitték el felajánlásaikat. Ónodon Tarnóczi József önkormányzati képviselő vette át a szállítmányt, aki később levélben köszönte meg a nagykőrösi szállítmányt:

Kedves Farkas Sándorné!

Szeretnék még egyszer köszönetet mondani azért a támogatásért, amit egyesületüktől kaptunk. Őszinte hálával tartozunk mindazoknak, akik részt vettek e nemes kezdeményezésben, az ónodi árvízkárosultak megsegítésére indított adománygyűjtő akcióban. Szép példája mindez az összefogásnak, és az emberi szív nagyságának! Kérem, tolmácsolja köszönetemet mindazoknak, akik a fenti adomány létrehozásában közreműködtek. Mindannyiuknak jó egészséget kívánok!

Hálás köszönettel: Tarnóczi József önkormányzati képviselő ”

Forrás: www.hetihirek.hu

*

Búcsú és aranymise

Ezrek vettek részt a kecskeméti Mária kápolna ősi búcsúnapján, Sarlós Boldogasszony ünnepén. A csodálatos természeti környezetben rendezett rituálén - az Arborétum szívében - ismét részt vett a Karol Wojtyla Barátság Központ imádságos delegációja is. A találkozó alkalmat kínált, hogy ott mondjon köszönetet ötvenéves áldott papi szolgálatáért Hajdú Jenő, kocséri plébános, főesperes, címzetes apát, egykori kecskeméti lelkész.

Forrás: www.hetihirek.hu

*

Jászkarajenő csatornázna

Jászkarajenőn már két olyan lakossági fórumon is túl vannak, amelynek a témája a szennyvíz csatornahálózat megépítése.

"Nincs más, szervezni kell a csatorna társulatokat, meg kell győzni a lakosságot, hogy nekik és a falunak is elemi érdeke, hogy szennyvíz csatornahálózat épüljön végre. Ezen alapvető infrastruktúra nélkül lehetetlenné válhat az élet, kénytelenek a környezetvédelem érdekében is beruházni a szennyvízelvezetés megfelelő módjába" – mondta Palya István polgármester. A beruházás megvalósulásához szükség lesz a Lakáskassza segítségére is. Palya István azt mondta, hogy ha nem akar a lakosság előbb-utóbb zacskós vizet inni, akkor meg különösen szorgalmazni kell ezt a fejlesztést. Ráadásul a munkahelyek megtartásának és újabbak teremtésének is alapvető feltétele a csatornázás, hiszen ma már ennek hiányában nem adnak ki telephely engedélyeket. Különösen igaz ez a termelő ágazatokra.

Az önkormányzat olyan fizetési konstrukciót próbál kidolgozni, amely mindenkinek jó és elfogadható. Továbbá a beruházás időszakosan munkalehetőséget is fog biztosítani, mert a helyi munkaerőre is számítanak. Jászkarajenő csatornahálózatának kiépítése mintegy 1,5 milliárd forintba kerül, ebből 15 százalék lesz az önerő, melynek egy részét az önkormányzat, a másikat a lakosság állja. A többi forrást pályázaton szeretnék elnyerni.

Forrás: www.hetihirek.hu

*

Új kerékpárút

Kerékpárút épült Nagykőrös és Katonatelep között. A 7, 2 kilométeres szakasz 180 milliós hazai forrásból valósult meg, amelyre Nagykőrös és Kecskemét közösen pályázott. A kerékpárút épülésével biztonságossá vált a közlekedés a 441-es ezen részén, de sportolásra, kikapcsolódásra is kiválóan használható az út.

