Kézbesítik a támogató LEADER határozatokat

A Szigetköz – Mosoni-sík LEADER Egyesület tervezési területéhez tartozó 34 településről 2009. november 16-ig 13 LEADER-célterületre pályázhattak a térség projektgazdái. Az egyesülethez 34 pályázat érkezett 8 célterületre.

A helyi ügyintézést és a központi felülvizsgálatot követően két célterületet sikerült teljesen feldolgozni és előzetes támogatási rangsort állítani. Az érintett pályázatok támogatásáról az egyesület helyi döntéshozó testülete május 10-én döntött, amelyre a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Irányító Hatósága május 18-án kötelezettséget vállalt. Ezt követően az egyesület munkaszervezetének dolgozói elkészítették és postázták a határozatokat. A még nyitott célterületek esetében a támogatási döntések akkor születhetnek meg, ha valamennyi pályázat ügyintézése és felülvizsgálata befejeződik. Nagy valószínűséggel a még nyitott 6 célterület vonatkozásában a döntéshozó testület egy vagy két ülés alkalmával dönt, és reményeik szerint hamarosan mindenki kézhez veheti támogató határozatát.

Bővebb információ minderről a www.szms.hu honlapon található.

*

250 munkahely Mosonmagyaróváron

Mosonszolnok után Mosonmagyaróváron épít visszapillantó-gyárat az indiai SMR-csoport - jelentette be a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón a cég vezetője.

A másfél évtizede működő üzemet kinőtték, ezért vásároltak 30 ezer négyzetméternyi területet a Mowin ipari parkban. Ennek felén épül augusztustól jövő áprilisig a gyár, amely az első ütemben 250 embernek ad munkát, és évi hétmillió személyautó visszapillantó-tükröt gyárt.

Laks Vaaman Sehgal, az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. ügyvezetője az eseményen elmondta: 1975-ben alapított családi vállalkozás, a Samvhardana Motherson Group jelenleg 21 országban, 90 telephelyen mintegy 35 ezer embernek ad munkát, körülbelül évi kétmilliárd dolláros forgalmat könyvelve el.

Az MTI azon kérdését, hogy mekkora összeget fektettek a mosonmagyaróvári gyárba, arra hivatkozva hárította el, hogy anyacégüket Indiában jegyzik a tőzsdén.

Az indiai cégcsoport macedóniai és romániai, valamint Európán kívüli potenciális telephelyeket is megvizsgált, mielőtt a jó magyarországi tapasztalatok és a logisztikai előnyök miatt úgy döntött, hogy Mosonszolnoktól néhány kilométerre húzzák fel az újabb gyárat. Az új üzem az Audi-, Mercedes-, Mini-, Volkswagen- és Toyota-beszállító cégcsoport visszapillantó-gyártásának harmadát-negyedét adhatja majd.

*

Játszótér a legkisebb lipótiaknak

Több éve dédelgetett álmát valósította meg Lipót: a helyi óvodától alig kétszáz méterre a legkisebbek örömére új játszóteret adtak át hétfőn.

A tízmillió forintos beruházás húszszázalékos önerőt igényelt. Az avató idején a termálfalu ovisai azonnal birtokba vették a tizennégy játékot, melyek közül olyan is akad, melyeket mozgássérült gyerekek is használhatnak. Lipót egyébként kedd délelőtt 10 órától a Virágos Magyarország település kategóriájának hazai győzteseként fogadja azt a tizenkét tagú zsűrit, mely megtekinti a helyi nevezetességeket, természeti kincseket, de a faluszépítés mellett arra is kíváncsiak, mit tett a település a megújuló energiák felhasználásáért, a környezetvédelemért.

*

Lovagrendbe sorakoznak a borvidékért

Éppoly régi szőlészeti tradíciókkal rendelkezik a Pannonhalma környéki termőhely, mint hazánk többi történelmi borvidéke, csak eddig itt nem volt olyan lovagrend, amely borkultúráját népszerűsíti.

Az új borrend hamarosan lovagavatást tart.

"Hiányát éreztük Pannonhalmán egy olyan borrendnek, amilyen több más bortermő helyen már alakult és főként saját borvidéke érdekében népszerűsíti a borkultúrát, persze abban a sajátos formában, ami az ilyen lovagrendekre jellemző" – mondta el az egyik alapító tag.

Huszár Levente maga is egy kisebb borászat vezetője Pázmándfalun. A hozzá hasonló borkedvelőkkel már tavaly év eleje óta beszélgettek szándékukról. De csak ősszel, a Szent Márton-napi pannonhalmi újborversenyen körvonalazódott a konkrét ötlet.

Aztán Horváthné Rozsnoki Zsuzsanna szervezőmunkája eredményeként megtartották alakuló ülésüket. A 22 tag közt főként borkedvelők vannak, de a környék nevesebb borászai is beléptek soraikba, például Németh Endre, Ács György és Soós Lajos. Támogatóként csatlakozott hozzájuk többek közt a borvidék hegyközségének elnöke, titkára is.

A Pannonhalmi Szent Márton Borrend a nevét a város védőszentjéről kapta és a Márton-nap a szőlészeti hagyományok része, az újborkóstolás ideje. Egyesületi formában működik és hamarosan vezetőségválasztó ülést tart. Az ünnepélyes lovagavatást augusztus 19-én szeretnék megrendezni a bencés főapátságban, ahol már talárjaikat, medáljaikat is viselhetnék a tagok. Felvonulásuk egy félnapos zenés borfesztivál része lenne, amelynek keretében megválasztják Pannonhalma város borát és a borvidék zászlósborát.

Emellett több rendezvényt is terveznek, ami a borvidék hírnevét növelheti és baráti közösségek építését szolgálja.

A borrendről érdeklődni a [email protected] e-mail címen lehet.

Borrendsoroló

A Győri Borbarát Hölgyek Egyesülete 2000-ben alakult meg, a győrújbaráti II. Rákóczi Ferenc Borlovagrend 2005-ben, a győri Szent László Borlovagrend 2006-ban. Az idén először lovagavatást tartó Pannonhalmi Szent Márton Borrend az első olyan a környéken, amely elsősorban a Pannonhalmi borvidék érdekében tevékenykedik. Hazánkban összesen csaknem ötven borrend működik, mindegyik díszes öltözékkel, címerrel, zászlóval rendelkezik. Maguk határozzák meg ceremóniáik rituáléját.

*

Voluta Vízikarneválon ébredezett a sárkány

Dobszótól volt hangos a Mosoni-Duna az Itató szabad strand környékén: több mint hatvan sárkányhajó csapat mérte össze gyorsaságát szombaton.

Szombaton este 6 órától Kőhalmi Zoltán humorista nevettette meg az érdeklődőket, este 8 órától az Anna and the Barbies koncertezett. Az este 10 órától kezdődő Ladánybene 27 koncert után meggyúltak a Szentivánéji tüzek. A Koktél zenekar hajnalig tartó buliba várta az érdeklődőket.

*

Elismerés a honvédelmi minisztertől több száz katonának Győrben

A nyár eleji árvízi védekezés okán a Magyar Honvédség állományából több százan kaptak elismerést a honvédelmi minisztertől Győrben.

A Magyar Honvédség állományának ismét meg kell birkóznia a szélsőséges időjárással: a nyár eleji árvízi védekezés okán csütörtökön Győrben több százan kaptak elismerést a honvédelmi minisztertől – órákig a napon állva, egyenruhában, fullasztó kánikulában vehették át.

Júniusban a Magyar Honvédség 12. Arrabona légvédelmi rakétaezredének 278 katonája vett részt az árvízi védekezésben. Nemcsak Bőnyben, hanem a megyehatáron kívül, Szőnyben és Abaújszántón is segítették a veszélybe került embereket. Csütörtökön ennek okán Győrben elismeréseket osztottak. Az ünnepségen nyolc helyőrség (Székesfehérvár, Veszprém, Budapest, Pápa, Tata, Kaposvár, Várpalota, valamint Győr) 10 katonai alakulata mintegy 300 fővel képviseltette magát.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a következő hetekben sorra látogatja a Magyar Honvédség alárendeltségébe tartozó katonai szervezeteket.

Ennek keretében csütörtökön az országban másodikként az Arrabona légvédelmi rakétaezredhez érkezett. A Széchenyi téren tartott ünnepségen elismerésben részesítette a jelen lévő alakulatok árvízi védekezésben kiemelkedően teljesített katonáit. Elmondta: a katonák bebizonyították, hogy számíthatnak rájuk. ˝Erőn felül teljesítve megállták a helyüket˝ – mondta Hende Csaba. Hozzátette: erről személyesen Bőnyben is meggyőződhetett. Sürgette a hadsereg állományának megerősítését s a felszereléseik fejlesztését. Országosan összesen 4560 elismerést s ezer pénzjutalmat oszt szét az állomány tagjai között: Győrben ebből 300-an kaptak elismerést, míg 83-an pénzjutalmat. Borkai Zsolt, Győr polgármestere, az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának alelnöke elmondta: a katonák a gátakon is bizonyították rátermettségüket.

*

Kacsaetető automaták Győrben

Új, furcsa küllemű automatákkal találkozhat, aki a Rába partján tesz egy sétát Győrött. A gépeken egy vadkacsa kérleli a sétálót, hogy etesse meg mert éhes…

A „kacsaetető” automaták néhány hete jelentek meg a Rába parton. Száz forint bedobása után egy adag kacsakaját szór a jóérzésű emberek markába, amit aztán nyugodt lélekkel adhatnak a víziszárnyasoknak. Az automatákon az érdeklődőbb lelkületűek képeken ismerkedhetnek meg a madarak szokásaival, valamit megtanulhatják azt is, melyik a gácsér illetve a tojó.

Pusztán egyetlen kérdés maradt: a város közgyűlése néhány évvel ezelőtt megtiltotta a szárnyasok etetését, sőt pénzbírsággal is sújtható az, aki ilyet tesz. Ha ez a rendelkezés pusztán a galambok etetésére vonatkozik, akkor minden oké, ám ha nem, akkor nem csak egy százast veszíthetnek az állatbarátok.

*

Hallja, hogyan lélegzik a kert

Csikvánd - ˝A természet meghálálja, amit érte teszünk˝ – vallja Kondor Ferenc, aki 40 évvel ezelőtt ültette első fáit magánarborétumába.

Azóta kertje kis édenné növekedett, sokan járnak a csodájára.

A hetvenes évek elején kezdte telepíteni háromszáz négyszögöles magánarborétumát Csikvándon Kondor Ferenc. Jobaházi ismerőse, néhai Dobrády Sándor példája nyomán és segítségével olyan örökzöldeket, fákat válogatott össze, ültetett kertjébe, amelyek hazánkban nem honosak vagy ritkán fordulnak elő. A telepítést nem bízta a véletlenre, számos arborétumot meglátogatott, valamint végigtanulmányozta a szakirodalmat is.

Bár neki a kisujjában van az ˝álomkert˝ minden darabja, részlete, hogy látogatói is megismerhessék, kedvükért kis táblákat helyezett ki. Ezeken az illető fa vagy örökzöld magyar és latin neve, illetve származási helye szerepel. Kondor Ferenc birtokán találhatók Észak-Afrikából, Délkelet-Ázsiából, Kínából, a Kaukázusból, az USA déli partjairól, Kaliforniából, Arizonából származó ˝kincsek˝.

Így sok más mellett japán babérsom, atlaszcédrus, andalúziai jegenyefenyő, arizonai ciprus, bangita, kínai borókafenyő, virginiai boróka, nyugati életfa, Kondor Ferenc lajstroma szerint több mint negyvenféle fa és örökzöld bokor. A kert több részét a gyep helyett finoman zöldellő, üde borostyánszőnyeg borítja. A kis arborétumnak a gazda által készített kerti kellékek, pihenőhelyek, bútorok, például mozaikkal kirakott kőasztal, rusztikus székek, kovácsoltvas kandeláberek kölcsönöznek különleges hangulatot.

Kondor Ferenc büszke birodalmára, amely a sok-sok munka mellett sok örömmel is megajándékozza őket feleségével.

"Szinte hallani lehet, amint lélegzik ez a kert. Nekem ezek a fák, bokrok olyanok, mint egy-egy művészeti alkotás, egy-egy csoda. Mindegyiknek egyénisége van. Amikor esténként kiülünk a zöldek közé, hatalmas nyugalom vesz körül bennünket. A természet meghálálja, amit érte teszünk" – vallja a Zrínyi utcai ház ura, akinek a kert mellett számos más szenvedélye is van.

Szakmája folytán nyugdíjaséveiben számos kovácsoltvas alkotás, dísztárgy, például cégérek, csillárok, gyertyatartók, míves kerítések, út menti keresztek, templomi Luther-rózsák születtek meg műhelyében.

Emellett Kondor Ferenc a könyvek szerelmese is. Alig múlik el nap, hogy ne olvasna kicsit. Hitvallása szerint nemcsak a kertnek, hanem az elmének is kell a gondoskodás, mert különben gyorsan elöregszik.

Forrás: Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület, Mosonmagyaróvári HVI, Győri HVI, kisalfold.hu

Cikk megosztása