Csongrádi bicikliút

A kerékpárút-hálózat további fejlesztése érdekében 400 millió forint támogatás elnyerésére nyújtott be pályázatot Csongrád.

(a csatolt kép illusztráció, forrása: delmagyar.hu)

Az önkormányzat korábban két szakasz terveztetésére is nyert uniós forrást. A több mint 10 kilométeres bővítés összesen mintegy 450 millióba kerülne. Bedő Tamás polgármester elmondta, a kiírás miatt több szakaszra bontották a projektet. Ami leginkább támogatásra számíthat, az a Csongrád és a vasúti Tisza-híd közötti 2,7 kilométeres rész, ami az úgynevezett Baltáson keresztül futna a 451-es út és a Holt-Tisza között. Az építkezés jövőre kezdődne.

forrás:www.delmagyar.hu

*

Csanyi iskolafejlesztés

Csanytelek - Az intézmény fokozatos fejlesztésével próbálják vonzóvá tenni a csanyteleki iskolát. Míg régebben sok szülő íratta csongrádi tanintézménybe gyermekét, ma már leginkább csak a gimnáziumba viszik el őket.

Négy esztendővel ezelőtt 21, három éve 31, két esztendeje 26, míg most szeptembertől csak 19 elsős kezdi meg majd a tanévet a csanyteleki Szent László Általános Iskolába. Mint Szabó Ferenc igazgatótól megtudtuk: a mostani tanév végén 15 nyolcadikos búcsúzik az intézménytől. Nehézségeket okoz, hogy nem lehet előre tervezni, ugyanis sok szülő dönt úgy, hogy bár gyermeke elérte az iskolás kort, mégis visszatartja még egy évre az óvodában – mondta az igazgató.

A 2007 óta a Csongrádi Kistérség Egyesített Alapfokú Oktatási Intézményhez tartozó csanyteleki intézménynek jelenleg 180 tanulója van. A legkisebb létszámú osztályunk a most búcsúzó nyolcadik. Ebbe 16-an járnak, közülük egy magántanuló, így ő nem velük ballag, míg a legnagyobb létszámú a 30 fős második osztály – mondta az igazgató.

Az iskola létszámának változását korábban az is befolyásolta, hogy a szülők egy része a gyerekeit átíratta a 8 osztályos csongrádi gimnáziumba, illetve az ottani vagy a felgyői általános iskolába. Az igazgató szerint ez nem hozható összefüggésbe az iskolai viszályokkal. Ilyen legutóbb egy gyermeknapi vitából fajult garázdaságig – ahogy arról lapunkban nemrég beszámoltunk.

Ma már jóval kevesebben viszik más általános iskolába a gyerekeiket, mint korábban. Gondolom, ehhez az is hozzájárult, hogy jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre az intézményben. Négy évvel ezelőtt csak egy videomagnónk és egy DVD-lejátszónk volt, mára két, számítógépekkel felszerelt fejlesztőosztályunk is van. Minden osztály kapott CD-s magnót, már 5 videomagnónk és DVD-lejátszónk van,

forrás:www.delmagyar.hu

*

Hiteldöntésre vár a Petőfi Szálló

Szentes - A Magyar Fejlesztési Bank asztalán fekszik a Petőfi Szálló beruházójának hitelkérelme, a döntés a pénzintézet új vezetésére vár.

A Magyar Fejlesztési Bank asztalán fekszik a Petőfi Szálló beruházójának hitelkérelme, a döntés a pénzintézet új vezetésére vár – hangzott el a szentesi képviselő-testület tegnapi ülésén. Szirbik Imre polgármester hozzátette, a regionális fejlesztési alaphoz benyújtott pályázatról sem határozott még a bíráló tetsület, egyelőre nem nyert uniós támogatást a Petőfi-projekt.

A ligeti volt úttörőház hotellé alakítására viszont megítélték a támogatást, de szerződést még nem kötöttek a felek.
Az üdülőközpont működéséről készült beszámoló kétórás vitát hozott. Horváth István és Kozák János felvetette, hogy a 2003-ban átadott létesítményeket nem megfelelő színvonalon építették meg, és ez az elmúlt 18 hónapban 4 milliós többletkiadást okozott a strandot üzemeltető városi cégnek. Az öltözőépület vizesblokkját nem szigetelték, a kültéri járólapokat és a medenceburkolatot nem megfelelően tették le.

Rébeli-Szabó Tamás azt indítványozta, a város próbálja rendezni kárigényét a munkák átvevőivel. Ezt többen támogatták, Szirbik Imre pedig kérte a jegyzői irodát, tegye meg a szükséges intézkedéseket.
Mikor lesz ennek vége? – kérdezte Halmai István a fizetőparkoló-övezet tervezett bővítése kapcsán. A polgármester azt mondta, lakossági kérésre fogalmazódott a javaslat, hogy a Munkácsy utca Kiss Bálint és Tóth József utca közötti részét is bevonják a fizetőövezetbe. Erre Kálmán János és Horváth István azt felelte, ők is beszéltek az utcabeliekkel, akik épp az ellenkezőjét szeretnék. A testület végül leszavazta az előterjesztést.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Szentesi strand a top 10-ben

Szentes - Magyarország tíz legjobb strandja közé sorolta a szentesit egy internetes hírportál. Az üdülőközpont látogatóinak száma tavaly 10, idén eddig 50 százalékkal nőtt. Jövőre homokos Kurca-plázs is várni fogja a vendégeket.

Az ismeretlen Szentes – ezzel az alcímmel ajánlja a hazai fürdővendégeknek a Kurca-parti üdülőközpontot egy internetes hírportál, az Origo, ami Magyarország tíz legjobb strandját gyűjtötte egy csokorba. A fényképes bemutatóban elsőrangú strandfürdőnek nevezik a ligeti létesítményt, ahol 8 medence mellett 3 csúszdát vehetnek igénybe a fürdőzők. Azt is kiemelik a szerzők, hogy az üdülőközpontot körülölelő Kurcán csónakázni, kenuzni, vízibiciklizni és horgászni is lehet.

Úgy látszik, kezd beérni az a munka, amit másfél éve kezdtünk – reagált az internetes minősítésre Deák Albert, aki 2008 vége óta irányítja a létesítményt. A Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a számok is alátámasztják, hogy sikerült a szolgáltatásaikat bővíteniük és a színvonalat emelniük.

Amíg 2008-ban 212 ezer, tavaly már 233 ezer látogatója volt a strandnak, és az idei számok is további növekedést mutatnak: az év első öt hónapjában közel 50 százalékkal emelkedett a vendégek száma az előző esztendő hasonló időszakához képest. Tavaly – önkormányzati támogatások nélkül – 17 millió forinttal nőtt az üdülőközpont saját bevétele.Bár a Tisza magas vízállása kedvez nekünk, a hűvös, csapadékos időjárás miatt ezt az előnyt egyelőre nem tudjuk kamatoztatni – mondta a szezon hátralévő részéről Deák Albert. Szerinte nemcsak a rendezett környezet és a színvonalas kiszolgálás csábítja Szentesre a strandolókat, hanem a rendezvények is.

forrás:www.delmagyar.hu

*

Bővítik a bölcsődét Szentesen

November végére befejeződik a Vásárhelyi úti bölcsőde átépítése – hangzott el a tegnapi ünnepélyes alapkőletételen. Szirbik Imre polgármester és Csendes-Merza Ágnes igazgató illetve a kivitelező cég, a szarvasi Integrál Zrt. vezérigazgatója, Bődi János együtt helyezte el a rézurnát az építkezés helyszínén.

A város első embere kiemelte, a 80-as években társadalmi munkában épült a bölcsőde, ami mára kinőtte falait. Az utóbbi években rendre 130–140 százalékos kihasználtsággal működött a 70 férőhelyes intézmény. Szirbik Imre hozzátette, ez a 200 milliós beruházás egyaránt segíti a fiatal családok gyermekvállalását és a szülők munkába állását.

A régi épületnél felújítják a tetőszerkezetet, korszerűsítik a fűtési rendszert, lecserélik a burkolatokat, és kifestik a helyiségeket. Az új épületszárny a bölcsődével szomszédos telken épül: 4 csoportszobát, játszóudvarokat és egy sószobát alakítanak ki. A fejlesztés révén az egész intézményt akadálymentesítik. Szakmai vonalon is újításokat hozhat a beruházás. Így például lehetőség lesz az ép, egészséges gyermekek, valamint a sajátos nevelési igényű gyermek együtt nevelésére és fejlesztésére. A tervek szerint 6 gondozóval és 2 technikai munkatárssal bővül majd a dolgozói létszám a bölcsődénél.

forrás: www.delmagyar.hu

*

TIC-TAC Program - nemzetközi ifjúsági találkozó

Június 27-én indult Csongrádon a magyar - lengyel - litván ifjúsági találkozó, amely a TIC-TAC Program nevet viseli. A találkozóra Csongrád Város Diákönkormányzata sikeresen pályázott a Fiatalok Lendületben Programra, amely lehetőséget biztosított a megrendezésére.

A projekt egy 7 napos ifjúsági csere lebonyolítását foglalja magába, melynek célja, hogy a három különböző országból érkező fiatalok megismerjék egymást, illetve egymás kultúráját. A csere időtartama alatt (2010. június 27 – július 4.) a fiatalok részletesen bemutatják és megismerik egymás tevékenységét, céljait.

A projekt és az ifjúsági csere szerves része egy interkulturális est megtartása, melyet szeretnénk minden érdeklődő számára nyitottá és érdekessé tenni.

Néhány mondat a TIC-TAC című projektről:
A projekt során a résztvevők a saját gyakorlati tapasztalataik útján ismerik fel azt, hogy együtt is tehetnek korosztályuk aktívabbá tételéért, hozzájárulva ezzel Európa építéséhez, fejlődéséhez. A program alatt elkészítünk négy különböző plakátot, aminek célja, hogy a környezetünkben élő fiatalok és az őket körülvevő felnőttek figyelmét felhívjuk annak fontosságára, hogy a fiatalokat be kell vonni a demokratikus döntéshozatali formákba, hiszen nem elég felnőttként részt venni a közéleti eseményekben, azt már korábban elkezdhetjük.

"Ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy egy a közigazgatási eljárásokat értő, s abba aktívan bevont, tevékenykedő felnőttekké váljanak."

A projekt az Európai Bizottság Fiatalok Lendületben Programjának támogatásával valósul meg.

forrás: www.csongrad.hu

*

Megújult a Piroskavárosi Idősek Otthona

49.987.320,- Ft milliós uniós forrásnak köszönhetően újították fel a csongrádi Piroskavárosi Idősek Otthonát. Június 17-én ünnepélyes keretek között Bedő Tamás polgármester és Dr. Somogyi Árpád, az Egészségügyi-és Szociálpolitikai Bizottság elnöke avatta föl a korszerűsített ellátóhelyet. A fejlesztésre a Csongrádi Kistérség Többcélú Társulása nyerte el a támogatást, amit 3 millió forintos önrésszel egészített ki.

A beruházás keretében akadálymentesítették az épületet, fejlesztették az informatikai hálózatot, kicserélték a kazánt, a nyílászárókat, a homlokzatot hőszigetelték. Az épületben két új foglalkoztató helyiséget, új lakószobákat alakítottak ki. A pályázatból bútorokat és informatikai eszközöket is beszereznek.

forrás: www.csongrad.hu

*

Virágosítási program Csongrádon

Csongrád Város Önkormányzata a "Történelmi korok összekapcsolása Csongrádon" című DAOP-5.1.2/A-2f-2008-2006 számú projekthez kapcsolódóan, Csongrád városban a következő utcákban: Gőzhajó utca, Zsinór utca, Dob utca, Kereszt utca, Liliom utca, Nyílt utca, Táncsics utca, Ordódy Rakpart, Pacsirta utca, Barátság utca, Kétágú utca, Villám utca, Fövenyi utca, Jókai utca, Csemegi utca, József Attila utca, Iskola utca, Templom utca, Zöldkert utca, Réti János utca, Szűk utca, Halpiac utca, Gyóni Géza utca, Gr. Andrássy utca, Gr. Apponyi utca, Kerekárok utca, Szent János tér, Justh Gyula utca, Szent György utca, Galamb utca, Kis utca, Kertész utca, Hársfa utca, Szentháromság tér, Juhász Gyula utca, Ifjúság tér, Tavasz utca, Ibolya utca, Nefelejcs utca, Hegyi Antal utca - a lakóházak előtti közterület virágosítására 5000 db egynyári virágpalántát biztosít térítésmentesen az ott élő lakosok számára.

A növények kiosztására június 25-én 14 és 18 óra között kerül sor a Művelődési Központ melletti parkolónál (Csemegi utca sarka). Fontos, hogy a virágok átvételére csakis azok a csongrádiak jogosultak ingyenesen, akik a fent megjelölt utcák valamelyikében laknak és vállalják, hogy a házuk előtti közterületre ezeket a növényeket kiültetik, valamint gondozzák.

forrás:www.csongrad.hu

*

Játszótéravató Felgyőn

28 millió forintért felépített játszóteret avat szombaton a Felgyőiek a Felgyőiekért Egyesület a kistelepülésen.

Az egész napos rendezvény délelőtt 9-kor a felgyői, csanyteleki és tömörkényi óvodások műsorával kezdődik, majd 10 órától mond köszöntőt Kaltenekker László, az egyesület elnöke. 11-től kezdődik a főzőverseny. Délután 5-től Koós János és Dékány Sarolta énekel, 6-tól Nagy Feró lép fel, 7-kor hirdetik ki a főzőverseny eredményét. Este 9-től Csocsesz, zenekara és tánckara ad műsort. Az este 10-kor kezdődő tűzijáték után folytatódik a buli.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Félszáz táncos a Desperadóban

Nagymágocs - Európa-bajnokságon képviselheti faluját a nagymágocsi Desperado mazsorettcsoport kadett mini formációja. Nincs egy éve, hogy a Szabó Ferenc alapította együttes működik, de már félszázan járnak a foglalkozásokra. Bálint Fanni, Jancsó Laura, Kalapos Viktória, Köteles Adél, Oprea Brigitta, Szarka Regina és Volosciuc Aliz összeállítású nagymágocsi mazsorettformáció utazhat augusztus végén a csehországi Európa-bajnokságra – közülük öten most először mennek külföldre.

Ez utóbbi is jelzi, mekkora sikert ért el a Desperado Majorette, amely mindössze 10 hónapja alakult Szabó Ferenc művészeti vezető irányításával. Az eredetileg harsonaművész végzettségű fiatalember évek óta foglalkozik fiatalokkal a szentesi kistérségben, tavaly Nagymágocsra csábították. 22 gyermekkel kezdte a munkát, ma már 47-en járnak hozzá heti két alkalommal.

