Megduplázták a bölcsődei férőhelyeket

Átadták Almásfüzitőn a település felújított bölcsődéjét. A beruházás nyomán a férőhelyek száma 20-ról 40-re bővült – közölte a község polgármestere.

"A 164 millió forintos beruházást az Európai Unió mintegy 80 millió forinttal támogatta. A létesítményt teljesen felújították, működtetését energiatakarékossá tették" – mondta Karánsebesy Lukács.

Az intézményt 1968-ban alapította az akkor még működő Almásfüzitői Timföldgyár, 1990 októberétől Almásfüzitő önkormányzata a fenntartó. A környező falvak mellett Tatáról és Tatabányáról is hoznak ide gyermekeket. A férőhelyek bővítésével a bölcsőde teljesíti azokat az EU-s előírásokat, hogy 2010-re a három év alatti gyerekek egyharmada kaphasson bölcsődei elhelyezést.

A településen az önkormányzat saját erejéből 2009 májusában újította fel az óvodát, 325 millió forintos költséggel.

A projektről további fontos és részletes információkat ide kattintva, Almásfüzitő település weboldalán olvashatnak.

A megvalósult fejlesztésről fotókat alább, a Galériában tekinthetnek meg.

Forrás: mno.hu

*

Fórum a komáromi és kisbéri kistérség vállalkozói számára

2010. június 8-án a megyében 3. állomásként Komáromban a komáromi és kisbéri kistérség vállalkozói számára tájékozató fórumot rendeztek. A 10 órakor kezdődő fórumon a rendező KDRFÜ ÚMPONT Hálózatának koordinátorai illetve a közreműködő ÁFSZ munkatársa tájékoztatta a megjelent vállalkozók képviselőit. Az előadás első részében Baglyas Zsuzsanna komáromi kistérségi koordinátor az ÚMFT GOP illetve a támogatott hitellehetőségeket mutatta be, míg a fórum második részében Deák Anita kisbéri kistérségi koordinátor tájékoztatott a regionális (KDOP) és energetikai pályázati lehetőségekről. A rendezvény zárásaként Katona József KDRMK komáromi kirendeltségének vezetője „A munkaügyi szervezettől igényelhető foglalkoztatási támogatások” címmel tartotta meg tájékoztató előadását.

*

Bakonyszombathely, Kibéd és Kamocsa közös nyilatkozata

A bakonyszombathelyi falunapon az erdélyi és a felvidéki testvértelepülésekkel közös nyilatkozatot írtak alá a polgármesterek július 18-án, a nemzeti összetartozás jegyében. Pintér Lajos, Orbán Sándor és Lukács Valéria polgármesterekhez csatlakozott Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Popovics György, Komárom- Esztergom megye közgyűlésének elnöke.

A hagyományos falunapra mindig megérkezik a testvértelepülések delegációja is, a kölcsönös jó kapcsolat számos szép programmal örvendeztette meg az évek során határon innen és túl a résztvevőket. Idén újabb állomáshoz érkeztek a települések, közös nyilatkozatukkal a nemzeti összetartozás napja törvénybe iktatása után. Pintér Lajos, Bakonyszombathely polgármestere, Orbán Sándor, az erdélyi (Románia) Kibéd alpolgármestere és Lukács Valéria, a felvidéki (Szlovákia) Kamocsa polgármestere ünnepélyes aktusként adtak ki aláírt nyilatkozatukat. A kézfogásukkal is megpecsételt dokumentum méltatja a magyar országgyűlés azon döntését, amellyel június 4-dikét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítja.

A három önkormányzat kinyilvánítja, hogy minden hivatalos lehetőségként adódó törvényes eszközzel támogatja a magyar állampolgárság megadását a kisebbségben élő magyarok számára. Az önkormányzatok kinyilvánítják továbbá, hogy összefogással a nemzetrészek kivívhatják jogaik érvényesítését és megfelelő státuszukat országaikban, köztük a magyar nyelv hivatalossá tételét, a magyar oktatási és kulturális jogok biztosítását. A többi között megfogalmazták meggyőződésüket, hogy a magyar nemzet egysége békésen helyreállítható a történelmi Magyarország önkormányzati felelősségének felismerésével, együttes cselekvése révén. A nyilatkozatot megküldik Orbán Viktor miniszterelnöknek és Schmitt Pál köztársasági elnöknek. Popovics György megyei elnök aláírásával szintén csatlakozott a nyilatkozathoz, személyes meggyőződését és megtiszteltetését hangsúlyozandó. Czunyiné Bertalan Judit képviselő szavai szerint a magyar országgyűlés és a kormány sok évtizedes, csaknem évszázados történelmi sebre lelt gyógyírt azzal, hogy június 4-én hatályba léptette a nemzeti összetartozásról és a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Bakonyszombathelyen ezúttal új értelmezést nyert az egyébként is tartalmas testvértelepülési kapcsolat, amely korábban sem formális módon kötötte össze a magyarországi, az erdélyi és a felvidéki községeket. (Kibéddel tizenöt, Kamocsával öt esztendeje tart a helyhatósági szintű barátság.)

