XVIII. Váci Világi Vigalom

A hagyományoknak megfelelően tűzijátékkal zárult a Váci Világi Vigalom. A nagykorúvá vált barokk fesztiválra idén is rengeteg látogató érkezett. Egyszerre hét színpadon, és a belvárosi galériákban, éttermekben, templomokban és a múzeumokban is változatos programok várták a vendégeket.

Pénteken délután egyszerre két helyszínen csendült fel a XVIII. Váci Világi Vigalom kezdetét jelző zene: a főtéren a Váci Ifjúsági Fúvószenekar, a székesegyházban pedig a Váci szimfonikusok és Miklósi András orgonaművész közös koncertje nyitotta meg a barokk fesztivált. Bár már pénteken este nagy tömeg kísérte figyelemmel az előadásokat, a sztárvendégek közül pedig a Mobilmánia és a Karthago együttes is fellépett, a vigalom hivatalos nyitóünnepségre csak szombaton délelőtt került sor. A Mária Terézia 1764-es váci látogatásának legendáját idéző hagyományos barokk ceremóniát követően dr. Bóth János köszöntötte a látogatókat. A Vác testvérvárosaiból érkező vendégek közül a színpadon is többen bemutatkoztak a vigalomban: fellépett többek között a donaueschingen-i zeneiskola rock zenekara és harmonika együttese, a Székelyudvarhelyről érkezett táncműhely, de folklór előadással szórakoztatta a közönséget a dubnicai fiatalok csoportja is. A nyitóceremónia keretében dr. Bóth János külön köszöntötte a német testvérváros aktív kapcsolattartóját, az idén nyugdíjba vonult Ernst Zimmermannt is.

A hivatalos ünnepséget követően mutatkoztak be a barokk jelmezverseny résztvevői, akik időt és energiát nem kímélve, saját kezűleg készített korhű ruháikkal versengtek az értékes nyereményekért. Szombaton már tucatnyi helyszínen zajlottak párhuzamosan a programok: a rockszínpadon a nap folyamán a Romano Glazzo és a Countaktus Country zenekar is fellépett, a DDC udvarban bemutatták az Egy szoknya egy nadrág című színdarabot, a főtéren pedig a kisebbségi önkormányzatok szervezésében ruszin bemutatóra és az Ukrajnai Jahilka Bandura előadására is sor került, később pedig a Bohém Ragtime Band zenélt ugyanitt. Nem maradtak üresen a templomok és a kiállítótermek sem: a Curia Galériában például váci művészek állítottak ki, a székesegyházban fellépett a Szent Cecília Kórus, a Baptista Imaházban pedig gospel zene szólt. A Duna-parti nagyszínpadon este a Patrióta zenekar, majd Balázs Fecó adott nagy sikerű koncertet. Az előadásokkal egy időben beindult a vigalmi forgatag is: a Duna-parton kézművesek és butikosok kínálták portékáikat, aki pedig éhes vagy szomjas volt, többféle menüből is válogathatott. Idén egy korsó sört 400 forintért mértek, és ugyanennyibe került a fél literes üdítő is. Egy szál kolbászt 800 forintért lehetett venni, de nagyjából ezen az áron kürtőskalácshoz, gyros-hoz, vagy kenyérlángoshoz is hozzá lehetett jutni. A vursliban a körhintára vagy az ufo-ra 500 forintért lehetett felülni.

Vasárnap szakadó esőre ébredt a város, így néhány program a kinti színpadokról zárt helyre került. A Katáng együttes például az Arcus Galériában várta a családokat vidám gyermekelőadásával, Nagy Bandó Andrással pedig a Pannónia házban találkozhattak az érdeklődők. A borongós időjárás ellenére minden programot megtartottak, és estére egyre többen lemerészkedtek, így a Partik Judit váci zenetanár vezette Kitti Live is koncertezett a nagyszínpadon, és az Első Emelet pedig a nagy eső és a 16 fokos hőmérséklet ellenére több száz fős közönség előtt lépett fel.

Forrás: vac.hu

*

LEADER határozatok

Egyesületünkhöz első körben 31 kérelem érkezett LEADER jogcímen. 9 célterületet határoztunk meg, melyek közül valamennyi lefedésre került a beérkezett kérelmek által. A 31 kérelem közül 3 darabot adtunk át további ügyintézésre a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumnak összeférhetetlenség miatt.

A kérelmek feldolgozása folyamatos ütemben történt, többször egyeztettünk az MVH-val, minden kérdésre megkaptuk a választ, minden felmerülő problémát sikeresen leküzdöttünk. A döntéshozó testület (elnökség) 2010. május végén hozta meg határozatát, és vártunk a határozatkészítési lehetőségre. Köszönhetően V. Németh Zsolt Államtitkár Úrnak, Búsi Lajos Helyettes Államtitkár Úrnak, a Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozóinak és az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak, 2010. július 27-én engedélyt kaptunk a LEADER támogatási határozatok generálására és kiküldésére. Minden nyertesünknek ezúton is gratulálunk, várjuk az elképzeléseik megvalósulását ezzel segítve térségünk fejlődését.

*

Észtországi LEADER csoport látogatása

2010. július 20-án a Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület és a VIKO, Estonia Észtországból érkező LEADER csoport vidékfejlesztési fórumot tartottak Szobon. A fórum fő témája a nemzetközi együttműködés lehetőségei, valamint ezen megállapodás részletes előkészítése volt. Az együttműködési megállapodás kiemelt fejezete az ifjúság, illetve a fiatal korosztály közötti együttműködés kialakítása, közös táborok, programok megszervezésével, de minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy megosszuk tapasztalatainkat az észt illetve magyar vidékfejlesztés más kérdéseiben is. A megbeszélésen kivetítőn keresztül, angol nyelven ismerhették meg tevékenységünket, az együttműködés célját és lehetőségeit. Képekben bemutattuk a területünkhöz tartozó 17 települést is.

A fórum megtartását egy közös ebéd, majd kisebb kirándulás követett. Komppal keltünk át Szobnál a Dunán, majd Visegrádot vettük úti célnak. Meglátogattuk a Fellegvárat, ahol észt barátaink betekintést nyertek a magyar királyok történelmébe. Varázslatos kilátás tárult szemünk elé a Fellegvárról Nagymaros és a Dunakanyar irányába. A várlátogatást követően lefoglaltuk barátaink helyét a Visegrád-Budapest útvonalon közlekedő MAHART Sétahajón, majd egy kisebb városnézés következett a településen. A hajó indulása előtt elhangzott ennek a napnak és az együttműködés fontossága, és a mielőbbi viszontlátás reményében búcsúztunk észt barátainktól! A következő találkozó várhatóan a nemzetközi együttműködés ünnepélyes aláírása lesz, amelynek partnerei: Észtország, Finnország, Szlovákia, Románia és Magyarország (Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület). Bízunk abban, hogy minden ország minisztériuma jóváhagyja együttműködési szándékunkat.

*

Vác Város Szociális Munkáért kitüntető cím

Vác Város Képviselőtestülete a városban tartósan végzett kiemelkedő szociális munka elismerésére Vác Város Szociális Munkáért kitüntető címet alapított, és adományoz. A cím adományozható a város közigazgatási területén működő szociális intézmények, vállalkozások és civil szervezetek dolgozóinak, önkénteseinek. A kitüntetést évente egy személy kaphatja meg. A kitüntetésre javaslatot tehetnek megfelelő indoklással ellátva a szociális intézmények, a vállalkozások, a civil szervezetek vezetői, közösségei és a város polgárai.

A javaslatokat 2010. augusztus 15-ig lehet benyújtani a Szociális, Lakásügyi és Egészségügyi Bizottság elnöke címére. /2600 Vác, Március 15. tér 11./

A kitüntető címet a Szociális Munka Napján /november 12-én/ a polgármester adja át.

Forrás: vac.hu

*

Tájház Átadó Ünnepség
Két nagyobb fejlesztést is zártak Szokolyán

Elkészült a település belterületi csapadékvíz-elvezető rendszere és a tájház felújításával is végeztek.

Az ünnepélyes projektzáró rendezvényt a Szokolyai Dalárda együttese műsora nyitotta, majd Gyurcsik Mihály polgármester köszönetet mondott azoknak a kivitelezőknek, akik a 94 millió forintos uniós és a 10,5 milliós önrészből megvalósuló belvízi csapadékvíz-elvezető rendszer magvalósításában részt vettek. Köszöntötte a jelenlévő Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület elnökét, munkaszervezet vezetőjét és ügyintézőjét. A polgármester a rendezvény részeként a település nevében gratulált annak a szokolyai családnak, amelynek a közelmúltban születtek hármas ikrei, egyúttal a képviselő-testület nevében 100 ezer forintot adott át részükre. Az eseményen Harrach Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, aki a településen folyó munkát méltatta.

Azt hiszem, hogy ami országos szinten céltudatos munka azt kicsiben most itt meg lehet ezen a napon itt tapasztalni. Nem csak az élet továbbadásának az örömeit, a hármas ikrek, nem csak a lendületet, az optimizmust sugárzó kórusnak az éneke, hanem egy fejlődő településnek az ünnepe, amikor valami megvalósult, és aminek együtt örülünk. Én kívánom, hogy sok ilyen alkalom legyen még és őrizzék meg azt az életrevalóságot, amit ma este megtapasztalunk. Nem tudok mást kívánni, mint, hogy isten éltesse Szokolyát, isten éltesse Magyarországot” – mondta Harrach Péter.

Szokolya polgármestere egyúttal köszönetet mondott a Kisbíró Alapítványt létrehozó Gyurik Gyulának. A civilszervezet a község tájházának külső felújítását szintén pályázati forrásból valósította meg, az ÚMVP III. tengely Falumegújítás jogcímében, egyúttal a művelődési ház egy rendezett udvarral is gazdagodott, továbbá a Pozsonyi köz is felújításra került. A program keretében egy kis kiállítást is berendeztek, ilyen volt – ilyen lett címmel. Egy lerobbant állagú Tájházból egy színvonalat intézmény és parkolója várja az ide látogatókat. A Pozsonyi közben is megtekinthető a régi kerekes kút, vizet lehet húzni vele, és nem sárban kell megközelíteni, aki a szomját szeretné oltani.
A projektzáró esemény újabb adomány bemutatásával folytatódott. Korábban ugyanis feltörték a település E-pontját, ahonnan három számítógépet loptak el, ezt pótolta részben a szokolyai böllérek ajándéka. A két fejlesztést lezáró esemény során a megjelentek megtekintették a megújult tájházat és a mostantól a rendezvények befogadására is alkalmassá tett udvart is.

A mostani fejlesztések előtt Szokolyán utoljára 2002-ben indult komolyabb beruházás, amikor elindult a település csatornázása. Gyurcsik Mihály elmondta: Szokolyán a következő komolyabb fejlesztés akkor valósulhat meg, ha sikeresnek nyilvánítják korábban beadott pályázatukat, amely az integrált közösségi és szolgáltató tér megvalósítását célozza.

*

Japán delegáció Vácott

17 fős japán delegáció érkezett Vácra hétfőn. A 15 fős diákcsoportot és két kísérőjüket vasárnapig látja vendégül a város. A Yurihonjo-ból érkezett küldöttséget szerda délelőtt fogadta hivatalosan dr. Bóth János polgármester a Városházán, majd a testvérvárosi barátság jelképeként a kompkikötőnél egy Barátság fát ültettek el. Ezt követően az ázsiai iskolások rajzaiból nyílt kiállítás az Arcus Galériában. Az 1996-ban aláírt kulturális együttműködési megállapodás alapján a távol-keleti és a magyar diákok évenkénti váltásban látogatják egymást. Idén a japán gyerekek érkeztek Vácra. A 14-15 éves tanulókból és két kísérőből álló távol-keleti csoport vasárnapig marad Magyarországon, addig váci általános iskolások családjainál laknak. Programjaik között szerepel közös bográcsozás, látogatás a Parlamentben, bobozás Visegrádon és budapesti városnézés is. A küldöttség elszállásolásának megszervezését és a programterv elkészítését az önkormányzat mellett a tavaly megalakult Magyar-Japán Baráti Társaság végezte.

Forrás: vac.hu

Forrás: A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása