Megvalósult III. tengelyes fejlesztés

Németfalu - Új játszóteret vehettek birtokba a településen élő gyerekek és a teleház épületének külső felújítását is ünnepelhették a község lakói a szombati falunap programjának keretében.

Az 1995-ben elkészült teleház épületének hőszigetelésére, a vakolat felújítására, valamint a korszerű játszótér megépítésére 2 millió 668 ezer forint támogatást kapott a település az új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében. Galambos László polgármester elmondta, a játszótér hiányt pótol, korábban nem volt ilyen jellegű közösségi tér. Ezzel, fogalmazott, náluk is minden lényeges dolog adott, ami egy városban megtalálható.

*

Több mint négymillió forintot gyűjtöttek a kórház számára a zalaegerszegiek

A Zala Megyei Kórház számára gyűjtöttek a zalaegerszegiek június 12-én, a Richter Gedeon gyógyszercég által szervezett Egészségváros programsorozat idei negyedik állomásán. A résztvevők ingyenes szűrővizsgálatok elvégeztetésével, tanácsadások, előadások meghallgatásával növelték a Richter által a kórház számára felajánlott összeget. A nap végén így összesen 4 211 000 forinttal gazdagodott az intézmény, ami több mint duplája a felajánlott összegnek.

Az idejekorán felismert tünetek segítségével a betegségek megelőzhetőek vagy eredményesen kezelhetőek. Ebben segített a Richter Egészségváros Program azoknak, akik június 12-én ellátogattak Zalaegerszegre, a Dísz térre. A zalaegerszegi lakosok részvétele kiemelkedő volt: több mint kétezer ember fordult meg a nap folyamán a Richter által szervezett rendezvényen.

A változatos táncprodukciók és szűrővizsgálatok mellett az Egészségvárosba ellátogatóknak lehetőségük nyílt meghallgatni szakemberek előadásait sokakat érintő betegségekkel kapcsolatban, valamint személyre szabott javaslatokat kaphattak a szakorvosoktól a tanácsadó sátrakban. A zalaegerszegi lakosok érdeklődése nemcsak az előadások és a tanácsadások iránt volt magas, sokan vettek részt az elsősegélynyújtás bemutatón és kígyózó sorok álltak a BMI-t, testzsírt, magasságot, testsúlyt mérő gép előtt is. Az eredményeket összegezve elmondható, hogy a zalaegerszegiek többsége fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat, a megelőzést, ahogy a program védnöke Rudolf Péter is. A színművész nemcsak lelkesítő beszédével buzdította a lakosokat az egészségtudatos gondolkodásra és a szűrővizsgálatokon való részvételre, hanem ő maga is beállt a sorba ellenőriztetni vérnyomását.

Az egészségügyi prevenciós szemlélet megismertetése, az egyéni felelősségvállalás hangsúlyozása érdekében indult Richter Egészségváros rendezvényén a saját egészségük mellett a közösségért is tehettek a résztvevők. A Richter a program keretében 2.000.000 forint adományt ajánlott fel a Zala Megyei Kórház számára, amelyet minden elvégzett szűrés, tanácsadás, végighallgatott előadás további forintokkal növelt. A zalaegerszegiek aktív részvételének köszönhetően a nap végén Dr. Csidei Irén, Zala Megyei Kórház főigazgató-főorvosa 4 211 000 forintos adományt vehetett át Beke Zsuzsától, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetőjétől.

Forrás: Zalai Hírlap

*

Fenntarthatósági tervet készíttetett a vasvári önkormányzat

Környezeti fenntarthatósági tervet készíttetett a vasvári képviselő-testület. Ebben, a többi között, szó esik a legfontosabb környezeti elemekről is.

Vízügyi szempontból szerencsés, hogy a Rába több kilométerre folyik a belterülettől, így kommunális szennyezés nem éri. Kiemelt feladat a felszíni vizek védelme, mivel innét, a rétegvizekből nyerik az ivóvíz túlnyomó részét. A tervezet megállapítja, hogy a rétegvízbázisok utánpótlása jó, mennyiségi probléma nincs. Vannak gyenge pontok is, közte az úthálózat állapota. Megoldott a kommunális hulladék szállítása, elkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés is. A tervezet intézkedési programot is tartalmaz. Mindezek nyomán nagyobb figyelem juthat a helyi környezeti fenntarthatóságra.

*

Kilenc új buszöböl került átadásra

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán tavaly Zalaegerszeg 75,4 millió forintos támogatást nyert kilenc új autóbuszöböl kialakítására. A munkálatok befejezésének határidejét ugyan idő közben módosítani kellett, május 17-én a Mártírok úti megállót is készre jelentették.

A program zárórendezvényére a végleges forgalomba helyezést követően a napokban került sor.

*

Folyamatos fejlesztés

A Kistérségi Intézmény az észak-zalai és őrségi szociális hálóban (NYDOP-5.1.1/A-2008-0002) címmel nyert pályázati kiírást a Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás TÁMASZ Alapszolgáltatási Intézménye 2009-ben. A teljes pályázati beruházás 66 millió forintot tesz ki, melyből 6 milliót a zalaistvándi egységépület mozgáskorlátozott akadálymentesítési és felújítási munkáira fordítottak. Az épület mellett egy parkoló is kialakításra kerül majd.