Az ünnepélyes aktust követően a falunapra vonultak a vendégek, ahol javában tartott a vidám mulatság. A polgármester a falu közössége előtt adott át oklevelet az idén frissdiplomás bakonyszombathelyieknek, majd a sportolókat köszöntötték. A megyei III. osztályú labdarúgó bajnoksáf déli csoportjának győztese lett Bakonyszombathely csapata, összesen 102 gólt rúgtak az idényben. A KEMLESZ nevében díjakat adott át Pápai Lajos, Czunyiné Bertalan Judit és Popovics György a futballistáknak. A gólkirály Cser Norbert, a legjobb szakosztályvezető a helybéli sportvezető Bencsik György lett. A falunapra tartogattak még egy jeles eseményt. Az angolpark hajdani sétányát követve és felújítva alakítottak másfél kilométernyi tanösvényt. A Közép-dunántúli Regionális Operatív Program keretében végrehajtott mintegy hétmillió forintos beruházás 15 százalékát önerőből fedezte az önkormányzat, tájékoztatott dr. Cserhalmi Antal jegyző. A tanösvényen a jegyző vezetésével tettek sétát a vendégek.

*

Bemutatkoznak a sikeresen megvalósult projektek a LEADER+ programból

Jogcím: 1.1. Programok, szolgáltató helyek, természeti és épített értékek, hagyományok részletes felmérése, leltár készítése, ennek alapján a „bakonyaljai barangoló” potenciális útvonalának meghatározása, tanulmányterv készítése.

Pályázó: Bakonysárkányért Alapítvány
A pályázat címe: Bakonyaljai értékleltár az interneten
Teljes projektköltség: 2 106 000,- Ft
Támogatás: 2 000 000,- Ft

Az 1998 óta működő Bakonysárkányért Alapítvány fő tevékenységei: a Bakonysárkányi Teleház fenntartása, működtetése; a Sárkányhang – Bakonysárkány havilapja – szerkesztése, kiadása, a Hagyományok ápolása, kismesterségek oktatása (www.furfang.hu; www.szekelykapuk.hu), kulturális programok szervezése, bonyolítása: környezetvédelmi akciók szervezése; vidékfejlesztési feladatok ellátása; hátrányos helyzetűek részére akciók, programok szervezése.

Az alapítvány az elmúlt évek során aktívan részt vett a digitális értékek és kultúra megteremtésében és fejlesztésében. A projekttel a következő problémákra kívántak megoldást kínálni:
* Hiányzik a többnyelvű tájékoztatás a kistérségről (magyar, angol, német).
* Feltárásra kerültek új, érdeklődésre számot tartó adatok, amelyeket a rendszerbe kell integrálni.
* Szükséges a térinformatikai ismeretek széleskörű kiterjesztése.
* Fontos lenne, a kistérség ismertségének és elfogadottságának növelése.
* Gond az adatok konvertálása, és utólagos szerkesztése, ezért, ha a terepi adatfelmérés közvetlenül térinformatikai adatbázisba történhetne, megkönnyítené a
helyszínek beazonosítását, pontos elérését.
A kistérség településeinek tematizált és újszerű bemutatása fontos tényező lehet
az idegenforgalomhoz kapcsolódó érdeklődés felkeltésében, és az irántunk érdeklődők részére történő információszolgáltatásban. Fontosnak tartják, hogy a településeken elérhet laikus rendszerhasználóknak a figyelmét több módon is felhívják (fórumok, találkozók, iskolai bemutatók) a rendszer által nyújtott szolgáltatások körére.

A projekt céljai

* Gyalogos, kerékpáros és lovas turizmust segít útvonal leírások készítése: térképekkel, koordinátákkal, fényképekkel a látnivalókról.
* A térségbe látogatókat segítendő szolgáltatás-leltár elkészítése: a kerékpár- és autószerelőkről, benzinkutakról, lovas-boltokról, rendőrségi-, orvosi- és patika ügyeletekről, az Önkormányzatok által üzemeltetett fogadó- és pihen házakról, az Önkormányzatok által szervezett állandó/rendszeres rendezvényekről.
* A kistérség látogatottságát növelendő az aktualizált honlap a magyaron kívül olvasható angolul és németül is.

A projekt célcsoportjai:
* A kistérségbe látogatók, az itt pihenni vágyok;
* Külföldi turisták, térségbe látogatók, ide települni kívánók;
* Az aktív turizmus szerelmesei: túrázók, kerékpározók, horgászok, nordic walkingosok, teljesítménytúrázók, stb.
* Tanulmányi kirándulások szervez i és résztvevői: iskolások, alkalmazottak;
* A kistérség teljes lakossága, hogy a helyi értékeket jobban megismerje;
* A kistérségbe befektetni kívánók.
A projekt során a Kisbéri Többcélú Kistérségi Társulás honlapján elérhet térinformatikai adatbázist bővítették, aktualizálták, illetve a korábbi projekt által érintett és a
jelen fejlesztésbe célcsoportnak tekintett felhasználói kör térinformatikai ismereteit
terjesztették ki. A projekt keretében rendszerterv és intézkedési terv készült, ami
alapján alkalmazásfejlesztés, továbbá térinformatikai alapadat előállítás, tanulmány
készítése és oktatási tevékenységeket végeztek.

A projekt során az alábbi feladatokat hajtották végre:
* A meglévő kistérségi térinformatikai portál továbbfejlesztése az új tematikák
beépítése, többnyelvűvé tétele.
* Új adat-felvételez az alapítvány által korlátlan számban használható GPS támogatású mobil alkalmazás készítése.
* Az alkalmazás futtatásához 2 db ESRI ArcPad szoftver beszerzése.
* A tematikáknak megfelel térinformatikai adat-felvételezés, mely során mind a
17 településen eredeti felméréssel adatrögzítésre került sor: gyalogos, kerékpáros és lovas turizmust segít útvonal leírások, továbbá szolgáltatás leltár: a kerékpár- és autószerelőkről, benzinkutakról, lovas-boltokról, rendőrségi-, orvosi- és patika ügyeletekről, az Önkormányzatok által üzemeltetett fogadó- és pihen házakról, az
Önkormányzatok által szervezett állandó/rendszeres rendezvényekről.
* Az adat-felvételez k oktatása, felhasználó szinten, az alkalmazás használatát lehetővé tévő térinformatikai, kiscsoportos gyakorlatorientált metodika szerint.
* Az adat-felvételezés alapján egy értékleltárt bemutató tanulmány készítése.
* Meglévő tanulmányok térinformatikai vonatkozású anyagainak publikálása.
* Térinformatikai felhasználás előnyeit bemutató fórumok, ismeretterjesztő előadások lebonyolítása minden kistérségi településen legalább egy alkalommal.
A Bakonysárkányért Alapítvány koordinálásával a web-oldal programozását a GeoProf informatikai cég végezte. Az érintett településekről bevontak egy-egy személyt aki jó helyismerettel rendelkezett: részükre oktatásokat tartottak és felkészítették őket a mérések lebonyolítására.
Kerékpárral járták végig az útvonalakat – volt amelyiket 4-szer, 5-ször is a mérések és az útvonal pontosságát biztosítva. Az útvonal leírások
tartalmazzák a csomópontok koordinátáit, elágazásoknál és jelent s helyszíneknél fényképeket, leírásokat, szintkülönbséget és hosszt.

Az oldalon több tematikus keresési lehetőség is van: gyalogút, kerékpárút, lovasút, jelentősebb építmények. Az oldal a magyaron kívül elérhet németül és angolul is a www.bakonyalja.hu oldalról az „Értékleltár” linkkel.

*

Újra megy a gőzös!

Székesfehérvár - Már a fehérvári vasútállomáson csaknem megtelt a 424-es gőzmozdony vontatta kilenc vasúti kocsi a nosztalgia-utazókkal szombaton. A 150. születésnap aktualitását növelte, hogy a bezárt szárnyvonalon újraindul a forgalom.

Eredetileg is nosztalgia vasutazást terveztek a szervezők, Kisbér önkormányzata, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség és a MÁV Zrt. e napra, de így ennél aktuálisabb ünnepi mozzanatra nem is kerülhetett volna sor – állapították meg annyian. Székesfehérvárról a kiadott indulási időnél nyolc perccel előbb kihúzott a szerelvény, de addigra mindenki megérkezett. Az alkalmi vonatjegy mutatta, 82 kilométeres a táv, s a vonat minden állomáson és megállóhelyen megáll!

A gőzös sípolt és megállt a székesfehérvári Szárazrétnél, Mohán, Moha-rakodónál, Fehérvárcsurgón, Bodajkon, Móron, elhúzott a régen megszűnt Sövénykúton, s Bakonysárkánynál lépett be a szomszédos Komárom-Esztergom megyébe. Székesfehérvárról Viniczai Tibor alpolgármester tartott az utazókkal, Bakonysárkánynál a Komárom-Esztergom megyei közgyűlési elnök, Popovics György csatlakozott a társasághoz, Kisbéren népes hivatalos küldöttség várakozott a beérkező szerelvényre.

Különleges sajtóérdeklődés mellett invitálták fórumra a kisbéri művelődési házba a résztvevőket. Az 5-ös számú vonal jövőjéről esett szó, amely a július 4-i indulással több kérdőjellel kezdődik. Mosóczi László MÁV vezérigazgató, Kozák Tamás MÁV Start vezérigazgató és Márton Ferenc MÁV vezérigazgató helyettes a legtöbb kérdést a menetrendről s a gazdaságosságról kapták, hiszen e két tény áll az érvek és ellenérvek kereszttüzében. Völner Pál államtitkár elmondta: a most induló napi két pár vonat kevés, szerény szolgáltatást nyújt, de ez csupán a kezdet. Hozzátette: leépítés és rombolás helyett építeni és helyreállítani kívántak e mozzanattal, de hosszú távon nem maradhat a magas támogatás.

Udvardi Erzsébet kisbéri polgármester felvázolta azt a tervet, amely szerint a vasúti és az országúti közlekedés szereplőinek igényeit összehangolva alakítanak ki korszerű szemléletű közösségi közlekedést. A környékbeli munkáltatók, az iskolák, s a kisebb utaztató vállalkozások együttműködése nem utópia, miként az egységes tarifarendszer kialakítása sem. Ezt nevezik intermodeális közlekedésnek, amelyhez a kisbéri vasútállomás intermodeális pályaudvarrá alakítják át.

A kisbéri kitérőt követően folytatták a nosztalgia utazást, Komáromig csupán lassítva az állomásokon. Ászár, Ászár-Keményítőgyár, Tárkány-Csép, Nagyigmánd-Bábolna, Csámpuszta, Szőny-Déli megállóhelyek után futottak be július 3-ig az egyetlen élő vasútállomásra, Komáromba, ahol emléktáblát koszorúztak.

*

Hatvanöt vidám nyugdíjas Súron

A súri kiszebáb égető téltemetésre terveztek egy találkozást a súri és a móri nyugdíjas klub tagjai. Akkor egy sajnálatos esemény miatt elmaradt a közös program, de az elmúlt hétre ismét megszervezték a kéát klub tagjainak összejövetelét a Kokas-tanyára. Az időjárás cseppet sem kedvezett a kinti foglalatosságoknak, a vendégfogadást azonban semmiképp sem szerették volna ismét elhalasztani.

Bakos Ildikó, a klub vezetője úgy határozott, a súri művelődési ház lesz a móri nyugdíjasokkal közös egészség- és sportnap helyszíne. Itt állították fel az idősek körében kedvelt játékot, a lengőtekét, erre az alkalomra a súri önkormányzattól kapott biliárdasztalt is üzembe helyezték. Egyetlen gond volt, hogy az ebédre szánt gulyást hol is főzzék meg. Ez is hamar megoldódott. A Kokas-tanya tulajdonosai felajánlották, ők megfőzik az étket az időseknek.
A móri klub tagjai busszal érkeztek, és a vendéglátók is szép számmal jöttek el. Így hatvanöten vettek részt a sportos, vidámsággal teli napon. A súriak kiállítást rögtönöztek azokból az újságpapírból készült tárgyakból, amelyeket egy közelmúltban megtartott foglalkozáson alkottak. Az újságpapír érdekes újrahasznosításának technikájával a móri vendégeket is megismertették. A férfinép biliárdozott, a hölgyek inkább a lengőtekénél tették próbára ügyességüket. A két klub tagjai lengőteke-bajnokoságot is rendeztek. Ezt a móriak nyerték meg, de a helybeliek cseppet sem szomorkodtak emiatt. Szólt a zene, énekeltek, táncoltak. Nemcsak a gulyás fogyott, hanem a svédasztalon lévő sütemények, italok is. A nap végén emléklappal ajándékozták meg a súriak a vendégeket.
A hazautazás idején már az időjárás is kellemesebb arcát mutatta. Így a móriak busza elkanyarodott a Kookas-tanya felé, a végre megnézhették a súriak által sokat emlegetett helyet.

Forrás: Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület, Kisbéri HVI

Cikk megosztása