Foklórfesztivál Battán, Tökölön és Ráckevén

A múlt hétvégén vette kezdetét a XVII. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár Százhalombattán, valamint Tökölön és Ráckevén. Tizenöt éve a három település összefogott, hogy az agglomerációs szélcsendből kilépve, saját folklór hagyományaikra alapozva mutathassák meg magukat.

A számok tükrében kifejezve törekvéseik sikerét: tavaly 45, idén 23 ország művészei vesznek részt a fesztiválon, melyre éves átlagban összesen közel tízezer ember kiváncsi. A vásár és fesztivál egyik sajátossága, hogy a külföldi művészeknek családok adnak szállást, így lassan népmozgalom alakul ki a battaiak között, hogy ki milyen nemzetiségű táncost szeretne vendégül látni.

A Summerfest Folklórfesztivál a CIOFF, a Nemzetközi Néptáncfesztivál Szervezők Világszövetsége védjegyét, valamint tavaly itthon a kiváló minősítést is elnyerte. Az idei műsorban kuriózumszámba megy a Kolumbiából, Mexikóból, Ghánából, Dagesztánból, Indiából, Chiléből, Paraguayból, Kanadából érkező együttesek fellépése, nem beszélve az európai vendégekről. A fő helyszínnek számító százhalombattai Konferenciaközpont nagytermében esténként négy együttes látható.

A fesztivál legjelentősebb koncertjei közül érdemes kiemelni a Ghymes zenekarét, illetve a születésnapját és 35 éves pályafutását a Summerfesten ünneplő Sebestyén Márta jubileumi koncertjét, valamint a Fellegini Klezmer Band és Balogh Kálmán koncertjét. Sajátos program lesz a Mediawave etnofilm mozi, mely program során a Mediawave díjnyertes filmjeit mutatják be. A Szent István-napi ünnepségek is beépülnek a programba a vásár második hétvégéjén.

Forrás: kultura.hu

*

Duna-parti Iváncsa napja volt június 26.

Az Adonyi-Iváncsai Duna-parti lovaspályára, 2010. június 25-26-27-ére meghirdetett Duna-parti II. Hetyei János Emlékversenyt, amely egyben a Dél-Dunántúli Fogathajtó Bajnokság 2. fordulója és CAN-B OB Pontgyűjtő Országos Verseny is, későbbi időpontban, augusztusban rendezik meg, mivel az esőzések miatt felázott talaj rendkívül balesetveszélyes volt még a hétvégén. Az ugyanide szervezett Iváncsai Gasztronómiai Napok és Adonyi Kulturális Fesztivál rendezvény helyszíne is elköltözött az iváncsai Tanuszoda előtti térre, ahol 2010. június 26-án tartalmas programokat élvezhetett a közönség.

Ünnepi perceket is átélhettek a jelenlévők: szerződést írtak alá egy üzem létesítéséről, játszótér és főtér építéséről, és köszönthették Iváncsa új Díszpolgárát, Molnár Tibort is. Éjszakai kalandtúrára várta a jelentkezőket az I.F.I.K. – Iváncsai Fiatalok Ifjúsági Klubja -, ahol izgalmas és nehéz feladatokat kellett végrehajtani a résztvevőknek. Hatvanan, hét csapatban engedtek kalandvágyuknak, és járták végig pénteken éjjel, jó hangulatban a kijelölt túraútvonalat, leküzdve a rájuk váró akadályokat. A műfüves pályán rendezett villanyfényes éjszakai focira hat csapat nevezett. Szombaton az adonyi Bandy Band térzenéjével kezdődött az iváncsaiak falunapja már fél kilenckor, amikor a csirkepörköltfőző verseny résztvevői is felsorakoztak bográcsuk mellé az iskola udvarán álló szabadtéri kemence és pihenőtér környékén felállított tűzrakóhelyeknél, sátraknál. Délelőttől estig várta az “Ízek utcája” a vásár látogatóit, ahol füstölt húsok, kenyérfélék, péksütemények, kemencében sülő iváncsai pompos illata csiklandozta az orrokat és az ízlelőbimbókat. Iváncsa gasztronómiai különlegessége, a pompos e napon ingyenesen kóstolható volt az Ercsi Kenyérgyár (tészta alapanyagok) és Dene József iváncsai hentes (a töltelékbe való sonka, kolbász, szalonna) jóvoltából. A pompás pomposokat délelőtt Nyilasné Barta Magda (a közétkeztetést végző Nyilas Gasztro Kft.), délután a Nyugdíjasok Iváncsai Szervezetének tagjai készítették. A kemencék felfűtésénél és a sütésnél Kiss Zoltán békési mobilkemence-építő szorgoskodott társaival, alig győzték az ételosztást. A HISZ, a Horgászok Iváncsai Szervezete idén alakult, első nyilvános bemutatkozásukon keszegeket sütöttek kóstolóba. Délben már a csirkepörköltök és a házi sütemények zsűrizése folyt, ahol a kötelező versenyszám a Bécsi barackos sütemény volt. A délutáni eredményhirdetésen értékes díjakat adtak át a versenyzőknek.

A beszámoló folytatását a Mezőföldi Élet internetes kiadásában, ide kattintva olvashatják.

*

Kompetencia alapú oktatás

Besnyő Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatási rendszeréhez, a TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0040 jelű „Kompetencia alapú oktatás bevezetése Besnyőn” címmel. Az Önkormányzat pályázatát az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága támogatásra érdemesnek ítélte és 22 000 000 Ft támogatásról döntött. A fejlesztésben érintett intézmények: Pöttömsziget Óvoda, Arany János Általános Iskola.

*

Folyamatosan megvalósuló fejlesztések a térségben

A Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület térségében az ÚMVP III. tengely 4 intézkedésének 1. körében 18 nyertes pályázó volt. A fejlesztések 10 esetben már a kivitelezés záró stádiumában vannak, 4 esetben folyamatban van a kivitelezés, 4 fejlesztés a megkezdés előtt áll.

(A támogatott fejlesztésekről a Csatolmányokban találnak négy fotót, amelyeken a Bárka Vendéglő, a Pompos Vendégház, az iváncsai Polgármesteri Hivatal, valamint a besnyői játszótér látható).

A Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Közgyűlése 2010. július 15-én tartotta soron következő ülését. A Közgyűlésen ünnepélyes keretek között köszöntésre került a Carpe Diem Alapítvány. Az Alapítvány az ÚMVP III. tengely 1. körében nyújtott be támogatási kérelmet a Turisztikai tevékenységek ösztönzése intézkedésre, azonban első körben az MVH elutasított a kérelmet, a jogorvoslati eljárás viszont nyertesként hozta ki a civil szervezetet, aki megkezdheti falusi szálláshely és kapcsolódó turisztikai szolgáltatásokkal kapcsolatos beruházását. A fejlesztéssel megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő felnőttek számára szeretnének munkahelyet teremteni a térségben.

*

Épül az elkerülő a 62-esen

Eredményt hirdettek a 62-es út Perkátát elkerülő szakaszának építésére kiírt közbeszerzési eljárásban. A Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. július közepén írta alá a szerződést, és augusztusban megkezdődött az építkezés.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-hez összesen 12 pályázat érkezett be, ebből kilenc volt érvényes. A munkát a legelőnyösebb, érvényes pályázatot beadó, Porr Építési Kft. kapta meg. Az áfa nélkül mintegy 1,3 milliárdos beruházás átadása 2012 elején várható. Addigra kell elkészülnie az 5,9 kilométeres 2x1 sávos, 7,5 méter széles, 2,5 méteres padkájú, 11,5 tonna tengelynyomású útnak. Épül majd egy patakhíd, egy kanyarodó sávos és egy körforgalmú csomópont is. Telepítenek az út mellé védőfasort és hófogó véderdőt is.

A régészeti feltáró munkákat várhatóan nyár végére fejezik be. A területen egy középkori templom alapjait és a templomkert sírjait tárták fel. Azóta a patak partján is jelentős számú sír került elő. Az elkerülő út Perkáta Dunaújváros felőli oldalán, az adonyi elágazásnál indul majd egy körforgalomból, és észak felől kerüli meg a települést, s Perkáta után csatlakozik vissza a meglévő nyomvonalba. Az új szakasz 2x1 sávos lesz, 7 méter pályaszélességgel és két oldalt 2,5- 2,5 méteres padkával. Megépül majd egy 45 méter hosszú vasúti híd is. Az új szakasz természetesen az uniós elvárásoknak megfelelően 11,5 tonnás tengelyterhelésre készül.

*

Árvízkárosult gyerekek táboroznak Ráckevén és a fővárosban

Edelényi és szendrői árvízkárosult gyerekeket lát vendégül vasárnaptól hétfőig a Baptista Szeretetszolgálat.

"A két Borsod megyei településről 35 gyermek érkezik vasárnap kora délután a Pest megyei településre" - mondta a Független Hírügynökségnek Baricz Dezső, a táborozás szervezője.

Két árvíz sújtotta Borsod megyei településről, Edelényből és Szendrőről érkeznek gyerekek vasárnap Ráckevére. Az árvízkárosult gyerekeknek a Baptista Szeretetszolgálat szervezett programokat, egészen jövő hét péntekig. Baricz Dezső, a táborozás szervezője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a 35 gyermeket a többi között vízi parkba, strandolni és lovagolni viszik. A hat napból négyet Budapesten töltenek, ahol megnézik a Teve utcai Rendőrpalotát és a Parlamentbe is ellátogatnak majd.

Forrás: boon.hu

*

Több százan mentek el az adonyi Duna-napra

Benépesült vasárnap délután a meseszép adonyi Duna-holtág környéke. A Duna-nap sikere magukat a szervezőket is meglepte.

Az adonyi holtágnál ideálisabb helyszínt aligha lehet elképzelni egy vízparti, szabadidős rendezvénynek. A ligetes parton békebeli hangulat uralkodott a kellemes augusztusi vasárnap délutánon. Családdal vagy barátok társaságában több százan mentek el az első kistérségi Duna-napra, és egyszerűen csak jól érezték magukat:

"Szerettük volna, ha az adonyiak újra felfedezik ezt a csodálatos partszakaszt. A horgászok gyakran járnak ide, de szabadidős tevékenységre jó ideje nem használtuk a holtágat. Ezen szeretnénk változtatni" - mondta el a helyszínen az egyik szervező, Kirinovics Péter.

Az eseményt - nem kevés és nagylelkű támogatónak köszönhetően - a 2007-ben alakult Adonyi Evezős és Vízisport Egyesület szervezte. "A rendezvény természetesen a Dunáról szólt, de a Bárka Vendégházban fotókiállítás, a parton pedig többek között íjászkodás, Duna-kvíz, játszóház várta az érdeklődőket, estére pedig vacsorát és táncbemutatót tartogatunk" - hangsúlyozta Eisenberger Máté, aki szintén a helyi evezős klub oszlopos tagja.

A közönség az amatőr kajak-kenu versenyeken helyenként nagy borulásokat, de mindenképpen tisztes helytállást láthatott az indulóktól. Vízitúrázók érkeztek Budapestről és Ercsiből is, így egészen szép mezőny gyűlt össze a sportbarátság jegyében.

A Duna-nap tökéletes első állomása volt az adonyi holtág újrafelfedezésének.

Forrás: dh-online.hu

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása