Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2010. július 28-án Varsóban tárgyalt a Lengyel Köztársaság mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszterével, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkárával.

A magyar agrárminiszter első hivatalos kétoldalú külföldi útja Varsóba vezetett, jelezve ezzel is, hogy az új magyar kormány számára a magyar-lengyel kapcsolat kiemelt fontosságú. A találkozók jól szolgálták a 2011-es magyar EU-elnökségi felkészülést, és lehetővé tették a két ország között még szorosabb együttműködését a közeljövőben.

Fazekas Sándor kérte Lengyelország segítségét a magyar termőföld moratórium meghosszabbítása ügyében, Marek Sawicki pedig támogatásáról biztosította hazánkat. Ezt követően a lengyel és a magyar miniszter közösen áttekintette az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) 2013 utáni jövőjével kapcsolatos kérdéseket is.

A lengyel Környezetvédelmi Minisztérium államtitkárával folytatott találkozón az uniós elnökségi prioritásokról és aktuális környezetvédelmi kérdésekről egyeztettek. Lengyel részről ígéret hangzott el, hogy segíteni fogják elnökségi programunk megvalósítását, különös tekintettel a kiemelt területekre (vízpolitika, biológiai sokféleség védelme, fenntartható anyaggazdálkodás és erőforrás-hatékonyság).

Mindkét szaktárcánál szó esett a genetikailag módosított szervezetek (GMO-k) ügyéről. Magyarország a jövőben is fenn kívánja tartani GMO-mentességét, és e kérdésben is számíthat a lengyel fél támogatására - számolt be róla a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Forrás: VM

Cikk megosztása