*

Lufik és hangos nevetés

Vasvár- Színes forgataggá változott a kisváros fürdője múlt hét vasárnap. A különböző színű léggömbök és a hangos kacaj már messziről hirdették a Gyermek és Ifjúsági Napot. Délután két órára megtelt a Szentkút fürdő területe: légvár, óriáscsúszda, körhinta, trambulin, lufihajtogató bohóc, korongozó állvány és Zsongi bohóc várta a gyerekeket. Sejberné Szabó Mariann főszervező, a helyi általános iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy hatodik alkalommal szervezték meg a programokat, s figyeltek arra, hogy minden korosztály megtalálja a számára legérdekesebb produkciót. Vasárnap felléptek a helyi iskola színjátszói, s szerepeltek kötélugrók is. Kapornoki Júlia mesével kápráztatta el a gyerekeket, s változatos műsorral kedveskedtek a győrvári Nefelejcs néptáncegyüttes, az Akvamarin táncegyüttes, a Savaria TSE és a Savaria Művészeti iskola vasvári tagozatának táncosai. A bejáratnál modellezők várták az érdeklődőket.

*

Velünk élő Trianon

Dobronhegy - A település, valamint a milejszegi plébánia és a csonkahegyháti általános iskola pénteken 16 óra 30-kor megemlékezést tart a trianoni dekrétum kihirdetésének 90. évfordulóján. A megemlékezés a dobronhegyi magyarok nagyasszonya szobornál és a Kandikó vendégház parkolójában lesz, ahol többek között beszédet mond Gyutai Csaba, Zalaegerszeg alpolgármestere. A műsor keretében közös imádságra kerül sor, majd a résztvevők felvonulnak a Balázsfán levő kettős kereszthez.

*

Hogy maradjon is virágos város

Zalaegerszeg - A következő öt évre zöldfelületi stratégiát készített az önkormányzat.

A koncepció a városi parkok, virágok, ligetek kezelésének és megújításának fő irányvonalait határozza meg - miután a képviselők az előterjesztést egyhangú szavazással elfogadták. A stratégián belül, annak megvalósítása érdekében cselekvési terv is készült, a kitűzött célok érdekében lehetőséget adva a programok és projektek ütemezett végrehajtására. A munkát források nélkül természetesen nem lehet elvégezni, s a célra az önkormányzatnak költségvetésében eztán mindig kell keretet biztosítania. A teljes koncepció végrehajtása - mint az előterjesztésben olvasható - a következő öt évben 300 millió forintos tétel.

*

Nyitás az Aquaparkban

Zalaegerszeg - Felújításokkal, kisebb javításokkal, a belépőket érintő kedvezményekkel és a megszokottnál több programmal készültek a látogatók fogadására az idei nyáron az Aquaparkban. Az élménypark régi-új vezetése, az önkormányzati tulajdonban lévő Strand Kft. munkatársai elmondták, csak jó idő kell a sikeres strandszezonhoz. Abban bíznak, hogy az augusztus 31-ig nyitva tartó vízi birodalomban végig nyárias időjárás fogadja majd a látogatókat.

*

Családi piknik és gyereknap

Hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendeztek családi pikniket és gyereknapot a becsvölgyei Nyitnikék Óvodában. Az intézmény tavaly szeptember óta egységes óvoda-bölcsőde besorolással működik, a zalaegerszegi kistérségben egyedülállóként. A rendezvény keretében a gyerekek új udvari játékokat kaptak.

*

Lovasnap negyedszer

Olaszfa - A Gidrán Sport- és Lovas Hagyományőrző Egyesület szombaton negyedik alkalommal rendezett lovasnapot a Zsira melletti réten. Az egész napos rendezvény gerincét ezúttal is a lovagolni tanuló gyerekek versenyei alkották. A különböző korosztályú növendékek öt versenyszámban mutathatták be, hogy mennyire sajátították már el a lovaglás tudományát. A harmincnyolc ifjú versenyző között nemcsak olaszfaiak voltak: eljöttek többen a kőszegi, a vépi, a nagymizdói, a bagodi és a szombathelyi lovasklubok képviselői közül is.

*

Turisztikai látványossággá lett a falu központjában a kültéri terepasztal

Telekes – Az Ezeréves Vas megye programsorozat részeként, az 1000 perc a településért mozgalom keretében adták át nemrég Telekes központjában a Hegyhát 23 faluját rejtő terepasztalt. Csaknem 200 órányi társadalmi munkában 13 helyi lakos dolgozott az asztalon. Amely több négyzetméteres, betonból, földből, védőrétegből áll, s meg is világítják. A látványos asztalon ott a 23 falu makettje, ez a Hegyhát miniben.

*

Szikra, a pónimén gazdira várakozott

Szentkozmadombja – Falunappal, játszótéravatással egybekötött fogathajtó bemutatót tartottak az észak-zalai községben. A lovaskocsik mustráját ezúttal Banka Éva versenybíró felügyelte. Míg a vasi és zalai istállókból érkezett lovak a bólyákkal szigorúan kijelölt terepen forgolódtak, addig a kisebbek és szüleik a település vadonatúj létesítménye, a pályázaton nyert 9 millió forintból megépült játszótér felé vették az útjukat, amelyet Káli Lajos polgármester adott át rendeltetésének és a gyerekeknek. (Akik egy-egy csokiszelettel is gazdagodtak ez alkalomból.) A legtöbben persze a szokásos tombolalóra voltak kíváncsiak. (Mint ismeretes, az esti bálon általában mindig egy ló a főnyeremény.)

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület

Cikk megosztása