Napelemes kiserőmű a faluközösségi energiaudvarban

Lukács László, Dédestapolcsány polgármestere a Magyar Vidék Napja keretében, 2010. szeptember 24-én megrendezésre kerülő szakmai konferencián sikeres vidékfejlesztési projekt – jó gyakorlatként bemutatja a LEADER támogatással létesült dédestapolcsányi közösségi energiaudvar projektet. Az előadás 14:55 órától kezdődik, címe: „Napelemes kiserőmű a faluközösségi energiaudvarban”.

A dédestapolcsányi önkormányzat tulajdonában lévő Dédes Szolgáltató Nonprofit Kft. 2009. november 16-i határidővel nyújtotta be pályázatát az ú.n. „BÜKK-MAK LEADER Közösségi Energiaudvarok fejlesztése” LEADER célterületre, mellyel 8 millió forint értékű, 100 %-os intenzitású támogatáshoz jutott.

A támogatásból egy 5,4 kW teljesítményű napelemes kiserőműből és egy 0,8 kW teljesítményű napkollektorból álló rendszert létesített, ami a dédestapolcsányi Lajos Árpád Általános Iskola áram- és melegvíz ellátását segíti.

Az dédestapolcsányi energiatermelő rendszer elsőként valósult meg a 27 db, összesen 260 millió forint értékű LEADER támogatást nyert energiaudvar projekt közül, melyek a BÜKK-MAK LEADER Vidékfejlesztés Közösség 44 településére kiterjedő „1 falu – 1 MW” decentralizált energiatermelési- és elosztási, komplex térségfejlesztési mintaprojekt 1. ütemét adják.

*

Százmillióból fejlesztik a módszereket

Az észak-magyarországi régió gazdasági versenyképességének fokozását célozza a Miskolci Egyetem újabb európai uniós projektje, mellyel az intézmény oktatási-tanulási módszereket fejleszt, digitális tananyagmodulokat dolgoz ki, valamint adatbázisokat hoz létre egyes kiemelt műszaki területeken.

A csaknem 100 milliós összértékű, a „Korszerű anyag-, nano- és gépészeti technológiákhoz kapcsolódó műszaki képzési területeken kompetencia-alapú, komplex digitális tananyagmodulok létrehozása és online hozzáférésük megvalósítása” című (TÁMOP-os) projekt nyitó konferenciáját tegnap tartották a Miskolci Egyetem Felnőttképzési Regionális Központjában.

(www.boon.hu)

*

Sikeres konferenciát zárt a BÜKK-MAK LEADER - Beszámoló a RENEXPO-ról

A BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft. az ÚMVP Irányító Hatóságának támogatásával, a RENEXPO Central Europe nemzetközi kiállítás keretén belül, 2010. május 27., 11:00 órai kezdettel a HUNGEXPO Vásárközpont (Budapest) 25. pavilonjában megrendezte a „Megújuló energia alapú térségfejlesztés itthon és külföldön” c. szakmai konferenciáját. A rendezvényt nagy érdeklődés övezte, melyen összesen 63 fő vett részt. A konferenciát Olajos Péter, a megújuló energiák helyettes szakállamtitkára, volt EU parlamenti képviselő, Varga István a REECO Hungary Kft., mint a hazai RENEXPO fő szervezőjének ügyvezetője és Dr. Nagy József, a BÜKK-MAK LEADER ügyvezetője nyitotta meg. Az ezután következő szakmai előadások 3 csoportban hangzottak el:

A konferencia első részében, 12:00 óráig Dr. Nagy József ügyvezető bemutatta a BÜKK-MAK LEADER "1 falu - 1 MW" programját.

A délután első felében külső szakemberek elemezték az "1 falu - 1 MW" program megvalósíthatóságát, azt szegmenseire bontva - a biomassza erőművek bemutatásától, a mini növényolajos blokkerőmű, ORC turbina, a szél-hidrogén rendszer működésén át a mérlegköri energiaközpont GPRS kommunikációs technológiai hátteréig.

A délután második felében a megújuló energia hasznosításában példátlan tevékenységet folytató további szervezetek mutatkoztak be, mint a MET Hidrogén Tagozata, az ENIN Környezetipari Klaszter és a Bányahő-hasznosító Holding Nonprofit Kft.

