Palócország lovasai vágtáztak

A Nemzeti Vágta előválogatójának számító első Palóc Vágtának adott otthont a mátranováki Faluhely major 2010. május 15-én.

A szervezők kemény munkájának gyümölcse beérett, s tucatnyi érdeklődő látogatott el a rendezvényre, ahol mutatós paripákból, belevaló lovasokból, izgalmas pillanatokból, hagyományőrzésből, vidám előadásokból és jókedvből sem volt hiány. A vendégek kedvét még a futamok után érkező délutáni eső sem szegte.

A Palóc Vágtát Földi Gyula, az előfutamnak helyet adó település polgármestere nyitotta meg, a hangárban felsorakozó lovasokat és a faluba érkező népes vendégsereget dr. Tamás István, a Nemzeti Vágta elnöke, Székely Tibor vágta főkapitány, a Magyar Huszárszövetség elnöke és Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírműsorainak főszerkesztője köszöntötte.

A felsoroltak mellett dr. Beyer-Dóczy Péter, a Nemzeti Vágta kommunikációs igazgatója is tiszteletét tette.
Kuriózumként azt a díszkardot is magukkal hozták, amelyet a budapesti Nemzeti Vágta leggyorsabb lovasa kap majd jutalmul. Az ünnepélyes megnyitó után a futamok helyszínére vonultak versenyzők és nézők egyaránt, ahol Vasas József (Felsővály), Tóth Anetta (Szurdokpüspöki), Farkas Norbert (Almágy), Jeriga Imre (Rimaszécs), Diószegi Tibor (Istenmezeje), Maksa Dániel (Ecséd), Nagy József (Mátraderecske), Ráczos Norbert (Kozárd), Gyenes Lajos (Ivád), Rotter Ibolya (Cered), Molnár Gergely (Lucfalva), Koch Csaba (Mátranovák), Pál Tamás (Bárna), Kovács Dóra (Mihálygerge), Szabó Krisztina (Dorogháza), Kollár János (Bátonyterenye) és Kollár Kornél (Bátonyterenye) szálltak „harcba” a Nemzeti Vágtán való részvétel jogáért és a kétmilliós nevezési díjért. A Nógrád és Heves megyéből, valamint a Felvidékről érkező versenyzők – akiket a Jász-Nagykun-Szolnok megyéből, Jászfényszaruról érkezett Szűcs Mihály Huszárbandérium huszárjai vezettek fel a pályára – kisebb csoportokban, öt előfutamon bizonyíthatták rátermettségüket.

Az olykor fej-fej mellett haladó lovasok jópár izgalmas pillanatot szereztek a domboldalon szurkoló nézőközönségnek. Szoros versengés után végül megszülettek az előfutamok eredményei: az elsőben Vasas József, a másodikban Pál Tamás, a harmadikban Gyenes Lajos, a negyedikben Farkas Norbert, az ötödikben pedig Maksa Dániel tették meg lovaik hátán leggyorsabban a kötelező köröket. A Palóc Vágta előfutamok végeztével jó ebédhez szólt a nóta, amelynek keretein belül néptánccsoportok, asszonykórusok és népdalkörök léptek pódiumra, de meséből, énekből és táncból sem volt hiány.

Mindezek mellett pedig képzőművészeti és néprajzi tárlat, a nevező települések bemutató pavilonjai, kosztümös fotózás, „A kistérség kincsei” című utazó kiállítás, pónilovaglás, állatsimogató, lovasok és fogathajtók bemutatói, szamaras és lovas kocsikázás, s színes vásári forgatag várták az érdeklődőket.

A délutáni órákban kezdetét vette a döntő. A Palóc Vágta képzeletbeli dobogójának legfelső fokára a felsővályi (Szlovákia) Vasas József állhatott, aki ezzel megnyerte a júniusban, a fővárosban megrendezendő Nemzeti Vágtán való részvétel jogát. Második helyezést ért el Gyenes Lajos, „bronzérmes” lett Pál Tamás, Farkas Norbert a negyedik, Maksa Dániel pedig az ötödik legjobbnak tudhatja magát és lovát.

A rendezvény nagyságából adódóan a településnek össze kellett fogni, az itt élő emberek pedig meg akarták és meg is tudták mutatni, hogy közös erővel mire képesek. Bebizonyították, hogy vidéken is tudnak a saját értékeikre figyelni, s képesek egy komolyabb rendezvényt is szervezni.

*

Hagyományőrző Galéria kialakítása

A Palóc Út Egyesület 2008 decemberében pályázatot nyújtott be a Magyarország - Szlovákia határon átnyúló együttműködése pályázatra. A projektben Kazár Község Önkormányzata 7 másik településsel közösen vesz részt.

A pályázati forrásból Hagyományőrző Galéria kerül kialakításra Kazár központjában, melynek költsége 79 000 euró.

*

Parkosított a Tizen5Let

A kazári Tizen5let Ifjúsági Közhasznú Egyesület tagjai is szerszámot ragadtak az idei „Közöd! Önkéntes Fiatalok Napján”, és időt, energiát nem sajnálva szépítették településüket. A Közöd! Napot a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány indította el azzal a céllal, hogy erősítse a fiatalabb korosztály kötődését közvetlen lakóhelyéhez.

Az akció egészséges lokálpatriotizmusra, közösségi szempontú gondolkodásra, szemléletváltásra buzdít, melynek üzenete: önzetlenül, egymással összefogva sokat tehetünk környezetünkért. Az idei programot április 24-ére hirdették meg.

A kazári fiatalok ezen a napon virágokat és fákat ültettek a telepi parkban.

*

Versben, prózában versenyeztek

Mikszáth-nappal egybekötött vers- és prózamondóversenynek adott otthont a mátramindszenti Mikszáth Kálmán Általános Iskola a napokban. A résztvevők először a Mikszáth-emléktáblánál rótták le tiszteletüket, s helyezték el az emlékezés koszorúját.

Ezt követően Nógrádmegyerből, Mátraverebélyből, Bátonyterenyéről, Mátraterenyéről, Mátranovákról, Kazárról és természetesen Mátramindszentről érkezett, összesen 39 diák mérhette össze tudását. Kunné Horváth Gizella iskolaigazgató elmondása szerint alsósok és felsősök külön versenyeztek. Az alsós tagozatosok verssel vagy mesével állhattak ki a közönség elé. A nagyobbak pedig egy magyar költő versével vagy Mikszáth Kálmán prózarészletével "szállhattak harcba" a legjobbnak járó jutalomért.

Az irodalomban jártas szakemberek alkotta zsűri- egyebek mellett- a tanulók előadásmódját, szépkiejtését, s műválasztást bírálták. Mint megtudtuk: az alsó tagozatosok közül Bakos Boglárka és Végh Bence bizonyultak a legjobbaknak, őket követte Bakos Lili és Matikovszki Virág, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Pádár Boglárka állhatott. A felsősek közül Kun Dóra és Sándor Gergő volt a legügyesebb, Hajas Liliána második helyezést ért el, Zámbó Annamária harmadik lett.
A fent említett nebulókon kívül pedig akadtak olyanok is, akik különdíjban részesültek.

*

Klaszterré alakult a Palóc Út Egyesület

Jelentős előrelépést hozott legutóbbi, a napokban Kozárdon tartott közgyűlés a Palóc Út Egyesület életében. Egy belső szerkezeti átalakulással klaszterré alakult. A változástól azt remélik a tagok, hogy az eddiginél még hatékonyabban, színvonalasabban tudják fejleszteni Palócország idegenforgalmát, s mindemellett számtalan új munkahely jöhet majd létre.

*

Laskasütés országos rekorddal Kazáron

A kazári tájházat és annak portáját összekötő hatalmas téren soha nem látott sokadalom szorgoskodott május 29-én. A kazári Laska Fesztivál és Tócsni Patri elnevezésű rendezvény keretében több mint ötven csapat mérte össze tudását laska, tócsni, és egyéb étkek elkészítésében. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény az idén már nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen lengyel, cseh, szlovák és erdélyi csapatok is bemutatták sütő-főző tudományukat.

