Új vezető az idősek otthona élén

Intézményvezetőt választottak Rózsaszentmártonba, a helyi idősek otthona élére, több pályázat ajánlati felhívását elfogadták, és támogatói nyilatkozatot is aláírtak a legutóbbi testületi ülésen.

 A rózsaszentmártoni Őszirózsa Gondozási Központ korábbi vezetője helyére újat választottak a legutóbbi testületi ülésen.

A kiírt pályázatra tízen jelentkeztek, közülük a helyi Lukácsné Szabó Alexandra töltheti be az intézmény megüresedett posztját.

Három pályázati ajánlati felhívást fogadtak el: az EMVA falufejlesztési, az általános iskola tornacsarnokának tetőszigetelési, és a község útjainak, valamit a pincékhez vezető őt kátyúzására vonatkozót. A munkálatok május 4-én el is kezdődhetnek.

Tárgyalták továbbá a Mátrai Erőmű Zrt. további működésének, fejlesztésének támogatását is, amely napirendi pontnál a vendég Pápis László BDSZ titkár volt. Aláírták azt a támogatói nyilatkozatot, amelyben felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy az erőmű működésének biztosítása a térség munkahelyeinek megtartása szempontjából elengedhetetlen, az ország nemzetgazdasági érdeke is, ezért döntéseiket Mátrai Erőmű Zrt. fejlesztését célozva hozzák meg.

*

A Bosch támogatja a futballutánpótlást

Mezeket és labdákat adott át a Bosch hatvani gyára a boldogi gyermekfoci-csapat számára. Ünnepélyes keretek között mezeket és labdákat adott át a Bosch hatvani gyára a boldogi gyermekfoci-csapat számára április 24-én, szombaton. A vállalat számára kiemelt értékkel bír a társadalmi felelősségvállalás és a fiatal generáció egészséges életmódra nevelése, ezért a 2010-es szezonban a Bosch csoport a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetséget is támogatja.

A Hatvantól 9 km-re található községben, Boldogon a fiatal futballisták április 24-i edzőmérkőzésük előtt vehették át a Boschtól a támogatást. A csapat hetente négy edzést tart, ám anyagi lehetőségeik korlátozottak, hiszen a gyermekek szülei nem mindig tudják biztosítani a felszerelés megvásárlásához szükséges anyagi hátteret.

A Bosch 2010-ben a boldogi csapat mellett a Magyar Gyermek Labdarúgó Szövetséget is támogatja. A két éve alakult egyesület tavasszal, nyáron és ősszel is tornát rendez a gyermek focistáknak. A májusban és az ősszel rendezett három-három verseny mellett nyáron a III. Tanévzáró Fesztivál lesz a legfontosabb rendezvényük, amelyeken a Bosch által nyújtott támogatást főként a gyermekek jutalmazására használják fel. Mivel az UEFA iránymutatása szerint 12 év alatt nem lehet helyezéseket kihirdetni, ezért minden résztvevő ajándékot kap, hogy a játék öröméért vegyenek részt a tornán.

*

Falumegújítás Horton

Az önkormányzat tavaly pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alaphoz falumegújításra és fejlesztésre.

Csaknem 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, amelyből megújul a Szabadság tér. A munkálatok júniusban kezdődnek.

(HEOL)

*

Átépült a kerekharaszti polgármesteri hivatal

Felújították a kerekharaszti polgármesteri hivatalt. A helyi önkormányzat mindig arra törekszik, hogy a lehető legjobb feltételek között szolgálhassa lakosait. Ez a beruházás is ezt a célt szolgálja. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-magyarországi operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott „A Kerekharszti Polgármesteri Hivatal komlex akadálymentesítése” című ÉMOP-pályázaton az önkormányzat 14.189.088,-Forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A beruházás bruttó összértéke 15.765.653,-Forint.

A teljes akadálymentesítési munkálatok március elején elkezdődtek. Elkészült az akadálymentes bejárat és parkoló is. Az épületben pedig a folyosó az előírásoknak megfelelő burkolatot kapott, recepciós fogadópultot és akadálymentes mosdót is kialakítottak.

Új infokommunikációs eszközök állnak a látás és hallássérültek rendelkezésére, például Braille írással ellátott irányító eszközök, indukciós hurok a tárgyaló teremben.

Az elvégzett átépítések és munkálatok az Európai Unió által előírt követelményeknek és szabványoknak megfelelően történtek. A generál kivitelező a Tó-Nett Kft volt. A műszaki átadás – átvétel 2010. május 3-án megtörtént.

A korszerűsítésre azért volt szükség, mert Magyarországon minden közintézménynek akadálymentesítettnek kell lennie.

(Hatvan Online)

*

Egyetemisták dolgoztak Rózsaszentmártonban

Budapesti egyetemisták egy héten keresztül vendégeskedtek, dolgoztak Rózsaszentmártonban. A Budapesti Corvinus Egyeretem tájvédelmi és tájrehabilitációs tanszékének hallgatói dolgoztak május 3-tól 7-ig Rózsaszentmártonban. Azért mentek, hogy elkészítsék a falu kultúrtörténeti egyedi tájértékének kataszterét, felmérjék az általános zöldövezetet, és a Nagyvölgyi pincesor épületállományát.

Egy szakmai konferencián merült fel először az ötlet, hogy a községben is dolgozhatnának a hallgatók. Az országban már több településsel is együttműködnek, de térségünkben még nem voltak, a Jászság a legközelebbi hely ahol már végeztek ehhez hasonló munkálatokat. Az elkészült munkák a falu fejlesztését érintő döntésekben adhat útmutatást, segítséget, és pályázati anyagok alapjai lehetnek.

Az egyetem hallgatói mértek már fel turistaút hálózatot, vizsgáltak településkapukat, természetvédelmi feladatokra világítottak rá. Az együttműködés mint az önkormányzatoknak, mind pedig a hallgatóknak optimális lehet.

(Hatvan Online)

*

Hagyományőrző nap Boldogon

Május 8-án, szombaton hagyományőrző napot tartottak a boldogi futballpályán. Az egész napos programon játékos vetélkedők, népzenei koncertek, táncház, lovasbetyár bemutató és sok más érdekesség volt megtekinthető.

Gyerekek és felnőttek egyaránt megtalálhatták a nekik tetsző elfoglaltságot, hiszen a rendezvényen többek között volt gyermek- és családi vetélkedő, színpadi műsorok, koncertek, huszárfelvonulás, betyár-bemutató, bábozás és zászlószentelés is, este tízkor pedig tűzgyújtással fejeződött be a hagyományőrző nap programja.

A nap folyamán a látogatók megismerkedhettek olyan mesterségek fortélyaival is, mint a kosárfonás, a fafaragás, a csuhébaba készítés vagy a gyöngyfűzés. Ezenkívül jóféle magyar házi sajtokat és csülkös kenyeret is kóstolhattak a vendégek. A rendezvényen közreműködtek a Jászjákóhalmi íjászok, a Horti betyárok, a Dunaújvárosi lovagok és természetesen a Boldogi huszárok is.

(Hatvan Online)

*

Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok 2010-eredmények

Ünnepélyes keretek között 2010. május 12-én este átadtuk a Példát átadó gyakorlatok pályázatának díjait. A pályázaton három kategóriában hirdetett nyerteseket az Irányító Bizottság, a kategóriák nyertesei egy-egymillió forintos pénzjutalomban részesültek. integráció a társadalmi kohézió erősítésére kategóriában Mohács település nyerte el az első díjat "Az általános iskolai szegregáció megállításának stratégiája" című pályázatával.

Az NFÜ különdíját kapta ebben a kategóriában Budapest XIII. kerület "Mi leszek ha nagy leszek, közösen együtt a mi XIII. kerületi tanodánkért" című pályázatával. A különdíj egy 500 ezer forintos utalvány a nyertes önkormányzat részére. Megújuló energiaforrások használata és/vagy energiahatékonysági legjobb gyakorlatok kategóriában Budapest XI. kerület lett az első helyezett "Zöld Újbuda" című pályázatával.

Az NFÜ különdíját kapta ebben a kategóriában Hernád Önkormányzata a "Hőszivattyús fűtés és napkollektoros melegvíz -ellátás a hernádi napköziotthonos óvodában és az általános iskolában" című pályázatával. A különdíj egy 500 ezer forintos utalvány a nyertes önkormányzat részére. Közösségi összefogással a helyi fejlesztésekért a LEADER-program keretében témában Alsómocsolád győzött "Tovább-lépés” a Baranyai Hegyhát megújulásáért - LEADER típusú fejlesztés a Sásdi Kistérségben című pályázatával.

A TÖOSZ küldöttek különdíját kapta Domoszló önkormányzata. A község a Közösségi összefogással a helyi fejlesztésekért a LEADER-program kategóriában pályázott a "Példa értékű összefogás Domoszló község fejlesztése érdekében" című projekttel. Csorvás városa az ÖNKORPRESS Kiadó különdíját érdemelte ki "Egyenlőnek lenni az egyenlők között - Roma integráció, vissza az ősi cigány mesterségekhez" című pályázatával, egy digitális fényképezőgépet.

A másik hasonló ÖNKORPRESS különdíjat Uszka község nyerte el ""Magyar- cigány- és ukrán együttélés a Tiszaháton"" című projektjével. Háromfa község ebben az évben a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület különdíját, egy két személyre szóló wellness hétvégét nyert "Roma társadalmi integráció kiteljesedése a településen" című projektjével.

Hasonló különdíjban részesült Dénesfa "Használjuk fel a természet adta energiáinkat" című, valamint Taktaharkány település "Energiamegtakarítással a sok kicsi sokra megy" című munkájuk miatt. Magyar Posta által feajánlott különdíjakat, egy-egy személyes bélyeg kialakítására szóló csomagot nyert Örményes település "Megújuló energiaforrások" című munkájával és Hatvan Körzete Kistérségi Többcélú Társulás "Mi" "miénk" "nekünk", de másokkal című pályázatuk miatt.

*

Lőrinci és a szicíliai testvérkapcsolat

Szicíliából érkezett delegáció töltötte Lőrinciben az elmúlt hetet. A vendégek az Etna mellől, Santa Maria di Licodia településről érkeztek azzal a céllal, hogy jelen legyenek a két önkormányzat partnerségi megállapodásának az aláírásánál.

Víg Zoltán lőrinci polgármester elmondta: elsődlegesen a gazdaság, a sport és a kultúra területén szeretnének együttműködni, kiterjesztve a lehetőséget a civil szférára, a családok, valamint a diákok közötti kapcsolatfelvételre.

*

Népzenei Találkozó - Hort

Népművészeti Találkozót rendeztek Horton június 19-én. Az egész napos esemény műsorvezetője Dombóvári Gábor volt. Idén első alkalommal rendezték meg Horton a Népművészeti Találkozót. Az esemény fővédnöke Kerek Oszkár, a település polgármestere, a díszvendég pedig az erdélyi Szentlélek település néptánccsoportja volt.

Nem sokkal tíz óra előtt ünnepélyes megnyitóval kezdődött a rendezvény a polgármesteri hivatal előtti téren. Elsőként a helyi Batthiány József Általános Iskola énekkara lépett színpadra, akiket már Dombóvári Gábor, a nap műsorvezetője konferált fel. Délelőtt a népdalköröké volt a főszerep. Énekeltek a helyiek, érkeztek Mezőszemeréről, Herédről, Csécséről, Boldogról, Tibolddarócról, Lőrinciből, Szűcsiből, Kenderesről, Karácsondról, Ecsédről, Mátraszőlősről, Zaránkról, Vizslásról is. Ebéd előtt Angyal Ferenc citerajátékát is meghallgathatták az érdeklődők, akik megtöltötték a hivatal előtti teret.

Kettőkor felvonulás kezdődött a település utcáin.

Délután háromtól ismét a színpad, és a rajta szereplők álltak a figyelem középpontjában. A helyi ovisok megmutatták néptánctudásokat, őket citerazenekarok, hagyományőrző együttesek, néptánccsoportok, követték, de láthatták és hallhatták még Sóki Ferenc előadóművész tárogató játékát, valamint Bella Pétert és népi zenekarát is.

Valamivel hat óra után Kerek Oszkár polgármester mondott ünnepi beszédet, őt követte a jászberényi Jártató Táncegyüttes, majd bemutatkozott az esemény díszvendége: Szentlélek község néptánccsoportja Erdélyből. A mókát a Dűvölő Népzenei Együttes fellépése, és az utána lévő táncház zárta.

Kerek Oszkár polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy azért fontosak az ilyen rendezvények, események, mert közösség építő szerepük van. Újjá kell építeni a ma már szétesőben lévő közösségi szellemet, a segítőkészséget. Nagyon fontosak a magyarság hagyományainak ápolása, az írott és íratlan szabályok újbóli felélesztése. Egy ilyen eseményen az emberek együtt tapsolnak, izgulnak a fellépőkért, beszélgetnek – fejtette ki véleményét a település vezetője.

A helyiek nem feledkeztek meg azokról az emberekről sem, akik ma nem ünnepelhettek, ugyanis házukat megrongálta, vagy elvitte a víz. Gyűjtést szerveztek Szendrő település javára. Pénzt, valamint tárgyi adományokat is vártak egész nap a Találkozó helyszínén. Jövő hét szombatig még bárki eljuttathatja felajánlását Hortra, ahonnan továbbítják Szendrő rászorultjainak.

*

Vállalkozói és civil fórum

2010. június 19-én 16.00 órai kezdettel a Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, a Hatvani HVI és a NFÜ hatvani kistérségi koordinátora által szervezett vállalkozói és civil fórum megtartására került sor.

A fórumon Hargitai Katalin a Zagyvaság Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület munkaszervezet vezetője az ÚMVP III. és IV. tengely pályázatainak jelenelgi helyzetéről tájékoztatta a megjelent civil szervezetek és vállalkozók képviselőit. Peigelbeck Rita regionális koordinátor a megjelent pályázatok közül az ÉMOP, GOP és KEOP pályázatokra hívta fel a megjelentek figyelmét, míg Mácsik Éva HVI vezető a MNVH hálózatáról tartott rövid bemutatást az érdeklődőknek.

Forrás: ZAGYVASÁG Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület, Hatvani HVI

Cikk megosztása