Sikeres pályázat a belvízvédelem és a vízkárelhárítás érdekében Berettyóújfaluban

Berettyóújfalu Város Önkormányzata a 34/2008. (III. 27.) FVM rendelet alapján pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap „öntözés, melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági és közösségi létesítményeinek fejlesztésére” (jogcímkód: 6.130.01.01) program keretében meghirdetett csatorna-rekonstrukciós munkákra.

A pályázat célja, hogy hozzájáruljon a mezőgazdasági vízgazdálkodás területén a környezetkímélő, víz- és energiatakarékos öntözési, a talaj védelmét, vízmegtartó képességét javító meliorációs, illetve a felszíni és felszín alatti vizek jó állapotát, a belvízvédelmet és vízkárelhárítást, továbbá a mezőgazdasági termelés biztonsága érdekében a vízhiány csökkentését, a vizek és vizes élőhelyek jó ökológiai állapotának elérését, megőrzését szolgáló mezőgazdasági üzemi és közösségi beruházások megvalósításához.
A beruházás keretén belül felújításra kerülnek a Kuruttyoló, a Nádaséri, a Dábó, a Péntekhalmi, a Szomolyomi, a Bottó, a Telepítési és a Szűcs-féle csatornák, összesen 18.010 m hosszban.
A fejlesztés révén sor kerül a munkaterület előkészítéseként bozót- és cserjeirtásra, tuskóirtásra, a vízjogi engedély szerinti rekonstrukciós munkák keretében vízszintes felületrendezésre, csatornakotrásra, a kitermelt föld elterítésére.

A beruházást indokolja, hogy az utóbbi években a nevezett csatornák mentén vízelvezetési problémák jelentkeztek. Nagymértékűvé vált a feliszapolódás, a növényi fedettség, komoly méretű cserjésedés alakult ki. Ezen tényezők következtében a csatornákon található átereszeknek is nagymértékben csökkent a vízszállító-képessége.

A munkavégzés során Berettyóújfalu Város Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezet megóvására. A projekt megfelelő ütemezésével – például költési időszakon kívüli munkavégzéssel –, a technológiai fegyelem betartásával minden igyekezetével óvja a környezetet.

A csatorna-rekonstrukció lényege, hogy a korábbi, tervezett keresztszelvényi és hossz-szelvényi tulajdonságok helyreállítása megtörténik. Ezen keresztül a termőhelyi feltételek, elsősorban a vízgazdálkodási jellemzők javulnak, ezáltal elősegítve a termőföldek belvizes elöntésének megakadályozását. Ezen túl az esetleges elöntések ideje is lerövidül. Így a csatornák környezetében lévő mezőgazdasági földterületek termésbiztonsága nagyobb, kisebb a rizikó a mezőgazdasági termelés eredményét illetően. A csatornák esetenként alkalmasak lehetnek öntözéshez használt vizek szállítására is, mely szintén nagyban hozzájárulhat a mezőgazdálkodás feltételeinek javításához.

A projekt megvalósításához az önkormányzat – 70%-os támogatási intenzitás mellett – 69.484.211 forint támogatást nyert el.

A fejlesztés a fent nevezett jogszabályban meghatározott 1. számú célterületre irányul, így a megvalósítás után elért állapot csökkenti a belvízkár bekövetkezésének valószínűségét, illetve hatását, javítja a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét és megőrzi a vizes élőhelyek ökológiai állapotát.

Forrás: Bihari Hírlap

*

Földesen őrzik a régi mintákat

Korabeli helyi motívumokat őrző kézimunkákat is bemutatott évzáró kiállításán a hagyományőrző kézimunka szakkör Földesen.

A hagyományőrző csoport tagjai sok órás kézi munkálással készítették el a búzakalászos, szőlő és pipacsdíszítéses vászonterítőkre és kötőkre fehér hímzéssel felvitt mintákat, a kispárnákat, a gobelineket.

Az ősi kuriális nemesi község kézimunka motívum világának története romantikusan alakult, a mintákat véletlenül, egy 1800-as években Földesen élt idős asszony ruhás ládájában találták meg ükunokái. Érthetően sokan hozzáfogtak a megtalált motívumok világának átörökítéséhez, újra varrásához. Elkészült legszebb munkáik ma a falumúzeum falait díszítik.

A kézimunkázó asszonyok vezetője Oláh Lajosné e régi minták mellett közel 1500 más mintát is őriz otthonában.

A kézimunkázó asszonyok büszkék arra, hogy a régi motívumaikat már ismerik országszerte és a határokon túl is. Sőt a magyar diplomáciai életben is, hiszen a Millenniumi emlékzászló átadásakor most tíz éve Martonyi János külügyminiszter is gyönyörködött alkotásaikban.

forrás: HBN- P.I.

*

Tanodát kaptak a sápi gyerekek

Egy nyitott, kirekesztésektől mentes, befogadó légkör biztosítását teremti meg az a tanoda, amelyet május 14-én a tanulás, a felzárkóztatás, az egyéni fejlesztés, a szabadidő hasznos eltöltése és az identitás megerősítése érdekében adtak át Sápon.

A tanodát Sáp a Sárrét tanodája elnevezéssel Sáp község önkormányzata és a püspökladányi Szimpátia alapítvány harminc, halmozottan hátrányos magyar és roma felső tagozatos kisiskolásnak uniós és hazai pályázati támogatásból hozta létre.

A korábbi szolgálati lakásból kialakított tanodában a hét öt napján délutánonként minimum három órában a fejlesztő foglalkozások számítógépes hátterével öt középiskolában, két általános iskolában tanító tanár mellett egy szociális munkás is segíti a továbbtanulásra való felkészítést, az iskolai lemorzsolódás csökkentését, és a társadalmi beilleszkedés esélyeinek javítását.
Mint Karacs Imre polgármester és Tóthné Egri Erzsébet alapítványi elnök az átadási ünnepségen megfogalmazta: összehangolt csapatmunkával a tanoda célja a gyermekek tanulásának eredményes támogatása, a végzős iskolások későbbi munkaerő piaci elhelyezkedési esélyeinek javítás.

Forrás: Péter Imre, tudósító HAON

*

Véget ért a berettyóújfalui gimnázium projektje

A megvalósítás időszakának utolsó napjával, 2010. 05. 25-én befejeződött a berettyóújfalui gimnázium infrastrukturális és pedagógiai megújulását szolgáló több mint 510 millió forintos EU-s pályázat.

A projekt kedvezményezettje, Berettyóújfalu Város Önkormányzata számos meghívott vendég részvételével május 20-án rendezte meg A berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi
Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola bővítése, felújítása, tanulóbarát oktatási környezet kialakításával a kompetenciaalapú tanítás érdekében című projektjének ünnepélyes zárórendezvényét.

Az eseményen tartott ünnepi beszédében Szeifert Ferenc polgármester kitért rá, hogy a projekt sikerességétől Berettyóújfalu kistérségben betöltött meghatározó oktatási szerepének további megerősödését várják. A projekt megvalósulását az Európai Unió és a Magyar Állam 95%-ban, mintegy 485 765 886 Ft-tal támogatta.

Az ÉAOP-4.1.1/2F-2f-2009-0040 kódszámot viselő projekt megvalósításának kezdete, 2009. 03. 05. óta többek között új tornatermet és könyvtárat, új tantermeket, parkolókat és zöldfelületi elemeket alakítottak ki, hoztak létre az intézményben. A pályázat komplex célokat valósított meg, ugyanis nemcsak az épület rossz állapotának problémáját és az intézmény kapacitásbeli gondjait oldotta meg, de egyben a kompetenciaalapú oktatás feltételeit is megteremtette. Az új komplexum beléptető rendszerrel, valamint biciklitárolóval fogadja a diákokat, és akadálymentesített környezetben kínál számukra tanulási lehetőséget.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Forrás: Hajdú-Bihari Hét

*

Biharország szülöttei versengtek

Immár másfél évtizede szervezik meg Biharkeresztesen a Szülőföldem, Biharország című műveltségi vetélkedőt, melynek „szülőanyja” Nagy Zoltánné Pornói Aranka pedagógus.

A két kategóriában, alsó és felső tagozatosok részére meghirdetett versenyen öttagú csapatok vettek részt. Az alsósok versenyén 12 csapat, a helyieken kívül Nagyvárad, Komádi, Körösszakál, Szentpéterszeg, Bojt és Nagykereki 3. és 4. osztályos diákjai mérték össze tudásukat. Horváthné Márkus Eta tanítónő, az alsósok versenyének felelőse, elmondta: a szűkebb szülőföld történetéről, hagyományairól, a mocsárvilág életéről adtak számot a versenyzők: feladatlapot töltöttek ki, de a vállalkozó kedvű gyerekek nagyanyáink korabeli játékokat – például diótörés, útépítés csutkából – is kipróbálhattak.

– A verseny célja a hazaszeretet elültetése a szívekben – mondta a pedagógus.

A sportcsarnokban zajlott felsősök versenyén kilenc csapat vett részt, a helyieken kívül Körösszakálból, Nagykerekiből, Szentpéterszegről, Bojtról és Kismarjából.