Versenyidőszakban két hétig napi 4–5 órát gyakorolnak. Szorgalmuknak meg is lett az eredménye, hiszen a makói országos bajnokságon a kadett mini formáció a zsűri által megítélt legmagasabb pontszámmal ezüst minősítést szerzett, és kijutott a kontinensviadalra.
Rajtunk kívül hét magyarországi város együttese ért el hasonló sikert. Az, hogy nyolcadikként mi is kiharcoltuk a nemzetközi versenyzés jogát, csoda – mondta Szabó Ferenc. Az együttes mellé teljes mellszélességgel állt a falu: az önkormányzat és helyi vállalkozók adták össze a ruhára valót, a csehországi túrára a falutól kapnak buszt. További támogatókat is keresnek, mert egyre több felkérésnek szeretnének eleget tenni. Július 10-én például Hajdúszoboszlóra utaznak, hogy ott öregbítsék Nagymágocs hírnevét.

forrás: www.delmagyar.hu

*

Lassíts - sebességmérő Szegváron

Sebességmérővel, terelőszigettel és rendőrségi ellenőrzésekkel próbálják lassításra bírni a kistelepülésen áthajtókat a szentesi kistérségben. Szegváron hamar bevált a villogó tábla.

Évek óta gondot okoznak a szentesi kistérség kistelepülésein a falun átszáguldó gyorshajtók. Az elmúlt időszakban legtöbbször Nagymágocs került be a sajtóba azzal, hogy a község belterületén a megengedett sebesség többszörösével hajtottak autósok. A faluszéli Szántó Kovács János utcán nem tervez forgalomlassító beavatkozást az önkormányzat – tudtuk meg Stibál Róberttől.

A polgármester szerint nem indokolt egy ilyen beruházás, mert csak pár száz méter hosszú az a kritikus útszakasz, amin száguldoznak. Stibál úgy véli, a rendszeres ellenőrzések és a több százezer forintos bírságok híre messzire eljutott, így nemcsak a helybeliek, hanem a környékben élők is tudják, mennyit kockáztatnak, ha nem lépnek a fékre a Nagymágocs-táblánál.

Derekegyházon sokáig nem tudták megszokni az autósok azt a négy terelőszigetet, amit az önkormányzat építtetett 2007-ben. Egy évvel később fel kellett újítani ezeket a forgalomlassítókat, mert annyiszor ráhajtottak és nekimentek. Szabó István polgármester szerint most már csak elvétve fordul elő gyorshajtás a faluban, ami annak is köszönhető, hogy a rendőrség egyre többször méri az átutazók sebességét.

Szegváron más megoldást választottak, mivel a településen keresztül vezető főút mintegy 4 kilométer hosszú. Az önkormányzat egy pályázaton 2,5 millió forintos – 90 százalékos – támogatást nyert két napelemes sebességmérő berendezés beszerzésére. Ezeket novemberben szerelték fel a szentesi és a mindszenti úton, méghozzá úgy, hogy a befelé érkezőket mérjék. – Gyorshajtásos baleset azóta nem történt Szegváron, az autósok kétharmada lassít, mert félnek, hogy trafipaxszal és térfigyelő kamerával is figyelik őket – nyilatkozta lapunknak Gémes László. A polgármester hozzátette, még szeretnének néhány hasonló műszert felszerelni a településen. A működtetésről elmondta, csak akkor figyelmeztet a tábla, ha 50-nél többel hajt az autós. Arra is képes lenne a berendezés, hogy mérje és mutassa a száguldozók sebességét, de épp azért nem erre programozták be, mert másutt gyorsulási versenyeket rendeztek az autósok és motorosok.

*

Folytatódik Szentesen a szociális haszonállat program

A szentesi önkormányzat a természetbeni szociális ellátások keretében idén is tovább folytatja a szociális haszonállat programot. Összesen 20 – elsősorban több gyermeket nevelő – család számára biztosít az önkormányzat 1 választási malacot, és az év végéig minden hónapban fél mázsa takarmányt, vissza nem térítendő támogatásként.

A kismalacokat a családok június 23-án vehették át a Röfi Takarmánybolt előtt, az első adag takarmánnyal együtt.

A családokat a szociális rendszerből választották ki, és a program első részében a családok otthonában meggyőződtek arról, hogy az állatoknak megfelelő körülményeket tudnak biztosítani. A kihelyezett malac a program befejezése után a gazdálkodó tulajdonát képezi, azt tovább nevelheti, meghízva levághatja.

