Zsellérház felújítása

A balmazújvárosi kistérségben lévő Tiszacsege településen pályázati forrásból kerül felújításra a tiszacsegei zsellérház. A fejújítási munkálatok a Zsellérház körüli fonott sövénykerítés elkészítésével kezdődött el.

A fejlesztés következő fázisa a felújítási tervdokumentáció elkészítése.

A tervdokumentáció alapján kezdődött el az épület állagmegóvó felújítása.

A felújítás fizikai fázisai:
1. régi tetőhéjazat leszedése
2. szerkezeti elemek átvizsgálása (a nem károsodott elemek megtartása, valamint gomba-, rovar,- és lángmentesítő szerrel történő kezelése)
3. a károsodott szerkezeti elemek cseréje(hagyományos ácskötésekkel)
4. a kémény külső részének új nádfedés készítése
5. tetőhéjazat cseréje
6. verem tetőhéjazatának cseréje
7. WC tetőhéjazatának cseréje és körbeszegése

*

Jótékonysági labdagálát rendeznek harmadszor

Idén június 12-én harmadik alkalommal rendezik meg a jótékonysági labdagálát Nádudvaron. Az eseményhez kapcsolódik a teremfoci-bajnokság, és idén először kézilabdakupát is rendeznek.

Ebben az évben is indul a versenyen a helyi kézilabdacsapat. Reményeik szerint egy parádés futsalbemutató is színesíti majd a programot. A tavalyi nagy sikerre való tekintettel a focibajnokságot meghívásos rendszerben rendezik meg. A rendezvénnyel a nádudvariaknak ebben az évben is az utánpótlás-nevelés és a versenysport támogatása a céljuk.

Hajdú-Bihari Napló

*

Tiszacsege Város Polgármesteri Hivatalának Szervezetfejlesztése

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program támogatási rendszerében 19.320.000 Ft támogatásban részesül Tiszacsege városa. A projekt célja: Tiszacsege Város Önkormányzata Gazdaságfejlesztési stratégiájában meghatározta a városfejlesztésének legfontosabb irányelveit. A kitűzött célok megvalósításához, valamint a lakossági igények kielégítéséhez, a Polgármesteri Hivatal modernizálására, szervezetének fejlesztésére van szükség. Jelen projekt során olyan komplex szervezetfejlesztési programot dolgoztak ki, melynek a legfontosabb elemei a stratégiai céljainak definiálása, a hivatal folyamatainak átvizsgálása, racionalizálása.

*

Kalauz a halastavakon

A halastavak élővilágát mutatja be a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) az érdeklődőknek ezekben a napokban a magyar nemzeti parkok hete alkalmából.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága június 14-18. között naponta ingyenes szakvezetéses túrát szervez Hortobágy-Halastóra. A 4 órás bemutatón a halastavak élővilágával ismertetik meg a természetbarátokat. Találkozás: mindennap 9.00-kor Hortobágy-Halastó megálló előtt. Megközelíthető: autóval a 33-as főút 67-es kilométerénél Hortobágy-Halastó település irányába; vonattal a Debrecen-FÜzesabony vonalon Hortobágy-Halastó megállónál. A túrákra előzetes bejelentkezés szükséges a HNP Látogatóközpontjában.

Hajdú-Bihari Napló

*

Fejlesztések Nádudvaron

Panírozott sajtok és zöldségek, illetve adalék nélküli mirelit késztermékek gyártására 150 millió forintos beruházás fejeződött be a Nádudvari Élelmiszer Kft.-nél, a cég a fejlesztéshez 25 százalékos uniós támogatást nyert el.

Volosinovszki János, a cég ügyvezető igazgatója szerdai debreceni sajtótájékoztatóján elmondta: a 170 főt foglalkoztató, 3 milliárd forintos éves árbevételű cég 100 százalékos magyar tulajdonban van; fő tevékenysége tej- és tejtermék, hús- és húskészítmény, valamint mirelittermék gyártás. A beruházás eredményeként az eddig szezonálisan alkalmazott 170 dolgozójuknak folyamatosan tudnak munkát biztosítani, így 30-cal növekedett az egész évben foglalkoztatottak száma a nádudvari kft.-nél – fűzte hozzá.

