Energia a köbön, avagy ki segít spórolni?

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezetének úti célja nemrégiben - a CIVIL KURÁZSI program keretében - Esztergom volt. A Környezetkultúra Egyesületet látogattuk meg – meséli Németh Laura, az Egyesület munkatársa.

"A közösségi szemléletformálás nagyon jó példáját tapasztalhattuk itt meg. Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület 15 éve fennálló, kiemelten közhasznú civil környezetvédelmi szolgáltató szervezet. Alapos, szakszerű információt kaphat itt mindenki az energiahatékonyságról, megújuló energiák adta lehetőségekről, aktív-passzív házakról, különféle környezetkímélő eljárási módokról. A munkatársak non-profit jelleggel foglalkoznak környezeti tanácsadással, környezetvédelmi tervezéssel, oktatás-szemléletformálással, ökológiai fogyasztóvédelemmel, vízvizsgálattal, mérőeszköz kölcsönzéssel, nyílászáró szigeteléssel, használt fénycső, sütőzsiradék és elem átvétellel".

Az Egyesület nemrég elkészült ökotechnikai bemutatóházában családi házas léptékben mutatják be mindazokat az anyagokat és technológiákat, amelyek hozzásegítik az építkezőt/felújítót egy környezetbarát és energia-hatékony otthon kialakításához és fenntartható üzemeltetéséhez.

A tanulmányút során sok hasznos információval gazdagodtunk, amelyekről részletesen a Csatolmányokban olvashatnak.

*

Cél a környezet védelme

A környezet védelme, azon belül konkrétan a depóniába kerülő hulladékmennyiség csökkentése volt a célja annak a beruházásnak, amelyet június 17-én adtak át. A Tapolca és Zalahaláp határán létesült lerakó közvetlen szomszédságában megépült szelektívhulladék-válogató csarnok és átrakóállomás a tapolcai gyűjtőkörzet mintegy negyven települését szolgálja ezentúl.

A 950 négyzetméter alapterületű fejlesztés1,3 millió euróba került. Császár László tapolcai polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a fejlesztés minden bizonnyal drágítja majd a szemétszállítás költségét, azonban hosszú távon mindannyiunk érdeke a környezet védelme. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi szemét kerül a lerakóba és mennyiből nyerhetünk energiát, vagy hasznosíthatjuk újra.

Czaun János, az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke úgy vélte, hogy az összes hulladék igen jelentős részét, akár több mint felét lehet majd ismét hasznosítani a most átadott beruházásnak köszönhetően. Az észak-balatoni hulladékgazdálkodási projekttel kapcsolatban elmondta, hogy a 158 önkormányzat által 2005-ben létrehozott társulás azt vállalta, hogy a legkorszerűbb technológiával felszerelt létesítményekben dolgozzák fel a térségben keletkezett hulladékot. A program Királyszentistvánon hulladéklerakó, Ajkán, Pápán, Tapolcán átrakó és válogató, Veszprémben válogató, Balatonfüreden komposztálóüzem építését tartalmazza, továbbá a társulás területén négyszáz gyűjtősziget létesítését. A program teljes költsége 6 milliárd 919 millió forint. A csütörtökön átadott tapolcai beruházásnál a válogató éves szinten négyezer tonna, az átrakóállomás 18 ezer tonna hulladék fogadására és kezelésére alkalmas.

*

Világszínvonalú kalandozások: erdei kalandpark a Tihanyi-félszigeten

Kalandsziget-Tihany néven erdei kalandpark nyílt a Tihanyi-félsziget Gödrös nevű szabadstrandja mellett, 60-80 éves ősfákon; a projekt a rendkívüli, védett környezet miatt a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság fokozott felügyelete mellett valósult meg.

Molnár Ádám, a kivitelező és üzemeltető Kalandgyár Kft. egyik ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy cége már több kalandpark kivitelezésében vett részt. A tihanyi az ötödik ilyen balatoni létesítmény a balatonfűzfői, a zánkai, a zamárdi és gyenesdiási után; 12 millió forintos, önerős beruházásból valósult meg, és az első fejlesztési ütem befejeztével mintegy 40 akadállyal várja az idelátogatókat.

Az ügyvezető szerint felfutóban van a kereslet az ilyen aktív programlehetősségek iránt, amelyek létesítését az önkormányzatok is igen támogatták, hiszen a turistaszezon meghosszabbításának egyik lehetőségét rejti magában.

A tihanyi kalandpark egyik különlegessége, hogy vízhez közeli, páratlan panorámával rendelkezik. "Egy illegális szemétlerakó felszámolásával épült meg úgy a védett erdőben, hogy a fákat nem károsítja, hiszen az akadályok elkészítésekor csavar nem került élő fákba" - mondta Molnár Ádám.

Különösen hangulatos, vadregényes, kacsák által látogatott, dimbes-dombos, bozótos erdőről van szó, ahol fokozott biztonsággal, a fák speciális hangvizsgálatával, franciaországi építési technika továbbfejlesztésével hoztak létre egy kisgyermekeknek és két, nagyobbaknak való, különböző nehézségi fokú akadálypályát, mászófát és egy félköríves lecsúszó pályát.

