223/2010. (VII. 30.) kormányrendelet az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény végrehajtásáról.

Az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos adatok telefonon történő bejelentése a 185-ös, országon belül helyi tarifával hívható hívószámon intézhető.

Az ügyfélszolgálat az elektronikus közszolgáltatásról szóló 2009. évi LX. törvény 27. § (3) bekezdésében meghatározottak szerint a rögzítéstől számított öt év elteltével törli a hangfelvételt és a hangfelvétel alapján rögzített adatokat.

A fontosabb változások

Ezen túl egy éven belül összesen 120 nap lehet a foglalkoztatás teljes időtartama, a korábbi törvényben alkalmazható 90 nap helyett. A munkaadó és a munkavállaló a törvény melléklete szerinti egyszerűsített szerződés megkötésével létesítenek munkaviszonyt, ugyanakkor az új szabály eltörli a jelenléti ív használatát. Korábban a jelenléti ívvel kapcsolatos előírásokat is sokat kifogásolta a kamara, mivel azok vezetése olyan mértékű bürokratikus terhet jelentett a munkaadónak, melyet nem lehetett teljesíteni, s emiatt a munkaügyi bírság veszélyeztette az alkalmi, vagy idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásokat.
A közteher (járulék) mértéke két hét múlva már 500 forint lesz fejenként és naponta. Azaz fix összeggel számolhat a munkaadó, amely lényegesen kedvezőbb, mint a korábbi formában a munkabérre vetített 30%-os járulék mértéke.

A munka megkezdéséig az új törvény szerint is meg kell kötni a foglalkoztatási szerződést és azt be is kell jelenteni az adóhatósághoz. Viszont a törvény a bejelentést követő két órán belül lehetőséget ad előre nem látható esetre vonatkozóan - például időjárási tényező - a bejelentés módosítására. Ráadásul a bejelentés is egyszerűsödött, egyablakos rendszerben történik, kevesebb adat megjelölésével, pl. adószám, TAJ szám, a munka jellegének, és időtartamának megnevezésével történhet.

Megszűnt a naponkénti bejelentés. Mindez a kamara korábbi felvetéseit igazolja, hiszen szinte lehetetlen volt teljesíteni, hogy egy munkavállaló után minden nap több tucat adatot vezessen és juttasson el a hatóságnak a munkaadó.
A munkaszerződés alapján bevallást, és az adott összegű járulék megfizetését havonta egyszer tárgyhót követő 12-ig kell megtenni a munkaadóknak.
Újdonság, hogy a törvény szerinti egyszerűsített foglalkoztatás esetén nem kell alkalmazni a munka törvénykönyvének a szabadság kiadására, az állásidőre és a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályait, ami javítja a mezőgazdaság jellegzetességeihez és szezonalitásához szabott munkaszervezést és lehetővé teszi a folyamatos foglalkoztathatóságot a csúcsmunkák időszakában.

Az egyszerűsített foglalkoztatási létszám nem képez REHAB alapot, és nem kell foglalkozás egészségügyi vizsgálatot végeztetni a munkáltatónak a munka megkezdéséhez. Ezek érdemi és a köztestület által üdvözölt könnyítések a foglalkoztatás költségeinek csökkentése és az ágazat versenyképességének javítása érdekében is.

Fontos viszont tudni, hogy az általános munkavédelmi követelményeket be kell tartani az egyszerűsített foglalkoztatásban is, a dolgozók figyelmét fel kell hívni a balesetvédelemre és ezt a munkavállaló aláírásával is igazolni kell – hívja fel a munkaadók és munkavállalók figyelmét a Magyar Agrárkamara.

*

2010. évi LXXV. törvény az egyszerűsített foglalkoztatásról:
E törvény szabályai szerint, egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony (a továbbiakban: egyszerűsített foglalkoztatás) mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára vagy alkalmi munkára.

A törvény itt olvasható!

Cikk megosztása