Szólj rá apádra!

Elindult a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) és a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) közös, Magyarországon Európai Uniós támogatással először megvalósuló, környezettudatosságra és környezetvédelemre nevelő komplex kampánya.

A Környezet és Energia Operatív Program keretében olyan országos szemléletformáló kampányra kerül sor, amely a jövő generációján keresztül a lakosság környezettudatosságának, környezetkultúrájának és környezetetikájának fejlesztésére fókuszál az élhető Föld megmentésért – jelentette be Hajdúszoboszlón a kampánynyitó sajtótájékoztatón Oláh Lajos, a KHEM államtitkára.

Az államtitkár a sajtóeseményen elmondta, hogy a környezetvédelmi kampány fő témája a közlekedés (kerékpáros, környezetbarát és közösségi közlekedés előnyben részesítése), az energiatakarékosság (civilizált energiafogyasztási szokások kialakítása) és a környezetvédelem (természetvédelem, természeti kincseink, erőforrásaink megóvása). Az EU-s forrásból finanszírozott akció gyermekeknek, fiataloknak, s rajtuk keresztül szüleiknek, családjuknak szól. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy mindenkiben tudatosuljon, némi odafigyeléssel sokat tudnak tenni a klímaváltozás ellen, illetve a környezet, az ország, a jövő és a Föld megmentéséért.

A sajtótájékoztatón Sándor István, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója kiemelte, hogy a növekvő létszámú emberiség a számára rendelkezésre álló életteret minden lehetséges formában „igyekszik” használni, sőt, sok esetben kihasználni. Ha azt akarjuk, hogy unokáink elfogadható élet- és környezetminőséget örököljenek, minél hamarabb drasztikus változásra van szükség. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy vannak biztató jelek az országban, az utóbbi időben ugyanis javult Magyarország hulladékgazdálkodási helyzete. Az igazgató kitért a nemzeti park négy nagy ökoturisztikai projektjére is, amelyek az elmúlt két évben közel kétmilliárd forintos uniós támogatást nyertek.

A Szólj rá apádra, ha nem vigyáz a világra! elnevezésű akció három fő elemre épül: egy 7 helyszínes roadshow-ra az ország 7 régiójában, egy médiakampányra, és egy külön e célra fejlesztett internetes weboldalra (www.zoldorseg.hu).

A környezet- és energiatudatos szemléletformáló, játékos roadshow állomásai: Hajdúszoboszló (április 14.); Szeged (április 15.); Miskolc (április 16.); Győr (április 19.); Székesfehérvár (április 20.); Pécs (április 26.) és Budapest (április 27.).

Az ingyenes, egész napos programban a környezetvédelemmel, energiatakarékossággal kapcsolatos ötletes, ügyességi játékok, szemléltető kiállítás és koncertek szerepelnek. A nyitóeseményre meghívást kaptak a környező iskolások és helyi lakosok is, akik a szakadó eső ellenére kitartottak, és lelkesen vették birtokukba a színpadon található játékokat.

A május közepéig tartó, de az emberekben remélhetőleg tovább élő médiakampány egyik figyelemre méltó eleme egy kedves kisfilm, amelynek középpontjában a „Zöldőrség”, a háromtagú gyermek kommandó áll.

Ők a környezet- és energiafelelősök, akik ha energiafalókat, környezeti kártevőket észlelnek (Zöldriasztás), azonnal cselekszenek: elzárják a csöpögő csapokat, lekapcsolják a lámpát, kihúzzák a telefontöltőt, felszedik a szemetet, szelektíven gyűjtik a hulladékot, de sajnos nem lehetnek mindenhol ott, ezért kérnek mindenkit: Csatlakozzon a Zöldőrséghez!

forrás: deol

*

Szoboszlói Strandszezon

A hagyományoknak megfelelően idén is május 1-jén nyitotta meg kapuit ünnepélyes keretek között a Hajdúszoboszlói Strandfürdő.

Az idei strandszezon reggel fúvószenével, mazsorett bemutatóval és Sóvágó László, Hajdúszoboszló város polgármesterének nyitó beszédével veszi kezdetét.

Szintén május 1-jén nyit a strand területén belül található Aquapark is, hazánk első csúszdaparkja. A nyitó napon „Hungarosparty” szezonnyitó esti fürdőbállal kedveskedik a vendégeknek a Hungarospa, melyet ingyenesen tekinthetnek meg a látogatók. Fellépők: Josh és Jutta, Kovácsovics Fruzsina, Dukai Regina, Sp, Lola és Bódi Guszti.

A korábbi évekhez hasonlóan a nyár folyamán több nagyrendezvény helyszíne lesz a szoboszlói strand. Július 17-én fürdőkarnevált tartanak a Saragossa Band élőkoncertjével, valamint Hajdúság szépe választással. Augusztus 7-én a FürdőShow keretében operett parádé rendeznek. A szezon záróeseménye az augusztus 19-i ünnepi fürdőfesztivál lesz.
Az esti nagyrendezvények mellett a fürdőzőknek napközben is változatos szórakozást nyújt a hajdúszoboszlói strand és az Aqua-Palace. Minden nap gyermek animációs műsorok, kézműves foglalkozások, hétvégén családi programok, vetélkedők várják a szórakozni vágyókat.

A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. 2010-ben történetének legnagyobb beruházását fejezte be. Márciusban átadták az Aqua-Palace fedett élményfürdőt. A vízipalota 15 ezer négyzetméteren egyedi hangulattal, rendkívül széles szolgáltatási kínálattal várja a család apraját-nagyját Európa legnagyobb fürdőkomplexumában.

Hajdúszoboszló a nyári főszezonban nem csak a wellness kedvelőit vonzza. Határon innen és túlról gyógyulni vágyók ezrei érkeznek, hiszen a világhírű gyógyvíz és a több évtizedes gyógyászati tapasztalat garancia arra, hogy a betegek fájdalmai enyhülnek.
A hajdúszoboszlói gyógyvíz többféle reumatológiai-, bőr-, és nőgyógyászati betegség kezelésére ajánlott. A gyógyfürdőben több mint negyvenféle gyógykezelés vehető igénybe.

*

Ifjúsági események Tedejen

„Tedeji fiatalok a vidékért - Közösen a kistérségért” elnevezésű, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium által pályázati úton támogatott programsorozat eddigi eseményei alkalmat adtak a fiataloknak, hogy előtérbe helyezzék közösségük fejlesztését, a hagyományok megismerését.

A résztvevők az első alkalommal, Kiss Józseffel, a debreceni Drogambulancia munkatársával találkozhattak, aki előadásában a drogfogyasztás kialakulásának folyamatát, annak veszélyeit, és a fiatalok felelősségvállalását egyaránt részletezte. A komoly, és hasznos információkat felvető beszélgetést egy oldottabb hangulatú vetélkedő követett, mely a Hajdúböszörményi Kistérséggel volt kapcsolatos. A kérdések, a teszt kitűnően megmutatta, hogy a fiatalok sokat tudnak saját településükről, de a térség másik két városának értékeit még fel kell fedezniük. A versengés jó hangulatát Kócsi Imre előadó fokozta, aki humoros, zenés műsorával, a közös énekléssel a tizenévestől a huszonévesig mindenkit megnevettetett.

A következő alkalommal, egy „Kézműves est” keretében Kiss Antalné hajdúböszörményi gyöngyfűző, és Kónya Gáborné hajdúnánási szalmafonó munkáit csodálhatták meg a fiatalok. A bemutató rövid idő alatt közös tevékenységgé vált és mindenki kipróbálhatta kézügyességét. A hagyományok ezen formáit ma már sajnos kevesen ápolják, de bízunk abban, hogy több fiatal tartósabb érdeklődését is felkeltette a rendezvény, és sikerélményt nyújtott egy-egy elkészített szalmadísz, vagy gyöngyből készült gyűrű.

A közel két órás foglalatosságot egy izgalmas, és sok ismeretet megerősítő vetélkedő követett, melyen a csapatok feleleveníthették az Európai Unióról, a Hajdúböszörményi Kistérségről, a szomszéd városokról szerzett tudásukat. Az est elmaradhatatlan része volt a csocsózás, beszélgetés, zene, és a jó hangulat. Ezek az alkalmak a fiatalok aktív bevonásával egy értékteremtő, értékközvetítő programsorozatot alakítanak ki, mely közvetlenül járul hozzá a közösségük formálásához és a baráti kapcsolatok erősítéséhez.

Mivel megcélzott a helyi, kistérségi értékek megmutatása, a helyi kultúra megismerése is, így a tavaszi, márciusi folytatásban, a „Kistérségi barangolás” alkalmával kirándulás szervezésére kerül sor Hajdúdorogra és Hajdúböszörménybe, melyre ezúton is szeretettel várjuk az érdeklődőket. Ettől a pályázati lehetőségtől reméljük, hogy felfedi a fiatalok számára a közvetlen környezetük gazdagságát, térségünk, a hajdúság kincseit, hiszen értékeinket csak úgy tudjuk megőrizni, ha a felnövekvő nemzedékkel is megosztjuk, és megszerettetjük.

Kathiné Juhász Ildikó,
Malomkő Egyesület, Helyi Vidékfejlesztési Iroda

*

Épül a Bocskai Étterem a hajdúnánási Gyógyfürdő mellett

A hajdúnánási IMICA Termál Panzió Kft. is azon mikrovállalkozások közzé tartozik, akik sikeresen pályáztak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében. Oláh Imrével és feleségével - a kft ügyvezetőivel - a pályázat eddigi menetéről, tapasztalataikról beszélgettünk.

- Milyen beruházáshoz kértek támogatást?
- Amikor a pályázati célokat elolvastuk, meglepődtünk, hogy a kereskedelmi szálláshelyek építésére nem lehet pályázni. Így újra kellett gondolnunk fejlesztési elképezéseinket. Hosszú vívódás után döntöttünk úgy, hogy egy új étterem és söröző megépítésére, működtetésére vállalkozunk

- Mely szakaszánál tart most a pályázat?
- Már a második kifizetési kérelmünket nyújtottuk be az MVH-hoz. Sikeresen átestünk a helyszíni szemlén, mely valamennyi pályázót érint. A napokban kaptuk meg az első támogatási összeget közel egy-két hónapos késéssel.

- Meddig jutottak a beruházás kivitelezésében?
- A beruházást a hajdúnánási Renovép 98 Kft., mint generálkivitelező körülbelül hét hónap alatt fogja megépíteni. Jelenleg 80-90 százalékos a készültség. Ha nem jön közbe újabb nehézség, május első napjaiban megnyitjuk az éttermünket és sörözőnket. Igyekszünk a határidőt tartani, hiszen folyamatosan érkeznek megrendeléseink ballagásokra, esküvőkre, családi, vállalati rendezvényekre.

- Milyen további teendők várnak Önökre a pályázattal kapcsolatosan?
- Az utolsó kifizetési kérelem benyújtásához szükségünk lesz a használatbavételi és működési engedélyek beszerzésére. A működtetéssel kapcsolatos teendőket pedig folyamatosan végeztük. Kiválasztottuk a munkatársakat, készül az étel- és itallapunk, folyamatosan kötjük a beszállítókkal a szerződéseket, április vége felé pedig megerősítjük reklámtevékenységünket. Egyszóval nem unatkozunk, nagyon sok még a teendőnk.

- Milyen tapasztalatai vannak a támogatással kapcsolatban?
- A helyi akciócsoport munkatársaitól minden segítséget megkaptunk az első perctől kezdve. Nehézséget az jelentett, hogy mindenki számára egy új pályázási lehetőség „első fecskéi” voltunk, ezért gyakorlatról, tapasztalatról nem beszélhettünk. Különösen a magas összegű beruházások esetében okoz problémát az utófinanszírozás. Egyre nehezebb feltételek mellett lehet hitelhez jutni. A fentiek ellenére is az a véleményünk, hogy érdemes pályázni a meghirdetett szigorú feltételek mellett is.

Sebestyén Judit

*

„A barátság hangjai” a Hajdúságban

Hajdúsági Többcélú Kistérségi Társulás a Nemzetközi Visegrádi Alapra benyújtott pályázata lehetőséget biztosít arra, hogy a lengyelországi Ustroń, a szlovákiai Piešťany, a romániai Érmihályfalva, valamint Hajdúnánás közös CD-t adjon ki „A barátság hangjai” címmel.

A hanganyag, és a tájékoztató füzet a települések kulturális értekeinek egy szeletét kívánja összefogni. Ezek a magyarországi Hajdúnánás vezetésével készülnek el, bemutatva a vidéket, az országot, ahol a CD zeneszámai születtek. A projekt első részének népszerűsítésére szórólap készül, mely a pályázatban résztvevő országokra, Hajdúnánás testvérvárosaira, és a zenekarokra hívja fel a figyelmet.

A projekt másik része egy olyan körút, ahol a testvérvárosok saját rendezvényeiken ismertetik a lemezt, és propagálják azt. Mindez az adott település egy jellegzetes ünnepéhez kötődik, ahová Hajdúnánás város delegáltjai, és az együttesek is kilátogatnak. A lemez, és maga a projekt propagálására plakátok, molinók készülnek, parafatáblákon pedig a városok prospektusai szerepelnek. A CD bárki számára ingyen elérhető lesz, aki részt vesz ezeken a rendezvényeken.

A projekt végén egy testvérvárosi találkozó keretein belül – Hajdúnánáson - a lemezen szereplő zenekarok adnak műsort, koncertet. A pályázat elsődleges célja, hogy Hajdúnánás és testvérvárosainak kapcsolata tovább erősödjön, és ezzel a határokon átnyúló, európai összetartozás érzése fenntartható legyen. Ezek mellé társul a hagyományteremtés, hagyományápolás.
Ezen cd-vel, és programsorozattal elérhető, hogy a nyelv ismerete nélkül, minden kulturális különbség ellenére is szóljon testvérvárosainkhoz a zene, pusztán a dallamon keresztül. A különböző kiadványoknak köszönhetően pedig nem csak a testvérvárosok, de az országok más városai is betekinthetnek a pályázók kultúrájába.

Forrás: HA-VER Hajdúsági Versenyképesség Nonprofit Kft., Hajdúböszörményi HVI, Hajdúszoboszlói HVI

Cikk megosztása