Az önkormányzat szentesi kisvállalkozóval kötött szerződést a takarmány biztosítására, minden hónapban egy adott időben kell felkeresni a takarmányboltot, ahol aláírás ellenében megkapják a takarmányt. A malacokat a Pankotai Agrár Rt biztosítja az önkormányzat számára.

forrás: www.szentes.hu

*

A szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti ellátások bővítéséért Fábiánsebestyénben

A Fábiánsebestyén községi önkormányzat három nagy projekt megvalósításával a község centrum teljes felújítását tűzte ki céljául. A rekonstrukciós folyamat második állomása a gondozási központ, ismertebben Erzsébet Otthon funkció bővítő felújítását jelenti, amelyről a közelmúltban tartott sajtótájékoztató keretében tájékozódhattunk.

Dr. Kós György polgármester köszöntőjében visszautalt a pályázat 2008-as előkészítésére, a DAOP pályázat benyújtására, valamint a már eredményes pályázat nyomán 2009. nyarán történt szerződéskötésre. Arról is szólt, hogy az iskolafelújítási projekt után ez a program a második elem a község központjának megújítási folyamatában. Készülnek ugyanis az Egészségház modernizálására is.

A tájékoztatón részt vett Szűcs László, a pályázat lebonyolításában közreműködő VÁTI Nonprofit Kft Szegedi Területi Irodájának irodavezetője, aki vázolta, hogy társaságuk mintegy összekötő szerepet tölt be a kedvezményezett és a pályáztató szervezetek között. Az előkészületektől a teljes befejezésig figyelemmel kísérik a projekt megvalósulását, mind szélesebb körű szakmai segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy az önkormányzat maximálisan fel tudja használni a rendelkezésére álló forrásokat.

forrás: varosivisszhang.hu

*

Új rendőrségi motorok Csongrádon

Új segéd-motorkerékpárokkal gazdagodott a Csongrádi Rendőrkapitányság járműparkja. A kétkerekűek Csongrád Város Önkormányzatának jóvoltából állhattak a rendőrkapitányságon "szolgálatba", melyek ünnepélyes átadására július 6-án 14 órai kezdettel került sor a Csongrádi Rendőrkapitányság épülete előtt.

A rendezvény keretében a város polgármestere, Bedő Tamás adta át a kismotorok kulcsait dr. Koncz József r. őrnagy, rendőrkapitány részére. A rendőrkapitányság évek óta jó kapcsolatot, szoros együttműködést tudhat magáénak a város helyhatóságával. "Ez nem egyszer konkrét támogatásban is megnyilvánult az önkormányzat részéről, melynek célja a rendőrség működési feltételeinek javításán keresztül a település közbiztonságának növelése" - emelte ki köszöntőjében a város első embere.

"Ezt kívánja szolgálni az ingyenesen felajánlott és több mint fél millió forint értéket képviselő két motorkerékpár is, mely szerdától már Csongrád útjait fogja róni."

Az ünnepségen jelen volt dr. Lukács János r. dandártábornok, megyei főkapitány is, aki beszédében hangsúlyozta ezen adomány fontosságát a rendőrségi munkában. E kétkerekű járművek előnye - azon túl, hogy fenntartásuk, továbbá működtetésük gazdaságos és költségtakarékos - az, hogy ezzel olyan helyekre is könnyedén el tudnak a rendőrök jutni, amelyet személygépkocsikkal nem, vagy csak nehezen tudnak megközelíteni.

A helyi bűnüldöző szerv tervei szerint a kismotorok a nagy népszerűségnek örvendő Körös-toroki Napokon is jó szolgálatot fognak tenni, hiszen a turistákkal zsúfolt, forgalmas területen hamarabb jelen tudnak lenni majd ott, ahol az szükséges.

forrás: www.csongrad.hu

Forrás: Alsó-Tisza Vidék Fejlesztéséért Egyesület

Cikk megosztása