Tájékoztató fórum az EMVA ÚMVP III-IV. tengely első, második körös pályázataival kapcsolatban

A fórum 2010. július 28-án a Bakonyalja-Kisalföld kapuja HACS munkaszervezete szervezésében került megrendezésre. A tájékoztató fórumon az alábbi témákban hangzottak el előadások, amelyeket alább, a Csatolmányokban olvashatnak teljes terjedelmükben.

* Mecseki Melinda (BKkVE): EMVA-ÚMVP III-IV tengely első, második körös pályázataival kapcsolatos összefoglaló, a kifizetési kérelmek összeállítása
* Deák Anita (KDRFÜ): Pályázati lehetőségek vállalkozások számára

Az ÚMVP IV. tengelyének (LEADER program) keretében a legközelebbi meghirdetési körben megjelentetendő pályázati célterületek előkészítése érdekében egyesületünk várja az érdeklődők, a pályázni szándékozók véleményét, hogy a tervezés során, a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiában megfogalmazott Megoldási javaslatok közül melyre van kereslet, melyek jelenjenek meg a későbbiekben.
Gondolatébresztőnek a Megoldási javaslatokat tartalmazó táblázat innen tölthető le.

A javaslatokat, véleményeket, esetleges kérdeseket a munkaszervezet valamelyik elérhetőségére kérjük eljuttatni.

*

Eltelt egy év, újra falunapon szórakozhatott a falu népe…

Súr - Új helyen, megújult formában várta a látogatókat a rendezőség a súri falunapon. A régi TSZ major területén, a „teknőben” igazán ideális helyet találtak a fő program, a lovas játékok számára. Bár az előző napok időjárása riasztó volt, de szombaton kisütött a nap és évek óta először, esőmentes falunapon szórakozhatott a közönség.

A nap fő programja három kategóriában indított lovas ügyességi játék volt. Hátaslovon, gazdafogattal és hintóval fitogtatták tudásukat a nevezők. Nemcsak a sebességnek, az ügyességnek is nagy szerepe volt azt elért eredménynél. Tojáscipelés, célba dobás krumplival, kardélre-hányás szerepelt a feladatok között. Ebben a versenyszámban helyi versenyző áll a képzeletbeli dobogó legfelső fokára, Varga Szilvia személyében. A gazdák sem tétlenkedhettek, nem csak hajtaniuk kellet, hanem rönkfát, zsákokat pakolni a lovaskocsira. A leglátványosabb mégis talán a rókavadászatot megidéző hintós versenyszám volt. Bámulatosan kerülgették az akadályokat, néha két keréken, a célegyenesben pedig szinte „nyúltak a lovak”, szédületes tempót diktálva. A versenyszámok közben a készülő kolbászos bableves illata hívogatta ebédre a vendégeket. Egész nap várta a kíváncsiskodókat a kisbéri tűzoltóság új tűzoltóautója, a gyerekek légvárakon ugrálhattak, s a modern dodzsem mellett, a kosaras körhintát is kipróbálhatták. A díjkiosztó után a színpadon a Morfondeer együttes, a Viva la Musica énekegyüttes, a helyi néptánccsoport és a „hipp-hopp”-os gyerekek szerepeltek. Este a súri futball csapat vehette át a Bakonyalja Kupában elért első helyezésükért járó kupát, érmeket. Pezsgőfürdő, éljenzés köszöntötte a fürgelábú fiúkat, akik az éjszakai Viking bálon bebizonyították, a táncparketten is otthon érzik magukat.

A rendező Együtt Súrért Egyesület és Súr Község Önkormányzata köszöni a segítségét Takács Ferencnek, aki a gyakorlott versenyzőként a program szervezésében, lebonyolításában a segítségükre volt, és minden támogatónak, aki valamilyen módon hozzájárult a falunap sikeréhez.

Fotók az eseményről: http://fotosur.mlap.hu/

*

Kérdőív a vidékfejlesztésről

Az MTA RKK Alföldi Tudományos Intézete a terület- és vidékfejlesztéshez kapcsolódó felmérést végzett, amelyhez a kistérség- és vidékfejlesztő szakemberek, szimpatizánsok segítségét kérte.

Céljuk az volt, hogy a magyar vidéken különböző szervezetekben dolgozó szakemberek megfontolt véleményének összegyűjtésével, s a felmérés összegzett eredményeivel segítsék a vidéki térségek szervezetrendszereinek megújítását, az átalakításra váró integrált magyar vidékpolitika sokoldalú megalapozását.

Utoljára 2001-ben végeztek hasonló indíttatású felmérést a kistérségekben hivatásukat felelősen gyakorló, sokféle területet művelő szakember körében, akkor a felkeresettek 80%-a válaszolt.

A "MTA-MEH vidékfejlesztési kérdőív" című kutatás eredményei a nyár végén kerülnek ki a http://www.alfoldinfo.hu honlapra illetve a Magyar Tudományos Akadémia és a Kormányzat között kötött stratégiai kutatásokhoz kapcsolódva „Az agrárpolitikától a vidékpolitikáig” c. munka eredményeihez és ajánlásaihoz kerülnek felhasználásra.

A felmérés kizárólag tudományos célokat szolgált.

*

Elnökségi döntés a LEADER pályázatokkal kapcsolatosan, a munkaszervezet egyéb hírei

A Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület elnöksége június 1-én a LEADER pályázatokkal kapcsolatos döntéshozó ülést tartott a munkaszervezet kisbéri irodájában. A kérelemkezelő kolléganők tájékoztatták az elnökségi tagokat a 2009. november 16-ig az akciócsoport által meghirdetett 3 célterületre benyújtott 6 db. pályázatról, azok adminisztrációs és értékelési eredményeiről, folyamatairól. Ezt követően az elnökség határozott a két lezárt intézkedés (Termelés, feldolgozás, értékesítés összekapcsolása; Pedagógiai műhelyek kialakítása) minimum ponthatárairól (80, ill. 25 pont). A harmadik intézkedésre (Kis- és középvállalkozások fejlesztése) érkezett pályázat nem felelt meg az alanyi feltételeknek. A célterületek között forrásátcsoportosítás nem történt, mert a támogatási keretbe belefértek a támogatott pályázatok. A tervek szerint június hónapban kiküldésre kerülnek a támogatási határozatok. Az ÚMVP III. tengelyének helyszíni szemléi tartanak. A Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztése, valamint a Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímeknél a hiánypótlások már megtörténtek, a Falumegújítás és -fejlesztés szemlés, majd a hiánypótlás következik, A vidéki örökség megőrzése jogcím esetében még nincs munkafelület az IIER-ben.

Mivel a Falunap 2010. pályázati felhívást felfüggesztette az Irányító Hatóság, és a pályázat benyújtása során a munkaszervezethez sem kellett benyújtani másolatot, így nincsenek információk a tervezett programokról. Ha jelzik a szervezők az időpontokat, a munkaszervezet szívesen tájékoztat a rendezvényeken.

*

Erdélyi kürtöskalács sült a súri iskola udvarán

Ebben az évben már negyedik alkalommal látogattak el iskolánkba a Sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Líceum tanulói. A testvériskolai kapcsolat keretében a súri családok nagy szeretettel fogadták az erdélyi gyerekeket.

Együtt kirándultak a Balatonhoz, fürödtek a nem éppen meleg vízben. Közös esti programként iskolánk udvarán kürtöskalácssütésre került sor. Ínycsiklandozó illatok szálltak mindenütt és becsalogatták még az utcán járó embereket is. A helyi gyerekek is tevékenyen részt vettek a finomság elkészítésében. Mindenkinek nagyon ízlett ez az erdélyi különlegesség. Jövőre a mi tanulóink látogathatnak el Erdélybe.

*

Összefogás eredménye Bakonyszombathely új Főtere

Hét évvel ezelőtt vetődött fel a gondolat Bakonyszombathelyen, egy az ott élőknek és az odalátogatóknak kellemes látványt nyújtó, a különböző rendezvényeknek méltó helyet adó faluközpont kialakítására.

Idén nyáron megvalósult az álom, június 11-én délután adták át a település új Főterét, valamint a régi iskola épületében kialakított Iskola Múzeumot. Az időjárás is jobbik arcát mutatta. Az ünnepség kezdetére kisütött a nap, így egy igazán kellemes, jó hangulatú rendezvényen vehettek részt a bakonyszombathelyiek és a velük ünneplő meghívottak. Pölöskei József, a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Keleti Györgyöt, a térség volt országgyűlési képviselőjét, majd a kistérség turisztikai projektjében megvalósuló, öt települést – Ászár, Bakonyszombathely, Kisbér, Mór, Súr – érintő fejlesztésekről beszélt.

Hangsúlyozta, a bakonyszomabathelyi Főtér, valamint az Iskola Múzeum, a többi látványossághoz hasonlóan párbeszéd és összefogás révén jött létre. Ezt követően Pintér Lajos, a település polgármestere szólt arról az átgondolt és szisztematikus munkáról, amelynek eredménye az új faluközpontban testesül meg. A nagyjelentőségű, a falu arculatát hosszú időre meghatározó változtatás előtt a falu lakosságának véleményét is kérték, meghallgatták és figyelembe vették. A Főtér arculata, ahogyan a polgármester nevezte, hagyományos falusi főteret idéz, amihez a most átadott létesítményeken kívül hozzátartozik a Közművelődés Háza, a Pajta Színház, a térkövezett járdák, az uniós normáknak megfelelő játszótér, amit ugyancsak ezen ünnepség keretében adtak át.

Pintér Lajos, köszönetet mondott mindazoknak, akik a munkákban részt vettek, így Kantár Judit és Ercsey Áron tervezőknek, a kivitelező Extreme-Park Kft.-nek, a Gádor Kft.-nek, a Kistérségi Hivatalnak, a pályázatírásban és lebonyolításban közreműködő iMS Magyarország Kft-nek, a műszaki ellenőrnek, a helyi Faluszépítő Egyesületnek, a bakonyszombathelyi vállalkozóknak és az önkormányzat műszaki csoportjának, az iskola diákjainak. Jelképesen, a az új szökőkút elindításával adta át a teret a falu lakosságának.

A Bakonyszombathelyi Rockszínpad tagjai vidám dalokkal, az iskola ugróköteles csoportja pedig remek mutatványokkal szórakoztatta a résztvevőket.

Ezt követően a Főtér szélén lévő Iskola Múzeum épületéhez vonultak, ahol Szabó Ottó, a Gádor Kft. ügyvezetője készre jelentette a munkát Pintér Lajos polgármesternek, majd Pölöskei Józseffel és Keleti Györggyel együtt átvágták az ajtóra kifeszített nemzetiszínű szalagot. A múzeumban sokáig időztek a jelenlévők. Az idősek a falra kitett fotók nézegetésével nosztalgiáztak, de sokan beültek a régi iskolapadokba, vagy lapozgatták a füzeteket, tankönyveket. A néprajzi részen a kemence aratott nagy sikert, a különböző használati tárgyakat pedig főleg a fiatalabb korosztály szemlélte érdeklődéssel.

A játszótér mögötti úton Az én játszóterem címmel aszfaltrajzverseny zajlott. Egy kisiskolás fiú hosszan nézte az egyik alkotócsoport munkálkodását, majd megjegyezte, nem jó a rajz, hiszen nincsenek rajta emberek. S bizony, igaza volt. Amikorra a hivatalos program befejeződött, az új Főteret nemcsak képletesen vették birtokba a bakonyszombathelyiek, hanem valóságosan is.

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület, Kisbéri HVI

Cikk megosztása