Falumegújítási díjat kapott Gyöngyössolymos

Magyarországi Falumegújítási Díjjal jutalmazták Gyöngyössolymost a Kazáron megrendezett országos ünnepségen.

A mátraaljai település ugyanis a nemzeti fejlesztési és gazdasági, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter által közösen meghirdetett pályázaton különösen kiemelkedő eredményt ért el a falumegújítás területén.

A program célja az volt, hogy felkutassák és díjazzák a legjobb hazai településfejlesztési tevékenységeket, a kiemelkedő, példamutató helyi intézkedéseket, kezdeményezéseket. Ezeknek a bemutatásával, az információk cseréjével tovább javítsák a falumegújítást végző községek, nagyközségek eredményeit, jó példával elindítsák ezen az úton az ebből még kimaradó falvakat, és mozgalommá szervezzék a falumegújítást.

„A falufejlesztésért kapott díj további ösztönzést jelent számunkra, hogy még élhetőbb, az európai követelményeknek megfelelő, alpesi települést varázsoljunk Gyöngyössolymosból”-mondta Szolcsák Gyula, a község polgármestere, aki büszke a rangos elismerésre, hiszen mindent megtettek annak érdekében hogy kiérdemeljék a címet és a vele járó díszes Zsolnay-vázát.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

*

Ludasok a Kárpát-medencében: megpecsételt testvériség

Együttműködési megállapodás aláírásával is megpecsételte testvérvárosi kapcsolatát Ludas, az erdélyi Marosludas, valamint a vajdasági Ludas (Supliak). A hivatalos ceremóniára a május utolsó hétvégéjén, Ludas napok keretében megrendezett Kárpát-medencei Ludasok találkozóján került sor.

A keretmegállapodás a román hatóságok hosszadalmas munkája miatt egyelőre nem lehetett háromoldalú, így a határon túli települések egyelőre csak a Heves megyei Ludassal kötöttek együttműködést. Marosludas és a vajdasági település később pótolják a hivatalos ceremóniát. Aladzsity Tibor, a vajdasági falu közgyűlési elnöke szerint a barátok mindig számíthatnak egymásra. A hiteles irat a barátságot teszi hivatalossá. Öllei Mihályné, Ludas polgármetsre elmondta: az együttműködés kiterjed a községek kulturális, gazdasági és társadalmi életére is. A mintegy tízéves testvértelepülési kapcsolat hitelesítésének mind az erdélyi, mind pedig a vajdasági fél örömmel tett eleget. Urcan Florin, Marosludas polgármestere kifejtette: reméli, hogy a megállapodással biztosított partnerség megértést ad majd az országok között.

Aladzsity Tibor, a szerbiai fél közgyűlési elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétvégén aláírt együttműködés legfontosabb gondolata a barátság, ami most már azt jelenti a településeknek, hogy bármikor, bármiben számíthatnak egymásra. A közgyűlés elnöke szerint ez a barátság igazi értéke.
Ludason már hagyomány, hogy a búcsúval egybe kötött falunapon átadják a Ludasért kitüntető érdemérmet.

A díjat idén dr. Gara György háziorvos kapta meg, aki 38 évig gyógyította a település lakosságát. A falunap vasárnap délután szabadtéri zenés, táncos programokkal folytatódik, majd a napot 22 órakor tűzijáték zárja.

Forrás: www.heol.hu

*

Márk-Napi Középkori Sokadalom Markazon

Hamisítatlan középkori hangulatban tölthettek el egy nagyon kellemes és élményekkel teli napot azok, akik 2010. május 8-án ellátogattak a markazi Márk-napi sokadalomba.

A különleges rendezvénynek helyt adó Szent István-parkban nem csak a tetszetős, korhű ruhákba öltözött fellépők és szervezők élhették át ezen izgalmas korszak sajátos atmoszféráját, hiszen a vendégek is aktív résztvevői lehettek a programnak. A gyerekek apródoknak öltözve népi játékokkal múlatták az időt, majd solymászok, íjászok és különböző népi mesterségek képviselői, valamint zenészek szórakoztatták a közönséget.

Minden korosztály megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő programot.
Egy izgalmas előadás keretében a vizsolyi Biblia történetét ismerhették meg az érdeklődők. A kismesterségek látványos udvarában a nap folyamán készült merített papír, patkolt tojás, fonott kosár, szabadtűzön sült a kürtős kalács, az est leszállta után az ózdiak tűzön kovácsolták a patkót. A gyermekek a kézművessátorban tehették próbára kézügyességüket. A „Születés hete” sátorban régi korok és napjaink születési módjait mutatták be.

Az izgalmas próbák során megéhezett vendégek helyi „tótos” falatokkal és jó markazi borokkal csillapíthatták éhségüket és szomjukat.

Forrás: Heves Megyei Hírlap, HVI

*

Bővülő ipari park Visontán

A Mátrai Erőmű Ipari Parkja megkezdi első európai uniós társfinanszírozással megvalósuló beruházását Visontán. Az ehhez szükséges támogatási szerződést, valamint a kivitelezővel való megállapodást már megkötötték.

Ennek a projektnek a keretében létrejövő teherforgalmi út az ipari park területén működő vállalkozásokat, valamint természetesen azok dolgozóit szolgálja, segíti a be- és kiszállítói tevékenységük minél hatékonyabb ellátását.

Az új út lehetőséget teremt 24 hektárnyi új terület bekapcsolódására az ipari parki együttműködésbe.

Mindennek köszönhetően, a kistérségi vidékfejlesztési koncepcióval teljes összhangban, merőben új agrárgazdasági, feldolgozóipari, kereskedelmi és szolgáltatási vállalkozások betelepülésére nyit lehetőséget a kormányzati stratégiával összhangban. A Mátrai Erőmű az elkövetkezendő 2 év alatt, 2012-ig új etanol- és szeszüzemek létesítési feltételeit teremti meg külső vállalkozások számára, és emellett a biomassza-termelés és feldolgozás területén tervez új lépéseket, melyek az évtized első felében két-három ezer új munkahelyet teremthetnek az északi régió mezőgazdaságában.

Kiegészítő szolgáltatásként az ipari park déli elkerülő teherforgalmi útjához kapcsolódóan egy tizennyolc férőhelyes kamionparkoló is megépül, amely e megnövekedett teherforgalom biztonságos kiszolgálását teszi majd hamarosan lehetővé. Az úthálózat későbbi fenntartását és karbantartását a Mátrai Erőmű ZRt. végzi, amelynek a megbízhatóságát négy évtizedes működése során szerzett tapasztalata garantálja.
Pályázati úton nyert közel 350 millió forintnyi összeget már tavaly augusztusban megítélték az erőműnek, de – a telekrendezési és engedélyezési eljárások elhúzódása miatt – a vissza nem térítendő támogatásra a NORDA, vagyis az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Csak idén február 25-én írta alá a szerződést a Mátrai Erőmű ZRt.-vel.

Az új út megvalósítására egyébként a HEDO Kft.-vel szerződött a Mátrai Erőmű ZRt. A kivitelező a napokban már felvonult a területen, így ténylegesen is megkezdődött az 1,7 kilométer hosszú, a közforgalom céljára megnyitott, nagy teherbírású út építése. Az európai uniós eljárásrend kötöttsége miatt a megnevezett munkálatok már intenzíven folynak, hiszen a projektnek a megállapodásban foglaltak szerint még idén december 31-ig le kell zárulnia.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

*

Vámosgyörki vigasságok

Idén júniusban is tánccal és komédiával vigadtak a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület egyik településén Vámosgyörkön. A kánikula ellenére is számos látogatót vonzott a Közösségi Ház és Könyvtár udvarán megrendezett vigasság.
A gazdag szombati programon a néptáncosok folklórműsorral szórakoztatták az érdeklődőket, az adácsiak pedig megmutatták, hogy milyen a salsa, majd a helybeliekből álló színjátszó csoport vásári komédia bemutatásával lepte meg a publikumot.

A legkisebbek a vattacukor-árust rohamozták meg, míg az idősebbek hideg üdítővel és bódító italokkal ünnepeltek. A nap során szépségversenyt és erőpróbát is rendeztek. Este a Blackrose' Night muzsikált, végül az eseményt utcabál zárta.

*

Civilek ötlete és kezdeményezése Gyöngyöstarjánban

Egy helybéli házaspár önzetlen felajánlása és a Baba-mama klub ötlete indította el azt a civil összefogást, amelynek eredménye egy játszótér lett Gyöngyöstarjánban.

A közterületen, ahol a kicsik a szabadidejüket eltölthetik, az Európai Unió elvárásainak is megfelelő játékokból felépített területet alakítottak ki, ahol biztonságos körülmények között, fából készült játékokkal szórakozhatnak a gyerekek. A lakossági felajánlásokat és adományokat az önkormányzat is kiegészítette, így készült el két és fél millió forintból a település első játszótere, aminek mintegy négyszáz gyermek örülhet.

*

Vietnami delegáció a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán

Május 10-én a Károly Róbert Főiskola vendégül látta a Magyar – Vietnami Baráti Társaság szervezésében hazánkban tartózkodó vietnami delegációt, amelynek tagja volt az ottani Agrárszövetség elnöke, a kereskedelmi – turisztikai együttműködésben érdekelt referensek és hazai partnerként a Magyar Leader Szövetség alelnöke is.

A delegációt a Főiskola részéről Dr. Dinya László tudományos rektor-helyettes fogadta. A vendégek elismeréssel szemlélték a Főiskola világszínvonalú infrastruktúráját, és komoly érdeklődést mutattak az utóbbi években indított „zöld” jellegű képzési, kutatási programok iránt, amelyek révén a Károly Róbert Főiskola az ország első „zöld” felsőoktatási intézményévé vált. Miután a természeti erőforrásokkal való gazdálkodás és a fenntartható fejlődés terén jártas szakemberek iránt világszerte rohamosan nő az igény, együttműködési programok lehetőségének egész sora vetődött fel az oktatástól a kutatáson és vidékfejlesztésen át a szaktanácsadásig. Vietnami diákok gyöngyösi angol nyelvű képzésére bioenergetikai, környezetipari, vállalkozásfejlesztési és vidékfejlesztési szakterületeken kifejezett igény lenne, mint ahogy egyetemekkel kötendő kutatói és oktatói csere is érdekelné a vietnami partnereket.

Vietnamban éppúgy, mint hazánkban stratégiai fontosságú tevékenységeknek minősül az energia- és élelmiszertermelés (mindkettő a fenntarthatóságot megcélzó „termelj és fogyassz helyben” koncepció jegyében), valamint a vízgazdálkodás. A Károly Róbert Főiskola éppen ennek ismeretében koncentrálja szellemi és tárgyi kapacitásait már évek óta ezekre a területekre.

Megállapodás született arról, hogy a következő néhány hónapban mindkét fél részletesen kidolgozza elképzeléseit a konkrét programokról, azokat egyeztetik, és ez év szeptember elején egy magyar delegáció vietnami látogatása során a tételes együttműködési szerződés aláírásra is kerülhet a Károly Róbert Főiskola és vietnami partnerei között.

Gyöngyösi HVI

*

10 millió forintos könyvtárfejlesztés a Károly Róbert Főiskolán

Akadálymentesített közlekedő utak, elavult számítógépek cseréje, digitalizált dokumentumok – többek között ezekre a fejlesztésekre fordította a könyvtárának korszerűsítését célzó EU-s pályázati támogatást a Károly Róbert Főiskola. A gyöngyösi oktatási intézmény a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében fejleszthette könyvtári szolgáltatásait, közel 10 millió forintos támogatási összegből. Az újításokkal bővült oktatóhelyiséget 2010. április 19-én, egy ünnepélyes sajtótájékoztató keretében Prof. Dr. Magda Sándor, a főiskola rektora adta át a nagyközönség számára.

2010. április 19-től megújult könyvtári szolgáltatások és informatikai infrastruktúra segíti a hallgatói felkészülést a Károly Róbert Főiskolán. A fejlesztés célja, hogy széleskörű hozzáférést biztosítson a diákoknak a kibővített hazai és nemzetközi szakirodalomhoz, információs bázisokhoz, valamint segítse a későbbi munkavégzéshez elengedhetetlen szakmai, vezetői, illetve etikai ismeretek elsajátítását. A kiváló oktatási infrastruktúra biztosítása a KRF fő célkitűzéseinek egyike, hiszen egy felsőoktatási intézményben a menedzseréletre való felkészülés alapfeltétele a fejlett eszközstruktúra és az inspiráló környezet.

A 2007-ben felújított könyvtárépület beruházásai az ún. „Tudásexpó-expressz” című TIOP pályázat részeként valósulhattak meg. A benyújtott nyertes pályázat „A Károly Róbert Főiskola könyvtárának információs és kommunikációs infrastruktúrájának fejlesztése és a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének növelése” címet viseli. Az összesen 9 980 179 Forint támogatásból a főiskola számára lehetővé vált a régi, elavult pc-k cseréje, így jelenleg 27 darab személyi számítógép áll a hallgatók rendelkezésére. A meglévő HUNTÉKA integrált könyvtári rendszer egy új modullal, a JaDoX digitalizáló modullal bővült, amely teljes körű segítséget nyújt a digitalizált dokumentumok feldolgozásához, megjelenítéséhez, tárolásához és visszakereséséhez. Az új egység lehetővé teszi a távoli felhasználók számára a KRF olyan féltett kincseinek digitális úton történő elérését is, mint például az 1807-es kiadású Magyar Fűvészkönyv. A könyvtári állomány azon része, melyekre a gyakori felhasználás miatt megnövekedett az igény, szintén hozzáférhetővé vált elektronikus úton, nemcsak a főiskolások, de az oktatók, és Gyöngyös város lakosainak számára is.

A könyvtárhasználók nagy örömére a projektből sikerült megvásárolni egy olyan multifunkciós eszközt, amely egyaránt alkalmas a szkennelésre, nyomtatásra és színes fénymásolásra is.

Az esélyegyenlőség jegyében, a gyengénlátókra gondolva a KRF három képernyőnagyító eszközt vásárolt, melyek a betűtípusok megfelelő méretre nagyításával könnyítik meg az olvasást. A fogyatékkal élők könyvtárhasználatát egyszerűsítendő, az épületben immáron megoldott az akadálymentesítés is.

Az új eszközök beszerzésével megvalósult a főiskola azon célja, miszerint a Károly Róbert Főiskola könyvtára támogatni képes az élethosszig tartó tanulást, valamint biztosítani tudja a főiskola hallgatói, oktatói mellett a fogyatékkal élők, sőt, az ország távolabbi településein élők számára is az információhoz való szabad hozzáférést.

(Csatolt felvételen balról jobbra: Göröcsné Orsó Ágnes könyvtári koordinátor, Dr. Magda Sándor rektor, Biró Zoltán FHÖK elnök)

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, Gyöngyösi HVI

Cikk megosztása