Az ügyvezető tájékoztatása szerint cégüknél tavaly további három rendkívüli beruházást is végrehajtottak: 51 millió forintért a húsüzemben, 73 millió forintért a tejüzemben hőenergia-rekonstrukciós, illetve 66 millióért hűtésrekonstrukciós fejlesztést. Az eddigi termelésük 70 százalékát jelentő tej-, tejtermék, illetve a húskészítménygyártás mellett, a mostani beruházással megkezdik a mirelit-készítmények előállítását, amelyet országosan, külföldi és hazai kereskedelmi láncokon keresztül juttatnak el a fogyasztókhoz – mondta Volosinovszkí János.

Kifejtette: az egészséges életmódra és a hazai fogyasztói igényekre fókuszálva kezdték meg a panírozott sajtok – így a szeletelt trappista, a camembert nuggets, az edami parti golyó és a mozzarella fokhagymás snack – gyártását. A sajtok mellett a másik egészségesélelmiszer-család a panírozott zöldségek: a gomba, a karfiol és a brokkoli, míg a készétel kategóriában az első termékük, a tradicionális receptúra alapján, édes káposztából készített, teljes mértékben adalék anyagok – e-adalékok – nélkül készülő nádudvari töltött káposzta.

Az új termékek már áprilisban a boltokba kerülnek, de a fejlesztés nem áll meg: a nádudvari élelmiszer termékek palettája tovább bővül, egyebek mellett kifejezetten gyerekeknek készülő ételekkel is – mondta.

forrás: hajdumagazin.hu

*

Házi segítségnyújtás fejlesztése a Balmazújvárosi Kistérségben

A Balmazújvárosi Kistérség Többcélú Társulása a TÁMOP-5.4.3.-09/2 kódszámú Házi segítségnyújtás fejlesztése című pályázat keretében 33.142.126 Ft összegű támogatásban részesült az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. A projekt 2010. április 1-jén indul és 2011. június 30-án fejeződik be.

A program alapvető célja, hogy az ápolási díjban részesülő személyek segédgondozói képzésével és foglalkoztatásával szakszerűbb ellátórendszert biztosítsunk, valamint megalapozzuk a szociális ellátás és a foglalkoztatás kapcsolódását az otthoni gondozásban.

A projektben olyan személyek vehetnek részt, akik a nyugdíjkorhatárt több, mint öt év múlva érik el, legalább 8 általános iskolai végzettséggel rendelkeznek, legalább 2 éve ápolási díjban részesülnek és vállalják a programban való részvételt.
A 4 hónapos, 180 órás segédgondozói képzésben 30 fő vesz részt a Balmazújvárosi Kistérség településeiről. 2 fő Hortobágyról, 6 fő Egyekről, 6 fő Tiszacsegéről, 16 fő Balmazújvárosról. Célunk a segédgondozói képzéssel, hogy emelkedjen a szakmai színvonal, szakszerűbb ellátást biztosítsunk a házi segítségnyújtó szolgáltatásokat igénylők számára a minőségi fejlődés érdekében.

A képzést sikeresen teljesítők tanusítványban részesülnek, majd közülük 20 fő napi 4 órás foglalkoztatásban vesz részt a szociális alapszolgáltatások területén működtetett szolgáltatásokban, elsősorban a házi segítségnyújtás területén 8 hónapon keresztül, valamint 4 hónapig a fenntartási időszak alatt. A segédgondozók foglalkoztatásával lehetőség nyílik a szolgáltatásokba bevont személyek számának növelésére, a szolgáltatások kapacitásának bővítésére, elősegítjük az ápolók újbóli elhelyezkedését a munkaerőpiacon.

A program teljes időtartama alatt a célcsoport személyiségfejlesztő-, munkaerőpiaci-, kiégést megelőző tréningeken, esetmegbeszéléseken és szupervíziókon vesz részt.
A program keretein belül olyan új eszközök is beszerzésre kerülnek, amelyek segítségével megkönnyítjük az ápolási-gondozási tevékenységeket. Az eszközök között szerepelnek kerékpárok, vérnyomásmérők, vércukorszintmérők, gumikesztyűk, védőruházat, számítógép és nyomtató.

A programban résztvevők a hozzátartozóik gondozásával, és a házi segítségnyújtó szolgáltatásokban való részvételükkel megalapozzák a foglalkoztatás és a szociális ellátás kapcsolódását az otthoni gondozásban, valamint a tartós együttműködést a két gondozási forma között. A segédgondozók foglalkoztatásával lehetőség nyílik a kistérségben a folyamatos szakmai ellátásra, gondozásra. A projekt megvalósításával olyan szintű szolgáltatásokat tudnak nyújtani a házi segítségnyújtó szolgálatok, amelyek teljes körűek, hatékonyak, az idős emberek igényeihez, szükségleteihez igazodnak.