A későbbiekben, ha a forgalom visszaigazolja a befektetők várakozásait, a Kalandsziget-Tihany újabb kaland- és akadályelemekkel bővülhet.

*

Letették a látogatóközpont alapkövét

Tihany - Ünnepélyes keretek között elhelyezték szerdán a Levendula-ház, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontjának alapkövét a Belső-tó partján.

A megjelenteket Balogh László, a nemzetipark-igazgatóság igazgatója köszöntötte, majd Érdiné dr. Szekeres Rozália, a szakminisztérium főosztályvezetője beszélt az Európa-diploma fontosságáról, s arról, büszke rá, hogy Tihany is megkapta a kitüntető elismerést.

Dr. Bóka István országgyűlési képviselő a védendő építészeti és természeti értékekről szólt, s hogy ebben a munkában nagy szerepe van a nemzetipark-igazgatóságnak, ezért erősíteni kell.

Tósoki Imre, Tihany polgármestere kifejtette: egyre nő a település ökológiai turizmusa, melynek azonban eddig nem volt infrastruktúrája. A látogatóközpont ezt a feladatot is ellátja.

A polgármester örömét fejezte ki, hogy a házat a levenduláról nevezték el, s reményét, hogy a nemzeti parkkal ezentúl is együttműködnek oktatási-turisztikai téren.

Az alapkő elhelyezése után dr. Korzenszky Richárd perjel mondott áldást és beszélt arról, hogy ha az ember házat épít, az az élet minőségét javítja, s hogy a Levendula-ház figyelmeztet arra: részei vagyunk a világnak.

A Levendula-ház mutatja be a Tihanyi-félsziget természeti értékeit - három interaktív kiállítással, egy 100 főt befogadó előadóteremmel, 650 négyzetméteren -, s innen irányítják tovább a nemzeti parkban túrázókat.

A létesítmény fűtését talajvíz-hőszivattyús rendszerrel és napkollektorokkal biztosítják, fosszilis energia nélkül. A beruházás 340 millió forintba kerül, ebből 289 milliót a regionális operatív program biztosít, a 15 százalékos önrészt pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A komplexum jövőre már fogadhat látogatókat.

*

Pedagógusok napja

Tapolca - Együtt köszöntötték a város és a kistérség pedagógusait a Tamási Áron Művelődési Központban.

Egy gyémántdiplomát is átadtak az ünnepségen. Ezt Sólyom Károly tapolcai alpolgármester köszöntője után a tapolcai Zempléni Zoltán vehette át diplomája megszerzésének hatvanadik évfordulója alkalmából.

Ekbauer Jolán (Nagyvázsony, Nemesgulács) aranydiplomára jogosult, de számára majd egy későbbi időpontban adják azt át.

A nemzet napszámosainak köszöntése során az alpolgármester külön szólt a pályakezdőkhöz és a nyugdíjba vonulókhoz is. Elbúcsúztak Lájerné Tóth Évától, a tapolcai Széchenyi szakképző iskola címzetes igazgatójától és Mester Lászlótól is, aki közalkalmazottként, technikusként dolgozott hosszú éveken át a Tamásiban. A kistérségből Almann Sándort (Nemesgulács) és Hornyák Róbertet (Badacsonytomaj) búcsúztatták.

A Tapolcai Cigány Kisebbségi Önkormányzat virággal köszönte meg Frang Lászlóné, Németh Imréné, Bognár Ferenc, Kormányos Ildikó és Hangodi László áldozatos munkáját.

*

Bűnmegelőzési minicentrum Balatonfüreden

Balatonfüred - Július 19. és augusztus 20. között a balatonfüredi Tourinform Irodában minden munkanapon bűnmegelőzési "minicentrum" működik, mely a Balatonfüredi Rendőrkapitányság és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület együttműködésének eredménye.

A kiemelt idegenforgalmi időszakban bűnmegelőzési propaganda anyagok terjesztésével, hasznos információkkal segítetik a honi és a külföldi turistákat.

A 2010.07.19.-2010.08.01. közötti időszakban a gyakorlatukat teljesítő rendészeti szakközépiskolai hallgatók, ezt követően pedig a füredi Széchenyi István Szakközépiskolában rendészeti fakultációs képzésben résztvevő szakközépiskolás diákok biztosították a "prevenciós szolgálat" ellátását.

"Munkájukkal preventív módon segítették a Balatonfüredi Rendőrkapitányság idegenforgalmi szezonban végzett munkáját, melynek célja a nyaraláshoz – kikapcsolódáshoz szükséges és elengedhetetlen közrend és közbiztonság biztosítása volt kapitányságunk illetékességi területén" - tudtuk meg Szekeres Kornél megelőzési főelőadótól.

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület, naplo-online.hu

Cikk megosztása