Átadták a Kerepes, Ökörtelek – völgy hulladékkezelő központot

Az Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás által a Kerepes, Ökörtelek völgyben megvalósított beruházás a régió legnagyobb, több mint 2 milliárd forintból megvalósult hulladékgazdálkodási beruházása.

A június 15-én megtartott ünnepélyes átadáson Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára és Szűcs Lajos, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett.

Gémesi György, az Észak–Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke az átadáson elmondta, ez a beruházás jóval több mint, egy hulladékkezelő központ, hiszen a kezelés és az újrahasznosítás mellett oktatási feladatokat is ellát, és célja, hogy a legkorszerűbb technológiák alkalmazásával, és környezetbarát szemlélettel egy környezetvédelmi központtá váljon.

Szűcs Lajos gratulált a beruházáshoz, és felhívta a figyelmet arra, hogy a projekt csak akkor lehet igazán sikeres, ha ahhoz a lakosság partner. Illés Zoltán államtitkár példaértékűnek nevezte a beruházást. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy nem elég az, hogy a jövőben környezetbarát módon kezeljük a hulladékot, ugyanilyen gondossággal kell elvégezni a korábbi lerakók teljes körű rekultivációját is. Bejelentette, a kormány át fogja vizsgálni hulladékgazdálkodást érintő összes rendeletet, és azokat úgy alakítják át, hogy a jövőben hatékonyabbak és egyben környezetbarátabbak legyenek.

A Zöld Híd Program részeként megvalósult ökörtelek-völgyi hulladékkezelő központ amellett, hogy megoldja a térség hulladékgazdálkodási problémáit, oktatási centrumként is fog működni. A létesítmény mintegy 200.000 ember hulladékának kezelését oldja meg, a most kialakított, mintegy 400 ezer tonna kapacitású lerakó várhatóan tíz évre jelent megoldást.

*

Megújuló energiaforrások alkalmazása

2008. márciusában a MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete (ÖBKI), a Norwegian Institute for Water Research (NIVA), Vácrátót Község Önkormányzata és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke partnerségi együttműködési megállapodást írt alá,
hogy az EGT Finanszírozási Mechanizmus és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Pályázatban meghatározott pályázati célt közös együttműködéssel valósítsa meg.

A 12/2008/NA regisztrációs számú „Innovatív geotermikus és biomassza bázisú fűtőmű létesítése Vácrátóton” című pályázat 2009. májusában a beérkezett 1300 pályázat közül 151 került a második fordulóba, és ezek közül 13 nyert, közte Vácrátót pályázata is. A beruházás célja a Botanikus Kert épületeinek és üvegházainak valamint az Önkormányzat intézményeinek (óvoda, iskola, sportlétesítmény, polgármesteri hivatal és orvosi rendelő) termálenergiával történő fűtése.

A műszaki megoldás szerint a Botanikus Kert a tulajdonát képező Vácrátót 331 hrsz-ú telken mélyítendő termálkútból nyeri ki a termálvizet, majd a hőcserélő rendszeren lehűlt vizet vezetéken keresztül a Vácrátót Önkormányzat tulajdonát képező Vácrátót 093/1 hrsz-ú ingatlanon létesítendő nyelető kútba sajtolja majd vissza. A vízjogi létesítési engedélyt a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2009. július 23. napján, KTVF: 18514-16/2009. számmal, állította ki. A Botanikus Kert területén a termelőkút mélyfúrási munkálatai befejeződtek, 1350 méteren 65 celsius fok vízhőmérsékletet mértek, a kút hozama 1500-2000 l/perc. Az ÖBKI szervezi és koordinálja a projektet, melynek jelentős része az ő területén valósul meg. Az MTA segítségével finanszírozza a botanikus kerti üvegház felújításokat. Irányítja a hévíznyerő kút, a kiegészítő csúcsidős biomassza tüzelés, a közösségi célú hőhálózat és a látogatóközpont tervezési és kivitelezési munkálatait.

Önkormányzatunk szervezi intézményeinek megújuló energián alapuló fűtésének tervezését, kivitelezését. Biztosítja a vízvisszahelyezésére alkalmas kúthoz szükséges földterületet, közútjain a csővezeték elhelyezését. A botanikus kert Kossuth utca felőli oldalán 16 db személygépjármű parkoló kialakításához biztosítja a helyet. A látogató központ tervezett bejáratától térkőburkolatos járda épül a jelenlegi aszfaltburkolat széléig. A hulladékgyűjtő sziget – a tervezett parkoló és járda helyén áll - áthelyezésre kerül.

*

Fejlesztések Vácrátóton

A vácrátóti Petőfi Sándor Általános Iskola épületeinek bővítése, akadálymentesítése, tornaterem építése
A 2009. őszi-téli lapszámban adtunk hírt a tornaterem beruházás előkészítő munkálatairól. December végére a „Lencsés”-féle szolgálati lakás elbontásra került, megkezdődött a tornaterem alapozását megelőző földmunka.

A kialakított ágyazat 2010. április elején megfelelt a teherbírási követelményeknek, 17-ére elkészült az alaplemez, majd május 3-án megkezdődött a beszállított acélszerkezetek állítása, összeszerelése. A főépületben és a kisiskola épületében megtörtént a kazánok és a hozzá tartozó gépészet elbontása. Jelenleg a tornaterem földszinti Ytong-falának építése, födém zsaluzása, a kisiskola épületének tetőfelújítása és utólagos hőszigetelése zajlik.

Az iskolaudvar helyreállításával fejeződnek be a munkálatok még az őszi iskolakezdés előtt.

*

Hivatalosan is működőképessé vált a Vácrátóti Polgárőr Egyesület!

A Vácrátóti Polgárőr Egyesület értesíti a lakosságot, hogy jogerős bírósági határozattal júniusban hivatalossá vált működése, immár adószámmal és bankszámla számmal is rendelkezik.

Tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot, hogy támogatásaikra az egyesület további működéséhez nagy szükség van! Kérjük lehetőségeikhez képest járuljanak hozzá a lakosság érdekében végzett további sikeres munkánkhoz. Eddig több kisebb és két nagyobb lakossági felajánlást kaptunk, amiből szolgálati gépjárművet szándékozunk vásárolni.

Az önkormányzat támogatásával pedig működésünk költségeink egy részét tervezzük fedezni.

Pénzbeli juttatásaikat a Takarékszövetkezetben nyitott 66000080-11083669 számú bankszámlára utalhatják.

Tisztelettel és köszönettel,

Dr. Nagy Ferenc
Vácrátóti Polgárőr Egyesület elnöke

*

A gödöllői csoda

1,6 milliárd forintból újult meg a műemlék értékű Gödöllői Királyi Kastély. A projektgazdák nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy európai színvonalú kulturális központot hozzanak létre. A beruházás időben kezdődött, időben zárult le és nem járt többletköltséggel, vagyis a Kastély igazgatójának szavaival élve: Gödöllőn csoda történt. A „hónap projektje” sorozatunkat örömmel bővítettük ezzel a csodával.

"Nem volt még Magyarországon olyan projekt, amely eredménnyel, határidőre lezárult volna" - mondta Dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke a Gödöllői Királyi Kastélyban tartott tegnapi sajtótájékoztatón. Ilyen értelemben valóban csoda, hogy hat évvel az uniós csatlakozásunk után végre megszülethetett az első kiemelt projekt, amely időben, nagyobb köztes problémák nélkül készült el.

Magyarország legnagyobb barokk kastélyának komplex fejlesztése a Közép-magyarországi Operatív Program kiemelt projektjének keretében valósult meg. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap a teljes összeg 85 százalékát (1,457 milliárd forint) finanszírozta. A Grassalkovich Antal gróf által, 1735 után építtetett Kastély igazgatója szerint a projektnek köszönhetően Gödöllő Magyarország egyik kiemelkedő turisztikai helyszíne lett. A projekt átfogó célja a Gödöllői Királyi Kastély regionális kulturális kiszolgáló egységének revitalizációja, amelynek keretében állandó és időszakos kiállítások számára új kiállítótereket hoznak létre, amelyekben modern továbbfejlesztett kiállításokat tárnak a látogatók szeme elé.

A siker titka

Dr. Révész T. Mihály, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója úgy fogalmazott, hogy Gödöllőn csoda történt, mert a munka időben kezdődött el, határidőre fejeződött be, és még költségtúllépés sem volt a végrehajtás során. „Egy ilyen sikerhez kell egy kedvező, valóban alkotó légkör, és Gödöllő városa, a maga egyedi szellemiségével.” - mondta az igazgató, köszönetet mondva mindazoknak, akik lehetővé tették a projekt megvalósulását. A projekt sikerének hátteréről Dr. Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke elmondta, hogy jó projekt előkészítés, megfelelő menedzsmenti háttér, és hozzáértő lebonyolító szervezetek kellettek ahhoz, hogy Gödöllőn „európai rangú kulturális központ születhessen.”

Gödöllő polgármestere, Dr. Gémesi György arra is felhívta a figyelmet, hogy a város számára is kiemelt jelentősége volt a projektnek, ezért komoly együttműködés alakult ki a Kastély és a város között. Ennek egyik bizonyítékaként Gémesi kiemelte a város felajánlását: Gödöllő a jövőben ingyen vállalja, hogy rendben tartja a nemrég átadott barokk kert gyepét.

Kibővített muzeális tér

Révész elmondta, hogy a Kastély felújítása majd 20 éve kezdődött, eddig három szakasz valósult meg belőle, és 2009. július 1-jén kezdték el a negyedik szakasz munkálatait. Ennek eredményeképpen az év végére várhatóan megnyitja kapuit a látogatók előtt a kibővített muzeális tér. A nyár folyamán folyt a kert rehabilitációja, ami a tervek szerint haladt, és már átadták a látogatóknak. A téli időszakban a belső terek felújításával foglalkoztak. A Kastély épületállományának jelenleg a negyede látogatható, a fejlesztés negyedik szakaszának befejezésével ez 10 százalékkal növekedett. A felújítás során törekedtek arra, hogy a különböző korokból előkerülő falfestéseket helyrehozzák, és ahol lehet, korhű formában mutassák meg a látogatóknak.

A Gizella és a Rudolf szárny (a királyi gyermekek lakosztálya) területén, időszakos és állandó kiállításokat hoznak létre. A tervek szerint lesz egy szórakoztató-foglalkoztató szoba számítógépekkel felszerelve. Ezen kívül az égszínkék tapétával díszített Mária Valéria lakosztályban, egy korabeli szalon berendezéseit és használati tárgyait tekinthetik meg a látogatók. Az egyik emeleti szobában a Horthy időszakot mutatják majd be, ahol a megfelelő színvonalú tájékoztatás érdekében lesz egy interaktív információs pont is.

A Kastély történetének kevésbé fényes időszakáról, a második világháborút követő korszakról is szerveznek kiállítás, amelynek keretében a szovjet laktanya időszakát és a szociális otthon éveit mutatják be. Ebben a teremben a szociális otthon igazgatójának dolgozó szobáját jelenítik meg, valamint szovjet katonai ruházatokat és egy öltözőszekrényt tekinthetnek meg a látogatók. Ezen kívül vetítőtermet is kialakítanak, ahol plazmatévén folyamatosan korabeli, a kastélyról és a kastélyban élőkről szóló filmeket játszanak.

A Rudolf szárny ad majd otthont az időszakos kiállításoknak, melyek közül az első a Herendy porcelán manufaktúra közreműködésével szervezett porcelán kiállítás lesz. Ezt az együttműködést különösen nagy örömmel szervezték a Kastély munkatársai, hiszen a képek felakasztását szolgáló képszögekkel ellentétben a porcelánokat tartalmazó szekrénnyel elhelyezésével nem kell kárt tenni a frissen felújított és restaurált falakban.

Elsősorban a csoportos látogatók számára egy „valóságos szalont” is kiépítenek, amelynek múzeumpedagógiai foglalkoztató funkciója lesz. Nem rendhagyó módon a berendezés a Kastélyban megszokott garnitúrák közül kerül ki, amelyet a látogatók is kipróbálhatnak. Tervezik továbbá, hogy kézimunka tanfolyamot is indítanak, amelyeken korabeli kézimunkák technikáit sajátíthatják el az érdeklődők. Továbbá ebben a teremben korabeli társasjátékokat is lehet majd tanulni.

A Kastély alatt, a legvédettebb részen, Horthy Miklós által építtetett Horthy-bunkerben pedig a hadtörténeti múzeum kiállítását tekinthetik meg a látogatók.

Forrás: kitekinto.hu

*

Megalakult a Garam – Ipoly – Gödöllő EGTC

Június 19-én Gödöllőn tartotta alakuló ülését a Garam – Ipoly – Gödöllő Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás. A résztvevő magyarországi és szlovákiai települések képviselői az egyezmény és alapszabály elfogadása mellett Gémesi György személyében megválasztották a csoportosulás elnökét is. Az eseményen részt vett Vécsey László országgyűlési képviselő.

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa által létrehozott új jogintézmény bővíti az önkormányzatok határokon átnyúló együttműködéseinek lehetőségeit. Ennek révén az eddiginél jelentősebb európai uniós támogatás nyerhető el közös fejlesztési programok és projektek megvalósítására, kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére, koordinációra, térségi lobbizásra és marketingre. A kooperáció az önkormányzatok mindennapi gyakorlatában is előnyös lehet. legyen szó a napjainkban különösen élesen jelentkező időjárási szélsőségek hatásai elleni védekezésről, a közlekedés szervezéséről vagy az idegenforgalom fejlesztéséről.

A gödöllői képviselő-testület májusban döntött arról, hogy alapító tagként csatlakozik az csoportosuláshoz, melynek hazai részről többek között Balassagyarmat, Rétság, Nagymaros, Szada és Szob is részese.

*

Felavatták a Pozsonyi csata emlékművét

A jubileumi XX. Magyar Szabadság Napja kísérő rendezvényeként június 26-án avatták fel a Pozsonyi csata emlékművét a Nemzeti Együvé Tartozás Parkjában. A Történelmi Vitézi Rend és a Szent György Lovagrend által felajánlott emlékmű felállításáról még márciusban döntött a képviselő-testület.

Füredi Gábor fafaragó művész egy villámsújtotta, 400 éves törökmogyoróból készítette el a két tonna tömegű, 4 és fél méter magas oszlopot, amin a magyar őstörténet és honfoglalás hiteles régészeti leleteit ábrázoló faragványok, jellegzetes honfoglalás kori ornamentika és a László Gyula régészprofesszor által rekonstruált, két honfoglalás kori öltözetű álló alak látható.

Forrás: Észak Kelet-Pest megyei LEADER Egyesület, Gödöllői HVI, godollo.hu

Cikk megosztása