Nyolcmilliárdos beruházás a Dunakanyarban

Nagymaros - Elkészült a város fejlesztési terve, amely szerint 8 milliárd forintnyi befektetés nyomán a külföldön terjedő "slow city" mozgalomhoz csatlakozva nyugodt, harmonikus településként vonzzuk majd a turistákat - közölte a település polgármestere.

Petrovics László elmondta, hogy a város gyarapodása a 20 évvel ezelőtt meghiúsult Nagymaros-Bős vízierőmű-rendszer építése miatt megtorpant, most azonban a kényszerből megállt helyi életből erényt kovácsolnak. Kihasználják a település csendes, barátságos kisvárosi hangulatát, az igazi pihenés híveinek kínálnak majd szolgáltatásokat. Ehhez egy hazai befektetővel, a Sulyok és Szabó Kft.-vel összefogva az önkormányzat tulajdonában lévő focipálya helyén hamarosan meleg vizű fürdő, mellette szabadidőközpont létesül. Az elvi építési engedélyt már megkapták, és a geológiai mérések szerint itt, a mélyben 50 Celsius-fok körüli termálvízkincs rejlik, ebből táplálják majd a medencéket. A 4 milliárd forintos beruházásba a város apportként viszi az egy milliárd forint értékű földterületet.

Ugyancsak a fejlesztés részeként további 4 milliárdos ráfordítással rendbe hozzák a 20 éve üresen álló többszintes, 64 szobás épületegyüttest és környékét. "A félbemaradt szálló hajdan a megvalósulatlanul maradt osztrák vízierőmű építőmunkásainak lett volna az otthona, később állami tulajdonba került, és néhány éve a városé lett" - tájékoztatott a polgármester. A terv szerint hotelként fogadja majd a vendégeket a visegrádi várra a Dunán át impozáns látványt nyújtó épület.

A város vonzerejének további növelésére pályázati úton elnyert 17 millió forintból pedig helyre állítják a hegyoldalban megbújó borospincét és présházat. "A XIX. században ugyanis a vidéken bort termeltek, ám a filoxéra kipusztította az ültetvényeket" - idézte fel Petrovics László.

A hagyományok felelevenítéséhez tartozik az egykoron híres nagymarosi művésztelep újjáélesztése. "A part melletti régi épületben jelenleg a vízirendőrség irodái működnek, de kiköltözésük után ismét a hazai és külföldi festők fészke lehet. Innen indult többek között Szász Endre művészi pályafutása is" - emlékeztetett rá Petrovics László. A művésztelep által a város kulturális élete is felfrissülhet. A munkálatok a jövő évben kezdődhetnek.

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy Nagymaros csatlakozik a világon terjedő "slow city" (lassú város) hálózathoz, amelynek védjegyét kiérdemelve, a "vissza a természethez" filozófiát követő települések sorába tartozik majd. E rendszerbe azok a kisvárosok léphetnek be, amelyek a túlhajszolt, gyorsritmusú, idegőrlő életvitel helyett a nyugodt, a helyben termesztett élelmiszereken alapuló, az emberi kapcsolatokra, kulturális értékekre nagyobb hangsúlyt helyező életmódot igyekeznek követni. "Ennek érdekében például helyi rendeletekkel máris korlátoztuk a vasárnapi zajos házkörüli tevékenységet, mint a gépi fűnyírást, a barkácsolást és egyéb, a szomszédok, turisták nyugalmát zavaró munkálatokat. De még a kóbor kutyák befogására is nagyobb figyelmet fordítunk, ezen állatok felbukkanása ugyanis gyakran a környék békéjét megbontó vad csaholásra késztetik az egyébként csendes házőrzőket" - állítja Petrovics László.

Forrás: MTI

*

Megkezdődött a próbaüzem

Vác-Csatamező szerezte meg elsőként az engedélyt, de mára mind a hat településen megkapták a lakosok az értesítéseket, hogy megkezdődhet a rákötés a csatornára.

A teljes rendszer üzemképes, a még hátralévő javítások a működést nem befolyásolják.
Aki rendelkezik a szükséges engedélyekkel (Váci Víziközmű Társulat igazolása, DMRV ZRT engedélye), elvégeztetheti a rákötést, az árkot betemethetik, nem kell szabadon hagyni a munkaterületet, amíg a DMRV munkatársa leellenőrzi és átveszi.
A csatlakozás időpontjától függetlenül mindenkinek egységesen szeptember 30-ig ingyenes a csatorna használata.
Az önkormányzati tulajdonú viziközművek esetében a közműtulajdonos önkormányzatok képviselő-testületei döntenek - rendeletben – az éves szolgáltatási díjakról.

Forrás: vac.hu

*

Jubileumi esélyegyenlőségi nap

Immár tizedik alkalommal rendezte meg a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete Vácott az Esélyegyenlőségi napot.

A több más társzervezettel közösen a Madách Imre Művelődési Központba szervezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára, a különböző hátrányokkal küzdő csoportok problémáira, valamint arra, hogy az elfogadóbb, mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító társadalom létrehozása közös feladatunk.
A június 4-i rendezvényt Sinkovicz László, Pest megye közgyűlésének alelnöke nyitotta meg, majd az I. Géza király Közgazdasági Szakközépiskola és Karacs Teréz Kollégium énekkara adott műsort az aulát teljesen megtöltő vendégek számára. Ünnepélyesen megnyitották Kovács Imre festőművész kiállítását és sor került a Szegénység és kirekesztettség elleni küzdelem európai éve apropóján meghirdetett fotópályázat eredményhirdetésére. Ezt követően dr. Bóth János polgármester, a helyi Fogyatékosügyi Tanács elnöke átadta az idei "A Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért" elnevezésű városi kitüntetéseket. Ennek egyéni díját Szikora Gyula testnevelő, atlétika edző kapta, míg a közösségi elismerést a Kölcsey utcai Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye kollektívájának nevében Gyimesi Ildikó igazgató vette át.

A nap folyamán előadások és kulturális programok színesítették az eseményt, játékos vetélkedők és ügyességi feladatokban lehetett bemutatni kinek-kinek a tudását. Délután pedig a város főterére indult felvonulás, majd ott ért véget a programsorozat.

Forrás: vac.hu

*

Immár hat váci életmentő pont

Egy sikeres pályázatnak köszönhetően újabb életmentő ponttal gazdagodott Vác.

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola munkatársai pályázati úton szerezték meg az automata defibrillátort, amelyhez szükség esetén az intézmény portájánál lehet hozzáférni. Az életmentő pontra tábla hívja fel a figyelmet, vészhelyzet esetén pedig nem csak a főiskola munkatársai, hanem a járókelők is hozzájuthatnak az automata készülékhez. Az újabb életmentő ponttal immár hatra nőtt a városunkban igény bevehető ilyen típusú segítségnyújtás. A következő intézményekben található defibrilátor, amelyre mindenhol tábla hívja fel a figyelmet.

Apor Vilmos Katolikus Főiskola (porta);
I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola Karacs Teréz Kollégium ( A kollégium portájánál 2010. év elején);
Király Endre Ipari Szakközépiskola és Kollégium (Az iskola portáján 2009. 09. 24-től); Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium (Az iskola portáján 2009. őszétől);
Madách Imre Gimnázium ( Az iskola portáján 2010. február óta);
Vác Városi Sportcsarnok Bán Márton u. 3.( 2004. december 22-től).

Forrás: vac.hu

*

Támogatás a képzésekre

Közel negyedmilliárd forintos vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert el Naszály-Galga TISZK a szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítására, valamint irányítási rendszerének fejlesztésére.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében kiírt pályázaton elnyert 245 millió forint a Naszály-Galga TISZK három partnerintézményében kerül majd felhasználásra. Vácott a Selye János Humán Szakközépiskola vesz majd részt a projektben. Az Imre Zsolt és dr. Kékesi Tibor ügyvezetők által elmondott tájékoztatóból kiderült: a közös irányítási rendszer kialakítására közel 10 millió forintot biztosított, de hasonló nagyságrendű összeg van elkülönítve a közös értékelési- eredményesség mérési feladatok elvégzésére is. A tanulást illetve a tanítást segítő eszközök beszerzésére körülbelül 15 millió forintot fordítanak majd.
Az első két-három hónap a közbeszerzési eljárások lebonyolításával telik majd, a tényleges szakmai munka, a továbbképzések és a fejlesztések a tanévkezdéssel, szeptembertől kezdődnek meg.

*

Királyrét, Kemence: EU-támogatással fejlesztett kisvasutak

Meredek gerincek, bércek, kis hegyközi medencék, különálló vulkáni kúpok tarkította vadregényes tájon, az Északi-középhegység nyugati vulkáni romhegységében, a Börzsönyben kanyarog Magyarország két legismertebb kisvasútja, a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút.

Európai uniós források felhasználásával nemrégiben mindkettő megújulhatott – a környék erdeinek nagy részét is kezelő Ipoly Erdő Zrt. sikeres pályázatának köszönhetően. A 346 millió forint összköltségű (286 843 536 Ft értékű uniós támogatással) megvalósult beruházás eredményeként a kisvasutakra jegyet váltókat Kismaroson és Kemencén számos újdonság várja. Mindkét helyszínen kiépült az ökoturizmust támogató infrastruktúra, kibővült a szolgáltatások köre és megnőtt a tartalmas időtöltésre csábító programok száma.

A Királyréti Erdei Vasút Kismarosról indul, és fél órás zakatolás után éri el a Királyrétet, a Börzsöny népszerű kirándulóhelyét. Hazánk első kisvasútja az egykor 200 km-t is meghaladó börzsönyi kisvasúthálózat napjainkig fennmaradt, ma is üzemelő vonala. A 2009 tavasza és 2010 nyara között lezajlott, uniós forrásokból megvalósult fejlesztésekkel, a végállomás épületének felújításával 2010-re az erdőgazdaság természetbarát turisztikai és információs központot alakított ki a kismarosi végállomáson.

A helyszínen a turisták tájékozódását érintőképernyős, aktív információs táblák segítik, a menetrendi információkon túl a környék látnivalóival, érdekességeivel is megismertetik a látogatókat. A paphegyi tárolócsarnok tehermentesítésére, valamint a kocsipark időjárási viszontagságoktól, rongálástól, firkálástól való védelmére a kismarosi végállomáson kocsiszín épült, amely a forgalom tetőzésekor a helyszínen a szerelvények gyors forgalomba állítását is lehetővé teszi.

A beruházás révén megújult a terület, a kiránduló gyermekes családokat, kisiskolás csoportokat a szépen parkosított zöld övezetben igényes, környezetbarát játszótér várja. A tavaszi és őszi időszakok alacsony létszámú utasforgalmának kiszolgálására takarékosan működtethető, környezetbarát motorvonatot helyeztek forgalomba. A Tóbinak nevezett, 38 ülő- és 21 állóhelyes vonaton, melyben 183 lóerős, Euro5-ös Iveco-motor dohog, óránként 30 km-es sebességgel szállítja az utasokat. Az erdei vasút különlegessége, hogy családi rendezvényeknek, gyermek-rendezvényeknek, baráti találkozóknak is helyet ad, a vasútbarátok számára ugyanis egy használaton kívüli BAX 09-es átépítésével étteremi felszereltségű, magas színvonalon kiépített rendezvénykocsit alakítottak ki. Kevésbé látványos, ugyanakkor még fontosabb része volt a beruházásnak a Kismaros-Hártókút közötti szakasz felújítása, amely a biztonságos utazást szolgálja.

A magyar–szlovák határ közelében, a Börzsöny északnyugati lábánál, az Ipoly gyönyörű völgyében fekszik Kemence, ahonnan hétvégenként indul a Börzsöny belsejében lévő Feketevölgy felé az Ipoly Erdő Zrt. másik kisvasútja, a Kemencei Erdei Múzeumvasút. A Kemence környéki, 600 mm-es nyomtávú, egykor több mint ötven kilométernyi hálózatból ma már csak a csarnavölgyi vonal nem egészen nyolc kilométere őrzi az egykori börzsönyi erdei pályák hangulatát. A vasút építésének centenáriumán az Ipoly Erdő Zrt. az elnyert uniós pályázatnak köszönhetően ott felújította a régi kovácsműhelyt és az egykori kocsiszínt, helyreállította a kerítéseket és vonzó zöldfelületeket alakított ki.

További turisztikai attrakció az újonnan létrehozott vasúti játszótér is, csakúgy, mint a rendezvény- és kiállítási terület, ahol a családok apraja-nagyja kellemesen töltheti el a szabadidőt. A múzeummá alakított öreg kovácsműhely a mesterség titkaiba engedi bepillantani a látogatót, aki megtekintheti a ló “körmöléséhez” használt korabeli eszközöket és bútorzatot (köztük a tűz két oldalán elhelyezett vizes- és szenesvályút, a kovácssatuval ellátott egyengetőasztalt, a patkolóbakot, a hűtővizes fakádat, a satupadot és néhány elkészült kovácsoltvas tárgyat).

A Duna–Ipoly Nemzeti Park részét képező 34 ezer hektáros érintetlen erdőrengetegével a Börzsöny önmagában is fantasztikus turisztikai attrakció. A váci és a szobi kistérségbe érkezők olyan településeket ismerhetnek meg, amelyek a dinamikus fejlődés mellett is nagy súlyt fektetnek a hagyományőrzésre. A területet számos túraútvonal érinti, az oda érkezőket számtalan turisztikai, szabadidős és sportlehetőség, kulturális rendezvény várja. A térség ráadásul vasúton, kerékpárral és autóval is jól megközelíthető.
Királyréti Erdészetünk a Királyréti Erdei Vasúton egyedülálló kezdeményezésként működteti a Gördülő Tanösvényt, amelyet végigjárva a kedves látogatók megismerkedhetnek a Börzsöny kialakulásával, élővilágával, az itt élő, s ezen belül is az erdőt művelő ember tevékenységének hatásaival" – mondta Haraszti Gyula, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgató helyettese. "Programjaink közül elsősorban a Királyréti Erdei Vasút napját ajánlom a kedves látogatók figyelmébe. Kis barátainknak decemberben sem érdemes otthon szomorkodni, mert a vonatra az első hétvégén a Nagyszakállú is felszáll teli puttonyával. Emellett egész évben gőzvontatású nosztalgiavonat, rendezvénykocsi, sőt különvonat igénybevételére is van lehetőség. Kemencén minden év júliusában tartunk kisvasúti napokat, ahová már csak azért is érdemes eljönni, mert a vasútmodell-kiállítás mellett olyan tehervonat- összeállításokat és iparvasúti kuriózumokat láthatnak az érdeklődők, amelyek csak ilyenkor közlekednek a menetrend szerinti járatok között.

Az Európai Unió finanszírozásában megvalósult, a „Kisvasutak turisztikai célú fejlesztése a Börzsönyben” című programot a július 24-én nyilvános ünnepség keretében mutatták be és zárták le Kismaroson, a kisvasút végállomásán.

*

Kultúrális örökség napja 2010

Kultúrális Örökség Védelmi Hivatal FELHÍVÁSA érdekes épületek megnyitására és sétaútvonalak szervezésére.

Idén is sor kerül az Európa-szerte népszerű Kulturális Örökség Napjai hétvégére, melynek időpontja: 2010. szeptember 18-19. (szombat-vasárnap) A „Felemelő század” programjához csatlakozva, a Szakrális Művészetek Hete rendezvényeivel, a szellemi kulturális örökség elemeinek bemutatásával.

A Kulturális Örökség Napjai 2010. évi témája: A felemelő század – A „nemzeti styl”

Várják minden eddig iés minden új helyszín jelentkezését.

Bővebb információ és jelentkezési lap letölthető a Csatolmányokból.

*

Az első LEADER rendezvény

2010. augusztus 20-21-22-én megrendezésre kerül az első LEADER Rendezvény egyesületünk térségében. A rendezvény LEADER Térségek közötti és nemzetközi együttműködés jogcímen került benyújtásra és elfogadásra, melyre a Polski Fiat 125p Klub az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2 543 999 Ft (9 408€) összeg támogatást nyert.

A részletes programot az alábbi linken érik el: Vámos települések találkozójának Vámosmikolai Programja

Mindenkit szeretettel várnak a szervezők!

*

"Tiszta udvar, rendes ház" program

Tisztaságban, rendben élni mindenkinek jobb. Az, hogy milyen környezetben élünk, nagyban meghatározza életünk minőségét is. Tiszta udvar, rendes ház – állt a régi időkben a házak falán.

Valamikor – főleg falun – természetes volt, hogy mindenki a saját ingatlana előtti járda, járdaszakasz állandó tisztántartásáról, locsolásáról, portalanításáról, télen a síkos járdaszakasz csúszásmentesítéséről gondoskodott, az árokból a hulladékot összegyűjtötte, a közutak mentén gondozta a füvesített részt és a fákat.

Az emberek nem csak a kerítésig tartották rendben a portájukat, hanem az úttestig magukénak érezték, füvesítették, nyírták, gondozták a területet.
Munkánk során már többször tapasztaltuk, hogy Nagymaros város lakosait is bántja, bosszantja a szemetes, hulladékos környezet és sokan hajlandóak tenni ellene, ha kezdeményezi valaki. Ezen megfontolásból idén megszervezzük a „Tiszta udvar – Rendes ház” mozgalmat.

Bővebben a Csatolmányokban olvashatnak a pályázati feltételekről.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület, vac.hu

Cikk megosztása