Az előadások végén és a konferencia záró részében kérdések, vélemények, javaslatok hangzottak el. A konferencia magyar és angol nyelven zajlott - legtávolabbi külföldi vendégünk Kenyából érkezett.

A rendezvény - kisebb programmódosítástól eltekintve - az előzetesen bemutatott programterv szerint zajlott. A szakmai előadások a holnapi naptól elérhetők lesznek a honlapunk főlapjáról (www.bukkmakleader.hu).

A BÜKK-MAK LEADER a tavalyi évhez hasonlóan kiállítóként is részt vett a RENEXPO-n (C-C24 stand). A BÜKK-MAK LEADER konferencián, a standról és a RENEXPO-n kiállításon készült fotókat szintén a holnapi naptól, honlapunkról töltheti le.

*

Megújuló, energia alapú térségfejlesztés

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER pályázatainak aktuális eredményeiről, valamint a BÜKK-MAK LEADER "Egy falu -egy MegaWatt" programjáról tartottak ma sajtótájékoztatót, helyi vidékfejlesztési szakemberek és érintett polgármesterek.

Dr. Ignácz Dávid a miskolci Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetője tájékoztatójában a LEADER történetét ismertette. Mint mondta, az EU által 1991-ben elindított közösségi kezdeményezés a vidék fejlesztését szolgálja - gazdasági, társadalmi és környezeti problémák helyi megoldásával szeretné elősegíteni a fenntartható fejlődést, Európa vidéki területein. A tagállamok célja az elszegényedő és elöregedő vidéki térségek további leszakadásának megállítása volt, és a lassan két évtizedes gyakorlat – az azóta csatlakozott országokban is – igazolni látszik a program létjogosultságát.

- A LEADER a helyi közigazgatás, a vállalkozók és civil szervezetek összefogására épít, tényleges döntéshozó jogkört ad közösségeik kezébe. Földrajzilag összefüggő, 10 és 100 ezer közötti lakosságszámú településcsoportokat hoz létre, az érintettek által kidolgozott térségfejlesztési stratégiák megvalósítására - hangoztatta dr. Ignácz Dávid.

A 44 települést, 94.500 fő lakosságot tömörítő Bükk-Miskolc Térségi LEADER Akciócsoport (BÜKK-MAK LEADER) vezetője, dr. Nagy József arról szólt: tevékenységükkel egy zöld Bükk-Miskolc térségi, gazdasági és jóléti övezet létrejöttét kívánják megalapozni. Az EU által kiemelten támogatott RES (megújuló energiaforrás) és EE (energia hatékonyság) komplex programokon keresztül, a tiszta technikák, technológiák megtelepítésének támogatásával segítik a helyi közösségek fenntartható fejlődését - hogy tiszta és vonzó falvak, éledő közösségek alakuljanak ki, a vendégek számára is látványos, eladható módon.

A megújuló, energia alapú térségfejlesztés érdekében indították el az "Egy falu – egy MegaWatt" (megawatt) programot, mellyel lehetővé szeretnék tenni, hogy a közösségek kisméretű energiatermelő rendszerei, a szigetszerű termelés mellett, belépjenek az energiakereskedelembe is. Intelligens központon keresztül, saját hálózat – "energianet" – formájában, üzleti alapon működjenek együtt, elektromos energiát adjanak és vegyenek.

A napokban több LEADER célterületre benyújtott pályázat értékelése fejeződött be sikeresen - emelte ki dr. Nagy József. A "BÜKK-MAK LEADER Közösségi Energiaudvarok fejlesztése", a "BÜKK-MAK LEADER mobil áruda beszerzése", valamint a "BÜKK-MAK LEADER Tour központ létrehozása" témákban, 30 nyertes pályázattal 310 164 799 Ft támogatási forrást sikerült lekötni. A források központi kötelezettségvállalása megtörtént, a támogatási határozatokat 1-2 napon belül küldik ki a támogatott projektgazdáknak. A további LEADER célterületek ügyintézése jelenleg is folyamatban van.

*

Épülhet a Pannon-tenger Múzeum

Jelentõs, 459 millió forintos pályázati támogatást nyert a mocsári ciprus-leletek állandó kiállítására, s egy különleges múzeumi épület létrehozására a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat és a Herman Ottó Múzeum az Észak-magyarországi Operatív Programban.

A támogatási szerzõdést múlt héten írták alá dr. Ódor Ferenc, a B.-A.-Z. Megyei Közgyûlés elnöke, Francsics László, a NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, valamint dr. Veres László, a Herman Ottó Múzeum igazgatója.

Az ünnepségen elhangzott: a projekt neve – ami egyben célkitûzésére is utal – a „Pannon-tenger kiállító épület kialakítása, és a múzeumi rendszerben történõ mûködtetése”. Ilyen módon lehetõség nyílik majd az egyedülálló ritkaságnak számító, 7,5 millió éves mocsáriciprus-erdõmaradványok, a Rudapithecus hungaricus õsmajom-leletek, valamint azok hiteles másolatainak, s más, a hajdani Pannon-tenger területérõl származó leletek korszerû,
látványos, élménygazdag bemutatására. Az új létesítményt a miskolci Herman Ottó Múzeum területén alakítják ki.

Az összesen 942 négyzetméter alapterületû, kétszintes épület 568 négyzetméteres kiállítótérrel, valamint 82 négyzetméteres konferenciateremmel is rendelkezik majd. A leletritkaságnak számító mocsári ciprusok, és a Rudapithecus hungaricus megfelelõ bemutatására alkalmas terület mellett a többfunkciós, multimédiás bemutató és konferenciaterem alkalmas lesz a kiállításokhoz kapcsolódó programok, workshopok megrendezésére.
Egy másik, oldalsó teremben népszerû ásványok kiállítását tervezik, amely számos érdeklõdõ, gyûjtõ és kutató számára még vonzóbbá teheti a múzeum szolgáltatásait. Az új kiállító tér – a turisztikai funkció mellett – fontos szerepet tölthet majd be a tudományos kutatás és az oktatás területén is.

Az elkövetkezõ években számos új szakmai program, idõszakos kiállítás is helyet kaphat majd itt. A beruházás teljes, bruttó költsége 540 200 954 Ft. Az elszámolható költségek 85 százaléka uniós támogatás, a 15 százalékos önerõt pedig a Herman Ottó Múzeum fenntartója, a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat biztosítja a projekt számára. Az új kiállító tér átadását 2012. március 15-ére tûzték ki. Mind emellett – a látogatók minõségi kiszolgálása érdekében – kerti pihenõhelyek és a múzeumi rendezvényekre alkalmas színpad kialakítását is tervezik.

Az ünnepségen dr. Ódor Ferenc megköszönte dr. Veres László múzeumigazgató eddigi munkáját nyugdíjba vonulása alkalmából, méltatta tudományos tevékenységét, eredményeit.

(MINAP)

*

Regionális Híradóban a BÜKK-MAK

Az MTV-1 csatorna „Miskolci Regionális Híradó” c. műsorában, 2010.05.25. 16:25 órakor bemutatott interjú a BÜKK-MAK LEADER vidékfejlesztéséről.

2008 augusztusában alakult meg a BÜKK-MAK LEADER Vidékfejlesztési Közösség, 147 alapító taggal. Az önkormányzatok, civil szervezetek és mikrovállalkozások alkotta közösség sikeres európai uniós pályázatok révén olyan fejlesztéseket valósíthat meg, amelyekre a pénzszűke miatt egyébként nem lenne lehetőség.

Legutóbb 30 pályázat nyert, melyeknek köszönhetően mintegy 310 millió forinthoz jutottak a települések. Nagy László polgármester és Halász Rezső polgármester beszámolt a nyertes „energiaudvar” pályázatáról, majd Dr. Nagy József ügyvezető beszámolt a BÜKK-MAK LEADER ÚMVP III. tengelyes és LEADER eredményeiről.

A felvétel elérhető az alábbi webcímen: http://videotar.mtv.hu/Videok/2010/05/25/18/Miskolci_Regionalis_Hirado_2010_majus_25_16_25.aspx

*

A MINAP televízió „Miskolc Ma” c. műsorában, 2010.05.25. 18:00 órakor bemutatott interjú a BÜKK-MAK LEADER vidékfejlesztéséről

A felvétel elérhető az alábbi webcímen:
http://www.minap.hu/mivid.php?ext.a22906

Forrás: BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása