A fertőszéplaki tájházak infrastrukturális fejlesztése

A fertőszéplaki tájházak a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében mintegy 42 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

A projekt keretében a volt szolgálati lakás és használaton kívüli pajta átalakításával három oktató-foglalkoztató helyiséget, egy kemencével, csikótűzhellyel felszerelt foglalkoztató-konyhát, valamint egy-egy korongozó, csuhézó foglalkoztató-termet alakítanak ki. Lehetőség nyílt ezen kívül arra is, hogy létrehozzanak egy olyan mosdórészt, amit a kerekes székes látogatók is használni tudnak.

Az építési munkálatok március 26-án kezdődtek meg a közbeszerzési eljárás nyertese, a Sopépszolg-Egresits Konzorcium kivitelezésében.

Wellner Andrea, a fertőszéplaki tájházakat üzemeltető Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központjának igazgatója elmondta, hogy régi álmuk teljesül ezzel a kivitelezéssel. A tájházak 2007-ben kerültek az intézmény kezelésébe (akkor még Porpáczy Aladár ÁMK volt az intézmény neve), és már akkor megfogalmazódott fejlesztési célként: erősíteni kell a muzeális kiállítóhely közművelődési, oktatási szerepkörét. A formális és informális tanuláshoz kapcsolódó oktatási programok kidolgozása már ebben az időszakban elkezdődött, csak hiányoztak az infrastrukturális feltételek hozzá.

Az intézmény fenntartója, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat ugyan minden támogatást megad a fejlesztéshez, de a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben pénzzel nem tudta támogatni a terveiket. Ekkor jelent meg a TIOP pályázati kiírása, amely keretében elnyerték az átalakításhoz szükséges pénzt. A projekt eredményeként létrejövő oktató-foglalkoztató terek lehetővé teszik, hogy a tájházak egész évben lehetőséget nyújtsanak múzeumpedagógiai foglalkozások lebonyolítására.

Mint megtudtuk: a fejlesztés eredményeként növelni szeretnék az intézmény térségben betöltött, az élethosszig tartó tanulást elősegítő szerepét is.

*

A kiemelkedő munka jutalmazása Győr-Moson-Sopron megyében

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 2002. évben rendeletet alkotott Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj alapításáról és adományozásáról. A díj azoknak adományozható, akik a megye érdekében kiemelkedő munkát végeztek.

A soron következő díj a következő tagozatokban adható ki: területfejlesztési, ifjúsági, szociális, valamint gazdasági. Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért Díj szociális tagozatából évente 5; ifjúsági és gazdasági tagozatából évente 3; területfejlesztési tagozatából évente 2 adományozható. A díj ifjúsági és szociális tagozataiból évente 1-1 a megyei önkormányzati hivatal, illetve a megyei önkormányzat fenntartásában lévő intézmények dolgozói részére adható.

A közgyűlési rendelet a díj egyes tagozatainak átadásáról az alábbiak szerint rendelkezik:

* területfejlesztési tagozat: október első hétfője, a HABITAT Napja.;

* ifjúsági tagozat: november 8., Európai Ifjúsági Nap;

* szociális tagozat: november 12., a Szociális Munka Napja;

* gazdasági tagozat: december 8., a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Napja alkalmához kapcsolódóan szervezett ünnepség keretében kerülnek átadásra.

A díj adományozására javaslatot tehetnek: a megyei közgyűlés tagjai, továbbá a megyei közgyűlés tagjának támogató nyilatkozatával: a nem közgyűlési tag bizottsági tagok, a megyében lévő intézmények vezetői, a megyei érdekképviseleti szervek vezetői, a megyei civil szervezetek képviseletét ellátó vezetők, a megyei védelmi és rendészeti szervek vezetői, a megye településének önkormányzatai, a megyében működő történelmi egyházak legmagasabb rangú megyei képviselői.

A díjat a megyei közgyűlés adományozza. A díjhoz a területfejlesztési, ifjúsági és szociális tagozat esetében emlékplakett, pénzjutalom és díszoklevél, gazdasági tagozat esetében elismerő tábla és díszoklevél jár. A részletes indokolással alátámasztott javaslatokat 2010. augusztus 31-ig lehet a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnökének megküldeni. (9021. Győr, Árpád út 32.)

A díj javaslattételével kapcsolatosan érdeklődni lehet a Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzati Hivatal Intézményfelügyeleti Osztályán, a 96/522-253-as telefonszámon.

*

840 millióból fejleszt a nemzeti park

Összességében mintegy 840 millió forintos támogatással indulhatnak fejlesztések idén a Fertő–Hanság Nemzeti Park vezetésével.

Kerékpárutak jönnek létre, s a Fertő vízminősége is javulni fog. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatósága több fejlesztéshez nyert uniós forrásokat.

Fersch Attila, a nemzeti park igazgatóhelyettese elmondta: a nemzeti park a vízügyi igazgatósággal (Édukövízig) közösen olyan pályázaton nyert, amely a Fertő tó vízminőségének javítását teszi majd lehetővé. A környezetenergetikai operatív program 60 milliós támogatásából komoly beavatkozási és kiviteli terv készül a tó nádasainak helyreállítására.

Ugyanis a tó magyar oldalán a belső csatornahálózat melletti gátszerű töltések sok helyen útját állják az oxigéndús víz nádasba való bejutásának, ami kedvezőtlenül hat a halállományra is. Nemcsak ez a gond, hanem az uralkodó szélirány miatt a magyar oldalon bekövetkező hordalékfeltöltődés is, amely a nádasban iszapként ülepedik le, csökkentve a vízszintet. Mindezek kiküszöbölése céljából nyújtottak be pályázatot. A megfelelő előkészítés, a tervek megalkotása után igénylik majd azt a több száz millió forintos támogatást, amelynek sikere lehetővé teszi a kivitelezést.

A Nyugat-dunántúli Operatív Program ökoturisztikai támogatása révén zöld utat kap a 317 millió forintos támogatású, 15 százalékos önrészű ˝Kerékpárral a Fertőn, Neusiedlersee kultúrtájon˝ elnevezésű projekt is. Erre kilenc (Ágfalva, Harka, Nagycenk, Zsira, Répcevis, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség és Sarród) önkormányzattal közösen pályáztak. A projekt támogatási szerződését a napokban írta alá dr. Kárpáti László, a nemzeti park igazgatója mint a konzorcium vezetője. A támogatási összeg háromnegyede az önkormányzatokhoz kerül. Időközben lezárult a közbeszerzési eljárás, s hamarosan elkezdődhet a kerékpárutak, pihenőhelyek, vízi turisztikai attrakciók építése. A nemzeti park igazgatósága pedig elkezdi a régi Esterházy-majorság bemutató célú ingatlanfelújítását Sarród közelében. Fersch Attila hozzátette: a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a napokban elfogadta a nagyszabású projekt második ütemét is, 463 millió forintos támogatási összeggel. A fejlesztések az első ütemben részt vevőknél sokkal több települést érintenek, beleértve a Kapuvár–Beled Többcélú Kistérségi Társulás 11 önkormányzatát is. A második ütemnél valószínűleg ősszel kezdődhetnek el a közbeszerzési eljárások.

*

Kijelölték az új városközpont helyét Fertődön

Hivatalosan is kijelölte a kastélytól északkeleti irányban az új városközpont helyét a fertődi önkormányzat. A zöldmezős beruházás első kapavágására öt-nyolc év múlva kerülhet sor.

Módosították a fertődi települési rendezési tervet. Ennek eredményeképpen az önkormányzat jóváhagyta a kastély fogadóépületének elképzelését, másrészt hivatalosan is kijelölte a létrehozandó új városközpont helyét.

"Rendezési tervünk módosításához a kastélyhasznosítási koncepció ismeretére volt szükségünk, amelyre nyolc évet kellett várnunk" – közölte Fülöp Géza polgármester. "Legnagyobb változás a kastély környékén lesz, ahol fogadóépület épül, továbbá a műemlékegyüttestől háromszáz méterre északkeletre új városközpontot hozunk létre".

Elképzeléseink szerint a zöldmezős beruházások során – néhány évtized alatt – igazi városrész születik, XXI. századi multifunkciós épületekkel, új utcákkal, más közterületekkel. Az első kapavágásra azonban legalább még öt-nyolc évet várni kell. Előttünk álló feladat a részletes koncepció megalkotása, a tervdokumentációk elkészítése, engedélyeztetése, megpályáztatása, s legfőképpen az induláshoz szükséges anyagi háttér megteremtése. A projekt több milliárd forintos költségű.

Újra a zene otthona lesz a Muzsikaház

Az új polgármesteri hivatal – és a városközpont – szükségességének előzményéről a polgármester elmondta: a kastély igényt tart az egykoron hozzájuk tartozott Muzsikaházra. Ott élt és alkotott Haydn is. Jelenleg a Muzsikaházban működik a polgármesteri hivatal, a zeneiskola, a könyvtár, kiállítóhelyiségek sora. A nevezetes épület néhány év múlva visszanyeri régi funkcióját, a zene otthonává lesz, hazai és nemzetközi kurzusokat rendeznek majd a falai között. A polgármesteri hivatal pedig átköltözik az új városközpontba.

*

Sikeres Családi Lovasnap

Fertőd - Páratlanul szép környezetben, az Esterházy-kastély udvarában rendezték a IV. Családi Lovasnapot Fertődön. A IV. Családi Lovasnap ismét nagyszerűen sikerült!

A rendezvény szervezői több célt tűztek ki maguk elé négy évvel ezelőtt, a versenysorozat megtervezése és megszervezése során. Egy olyan versenyt kívántak létrehozni, ahol gyermekek, még rajtengedély vizsga előtt álló felnőttek, vagy akár a szabadidő lovasok is lehetőséget kapnak találkozásra, versenyzésre. Természetesen mindezt a hivatalos előírásoknak megfelelően, valamint bíró jelenlétében. Másik cél a lovassport népszerűsítése, ennek érdekében a versenyt évről évre több kísérő program és bemutató is színesíti. Ennek köszönhetően az idei évben közel kétezer néző szurkolt a nap folyamán zajló versenyszámokban. A versenyzők rész vehettek ügyességi versenyben és díjugratásban két kategóriában, valamint ride&drive és csapatversenyekben mérhették össze képességeiket a versenyzők. A szabályos lebonyolítást Sümeghy Péter versenybíró vezényelte le. A versenyszámok között lovastorna bemutatót tartott Békey Detti szombathelyi voltizs csapata, illetve a Soproni Huszár Hagyományörző Egyesület mutatott be látványos lovas csatajelenetet. A versennyel párhuzamosan országos Furioso-North Star tenyészszemlét is tartottak, amit egy fajtabemutató illetve díjlovas bemutató követett a nagypályán. Évek óta hagyomány, hogy a nap folyamán a versenyzők különböző kategóriákban indulva pontot gyűjtenek, aminek alapján nap végén kihirdetésre került a „Családi Lovasnap győztese 2010” cím birtokosa. Az idei évben ezt Horváth Bertalan érdemelte ki Ozora nevű lovával.

A rendezvény hivatalos oldalán a www.lovasnap.hu -n további információk és képek tekinthetők meg a rendezvényről.

A részletes eredményeket alább, a Csatolmányokban olvashatják.

*

Életmű díjat kapott Esterházy Antal

Fertőd - Idén első alkalommal adta át életműdíját a Bagatell Alapítvány. A Cziráky Margitról elnevezett díjat az alapítvány kírása szerint annak a Fertődön élő személynek adható, aki munkásságával a városnak országos vagy nemzetközi hírnevet szerzett, kimagasló eredményeket ért el. Továbbá annak a nem Fertődön élő, de fertődi kötődésű személynek, aki munkásságával országos vagy nemzetközi hírnevet szerzett a városnak, azzal rendszeres kapcsolatot tart és fertődinek vallja magát vagy olyan személynek, aki munkásságával Fertőd város és vonzáskörzete pozitív megítélését elősegítette, a város és az ország érdekeit nemzetközi szinten eredményesen képviselte.

A kitételekkel egyébként az alapítvány a cím névadójának Cziráky Margitnak is szeretne emléket állítani, akinek kultúrális munkásságát, közösségi életben való részvétele mai napig példaként állítható bárki számára. Cziráky Margit volt anno a csornai kórház egyik alapítója, de kulturális és nevelő munkája is számos fertődinek adott alapot az élete megkezdéséhez.

Az első díjazott pedig idén nem más mint Herceg Esterházy Antal, aki napjainkban Cziráky Margit méltó utódja és munkásságának tovább vivője. Eszterházy Antal emellett nem csak fertődért, hanem az egész kistérség fejlődéséért, kultúrális életének színesítéséért és országos hírének öregbítéséért is dolgozott az elmúlt évtizedekben.

A kisalfold.hu beszámolója ide kattintva olvasható.

*

Sikeres évet zárt a hegykői kézilabda csapat

Hegykő - Minden tekintetben sikeres évet zárt a hegykői kézilabda klub amely 5 év után indult el ismét bajnoki szériában. Bár a klub sokkal nagyobb múltra tekint vissza, az utóbbi 5 évben nem volt igazán adott a lehetőség, hogy az egykor NB II-es csapat bajnokságban szerepeljen.
"Hegykő vezetése azonban erre az évre mind technikailag, mind szakemberek mind játékosok tekintetében egy olyan alapot tudott teremteni a településen amely megadta a lehetőséget a Megyei bajnokság első osztályában való indulásra" - mondta el Dr. Jakab Zsolt elnök.

Hozzátette: Az évad elején nem voltak szigorúan kőbe vésett elvárások. Ők annyit akartak, hogy a lányok színvonalas mérkőzéseken a tőlük telhető legjobb eredményt hozzák és a riválisok játékerejét tekintve a tabella első felében szerettek volna végezni. Ez az elvárás teljesült is hiszen a csapat az 5. helyen zárta a bajnokságot, méghozzá úgy, hogy az elmúlt hónapokban néhány meglepetés győzelmet is arattak a lányok. a csapat összetétele egyébként előrevetítette a jó szereplést, hiszen a fiatal tehetségek mellett az egykori NB II-es együttes néhány húzó embere is a Hegykői mezt öltötte magára, így a fiatalos lendület és a rutin jól ötvöződött a játékban.

A csapat hátteréről szólva Jakab Zsolt szólt arról is, hogy az évad során, számos fejlesztést és beruházást végeztek, így például a csarnok lelátójának bővítését, az elektronikus eredményjelző üzemeltetését, az egységes csapatképhez tartozó felszerelések beszerzését is elvégezték a szezon során.

A jövőt illetően pedig az elnök elmondta: A következő szezonban szeretnének még feljebb végezni, de továbbra sem akarnak kötelező célokat kitűzni a játékosok elé, a fő az hogy a csapat jó hangulatban és jól szerepeljen minden mérkőzésen, és az új tehetségeket is folyamatosan szeretnék a csapatba beépíteni, mindamellett, hogy a tehetségesebb játékosok szakmai fejlődését és egy esetleges magasabb osztályba való jutását is szeretnék támogatni. És ha már magasabb osztály. Jakab Zsolt az évad egyik legfontosabb eredményének tartja, hogy sikerült elérniük, hogy kapusaikat heti egy alkalommal, a Győri ETO és magyar női kézilabda válogatott kapusedzője Bakos István készítse fel.

A következő hetekben pedig a lányok egy kis pihenőre mennek, majd megkezdődik a nyári alapozás és szeptembertől ismét lehet szorítani a hegykői lányokért.

*

Gombál Attila nyerte a Széchenyi Vágtát

Nagycenk - A Széchenyi Vágtát a csornai Gombál Attila nyerte Nagycenken, így ő vehet részt a budapesti Magyar Vágta döntőjén.

Az időjárás a Vágtát ezúttal kegyeibe fogadta, és annak ellenére, hogy a korábbi kiírást el kellett halasztani, kitűnő versenyt láthattak az érdeklődők.
Nagy tömeg, látványos futam, baráti beszélgetések, lóbarátok társalgása jellemezte a nagycenki Vágtát, de nagy arányban jelentek meg családok is, akik gyermekeiket a lovak miatt kísérték el a versenyre.
A versenyen második helyet Páli Dávid szerzett, míg harmadik helyen Galavics Gergő végzett, aki elvihette a legszimpatikusabb ló címét is, melyet Vércse nevű lovával gyűjtötte be.

Forrás: Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület, Sopron-fertődi HVI, fertopart.hu

Cikk megosztása