Civil szervezetek összefogása Abaújért!

2010. május 15-én Abaújváron rendezte meg a „FOGADÓ” Észak-Abaúji Közösségfejlesztők Köre Egyesület (FÉSZAK-KÖR) projektzáró rendezvényét.

Az egyesület 2007. tavaszán alakult Gönc és 6 környékbeli település – Telkibánya, Pányok, Abaújvár, Zsujta, Hidasnémeti, Hejce - civil szervezeteinek, aktív polgárainak közreműködésével. Célja a helyi civil szervezetek szerepvállalásának erősítése, az együttműködésből adódó minél szélesebb körű kiaknázása, Észak-Abaúj fejlődésének segítése, jövőjének – a fenntarthatóság szempontjainak figyelembe vételével történő – formálása, az itt élők életminőségének javítása a közösségfejlesztés eszközeivel.

Az egyesület 2007 novemberében nyújtott be pályázatot „Települések együttműködése, közösségfejlesztő munka Észak-Abaújban” címmel a Kárpátok Alapítvány-Magyarország –hoz. A projekt célja közösségi, civil, felnőttképzési tudás-és szolgáltató központ megalapozása Észak-Abaújban.

A nyertes pályázat előkészítő szakaszának tevékenységei:
- műhelymunkák a részt vevő településeken
- interaktív közösségi médiafelület kialakítása
- települési közösségfejlesztés, közösségi felmérés
- felnőttképzési akkreditációs eljárás

A feladatot teljesítve 2010. május 15.-én szombaton a négy közösségi felmérés kiadványainak bemutatása történt meg, illetve a jövő céljainak megfogalmazása és tevékenységeinek kialakítása volt a feladat.

A FÉSZAK-KÖR nagy lelkesedéssel és aktív munkával végzi továbbra is tevékenységét az említett hat település fejlődése, idegenforgalmának népszerűsítése, és az itt élő emberek életminőségének javítása érdekében.
A rendezvény remek hangulatban zajlott, melyhez nagymértékben hozzájárult, a SZIA CLUB GT, az Abaújvári amatőr színjátszó csoport, a Crossroad zenekar és a remek töltött-káposzta.

*

Abaújban működő civil szervezetek kompetenciafejlesztése

Májusban lezárult az Észak-magyarországi Kompetencia Egyesület által Encsen szervezett, december óta tartó képzéssorozat.

A közel fél éven át tartó képzés során civil szervezetek képviselői illetve magánszemélyek alapvető ismereteket szereztek a nonprofit szektor működéséről.

A képzés folyamán a résztvevők az alábbi témákban szereztek új, illetve bővítették már meglévő ismereteiket:
- Projekttervezés és pályázatírás
- Projektmenedzsment
- Szervezetfejlesztés
- Működési, ügyviteli alapfolyamatok

*

Hernádszentandrás a Legsportosabb kistelepülés

Másfél napig zárta el a külvilágtól Hernádszentandrást a Hernádon levonuló ár, de a körülmények ellenére a település május 19.-én immár negyedik alkalommal csatlakozott a Kihívás Napja országos rendezvényhez, melyet az elmúlt három esztendőben kategóriájában megnyert, és ezzel „Magyarország Legsportosabb Települése” cím birtokosa lett.

0 órától este 8 óráig színes programok mozgatták meg a falu lakóit korosztálytól függetlenül. Az elmúlt napok feszültségét talán enyhítették is valamelyest a közösségformáló sportversenyek.

A programok sora éjszakai fáklyás gyalogtúrával kezdődött, hajnali tornával folytatódott.

Napközben különböző sportversenyekre nevezhettek be a település lakói, közben sült a fánk, este pedig tábortűzzel ér véget a falu apraját-nagyját megmozgató Kihívás Napja. Az eredmények összesítése után kiderült, hogy negyedszerre is sikerült Hernádszentandrásnak megnyernie a „Magyarország Legsportosabb Települése” címet kategóriájában.

*

Információs nap Abaújkérben a megyei Civil szervezetek munkatársainak

Abaújkér település a Faluházban adott otthont 2010. május 31.-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Civil Együttműködési Hálózat Egyesület Információs nappal egybekötött közgyűlését tartotta, a megyéből érkező szépszámú civil szervezetek részvételével.

Az információs napot Human Integra Társadalmi Beilleszkedést Segítő Regionális Alapítvány, a Szikra Alapítvánnyal és a Sátoraljaújhelyi Munkanélküliek és Álláskeresők Egyesületével közösen szervezte.

E rendezvény keretében Dr. Gaál Nóra Human Integra Alapítvány munkatársa ismertette a TÁMOP-5.5.3-08/02-2008-0020 számú támogatási projekt keretében 2010. május 01. és augusztus 31. közötti időszak akkreditált képzésekről, az NCA pályázatok pénzügyi elszámolásairól tartott tájékoztatót, majd az aktuális pályázatokra hívta fel a jelen lévő civil szervezetek képviselőinek figyelmét egy pályázati tanácsadás keretében.

Ezt követően Varga Péter az Abaúj Leader Egyesület munkaszervezetének elnöke mutatta be az Egyesületet. Ismertette az Egyesület tevékenységét, és tájékoztatót tartott az ÚMVP III. tengelyében és a LEADER Programban elérhető támogatások és nonprofit szervezetek kapcsolatáról, lehetséges forrásszerzésről.

A BAZ. megyei Civil Együttműködési Hálózat Egyesület ezt követően az Egyesület Elnökének beszámolóját hallgatta meg és fogadta el, csakúgy mint az ellenőrző bizottság beszámolóját és az Egyesület 2009. évi közhasznúsági jelentését.

A Közgyűlés baráti beszélgetéssel, és kötetlen programmal zárult.

*

Adomány az árvízkárosultaknak

Az Észak-magyarországi régióban működő Helyi Vidékfejlesztési Irodavezetők fizetésük egy részét ajánlották fel az árvízkárosultak megsegítésére.

Az önkéntes alapon összegyűjtött adomány Dr. Madarász György regionális koordinátor vezetésével került átadásra Szendrőn és Ónodon.

VIDEÓ az eseményről!

*

Múzeumok Nyári Éjszakája Telkibányán!

„Szép erdőt, mezőt, egészséges közösséget, jó egészséget” mottóval indult a nap!

A nyári nap-éj fordulóhoz kapcsolódva rendezték meg Telkibányán 2010. június 19.-én szombaton délelőtt 10 órától éjfélig a Múzeumok éjszakáját.

E rendezvénysorozatban immáron több éve vesz részt Telkibányán az Abaúji Múzeum és a Telkibányai Ipartörténeti gyűjtemény. Ebben az évben is érdekes programokkal készültek a szervezők.
A rendezvénynek Telkibánya adott otthont ahol a fő események Abaúji Múzeumban, és Telkibánya Ipartörténeti gyűjtemény épületében, és annak környékén zajlottak.

Az egész napos rendezvény ásványismereti (hegyi kristály) kirándulással kezdődött, melynek vezetője Bartók József helyi gyűjtő és ásványcsiszoló volt. E kirándulás, autóval indult, és rövid kocsikázás után a terep lett a főszereplő, ahol a résztvevők gyalogos séta közben „gyűjthettek” ásványokat. A szakszerű idegenvezetés során sokféle ásványt és kőzetet ismertek meg a résztvevők.

A kora délutántól éjfélig tartó számos programon részt vettek ifjak és idősebbek is. A szervezők szinte minden korosztály számára alkalmas programot kínáltak. Így többek között volt gyermek manufaktúra – kézműves foglakozás, hétpróba a „Bányatörpék ösvényén” interaktív játékos séta. A meglepetés a táróban, vagyis a bányarém históriája című szabadtéri előadás is nagy sikert aratott, csakúgy, mint az alkalmi fotózkodás bányász öltözetben. Szép számmal vettek részt a lovas-kocsis falujáráson ahol a Telkibánya nevezetességeit, szépségeit, és a község történetét ismerhették meg dióhéjban a résztvevők.

A múzeum kertben felállított színpadon helyi és környékbeli amatőr együttesek léptek föl és szórakoztatták a nagyszámú nézőközönséget. Többek között az ATKE TIT Ifjúsági Tánckar, Göncről a SZA CLUB GT énekes, gitáros csapat, Czikó Györgyi népdalokat adott elő citera kísérettel, Hidasnémetiből az Abaúji Hagyományőrző Népi Együttes fergeteges felvidéki táncokat mutatott be, az Abaújvári Vár Kör Színjátszó-kör, pedig vidám jelenetek bemutatásával szórakoztatta a nagyérdemű közönséget.

Nagy sikert aratott a Telkibányai Férfi Dalárda, akik „hazai pályán” csodálatos népdalokat adtak elő.

A meghirdetett helyi termékek versenyére nagyon sok nevezés érkezett, finomabbnál finomabb pogácsákkal, túrós- és lekváros batyukkal, és nem utolsó sorban kisüsti házi pálinkákkal kellett a zsűrinek megbirkóznia. A termékek versenyének ugyan volt eredmény hirdetése, de mindenki győztesként távozott, mert a sok finomság a zsűrizés után pillanatok alatt elfogyott a jelenlévő közönség körében.
Ami az estet kellemesebbé tette a bányász paprikás krumpli és bodza limonádé, melyekhez a helyszínen megvásárolható támogatói jeggyel lehetett hozzájutni. A támogatói jegyek bevételét az árvízkárosultaknak juttatták el a rendezők.

A nap fénypontja a Szent Iván éji tűzgyújtás volt ahol a tűz melletti időmúlatás énekszóval, zenével, tánccal, jó hangulatban telt el és zárta e felejthetetlen napot.

A rendezvényt szervezte: Aranygombos Többcélú Közhasznú Egyesület, Abaúji Múzeum és a Telkibányai Ipartörténeti Gyűjtemény Alapítvány.

*

"Egymásért" képzési és foglalkoztatási program Korlát településen - programzárás

A Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete Korláti Tagszervezete
21 fő részvételével valósította meg a TÁMOP-1.4.1-07/1 képzési és foglalkoztatási programot, mely 2008.09.01.-én kezdődött és 2010.04.30.-ig tartott.
A projektre a szervezet 29.964.600 Ft támogatást kapott.

A szervezet által készített záró beszámolót a csatolmányban tekinthetik meg.

Forrás: Abaúj Leader Egyesület, Abaúj-Hegyközi HVI, Szikszói HVI, Encsi HVI

Cikk megosztása