A rendezvényre ellátogatók a két nap alatt nem csak kóstolhatták a finomabbnál finomabb népi étkeket, de a szakácsakadémia keretében el is sajátíthatták a laska és a tócsni készítés csínyját, bínját. Akinek nem volt kedve fakanalat, nyújtófát ragadnia, az a színvonalas és igen sokszínű szórakoztató programok közül válogathatott a fesztiválon: hagyományőrző csoportok, hastáncosok, tűzzsonglőrök, kézművesek szórakoztatták a vendégeket.

A színvonalas fesztiválon egy 12 fős baráti társaság Guinness rekord kísérlettel színesítette a programot. 24órán keresztül sütötték a laskát, s 5679 darabbal megdöntötték a magyarországi lapostészta sütés rekordját. Mindehhez 448 kg krumplit, 110 kg lisztet, 2,6 kg zsírt, 6 kg sót, a tüzeléshez pedig 100 kg tűzifát és két darab 11 kilogrammos gázpalackot használtak el.

*

Elismerés Bátonyterenyének

Az idén hetedik alkalommal került megrendezésre a Területfejlesztők Víkendje Lajosmizsén, ahol a Bátonyterenyei kistérség képviselői Területfejlesztési Nívódíjat vehettek át.

A Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület által alapított és odaítélt díjat kistérségünk 2009. évi LHH-s
(leghátrányosabb helyzetű) Fejlesztési Programja kapta.

A díj megítélésénél szempont volt a program aktualitása, annak szakmai kidolgozottsága, mozgósító ereje. Példát
mutat, hogy külső segítség mellett hogyan lehet a helyi szereplők összefogásával programot építeni, melyre mint mintaértékűre tekinthet mindazon kistérségi szereplői kör, ahol hasonló fejlettségbeli és szerkezeti problémák érzékelhetőek.

Örömmel konstatáltuk, hogy a Nívódíj olyan régióba kerül ahonnan korábban kevés pályázati anyag érkezett és amelyben még Területfejlesztési Nívódíjat nem ítéltünk meg. Bízunk abban, hogy a díj az Észak – magyarországi régió többi szereplőjét is jótékony versenyre inspirálja. – mondta Schwertner János, az egyesület elnöke.

Az elismerést Lavajné Dóka Éva, a Kistérségi Többcélú Társulás elnöke vette át: Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire büszke vagyok munkatársaimra, akik azon fáradoztak, hogy ez az
LHH-s projektcsomag elkészüljön. 2007-ben sokan irigyeltek minket, amikor megkaptuk ezt a lehetőséget. Úgy
gondolom, hogy bebizonyítottuk milyen fontos az összefogás, az egyéni települési érdekek háttérbe helyezése,
hiszen minden polgármestertársam belátta azt, hogy a támogatást nem szabad elaprózni. A programunk
középpontjában a gazdaságfejlesztés és a felnőtt szakképzés beindítása áll és hisszük, hogy munkánk gyümölcse
lassan, de biztosan beérik majd a jövőben.

*

Gyermek- és falunap hatodszor Etesen

Tűzoltófecskendőből érkező hűsítő vízpermet alatt nyertek felüdülést kicsik és nagyok az etesi sportpályán 2010. június 12-én.

A Falunap keretében a szervezők a délelőtt folyamán a kicsiknek kedveskedtek: ügyességi vetélkedőn, kerékpáros és sportvetélkedőn vehettek részt, volt tűzoltósági és rendőrségi bemutató, illetve aszfaltrajzversenyen és kézműves játszóházban mérhették össze kreativitásukat.

A felnőtteket különböző táncos és zenés produkciókkal várta az etesi önkormányzat, de a bátrabbak az off-roadozást is kipróbálhatták.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása