Megyei borászok, halászok, vadászok találkoztak

Az adonyi Bárka vendégház adott otthont a II. Fejér Megyei Borász – Halász – Vadász találkozónak. A vendégek között ott voltak a Fejér megyei borrendek közül a móri, csókakői, székesfehérvári, velencei, a dunaföldvári borrendek, valamint az Országos Vadász Borrend. Hozzájuk csatlakoztak a helyi vadászok is.

A rendezvényt a Duna-Menti Szent Orbán Borrend Adony nagymestere, Králl István nyitotta meg, majd amíg a csapatok hozott anyagból megkezdték a legkülönfélébb étkek készítését, addig a többiek a délelőtt folyamán szakmai előadásokat hallgathattak. Az Országos Borrendek Szövetségétől érkezett főtitkár, Bíró Mária elsősorban az idén hazánkban lezajlott borrendek világtalálkozójáról, annak programjáról tájékoztatott, Komáromi Imre Attila, az Országos Vadász Borrend nagymestere a vadászat aktuális kérdéseiről, Elek Péter pedig a Cikolai Halgazdaság munkájáról számolt be. A rendezvényen részt vett L. Simon László országgyűlési képviselő, Ronyecz Péter kistérségi elnök, Adony polgármestere és Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere is.

A bőséges ebéd elfogyasztása után (amihez a borászok szolgáltatták a jobbnál-jobb borokat) a társaság kompra szállt, majd visszatérve már a Bandy Band fúvószenekar szórakoztatta tovább a népes, mintegy kétszáz fős társaságot.

A forró nyári nap ellenére a rendkívül kellemes, árnyas helynek, a zavartalan kiszolgálásnak köszönhetően láthatóan mindenki remekül érezte magát, ezért talán nem is meglepő, hogy a társaság közfelkiáltással szavazott amellett, hogy ezt a rendezvényt nem hagyják abba, jövőre más helyszínen folytatják. A találkozó végül az adonyi Szőlőhegyen végződött fakultatív pincelátogatással A főszervező Králl István nagymester köszönetét fejezte ki Adony polgármesterének, önkormányzatának, valamint a szervezési munkában nagy szerepet vállaló közmunkásoknak, akik nélkül e rendezvény nem lehetett volna ilyen sikeres.

*

Kevesebb gabonára számítanak Adonyban

E szélsőséges tavasz és nyárelő után Marczinka Tamás, az adonyi Március 21.Mg. szövetkezet elnöke tájékoztatott az idei kilátásokról.

Elmondta, hogy az előző évekhez képest lényegesen kevesebb gabonát fognak betakarítani. A kiesés az eddigi adatok alapján 30-40 % körüli. Információi szerint ez országos jelenség, amire nem tudnak elfogadható magyarázatot találni, hiszen csapadék volt elég. Talán a napsütéses órák száma volt kevesebb, és ez okozta a bajt, bár a kikalászolt zöld állomány még biztató képet mutatott.

Az eddig learatott területen búzából az átlagtermés 4,5-5,5 tonna/ha között ingadozik. Minőség tekintetében elégedettek, mert eddig kizárólag étkezési búzát takarítottak be. A kevesebb, de jó minőségű termés értékesítésénél bíznak költségeik megtérülésében. Ezt látszik igazolni az is, hogy az árakban némi elmozdulás tapasztalható, az elmúlt három hét során a tőzsdén megemelkedett a kereslet, augusztusra már 41.600 Ft/tonna árat ígérnek az EU búzáért, ami jó esetben még magasabb is lehet.

Egyéb termények vonatkozásában az elnök elmondja, hogy a tavaszi árpa, és a vetőmag borsó betakarítása még várat magára. Őszi árpából az utóbbi évek alacsony felvásárlási ára miatt mindössze 21 hektárnyit vetettek, aminek 4,8 tonna lett a hektáronkénti átlaga. A kapás növényekről, kukoricáról, napraforgóról, cukorrépáról még korai beszélni, hosszú idő van a betakarításukig. Egy azonban biztos, e növényeknél óriási lesz a legkisebb és a legnagyobb termésátlag közötti eltérés. Belvizes területeken a víznyomásos részeken szenvednek a növények, míg a magasabb táblákon szépen fejlődik az állomány.

A betakarítás körülményeire vonatkozóan még elhangzott, hogy a belvizes táblák foltozásán (sáros vízállásos területek kihagyása) kívül eddig semmilyen fennakadás nem volt, a gépek, és kezelőik kiválóan teljesítenek.

Arra a kérdésünkre, hogy az új kormány mezőgazdasággal kapcsolatos intézkedései hogyan érintik a szövetkezetet, az elnök elmondta, hogy erről egyelőre nem tud nyilatkozni, mert konkrét törvények még nem születtek. Várhatóan a földtörvényt fogják először módosítani, ami ha a tervezett formában kerül elfogadásra, biztosan kedvezőtlenebb lesz az eddigiekhez képest. Hátrány a föld adás-vételénél fogja a cégcsoportot érni, hiszen a földet bérlő társas vállalkozás tagjait már gyakorlatilag semmilyen jog nem illeti meg a jövőben. Elővásárlás jog címén egy új rangsort állítanak fel, mely első helyén a Magyar Állam fog állni, majd a családi vállalkozás, őstermelő stb. Abban bíznak, hogy a kormányzat felismeri azt a tényt, hogy a jelenlegi mezőgazdasági társas vállalkozások komoly befizetői társadalmunknak, melyre a továbbiakban is szükség van. Ráadásul ezek a társas vállalkozások jelentős munkáltatók, akik egy főre jutó megművelt terület tekintetében még kisebbek, mint egy családi vállalkozás. (Adonyban például mindössze 23 hektár jut 1 fő foglalkoztatottra.)

*

Nemzetközivé váló csengettyűs közösség

Közel 300 harang az összetartozás jegyében – összefognak a hazai csengettyűsök, hangszerük elismertetéséért.

Közel 300 harang zengte egyszerre az Európai Unió Himnuszát az idén negyedik alkalommal megrendezett Országos Csengettyűs Találkozón, melynek hagyományosan a Fejér megyei Besnyő adott otthont szombaton. A 4. CsengőFest névre hallgató rendezvényen 11 csengettyűs együttes vett részt Miskolctól Murakeresztúrig. A találkozón hagyományosan az összes csengettyűs előadásában szólaltatták meg a zenészek Beethoven Örömódáját összesen 269 kis harangon. Az esemény érdekessége, hogy már nem csak a mintegy 15 éves múltú magyar fejlesztésű harangok zengték az összetartozás szimbólumának is nevezett dalt, hanem az Egyesült Államokból érkezett Concordia Egyetem (Kalifornia) csengettyűsei is segítették a rekordkísérletet. Sikeresen, hiszen az eddigi csúcsnál (166 csengettyű-2008-ban) mintegy száz haranggal több szólalt meg a rendezvény egyik fénypontjaként.

Egyébként a Sziront’Art Közhasznú Egyesület által 2007-ben életre hívott, és azóta hagyományos esemény a közönség számára nyitott koncertek mellett a csengettyűsök egyetlen szakmai fóruma, hiszen az együttesek évről-évre összegyűlnek, megvitatják tapasztalataikat és meghatározzák, hogy miként lehet elősegíteni ennek a hazai találmánynak a népszerűsítését.

Idén már komoly igény fogalmazódott meg egy módszertan kidolgozására, amely által hangszerként lehetne elismertetni a csengettyűket. Hiszen jelenleg hivatalosan ezek a kis harangok „ritmuskészség-fejlesztő eszközök”. Varázsuk abban rejlik, hogy bárki könnyedén elsajátíthatja a kezelését és a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését is nagyban segíti, hiszen az együtt zenélés élménye mellett a játékosok koncentrációkészségét is javítja. Ugyanakkor már komolyabb zeneművek is megszólaltathatók általuk: idén például id. Johann Strauss Radetzky indulója is hallható volt.

Az országban jelenleg működő közel félszáz együttes vezetői sajátos módszereket dolgoztak ki, most ezek összegzése, rendszerezése a következő időszak feladata. Ennek kapcsán a CsengőFest szervezője, a Sziront’Art Közhasznú Egyesület egy ernyőszervezetben fogná össze a jövőben a csengettyűsöket, így hamarosan megalakul az Országos Csengettyűs Szövetség, ami újabb lépés egy hazai találmány széles körű elismertetésében.

Sajtókapcsolat: Germán Márton, Tel: +36 70 299 87 38, e-mail: [email protected]
Sólyom Balázs
titkár
Sziront’Art KHE
2456 Besnyő, Gorkij utca 9.
Tel: +36 70 671 66 06
E-mail: [email protected]
Web: www.csengettyu.hu

*

Ünnepi megemlékezés Beloianniszban

Április 17-én az ortodox templomban hálaadó istentisztelettel kezdődött a görög nemzeti ünnep alkalmából szervezett megemlékezés, majd a templomkerti emlékhely koszorúzása után a főtéren található Nikosz Beloiannisz emlékművét koszorúzták meg a jelenlévők.

A nemzeti ünnep helyi rendezvénye, a továbbiakban a művelődési házban tartott gyűléssel folytatódott, melyen részt vett a Budapesti Görög Nagykövetség általános helyettese, Ioannisz Sztamatekosz és kísérete, Ecsődi László országgyűlési képviselő, Kalota József protopresbiter, az önkormányzat, a kisebbségi önkormányzat képviselőtestületének tagjai, valamint az érdeklődő beloianniszi polgárok. Ünnepi beszédének kezdetén Rizojannisz Kosztasz polgármester emlékeztetett a lengyel államfő és kíséretének tragikus balesetére, az emiatt meghirdetett nemzeti gyásznapra, majd néma tisztelgésre szólította fel a jelenlévőket. A beszéd további részében az 1821. március 21-ei felkelést, mely során a görögségnek áldozatos harcok árán sikerült felszabadítani országukat a 400 éves török elnyomás alól. A „Szabadság vagy halál!” legendás jelmondattá nőtte ki magát, zászlókra írták, énekekbe szőtték a jeles elődök, akik valójában nem ismertek más alternatívát, mint az idegenek elleni végső, mindent eldöntő harcot. Beloiannisz fennállásának hatvan éve alatt pedig egy év sem múlt el úgy, hogy ne emlékeztek volna meg e történelmi eseményről. A polgármester után Ioannisz Sztamatekosz, a görög nagykövetség általános helyettese emelkedett szólásra. „A nemzeti újjászületés évfordulója vonatkoztatási pont a világon élő összes görög ember számára, ami a görögség lelkét és figyelmét a közös történelem azon alakjai felé fordítják, akik a Görögországot felszabadították.” A máról szólva pedig megállapította, hogy a függetlenség ma biztosított. Az egyetértésre, a szolidaritásra, a bátorságra és a kollektív jövőképre azonban ma is szükség van. A beszédeket követően a helyi általános iskola tanulói adtak rövid műsort, amivel az ünnepséggel zárult.

*

Gazdakör - Duna TV műsorában bemutatkozás

A Duna Tv Gazdakör című műsora ismét térségünkben forgatott néhány héttel ezelőtt. A műsorban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely 1. körében nyertes támogatási kérelmet benyújtó ügyfelek által megvalósított két fejlesztés került bemutatásra. Az egyik fejlesztés, Takács Vilmonsné egyéni vállalkozó által Iváncsa település központjában kialakított szikvíz üzem és üzlet létesítése.

A másik fejlesztés, a KYK5Ö Kft. által megvalósított Duna-parti Bárka Vendéglő bővítésével kapcsolatos fejlesztés bemutatása.

Az interjú és bemutatkozás teljes terjedelmében az alábbi linken megtekinthető (2010. május 25-i adás): http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=634011&pid=341332

*

Új épületbe költözik a polgármesteri hivatal

Az adonyi polgármesteri hivatal az iskola átköltöztetésével új helyre, felújított épületbe költözhet a tervek szerint kora ősszel.

Az új iskolaszárny építésével megteremtődött annak lehetősége, hogy az eredetileg is közigazgatási funkciót betöltő épület (volt járásbíróság) a teljes felújítást követően befogadja a polgármesteri hivatalt. A jelenlegi Bajcsy-Zsilinszky utcai épület az egyre bővülő ellátandó feladatokhoz már nem tudott megfelelő teret adni, a zsúfoltság a hivatali munka színvonalára, a lakosság mindennapos ügyeinek intézésére is rányomta bélyegét. Ennek felismerése vezette a helyi képviselő-testületet arra a döntésre, hogy az iskola egy épületbe költöztetésével felszabaduló bírósági épületbe teszi át a hivatalt, majd az ezt követően felszabaduló jelenlegi hivatal épületébe az iskolából átköltözik a Mezőföld Gimnázium és Szakiskola.
A városháza felújításához az eredményes közbeszerzést követően a kivitelező június 1-jén kapta meg a kiürített épületet, amit közel nettó 80 milliós költségkeretből alakít át. Az épület teljes rekonstrukciójával szerződés szerint szeptember 16-án végeznek, ezt követően pedig megkezdődhet a hivatal költöztetése.

Az impozáns, kétszintes épület remélhetőleg hosszú ideig képes lesz a helyi közigazgatási tevékenységek befogadására, ellátására, és méltó feltételekkel fogadja az ügyfeleket. Az épület mögötti nagy udvar pedig okosan kialakítva a napi parkolási igényeket is kiszolgálhatja.

Mindennek eredményeként a település most válik kétpólusúvá, hiszen az eddigi főtér és környéke az okmányirodával, a település legnagyobb élelmiszerboltjával, a bankkal, a Budapest-Dunaújváros menetirányú autóbusz megállóival továbbra sem veszíti el központi funkcióját, míg a polgármesteri hivatalt, a művelődési házat, a postát, az orvosi rendelőt, az iskolát, templomot, plébániát környezetében tudó Koller tér a közigazgatás és egyéb kiegészítő szolgáltatásai révén egy másik fontos centrummal gazdagítja a települést.

*

Neves vendégek az adonyi szőlőhegyen

Százhalombatta adott otthont az Európai Kézilabda Szövetség Végrehajtó Bizottsága soros ülésének június 11-én.

Vezér Mihály polgármester elmondta, hogy az előző délután repülőkkel érkező bizottsági tagokat este egy díszvacsorán látták vendégül, majd másnap reggel a nemrég átadott impozáns városi konferencia-és rendezvényközpontban kezdte meg a 11 tagú testület szakmai munkáját, a kereken 100. ülésével. Erről a finn elnök, Tor Lian a következőket mondta el:

Az idei nagyon eseménydús év a kézilabda európai szövetségének. Kezdődött az ausztriai Európa-bajnoksággal, majd a dán-norvég Európa-bajnoksággal fejeződik be. A bajnokok ligája négyes döntőjére koncentráltunk, ami két hete, óriási sikerrel ért véget, de már készítjük elő a szeptemberi kongresszusunkat is, az itteni munkánk javarészt ezzel telt. És természetesen megkezdtük az év végi norvég-dán közös rendezésű bajnokság szervezését, melynek a magyar válogatott is résztvevője lesz.

A hivatalos programot követően Százhalombattáról az adonyi szőlőhegyre szállították a vendégeket, akiket Adony polgármestere, Ronyecz Péter, valamint a Szent Orbán Borrend Adony nevében Králl István nagymester és Paulusz Imre kancellár köszöntött. A szakszerű borkóstolás, a finom, bográcsban főtt gulyás után oldott hangulatú beszélgetéssel telt az este, melyen a hivatalos delegáció tagjai között találkozhattunk Sinka Lászlóval, a végrehajtó bizottság tagjával, az adonyi születésű Marczinka Zoltánnal, a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatóhelyettesével, Kökény Beával, a kézilabda válogatott tagjával és Kocsis Böbe kétszeres világválogatottal, a Dunaferr kézilabdázójával.

*

Új Városháza épül Rácalmáson

Új városházája lesz Rácalmásnak az egykori nevelőotthon helyén jövő nyárra. A KDOP pályázatán 99 millió 643 ezer 239 forintot nyert településünk a beruházásra, a támogatási szerződés aláírására április 29-én került sor Székesfehérváron. A munkákat még idén nyáron el kell kezdeni és jövő év június 30-al be is kell fejezni. A városháza avató ünnepsége 2011. augusztus 20-án lesz. Rácalmást számtalan körülmény kényszerítette a jelenlegi polgármesteri hivatal elhagyására. Az épületben nem megoldott a gyermekvédelmi felelős elhelyezése, a körzeti megbízott egy szűk kis szobában fogadja az ügyfeleket, a kommunális feladatok ellátására, az eszközök tárolására nincs hely, továbbá raktározás és az öltöző sem megoldott.

Ugyanakkor joggal várható el egy kisvárostól, hogy megfelelő körülmények között foglalkozzon a lakók ügyeivel. A jelenlegi 1500 négyzetméterrel szemben az egykori nevelőotthon helyén 6000 négyzetméter áll rendelkezésre, a négyszer nagyobb területen a parkolás is megoldható lenne. A régi nevelőotthon épületének vastag, tégla falai vannak, átépítéssel, modernizálással korszerű és szép városházává lehet alakítani. A főépületet és az oldalszárny egyharmadát tudjuk felújítani a pályázaton elnyert forrásból. Rácalmás 51 millió forint az önkormányzat által beszedett építésügyi bírsággal rendelkezik, amelyet a jogszabály értelmében másra – például útépítésre – nem használhat fel, csak építésügyi beruházásra. Közbeszerzési eljárás lefolytatása után kezdődhetnek a munkák. Az új városháza elkészülte után valóban az intézmények utcája lesz a Szigetfő, hiszen az iskola, az óvoda és a művelődési ház mellett ott lesz a polgármesteri hivatal is. A jelenlegi hivatali épület hasznosításáról az önkormányzati választások után az új képviselőtestület joga lesz dönteni.

Forrás: www.racalmas.hu

*

Parkkal bővül Szigetszentmárton

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének keretében 10 millió Ft támogatással megkezdődött a Dunaliget sétány és játszósziget fejlesztése Szigetszentmártonban. Valódi közparkká válik a Nyárfa utca melletti erdős terület. A programban 24 db előnevelt lombos fa, 270 db lombhullató és örökzöld cserje ültetése szerepel. A 400 m hosszú sétány mellett a gyerekek nagy örömére játszósziget kialakítására is sor kerül a Duna-parton mászóházzal, csúszdával.

Forrás: Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület, Sárbogárdi HVI, Adonyi HVI, Ráckevei HVI

Cikk megosztása