"Kölykök-Tere"

Apajon már 3 évvel ezelőtt is nagyon hiányolták a játszóteret, ezért Novák Pál polgármester úr ígéretet tett arra, hogy minden lehetőséget megragad, hogy kialakíthassanak egy olyan helyet, ahol a gyermekek nyugodtan játszhatnak.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a terv valóra váltásának érdekében az önkormányzat pályázatot nyújtott be az ÚMVP III. tengely Falumegújítás és fejlesztés jogcímére. A Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesület (helyi akciócsoport) és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 20.000.000 Ft-tal támogatta az apaji önkormányzat projektjét, ennek eredményeként a megvalósítás 2010. február 25-én kezdődött.

A Dobó úti játszóteret 2010. május 29-én birtokukba vehették a gyermekek. A gyereknap keretében megrendezett átadó ünnepségen a polgármester úr köszöntötte az egybegyűlteket és átadta a szülők és főként a gyerekek örömére a Kölykök-terét. Az ünnepséget az Arany János Általános Iskola tanulóinak műsora színesítette, 10 órától pedig az iskola udvarán játékos sportversenyek, arcfestés, kézműves foglalkozások, makett bemutató várta a kicsiket és a nagyokat.

*

Ráckeve Magyarország legsportosabb települése 2010

Ráckeve város a Kultúra Magyar Városa 2010. cím mellett idén újabb megtisztelő elismeréssel gazdagodott, melyet az Önkormányzati Minisztérium és a Magyar Szabadidősport Szövetség adományozott.
2010. május 19-én zajlott a Kihívás Napja, melyre Ráckevéről is nevezetek sportolók.

A települések hét kategóriában küzdöttek a „Magyarország legsportosabb települése 2010." cím elnyerésért és az ezzel járó serlegért.

Ráckeve az V. kategóriában 8.000-24.999 fő közötti lélekszámban nevezett.

A verseny résztvevői:
* Ráckeve Város Sportegyesülete
* Szakosztályok
* Intézmények

A verseny feladat volt, hogy minél többen, minél többet sportoljanak. Ezeket az adatokat folyamatosan mérték, az lett a győztes, akinél a 15 perces regisztrált sportolások aránya a lakosság létszámához képest a legmagasabb.

Ráckeve ebben a kategóriában I. helyezést ért el, így elnyerte a címet, a serleget és egy 100.000 forint értékű sportszer és ajándékcsomagot.

Forrás: rackeve.hu

*

Átadások Szigetbecsén

Szigetbecsén 2010. július 7-én ünnepélyes keretek között adta át Magasitz Lajos polgármester úr a Szigetbecsei Falumúzeumot és a Duna-parti Pihenőparkot. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében megvalósult projektek támogatottsága meghaladja a 37 millió forintot.

*

Átadták a kiskunlacházi játszóteret

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének falumegújítás és fejlesztés jogcíme keretében Kiskunlacháza Nagyközség Önkormányzata a „Munkácsy park rekonstrukciója és játszótér építése Kiskunlacházán” című pályázatával 12 297 602 forint támogatásban részesült.

Az építkezés április végén kezdődött, az átadásra a VI. László Napi Vigasságokon, 2010. június 25-én került sor.
A beruházás során új díszburkolatú úthálózatot építettek, a park közepén dísztó létesült, amely mellett padok várják majd a pihenni vágyókat. A játszótéren mind az óvodás, mind az iskoláskorú gyerekek megtalálják a koruknak megfelelő játszótéri elemeket, játszóvárat, hintát, rugós játékokat, csúszdát.

*

Több mint 78 millió forintból valósul meg Kiskunlacházán a település története legnagyobb beruházásának előkészítése

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében előkészítésre kerülő szennyvízcsatorna fejlesztés és szennyvíztelep korszerűsítési projekt becsült teljes megvalósítási költsége csaknem 1,9 milliárd forint.

A projekt célja, hogy KEOP - Szennyvízelvezetés és tisztítás 1.2.0 konstrukciója keretében teljes körűen megoldódjon Kiskunlacháza szennyvízelvezetési-, és szennyvízkezelési problémája, ezen belül a még közcsatornával el nem látott központi belterületek csatornázása, a nem megfelelő tisztító hatásfokkal bíró, és ezért folyamatosan bírságolt, ill. hatósági kötelezéssel rendelkező szennyvíztelep rekonstrukciója, bővítése, valamint a keletkező szennyvíziszap megfelelő kezelése érdekében komposztáló telep létesítése.

A projekt címe: Kiskunlacháza szennyvízcsatornázása V. ütem, szennyvíztisztító telep rekonstrukció, és szennyvíziszap komposztáló megvalósítása
A projekt előkészítés tervezett befejezése: 2011. Március
Várható teljes beruházási költség (Ft)*: 1.877.390.000,- Ft

A projekt

A csatornahálózat bővítésére irányuló fejlesztés célja a központi belterületek
98%-ának csatornával való ellátása. (Az üdülőterületek csatornázása a projekt részét nem képezi, az előkészítés alatt lévő Ráckevei-Soroksári Duna-ág ehabilitációjára irányuló kiemelt projekt keretében tervezett megvalósítani.)

Az elvárt rákötési arány 90 %. Ezzel a fejlődő település kisvárosi szintű közmű ellátást tud nyújtani a lakosainak, nő az ellátási színvonal, és a község lakosság-megtartó ereje.

A fejlesztés második egysége a szennyvíz tisztító telep rekonstrukciójára, és bővítésére vonatkozik. A jelenlegi névleges kapacitás 600 m3/d, a tényleges – tisztító hatásfok alapján - 500 m3/d.

A szennyvíztelep szintén a már említett létesítési, és műszaki problémák, hiányosságok miatt jelenleg nem tudja az előírt kibocsátási határértéket teljesíteni, így folyamatosan bírságolt, valamint a rekonstrukcióra hatósági kötelezéssel rendelkezik. A tervezett bővítés 8300 lakóegyenértéket figyelembe véve 1000 m3/d kapacitás elérésére vonatkozik.

Részletesen a projektről: http://kiskunlachaza.csatorna.net/index.html

Forrás: kiskunlaczhaza.hu

*

Tervek, célok és megvalósult álmok Makádon

Új, ötven férőhelyes óvoda került ünnepélyes keretek között átadásra 2010. február 12-én a Pest megyéhez tartozó Makád községben. Az elavult, életveszélyes, parasztház-jellegű óvoda helyébe lépő gyermekintézmény a községi önkormányzat kezdeményezésével, 164 milliós beruházásként, a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében épült. A költségek 90 %-át a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) pályázatán elnyert támogatásból fedezték, a 10 %-os önrészt Makád Község Önkormányzata biztosította.

Makád az utóbbi években egyre gyakrabban hallat magáról fejlesztéseivel, pályázataival. 2009 tavaszán a Thúry József Általános Iskola újult meg egy 16,5 millió forintos pályázati támogatásból és 9 millió forintos önrészből, amely során kicserélték a régi nyílászárókat, beszigetelték, beszínezték kívülről az épületet, de a fűtést is korszerűsítették. Óriási változást és örömet hozott ez a fejlesztés a makádi iskola számára.

A Polgármesteri Hivatal az iskola mellett kialakított új épületrészbe költözött. Még 2008-ban a község vezetése az egykori pinceklub helységét felújítva berendezett egy helytörténeti galériát, ahol az erre járó érdeklődők megismerkedhetnek a több száz éves történelmi múlttal rendelkező település helytörténetével, hagyományaival, szokásaival, viseletével, a hétköznapok és ünnepek jeles alkalmaival és a környék természeti szépségeivel.

A református templomban megnyílt a makádi református egyház és gyülekezet életét bemutató kamara kiállítás, valamint sor került a templom tetőzetének felújítására.
Felavatták az országzászlót, kialakítottak egy szép teret, láthatóan a makádiak egyre nagyobb figyelmet fordítanak az esztétikus külsőre, arra, hogy vonzóvá és élhetővé tegyék településüket.

A közelmúltban Makádon csaknem 300 millió forint értékű fejlesztési beruházás valósult meg, amelyből egy főre kb. 250.000 forint értékű támogatás jut, így ezek a számok is azt bizonyítják, hogy a község jól használja az Európai Unió által felkínált lehetőségeket.

Forrás: makad.hu

*

Vellmari zeneiskolások újabb látogatása Szigetszentmártonban

Településünk pályázatot nyújtott be az Európai Unióhoz, ahonnan 4680 eurós támogatásban részesült az „Aktív polgárokat Európának” alprojekt, melynek keretében egy hétre vendégül láttuk testvérvárosunk zeneiskolájának hallgatóit és tanárait.

További részletek a Csatolmányokban.

Forrás: Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesület, Ráckevei HVI

Cikk megosztása