A nagykőrösiek régi álma vált valóra - kezdte ünnepi köszöntőjét a polgármester. Dr. Czira Szabolcs több száz általános és középiskolás, szülők és nagyszülők előtt mondott beszédet. Az elmúlt évtizedekben szinte nem telt el úgy egyetlen hónap sem, hogy ne lett volna kerékpáros baleset Kecskemét és Nagykőrös között. A nagykőrösi önkormányzat már régóta szorgalmazta, hogy kerékpárút épüljön a városon kívül is, forrás azonban nem állt rendelkezésre. Az első ilyen jellegű hazai pályázatra azonnal beadták igényét Nagykőrös és Kecskemét, így 180 millió forintból megépülhetett a 7,2 kilométeres szakasz.

"Úgy gondolom, hogy ezen az úton tovább kell haladnunk, mi vagyunk a gesztorai ennek a beruházásnak, ehhez hozzátartozik a hivatalos megnyitó. Megvannak a tervek Cegléd irányába is, reméljük hogy pályázatot fognak kiírni és az is el fog készülni." - fogalmazott Dr. Czira Szabolcs, polgármester. Ha Cegléd és Nagykőrös között is megépülhetne a kerékpárút, akkor 30 kilométernyi összefüggő szakaszon közlekedhetnének a biciklisek-mondta Czira Szabolcs. A polgármester örömét fejezte ki, amiért a kőrösiek közösen tudnak örülni a város szépülésének, gyarapodásának. Az ünnepi megnyitón felléptek a Relevé tánciskola növendékei és mielőtt a résztvevők nyeregbe pattantak, a hatszoros aerobik bajnok, Katus Attila gondoskodott a bemelegítésről. A több száz fős vendégsereg közösen biciklizett el a Bács megye tábláig, ahol Nagykőrös polgármestere és a kecskeméti alpolgármester közösen vágta át a nemzetiszín szalagot, ezzel is jelképesen átadva a kerékpárutat a forgalomnak.

Forrás: Cegléd TV

*

Roma sportnap

Az edelényi árvíz károsultjainak ajánlják fel a hétvégi roma sportnap tombola bevételét. Az adományt csütörtökön személyesen adják át Edelény polgármesterének. A második alkalommal megtartott Roma Sportnapon nem csak testmozgásra volt lehetőség, de a résztvevők azt is láthatták, milyen eredményeket érhet el egy roma sportoló, ha kitartó és támogatják.

Éljünk békében egymás mellett Roma Sportnap, az edelényi árvízkárosultak megsegítése érdekében! - ez volt a mottója a napnak és ezt a feliratot viselte a rendezvényre készíttetett kupa is. A tavaly indult kezdeményezés idén a Malomtószéli sportpályán folytatódott. Elsősorban roma fiatalokat vártak, de szeretettel fogadtak bárkit, aki mozogni, kikapcsolódni szeretett volna. És persze örömmel fogadták a támogatók jelentkezését is.
"Nagyon köszönöm a támogatóimnak, Isten áldását kérem az ilyen emberekre. És ha lehetséges a jövőben is felkeresem őket és számítok a jóságukra." - mondta Jakab János kisebbségi koordinátor, szervező.

A nap programjai között szerepelt kispályás labdarúgó torna, ügyességi vetélkedők és persze a szabadban főtt étel sem maradt el. A roma fiatalok pedig azt is megláthatták, milyen eredményeket lehet elérni kitartással és szorgalommal. Legutóbb a diákolimpián ért el első helyezést, de szinte megszámlálhatatlan kupa, érem bizonyította a fiatal sportoló tehetségét.
"Megbeszéltük, hogy összehozunk egy olyan roma programot - akár kerek asztal mellett-, ahol megbeszéljük, hogyan támogatjuk ezt a roma fiatalt, mert kitűnő eredményei vannak és megoldást kell keresni arra, hogy az ilyen gyerekeket támogassuk." - vélekedett Jakab János szervező.

A nap folyamán lehetőség volt tombolaszelvények vásárlására is. A szponzorok ajándékokkal támogatták az eseményt, a tombola szelvények vásárlói, illetve az adakozók pedig így pénzzel az árvízkárosultakat. Az összegyűlt adományt a roma kisebbség nevében a csütörtöki jótékonysági koncerten adják át Edelény polgármesterének.

Forrás: Cegléd TV

*

Aláírták a szerződést

A ceglédi és a kecskeméti szolgáltatók alkotta konzorcium nyerte a regionális hulladékkezelő üzemeltetési jogát. Vagyis az Ökovíz is részt vehet a 49, köztük több mint 35 Pest megyei település hulladékgazdálkodásában. A jelenleg próbaüzemen lévő rendszert eddig is a ceglédi cég működtette. A konzorcium, a szükséges engedélyek beszerzése után, még idén átveszi az üzemeltetést. Az egyelőre még nem látható, hogy mindez milyen hatással lesz a díjakra.

A harmadik közbeszerzés sikerrel zárult, ezúttal ugyanis a kiírást nem támadták meg. A Duna-Tisza Közi Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Projekt keretében megvalósított létesítmények üzemeltetésének jogát 20 évre az Alföld Konzorcium szerezte meg. A konzorcium tagja az Ökovíz Kft., a Hírös Hulladékgazdálkodási Kft. és a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó Kft. - ez utóbbiban 49 százalékkal a Saubermacher Kft. is résztulajdonos. A konzorciumban a többségi tulajdon azonban a ceglédi és a kecskeméti önkormányzaté. Az új lerakót, hulladékválogató- és átrakó állomásokat, komposztálót, gyűjtőszigeteket és megannyi egyéb elemet tartalmazó 6,5 milliárd értékű rendszer uniós támogatással valósult meg. A projekt gesztora Cegléd volt, így a közbeszerzést is a város önkormányzatának hatáskörében bonyolították. A beruházás elszámolása és lezárása csak ez év végén fejeződik be. A beüzemelése ezzel párhuzamosan elkezdődött.

"Mintegy 364 ezer embernek a kommunális szemetét dolgozza fel ez a rendszer. Öt nagyváros tartozik ebbe a 49 településbe, ezek közül Kecskemét a legjelentősebb, Nagykőrös, Cegléd, Monor és Nagykáta" - közölte Földi László Cegléd polgármestere.

A programhoz tehát a rendszer működtetése tartozik. Az érintett területről csak ez fogadja be az újrahasznosítható hulladékot, és a lerakásra kerülő szemetet. Azt a vállalkozást azonban, amelyik a kommunális hulladékot a háztartásoktól elszállítja, továbbra is minden önkormányzat maga választhatja ki. A most aláírt szerződésben nem szerepel olyan kitétel, amely befolyásolná, vagy korlátozná a kezelési díj megállapítását.
"Addig, ameddig a végleges üzemeltetési, szakhatósági engedélyek nincsenek meg, addig természetesen semmilyen árkalkulációról nem beszélhetünk. Nyilván a rendszer tartalmaz egyfajta képletet, ami alapján árat majd lehet számítani, de szó nincs arról, hogy most áremelésről beszéljünk." - tette hozzá a polgármester.
Földi László cáfolta, hogy a szolgáltatási díj mellé bérleti díjat is felszámolnának. A résztvevők egyetértettek abban, hogy szerencsés megoldás született azzal, hogy a jelenlegi szolgáltatók kapták a megbízást az üzemeltetésre.
"Egyrészt egy stabilitást jelent. A jövőbeli működésünket előre tudjuk prognosztizálni. Másrészt azt gondolom, hogy a fogyasztóknak is jelent egy stabilitást, hiszen - ha nem is képletszerűen, - de előre tudjuk prognosztizálni a díjakat.
És az eddig önerő hiányában halogatott fejlesztések előtt is megnyílik a lehetőség
" - összegezte a ceglédi szolgáltató, ÖKOVÍZ Kft. ügyvezetője, Varjú Tamás.

Forrás: GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség Egyesület, Cegléd TV

Cikk megosztása