Az életkori sajátosságból eredően, nekik már nehezebb feladatokat kellett megoldani, például számot adni a Bihari Sík Tájvédelmi Körzet növény- és állatvilágáról, Bihar Biharországgal kapcsolatos történelmi, irodalmi vonatkozásairól. Vásári sokadalomra előre készültek a felsősök: bihari kézműves tárgyakat kellett egy képzeletbeli debreceni vásárban áruba bocsátani, vásári rigmusokkal, kikiáltással. Volt az árusok közt fafaragó, bőrdíszműves, kosárfonó, kalapos, mézeskalácsos, szíjgyártó.

A zsűri döntése alapján az alsósok versenyét Bojt csapata nyerte, Nagyvárad és Komádi előtt. A felsősök között első lett Nagykereki, Biharkeresztes és Kismarja csapatát maga mögé utasítva. A helyezettek könyvjutalmat kaptak, míg a többiek könyvjelzőt. A verseny táncházzal zárult, a Kölcsey-díjas táncpedagógus, Benkő Sándorné, az ártándi Tamota táncegyüttes vezetője irányításával.

Forrás: Hajdú-Bihari Hét

*

TISZK létrehozása a Bihari, Sárréti és Hajdúszoboszlói kistérségekben

Három település – Berettyóújfalu, Püspökladány és Hajdúszoboszló – önkormányzata elhatározta, hogy egy Térségi Integrált Szakképző Központot létrehozva együtt próbálnak új lendületet adni a szakképzési rendszernek.

A feladat megoldásához természetesen nem elég egy szervezetet felállítani, azt finanszírozni és tartalommal megtölteni is szükséges. Az Európai Unió pedig az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) programjain keresztül tud és akar is segítséget nyújtani ebben.

A három település összefogásával pályázat került benyújtásra ÚMFT Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) támogatási rendszeréhez az „A szak – és felnőttképzés struktúrájának átalakítása” konstrukció keretében a „TISZK rendszer továbbfejlesztése” című pályázati kiírásra. A „TISZK létrehozása a Bihari, Sárréti, és Hajdúszoboszlói kistérségekben” címet viselő pályázat pozitív elbírálásban részesült, így a konzorciumi megállapodás nyomán létrejött Pálfi István Szakképzés-szervezési Társulás – mint kedvezményezett – 100%-os támogatási intenzitás mellett nyert el 344 720 000 forint vissza nem térítendő támogatást.

Az említett pályázati kiírás és a szervezet küldetése egybecseng. A kiírás kiemelt célja, hogy olyan szakképzési szerkezet jöjjön létre, mely dinamikusan igazodik a gazdaság igényeihez, és amely hozzájárul a képzések tartalmi fejlődéséhez. A Pálfi István TISZK pedig olyan képzési rendszert akar működtetni, amely valóban naprakész és a gazdasági igényeknek megfelelő ismereteket tud átadni. A létrejövő TISZK feladata ezek alapján nem kevesebb, mint a résztvevők felkészítése az egész életen át történő tanulásra és a sikeres munkavállalói szerepre úgy, hogy hozzájáruljon a munkanélküliség csökkenéséhez, a munkaerő folyamatos megújulásához. Az elnyert támogatás célzottan segíti egyrészt a stratégiai döntések összehangolását, a szervezetfejlesztést, az intézmények integrált irányításának megvalósítását, a képzési kínálat koncentrációját, másrészt pedig hozzájárul a szakmastruktúra fejlődéséhez, a rugalmas moduláris képzési szervezet kialakulásához. A projekt megvalósulásával tehát egy széles partnerségen alapuló, a helyi, regionális, országos és európai stratégiákkal összhangban lévő szakképzés-fejlesztési rendszer alakul ki, melynek nyomán elindulhat a térségben egy olyan dinamikus gazdasági fejlődés melynek motorja a tudás alapú társadalom.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: Püspökladányi Hírek

*

Gyermeknap - nemcsak gyermekeknek Földesen

Bár a hajnali felhőszakadás több mint ötven milliméternyi csapadéka feláztatta a Szabadidő Központ füves területeit, mégis közel ezren vettek részt a Gyermeknap és a hozzá kapcsolódó egyéb rendezvények programjain.

A nap programja a földesi földtulajdonosok és a Nimród vadásztársaság immár hagyományos találkozójával kezdődött, majd a gyermekek vették birtokba a Szabadidő Központ és Gyógyfürdő létesítményeit. Az érkezőket a helyi Őszirózsanyugdíjas klub tagjai és a helyi civil szervezetek több száz üdvözlő palacsintával köszöntötték. Csocsó bajnokság, bohóc műsor, hastáncosok műsora, a Szélrózsa Néptáncegyüttes és a modern tánc csoportok fellépése, játszóház , karate bemutató,fürdőzés, majd Ivancsics Ilona és társai zenés interaktív játéka szórakoztatta a nagyközség gyermekseregét. Kirakodó vásár, ugráló vár és lovaglási lehetőség is szinesítette a nap programját.
A nap koraeste az Erősember Magyar kupa első fordulójának izgalmas versenyével zárult. Az ország legjobb erős emberei igazi erőkifejtést igénylő gyakorlatokat mutattak be.

Az öt fordulós versenyben nyolcan versenyeztek, és az embert próbáló nehéz feladatok versenyében a Földes Titán SE versenyzője, Szabó Zsolt diadalmaskodott Nagy Ákos és Sárai István előtt.

Forrás: HAON

*

Megyei civil nap Földesen

Hajdú-Bihar népfőiskolás és civil közösségei meghatározók a településeik köz- és művelődési életében, erősödő a határon átnyúló integrációs kapcsolat igénye- fogalmazódott meg azon a civil napon, melyet a megyei Népfőiskolai Egyesület rendezett május 28-án Földesen.

A civilek tevékenységéről szóló tanácskozáson megyénk számos civil szervezete vett részt. A civil társadalom egyre növekvő szerepéről a megyei szervezet elnöke, Porkoláb Lajos szólt, hangsúlyozva: az országban működő sok ezer civil szervezet érdekérvényesítő szerepe, közösség formáló szerepe meghatározóvá vált a magyar közéletben. Olajos Mihály Szentpéterszeg polgármestere a civilek kistelepülési szerepének fontosságáról szólt. Mint hozzászólásában hangsúlyozta: a civilek Szentpéterszeg közéletének motorjai, jelen vannak a művelődés mindennapjaiban. Berettyóújfalu, Nagyrábé, Kaba és Földes civil szervezeteinek képviselői hozzászólásokkal, és vetített képes beszámolóval adtak hírt helyi civiljeik tevékenységéről.

A tanácskozáson átadták a megyei Népfőiskolai Egyesület és a Bihar megyei és nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége által 2005-ben alapított Bihar Kultúrájáért kitüntető érmet, melyet az idén a Bihari Szabadművelődési és Népfőiskolai Egyesületnek adományoztak kiemelkedő civil szervezeti munkájáért.

Ez az Egyesület 2000 évtől civil szervezetként, a Bihartordai és a bihari népfőiskolai hagyományok jegyében, az elsők között vállalta fel a kistérségben a hátrányos helyzetű, a munkaerő piacról kiszorult emberek munkaerő-piaci re-integrációs képzését, és mára már nemcsak a bihari térségben, hanem az egész országban elismert és meghatározó felnőttképzési intézménnyé vált- a magyar népfőiskolai mozgalomban.

Forrás: HAON

*

Kamilla Fesztivál és II. Mackóföldi Vigasságok

Pünkösd havának utolsó hetében a már hagyományos Kamilla Fesztivál programjait látogathatták az érdeklődők a városi Ady Endre Általános Művelődési Központban.

Kedden előbb a Kamilla Teázó nyílt meg, majd Molnár V. Attila botanikus, természetfotós kiállítása, amelyet Takács Attila a magyarság virágairól tartott előadása követett. Csütörtökön Kamilla Természetgyógyászat keretében dr. Csikai Erzsébet orvos- természetgyógyász „ A legegyszerűbb a legnagyszerűbb” címmel tartott előadást.

Este Csend- és Csillagtúra indult a Szent Iván-halomhoz, ám a sok kisgyermekre tekintettel hamarabb, a lövő dombon letáboroztak, s onnan figyeltek csillagokat bolygókat. Pénteken ""Tibeti hangtálak és gongok csodálatos világa"" című est keretében a hangmasszázzsal ismerkedtek Nagyné Lövei Lilla hangmasszőr tolmácsolásában. A szombat a túrázásé volt: a Kamilla kerékpártúra a hortobágyi Sas kocsmához vezetett, s a nagy sikerre való tekintettel minden bizonnyal nem utoljára.

A vasárnap természetesen a gyerekeké volt egész napos ismeretterjesztő, s egyben szórakoztató programokon vettek részt a legkisebbektől a nagyobbakig a II. Mackóföldi Vigasságok keretében. Itt minden a mackók körül forgott: Mackolimpia, Mézes Morzsa Faloda, Csupa Mackó Gyerekszoba, Arcfestés, Zsákbamedve ajándékok, mesekuckó, kézműves játszóház, diavetítés, előadás a világ medvéiről, és Mackóföldi Kincsvadászat várta az ünnepelteket. A nap végére sok ajándékkal és élménnyel gazdagodtak a jólesően elfáradt gyereksereg tagjai.

Forrás: HAON, Marján László

Forrás: Bihar-Sárrét Összefogás Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., Berettyóújfalui HVI, Püspökladányi HVI

Cikk megosztása