*

Kihajtással ünnepelt a pásztor társadalom

Karikásostor csergetés jelezte délután, megindultak a csikósok és a pásztorok a jószágokkal a kilenclyukú híd felé a Hortobágyon, hogy átkelve rajta felsorakozzanak a víziszínpadon, illetve a közeli füves legelőn. Ott sorjázott egymás mellett a híres pusztaötös, az ökrös szekér a ötlovas és az öszvérfogat. Kicsit távolabb a rackanyáj keringet, még messzebb a szürkemarha gulya legelt.

A hagyományos Szent György-napi kihajtásra több ezren voltak kíváncsiak, akik nem csak a mesterségüket máig űző hortobágyi emberekkel, illetve a rájuk bízott állatokkal találkozhattak, hanem elvegyülhettek a vásári forgatagban is. Ezen a jeles napon tartották az országos biovásárt, melynek keretében rendezték meg a szintén hagyományos biobor és bioméz versenyt is. A jó hangulatról különböző néptánc és népzenei együttesek gondoskodtak.

forrás: haon.hu

*

Ha május elseje akkor BeLáHaPi...

Polgáron immár 4. alkalommal került megrendezésre a BELÁHAPI fesztivál. A Strandfürdõn már reggel hétkor elindult a horgászverseny és megkezdõdtek a fõzés elõkészületei is. Délelõtt különbözõ versenyek zajlottak. Egésznap játszóház, kirakodás, ugrálóvár, fürdõzés várta az idelátogató vendégeket. Délre a „Beláhapi Nagykondéros” azaz a babgulyás, illata töltötte meg a levegõt.

Tóth József Polgármester ünnepélyes megnyitója után az Árvácska Népdalkör és a Tiszavirág Citerazenekar vidám nótázása indította a délutáni programot.A Fuku-Do Karate Sportegyesület bemutatója után zajlott az elsõ eredményhirdetés. Eközben a Camping területén a Kutyaszépségverseny vette kezdetét.

16 órától amatõr csoportok énekes- táncos produkcióit láthattuk.
Fellépõk: Görbeházi Dyna tánccsoport, Magyar Gimnasztráda, Margitai Borisszák, Renátó és Evelin, Tisza Színjátszó Kör, Világ Virága AMI Polgári csoportja.Az est fénypontja a Csillag Születik két nagyszerû, fiatal énekese, VARGA VIKTOR ÉS HORVÁTH TAMÁS koncertje volt.

Több száz rajongó tombolt a színpad elõtt, ostromolva õket autógrammért és fotózásért. A bulizni, táncolni vágyók örömére a Kiss József Bürcz és Pintér József duó szolgáltatta a talpalávalót.

*

„Kitakarították” Balmazújvárost a diákok

A szép tavaszi idő kedvezett az akciónak, ami még is látszott a gyerekek teljesítményén. Gyerekzsivajtól volt hangos Balmazújváros pénteken, mivel papír- és vasgyűjtést szervezett tanulói részére a Bocskai István és Kalmár Zoltán Egyesített Általános Iskola.

A nebulók reggeltől folyamatosan szorgoskodtak, s jókedvűen szállították Balmazújváros MÉH-telephelyére a felesleges hulladékot. A szép tavaszi idő kedvezett az akciónak, ami meg is látszott a gyerekek teljesítményén, hisz pillanatok alatt megtelt az erre a célra kijelölt konténer. A szülők is besegítettek a gyerkőcöknek. Volt aki kerékpárral, s volt aki autóval hozta el otthonról a feleslegessé vált lomokat. A hulladékgyűjtés végére rendesen elfáradtak a gyerekek, de így is vidáman tértek haza a meleg ebédre, illetve pihenésre.

Hajdú-Bihari Napló

*

Majális a fürdőben (is) - Tiszacsege

Egészen különleges helyszínt választottak a nagy is múltat idéző majálisuknak az idén a tiszacsegeiek. A programok központi helyszíne a fürdő volt, ahová a belépőt egy-egy szalag jelentette. Erre ki-ki ráírhatta a szlogenjét vagy a kívánságát, és felköthette azt a májusfára, amit azután állítottak.

Kisebb-nagyobb közösségek együtt főztek, sportoltak, s persze lubickoltak az erre az alkalomra feltöltött medencékben. Jónás Sándor polgármester szerint a fürdőmajálissal hírverést csináltak a fürdőjüknek és jókedvet önmaguknak.

Hajdú-Bihari Napló

*

Polgárőrök vizsgázhattak Újszentmargitán

Polgárőr szakvizsgát szerveztek Újszentmargitán. A nagy létszámban megjelent polgárőrök ugyan eddig is kiválóan ellátták feladataikat, de a körülmények folyamatos változás elengedhetetlenné teszi a folyamatos szakmai fejlődést ezen a területen is.

Sokam komolytalan kezdeményezésnek vélték a polgárőrök megjelenését, de már bizonyosságot nyert, hogy a szerveztek elengedhetetlen részét képezik a közbiztonság megerősítéséért vívott mindennapi harcban. Jogelődje , Önvédelmi Szervezetek Országos Szövetsége (ÖSZOSZ) 1991-ben jött létre, mely megalakulásának évében nevét Országos Polgárőr Szövetségre változtatta, 223 egyesületet törmörített mintegy 10 ezer taggal.

Az egyesületek a közbiztonság és az akkor rendőrség kritikájaként alakultak meg. A szituációs bűnmegelőzés mellett, vagyis a járőrözés mellett kibővült a tevékenységi kör. A civil bűnmegelőzők a rendőrség mellett a határőrség feladatainak ellátását is segítették. Részt vesznek a környezetvédelem, a gyermek- és ifjúságvédelemben, a kábítószer-fogyasztás megelőzésében, a rendezvények, sportversenyek biztosításában, szervezik a SZEM (Szomszédok Egymásért Mozgalom) mozgalmat, segítenek a tanyasi embereknek a tanyaprogram keretében.

Részt vesznek a közlekedés biztosításában, a helyes közlekedési magatartás oktatásában. Ennek a fejlődésnek adott új irányt az áprilisban megszervezett előadás és vizsga, hogy a polgárőrök ezután is a lehető legmagasabb felkészültséggel láthassanak el szolgálatot.

forrás: hmtv.ucoz.com

*

Téged is vár a Halastavi-Kisvasút!

A Hortobágyi Halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastó rendszerét alkotják. Az egykor a Veresnád mocsárrendszer részét képező központi tavakban, az un. Öregtavakban már az első világháború idejétől termelnek halat. A kiterjedt tórendszer - ahol hagyományos, természetkímélő halgazdálkodás folyik – ismert madárélőhely.

A Hortobágyi Nemzeti Park megalakulása óta már több mint 300 madárfajt figyeltek meg az Öregtavak területén. Különösen látványos időszak a tavaszi és a nyárvégi - őszi madárvonulás, amikor vándormadarak ezrei pihennek, meg a tavakon vagy táplálkoznak a lecsapolt tómeder iszapján. A tavaszi költési időszakban madárdaltól hangosak a nádasok, nádiposzáták, tücsökmadarak, kékbegyek, barkós- és függőcinegék védik területüket és keresik párjukat.

Nyüzsgő gémtelepek fészkelői: kanalasgémek, nagykócsagok, bakcsók, kis kárókatonák hordják a táplálékot a fiókáiknak. A magasban rétisasok, rétihéják, fekete gólyák és darvak keringenek. A nádszegély mentén nyáriludak és vadrécék vezetik a családjukat. A vízből kiemelkedő nádtorzsákon mocsári teknősök és vízisiklók vesznek napfürdőt. A gátakon átvezető vidracsapások, pedig azt jelzik, hogy itt még gyakori emlős a vidra. A szerencsés túrázók a hosszú fűben vadászó menyétet vagy hermelint is megfigyelhetik. Gyakran kapitális méretű halak kavarják fel a csatornák vizét.

Nem mindennapi látványt nyújt a tavakon legelő bivalygulya. A hatalmas állatok meleg időben előszeretettel dagonyáznak a számukra kialakított tómederben.
A Halastavi-Kisvasúttal könnyen elérhetők a legtávolabbi, gazdag élővilággal rendelkező tavak. A kényelmes megfigyelést, pedig betekintők és megfigyelőtornyok segítik.

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Balmazújvárosi HVI, Polgári HVI

Cikk megosztása