Megújult a a Borsodért Ifjúsági Kulturális Egyesület

A Borsodért Ifjúsági Kulturális Egyesület 2002-ben alakult, eredetileg mezőnyárádi székhellyel.

A valamikori BIKE újraélesztése 2009-ben történt meg, amikor is lelkes, aktív, területfejlesztésben jártas személyek közreműködésével, mezőkeresztesi székhellyel (3441, Mezőkeresztes Dózsa Gy. 57. Polgármesteri Hivatal „B”épület), új arculatot felvéve, tevékenységi körét bővítve a jelenlegi társadalmi elvárásoknak megfelelően, újjáéledt a szervezet.

Az egyesületi tagok gazdasági, pedagógiai, műszaki, művészeti szakterületen dolgoznak, diplomával, szakmai és pályázati tapasztalatokkal rendelkeznek.
Eddigi tevékenységük során széleskörű kapcsolatrendszert alakítottak ki a civil,- vállalkozó,- magán,- és önkormányzati szféra szereplőivel.

Közös céljuk a társadalmi és közösségfejlesztés, mely minden további fejlődés alapja. Legyen szó akár sport rendezvényről, helyi termelők segítéséről, településszépítésről, önkormányzati célok megvalósításában való közreműködésről, partnerségi együttműködésekről, minden területre nyitott szervezetük.

Az Egyesület átalakulását követően minden lehetőséget megragadott, hogy egy magasabb szinten tevékenykedhessen.
Három hazai forrású és két uniós finanszírozású pályázatot nyújtott be.
Eddigi projektjeik ifjúsági- társadalmi nevelést, rendezvény megvalósítást, gazdasági ösztönzést céloznak.

Továbbiakban tervezik olyan vállalkozó- civil-önkormányzati partnerségi kapcsolatok kialakítását,
mely újabb uniós forrás igénybevételét teszik lehetővé.

*

Kerékpárút épül Miskolcon

Egy sikeres pályázatnak köszönhetõen, több mint tíz kilométer hosszúságú újabb kerékpárút épül Miskolcon, a Tiszai pályaudvartól a Diósgyõri várig.

Dr. Tompa Sándor, a városfejlesztési, üzemeltetési és turisztikai bizottság elnöke elmondta, egy sikeres ÉMOP-pályázatnak köszönhetõen most lehetõség nyílt egy kelet-nyugati irányú, a Tiszai pályaudvart a diósgyõri várral összekötõ kerékpárút kialakítására.

A 250 milliós beruházás elõreláthatólag 2011 végére készül el, részben már meglévõ közlekedési útvonalak felhasználásával, átalakításával, részben pedig új útszakaszok kialakításával. A Diósgyõr-Lillafüred turisztikai projektnek része a kerékpárút további, hat kilométeres meghosszabbítása is, a diósgyõri vártól a Palotaszálló függõkertjéig.

Fedor Vilmos alpolgármester hozzátette: a kerékpározás fõként a fiatalok körében népszerû – számukra, s valamennyi érdeklõdõ korosztály számára meg kívánják teremteni az infrastrukturális lehetõségeket, hogy élhessenek ezzel az egészséges, környezetkímélõ közlekedési móddal, akár iskolába, munkahelyre járáshoz, szabadidõs tevékenységekhez.

(MINAP)

*

Határon átnyúló együttmûködés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és a Rochus-Rozvoj n.o. a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Program által támogatott „Együtt – egy irányba!” projekt keretében tartottak konferenciát április 14-én Miskolcon, az Európa Házban.

A konferencia fõ tárgya a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Program (2007–2013) volt, amely nem elsõ alkalommal valósul meg, hiszen a két megyének közös történelme van. A 2007 és 2013 közötti szakaszban 207 millió eurós (52 milliárd forint) pályázati forrásból szeretnének közös projekteket létrehozni. Az elsõ pályázati forduló 2008-ban volt, amikor 17 milliárd forint forrásból 246 beérkezett pályázatból 106 pályázatot és 17 koncepciós tervet tudtak támogatni.

A beérkezett pályázatok jellege a partnerség építése, projekttervezési kapacitás bõvítése, közös programok, mûvészet, sport, turisztikai termékfejlesztés, valamint a klaszterek voltak. A második forduló 2009-ben volt esedékes, amikor a forrás 13, 5 milliárd forintra rúgott, és 270 pályázat közül 128 kapta meg a támogatást.

A projekt fõ célja, hogy megismertesse egymással a két régió szakembereit, a további sikeres együttmûködés reményében, valamint a határok nélküli együttmûködés további lehetõségeinek feltárása, és a további közös pályázatok hátterének megteremtése.

Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyûlés elnöke elmondta, örül a program megvalósulásának, megérdemelnék a nyertes pályázattal rendelkezõ szervezetek, hogy minél hamarabb megkapják a finanszírozási
összeget, annak érdekében, hogy a közös projekt kapcsán a két megye közötti barátságot erõsítsék.

Az eseményen részt vett Vladimir Klauco, a Rochus-Rozvoj Spiša n.o. iglói ügynökség képviselõje, aki kifejtette, fontos erõsíteni a két régió közötti kapcsolatot. A konferencia záró beszédét dr. Némethi Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója, egyben a projekt vezetõje tartotta.

(MINAP)

*

Közösségi, szolgáltató intézmények újulhatnak meg

Régiónkban és megyénkben is több tucat település hozhat létre, illetve korszerûsíthet közösségi, szolgáltató intézményeket az Új Magyarország
Vidékfejlesztési Program
keretében elnyert támogatásból.

A pályázat eredményeirõl dr. Ignácz Dávid, a Miskolci Kistérség Helyi Vidékfejlesztési Irodájának vezetõje számolt be, az eseményen jelen volt két nyertes település: Kistokaj és Bükkszentkereszt polgármestere is.

Mint elhangzott: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) irányító hatósága, a Földmûvelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2008-ban írt ki pályázatot többfunkciós szolgáltató központok létrehozására.

A benyújtott szakmai program alapján az elsõ körben 970 pályázót választottak ki –
többségében települési önkormányzatokat – de szép számmal képviseltették magukat egyesületek, alapítványok és egyházak is. Ezek a nyertesek nyújthattak be támogatási kérelmet a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz, a lehetõséggel országosan 879 település élt. A tervezett beruházások költségeinek száz százalékára lehetett vissza nem térítendõ EU-s támogatást igényelni, maximálisan 200 ezer eurónyi összegben. Áprilisban született meg a támogatási döntés, melynek értelmében – országos szinten – 573 pályázó nyert el 25,4 milliárd forint értékû támogatást.

– Megyénk és régiónk is eredményesen képviseltette magát a programban: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 62, Heves megyében 27, Nógrádban pedig 23 pályázó nyert el, összesen körülbelül 5 milliárd forintos támogatást – emelte ki dr. Ignácz Dávid.

Az irodavezetõ elmondta: az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására elnyert források széleskörû lehetõségeket biztosítanak a pályázók számára. Felújít hatják, kibõvíthetik már meglévõ, de esetleg rossz állapotú, vagy funkcióját vesztett települési mûvelõdési házaikat, faluházaikat. A támogatás lehetõvé teszi a szükséges eszközök – bútorzat, hang- és fény- és számítástechnika – beszerzését is, emellett három éven keresztül hozzájárulást biztosít a mûködtetés költségeihez.

– A nyertesek rövidesen elkezdhetik az építkezést, s ezzel párhuzamosan egy nagyon komoly elméleti, módszertani munka is folyik – mondta el dr. Ignácz Dávid. A Vidékfejlesztési, Képzési, Szaktanácsadási Intézet több országos szervezettel, valamint más minisztériumokkal karöltve létrehozott egy módszertani központot, melynek az
a feladata, hogy segítse a pályázat nyerteseit a helyi közösségépítésben. Az új, vagy megújított épületekbe különféle, a helyi igényeknek megfelelõ funkciókat terveztek be – internet-hozzáférést, információs és könyvtári szolgáltatásokat, ifjúsági, közösségi, közmûvelõdési, egészségfejlesztési programokat, tanoda tér kialakítását.

– A várakozások szerint a nyertes települések lakói ezután számos olyan szolgáltatáshoz juthatnak majd hozzá helyben, amelyekért eddig utazniuk kellett. Emellett ilyen módon új lendületet kaphatnak az eddig infrastrukturális hiányosságok miatt megakadt, vagy lassan haladó közösségfejlesztési folyamatok is – emelte ki a vidékfejlesztési iroda vezetõje.

(MINAP)

*

Hamarosan befejeződik a LEADER pályázataink értékelése

Örömmel adunk hírt arról, hogy az alábbi LEADER célterületeinkre benyújtott pályázatok értékelése befejeződött:

„BÜKK-MAK LEADER Közösségi Energiaudvarok fejlesztése” (1 008 069); „BÜKK-MAK LEADER mobil áruda beszerzése” (1 007 990); „BÜKK-MAK LEADER Tour központ létrehozása” (1 008 014). Az összesen 30 db nyertes pályázat által lekötésre került támogatási forrás: 310 164 799 Ft.

A források központi kötelezettségvállalása megtörtént, a támogatási határozatokat 1-2 napon belül küldjük ki a támogatott projektgazdáknak.

A további LEADER célterületek ügyintézése folyamatban van.

*

Megkezdődik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság több barlangjának rehabilitációja

Néhány éves előkészület után a napokban megkezdődik a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területén több barlang rehabilitációja.

Ezek célja minden esetben a sérülékeny természeti képződmények valamint a védett barlanglakó állatvilág megőrzése. A célokat az Igazgatóság a turizmus fejlődési lehetőségeinek szem előtt tartásával, az évről évre örvendetesen növekvő számú látogató érdekeit figyelembe véve végzi el.

A program négy nagyobb részre osztható.

Ezek a következők:
1. Az Anna-barlang lámpaflóra terjedésének megelőzése.
2. Fokozottan védett barlangok lezárása, bejárat- és járatbiztosítása.
3. Fokozottan védett és megkülönböztetett védelmet igénylő barlangok vagyonkezelését lehetővé tevő szükséges ingatlanvásárlás.
4. Szeleta-barlang előtere és barlangbelső rehabilitációja.

Részletek:
1. Anna barlang:
Az Anna-barlang a Bükki nemzeti park területén található. Több bejárata van, de a legismertebb Lillafüred alatt, a lillafüredi vízesés mellett található.
Az Anna-barlang jelenlegi világítási rendszerét 1987-ben építették ki. Az elmúlt több mint két évtizedben a beépített lámpatestek elavultak. Nagy mennyiségű hőt termelnek, így a hősugárzással együtt járó fénykibocsátás miatt a lámpatestek körül és a megvilágított barlangfelületeken zöld moha- és algaszőnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.
A különleges, csipkefinomságú mésztufa képződmények szerkezeti felépítésük révén jó lehetőséget teremtenek a mohák megtelepedéséhez. Ugyanakkor mechanikai eltávolításuk nem lehetséges a képződmény károsítása nélkül. A lámpaflóra az alapkőzetet, cseppkőképződményeket tehát helyrehozhatatlanul, véglegesen károsítja.
A jelenleg beépített hagyományos izzók alacsony kb. 8 lm/W (fényáram/felvett teljesítmény) értéke kedvez a lámpaflóra kialakulásának.
A fejlesztés célja a barlangi képződmények hosszú távú megőrzése a lámpaflóra káros, visszafordíthatatlan hatásainak megelőzésével, korszerű világítási technológia felhasználásával.
Egy barlangi helyszínen folyamatosan üzemeltetett LED-es fényszóró próbaalkalmazásával bizonyítottá vált, hogy a lámpaflóra elterjedését ez a világítási mód hatékonyan tudja megakadályozni. Az alkalmazandó lámpatest-fényforrás rendszer egyedi összeszerelésű, kereskedelmi forgalomban nem kapható.
A LED technológia barlangi alkalmazására nemzetközi szinten kevés példa hozható fel, de ahol ilyen rendszer működik ott hatékonyan akadályozza meg a lámpaflóra terjedését.

2. Fokozottan védett barlangok lezárása, bejárat- és járatbiztosítása
- Barlanglezárások (Kő-lyuk, Hillebrand Jenő-barlang, Lilla-barlang, Szepesi-Láner-barlangrendszer): A lezárások a sérülékeny képződményekkel, nagyszámú denevérállománnyal rendelkező barlangok hosszú távú megóvását eredményezik.
- Létra és egyéb segédeszközök beépítése (István-lápai-barlang, Szepesi-Láner-barlangrendszer): a beépített létrák és fix kötelek hosszú távon biztosítják a barlangok kezelését és kutathatóságát.
- Illegális beásások felmérése és visszatemetése (Kő-lyuk): Az illegális beásások visszatemetése során a legnagyobb bükki barlangterem természetes állapotába kerül.

3. Fokozottan védett és megkülönböztetett védelmet igénylő barlangok vagyonkezelését lehetővé tevő szükséges ingatlanvásárlások
Az ingatlanvásárlások a barlangi képződmények természeti állapotának helyreállítása, megőrzése, további károsodásuk megelőzése érdekében szükségesek. Ingatlan vásárlásra a Szinva-szorosi barlang felszíni terültén nyílik mód.

4. Szeleta-barlang előtere és barlangbelső rehabilitációja
Szeleta-barlang Az egyik legismertebb „ősemberbarlang” bejárata és belső csarnoka természet közeli állapotba kerül és a jelenlegi balesetveszélyes helyzet megszűnik.

A több ütemű fejlesztés ténylegesen a napokban kezdődik és várhatóan 2012. május 31-én ér véget.
A teljes beruházási összeg: 110.393.715 forint. Az összeg nettó, a BNPI beruházásra 100%-os támogatást nyert.

A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

*

Európai színvonalú betegellátás Miskolcon

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elfogadta a MISEK Kft. pályázatát – a kórház összesen 4 milliárd 641 millió forint támogatást nyert el a „Struktúraváltozást támogató infrastruktúrafejlesztés a fekvõ beteg-szakellátásban” elnevezésû programra.

Az ötszázmilliós önkormányzati önrésszel együtt így több mint ötmilliárdos beruházásból alakíthatnak ki egy új, központi tömböt a Semmelweis kórház területén, a kapcsolódó épületeket
pedig felújítják. – Ez a beruházás mérföldkõ a kórház életében, gyorsabbá, hatékonyabbá, és valóban európai
színvonalúvá válik a betegellátás – emelte ki dr. Koleszár Lajos külkapcsolati igazgató.

Az önkormányzat fekvõ- és járóbeteg-ellátási kapacitásait mûködtetõ MISEK Kft. mintegy ötmilliárdos fejlesztési támogatásra nyújtott be pályázatot: a tervezett beruházás lehetõvé teszi a jelenleg különálló, pavilonrendszerû kórházi épületek „tömbösítését”, így biztosítani lehet a korszerû orvos-szakmai technológiák befogadását is.

Ennek köszönhetõen javul az ellátás színvonala, lerövidülnek a betegutak, gyorsabbá, költséghatékonyabbá válik az ellátás. Dr. Nagy Ferenc, a projekt menedzselésére létrehozott szakmai csoport vezetõje arról tájékoztatott,
hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elfogadta a városi közgyûlés által is támogatott pályázatot.

– Új épülettömb jön létre a kórház területén, a jelenlegi sebészeti és nõgyógyászati épületek déli nyúlványai között – részletezte dr. Nagy Ferenc. – Itt mûködik majd a központi intenzív osztály, a központi mûtõ – összekötve az
új nõgyógyászati mûtõegységgel – hat szakma számára (szülészetnõgyógyászat, általános sebészet, mellkassebészet, urológia, szemészet, szeptikus sebészet).

Ide kerül majd a központi sterilizáló, a központi diagnosztikai osztály és a központi betegirányító, emellett az új épületbe helyezik az általános és a mellkassebészeti, valamint az urológiai osztály fekvõbeteg- részlegeit is. Az így megüresedõ sebészeti épületet modernizálják, az épület új szárnyába költözik majd a diósgyõri telephelyrõl a neurológia-stroke osztály, a régibe pedig a szemészeti osztály kerül. A sebészet régi szárnyában, a földszinten helyezik el az épületben dolgozó klinikai szakmák szakambulanciáit (sebészet, urológia, szemészet, aneszteziológia).

– A beruházás kiegészíti a belgyógyászati tömb, a Térségi Diagnosztikai Szûrõcentrum kialakítását, a sürgõsségi betegosztály létrehozását. Az új épület szoros szakmai egységet képez majd a közelmúltban átadott, több mint egymilliárd forint költséggel felújított szülészeti-nõgyógyászati osztállyal – hangsúlyozta dr. Koleszár Lajos. Mint megtudtuk, a támogatási szerzõdést a jövõ héten írják alá, s a közbeszerzési eljárások lefolytatása után, várhatóan nyár végén kezdõdhetnek el a munkálatok.

A projekt elõírt megvalósítási ideje 24 hónap, de a MISEK vezetõi bíznak benne, hogy ennél hamarabb sikerül átadni az új létesítményeket. Dr. Koleszár Lajos elmondása szerint közel 6000 négyzetméteren jönnek létre új, és 3600 négyzetméteren felújított épületrészek, öszszesen 323 ággyal. A beruházási összeg 40 százalékát fordítják technikai, technológiai fejlesztésekre,
s az egészségügyi ellátás modernizálása mellett jelentõsen korszerûsítik a betegek komfortérzetét befolyásoló, úgynevezett hotelszolgáltatásokat is. A kórházi részlegek az építkezés ideje alatt is a megszokott helyükön, zavartalanul mûködnek majd – hangsúlyozta az igazgató.

(MINAP)

Forrás: BÜKK-MAK LEADER Nonprofit Kft., Miskolci HVI, Mezőkövesdi HVI

(a cikkek felső képe illusztráció, forrása: villamosok.hu)

Cikk megosztása