Fűtőmű megújuló energiával

Nemesvámos - Ausztriai községi fűtőrendszereket tanulmányoztak a közelmúltban a Vámos Települések Szövetségének (VTSZ) magyar tagjai. Közöttük volt Nemesvámos önkormányzati képviselő-testületének négytagú csapata is.

A magyarországi pályázati piacot is figyelő osztrák mérnöki iroda szervezte meg a VTSZ tagjainak az alsó-ausztriai üzemlátogatásokat. Ennek során olyan működő falufűtőműveket kerestek fel, amelyek olcsón és hatékonyan szolgáltatják a községek központi fűtését. Starnwörthben az ottani távhőszolgáltató szövetkezet bálatüzelésű fűtőművével ismerkedtek. Ez a fűtőmű három kisebb település fűtését és melegvíz-ellátását szolgálja. Sierndorfban aprítéktüzelésű fűtőművet tekintettek meg.

A látottak alapján úgy véli Sári Lajos nemesvámosi polgármester, hogy a mind jobban dráguló földgáz miatt fontolóra kell venni náluk is a megújuló energiára való, legalábbis részleges áttérést. A település jelenlegi szerkezete, valamint a közművek, új utak, járdák miatt a családi házak gazdaságos távfűtése ugyan nehezen elképzelhető, de a nemesvámosi tervekben szereplő új faluközpont kialakításánál már igenis lehetne falufűtőművel számolni. Innét biztosíthatnák a leendő művelődési központ, a községháza, az egyházi épületek hőellátását.

A szándékhoz pályázati lehetőségek is adottak, amelyekből az egyik, a megújuló alapú térségfejlesztési program hatmilliárd forint keret- összeget kínál 70 és 1 500 millió forint közötti, vissza nem térítendő támogatásra. Ehhez 20 százalék önrészt kell biztosítani. Az osztrák mérnöki iroda által vázolt, kínált kecsegtető lehetőség valóra váltásának előfeltétele egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítése. Vámoson fontolgatják a fűtőmű megépítését, valamint minden más alternatív energiaforrás felkutatását.

*

Átlépték az ötmilliót

Nemesvámos - Legyártotta ötmilliomodik fűnyíróját az MTD Hungária Kft. A társaság 14 év alatt érte el ezt az eredményt, de a következő ötmillióra már nem kell ennyi időt várni.

Az MTD Hungária Kft. 1996 novemberében jött étre, miután a kertészeti gépeket, fűnyíró traktorokat gyártó amerikai anyavállalat megvásárolta a német Gutbrodot, s így annak magyar leányvállalata, a nemesvámosi Gutbrod-Robix is a tulajdonukba került. Az indulás évében 25 munkatárssal még csak évi 150 darab dízeltraktort gyártottak, de aztán évről évre újabb termékek kerültek ide.

Dr. Kosztyu János ügyvezető igazgató szerint tevékenységükről mindent elmond, míg a Gutbrod-Robix négy éven keresztül veszteséget termelt, az új felállásban már az első évtől kezdve nyereségesen dolgoztak, olyannyira, hogy 1999-ben saját erőből felhúztak egy ezer négyzetméteres csarnokot.

Ezzel a lépéssel elképesztő beruházás sorozat vette kezdetét a társaságnál. Komoly előkészületek után sikerrel pályáztak csarnokbővítésre, munkahelyteremtésre, ennek köszönhetően százmillió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak. A 2000-ben elkezdett újabb csarnoképítést 2001-ben is folytatták, így ma már közel húszezer négyzetméteres csarnokrendszerrel bírnak.

A fejlesztésekkel párhuzamosan jelentős volumennövekedés indult el. 2000-ben már majd 220 ezer kertészeti gépet készítettek, amely 2003-ban meghaladta a 440 ezret, 2007-ben volt a csúcs, 650 ezerrel.

Mindezeknek köszönhetően az elmúlt héten legyártották az ötmilliomodik darab fűnyírót is Nemesvámoson.

Dr. Kosztyu János kifejtette, mindez azért valósulhatott meg, mert a kezdetektől összeállt egy olyan közel ötvenfős műszaki törzsgárdájuk, amely minden újra fogékony. A társaságnál többek között robottechnológiát vezettek be, saját fejlesztésű célgépeket gyártottak, ötleteikkel folyamatosan javították a gyártástechnológiát - mindezt a tulajdonosok is értékelték.

Mivel szezonális gépeket gyártanak, hat hónapig (december közepétől junius közepéig) nagyon feszített a munkatempó. Ilyenkor napi szinten öt-hatezer gép legyártásával számolnak, s a létszámuk is megduplázódik, felmegy akár hétszázig. Az ügyvezető szerint olyan a kollektívájuk, akik tudják és akarják is a munkát jó minőségben elvégezni. Az üzem egyébként évi egymillió fűnyíró gyártására lenne képes - ha lenne rá piaci igény.

Elhelyezkedésük okán az amerikai tulajdonosok továbbra is a közép-kelet-európai hídfőállás szerepét szánják a magyar gyárnak, a térség kereskedelmi stratégiai központja Nemesvámoson található. Dr. Kosztyu János úgy vélekedett, a cégnél olyan potenciál gyűlt össze az elmúlt 14 év alatt, amely reményt ad a jövőbeni további fejlődésre. Ennek alapja lehet, hogy jelenleg újabb németországi termékek gyártásának átvételéről tárgyalnak.

Évek óta dédelgetett álmuk egy 15 ezer négyzetméteres logisztikai központ megépítése Nemesvámoson, amellyel kiadásokat tudnának megtakarítani. A tulajdonost ismételten megkeresték ezzel a megalapozott beruházási tervvel, várják a kedvező döntést. Az ügyvezető igazgató úgy számol, ha mindezek megvalósulnak, a következő ötmillió darab fűnyíró legyártására nem 14, hanem mindössze pár évet kell várni.

*

Komposztálni osztanak ki ötszáz keretet

Bánd - Félezer komposztáló keretet oszt szét három településen a Régiók Fejlesztéséért Egyesület. Nemrégiben a bándiak vehették át ezeket.

A Régiók Fejlesztéséért Egyesület programjának célja a környezettudatos gondolkodásmód terjesztés, környezetünk megóvása a megfelelő hulladékhasznosítás révén. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által meghirdetett, Európai Uniós forrásból finanszírozott pályázat segítségével Bándon, Herenden és Szentgálon 250 háztartás jut félezer komposztkerethez.

A komposzt előkészítéséhez mindhárom településen egy közepes teljesítményű benzinmotoros aprítógép vehető igénybe. Az érdeklődők előadás keretében ismerkedhetnek meg a komposztáláshoz szükséges elméleti és gyakorlati technikákkal.

Az előadások után átadják a komposztkereteket, az igénylőknek vállalniuk kell az ötéves fenntarthatóságot. Nemrégiben Bándon vehették át a családok a komposztálókat.

*

A bándi lett az év csárdája

Veszprém - Az Év csárdája címet nyerte el a bándi csárda az Alexandra étteremkalauz értékelésében.

Az idei kiadásban már több mint 300 étterem értékelése szerepel, ezek közül 44 lépte túl a nemzetközi minőséget jelentő 11 pontot. Az ítészek inkognitóban járták a hazai éttermeket. A megyéből a Villa Medici 11,5 pontot kapott, de jól szerepelt a Koloska csárda is.

*

Járműipari fejlesztés

Nemesvámos - A GNSZ Kft. 142 millió forintot fordít telephelyfejlesztésre amelyhez 71 millió forintos állami támogatást nyert.

Mérnökirodaként kezdte tevékenységét a GNSZ Kft. 1996-ban, 2000-től már szerszámokat is készítenek. A következő mérföldkő 2005-ben volt a társaság életében, ekkor vásárolták meg nemesvámosi telephelyüket, most zöldmezős beruházásba fognak.

Ennek kapcsán Gergely Gyula ügyvezető arról tájékoztatott, hogy a 142 millió forintos beruházáshoz 71 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek a Közép-dunántúli Operatív Program telephely-fejlesztési pályázatán. Az összegből 625 négyzetméter alapterületű irodát és járműipari műhelycsarnokot építenek a település határában.

A GNSZ legnagyobb megrendelői a jármű-, illetve az építőiparból kerülnek ki, amelyeket köztudottan megrendített a válság. Emiatt a nemesvámosiak is nehéz helyzetbe kerültek, de létszámot nem csökkentettek. Sőt, ez a fejlesztés egyfajta előremenekülés, már készülnek a krízis utáni időkre.

A csarnok legkésőbb 2,5 hónap múlva már szerkezetkész lesz, azt idén mindenképpen szeretnék birtokba venni. A GNSZ Kft.-nél jelenleg 28-an dolgoznak, a beruházással további három munkahelyet teremtenek.

Sári Lajos polgármester elmondta, a fejlesztést a település azzal támogatja, hogy a területen kiépítik a vízvezetéket. A Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács tagja, Hartmann Ferenc felhívta a figyelmet, hogy a telephely-fejlesztési pályázat május 7-től nyitott, a keretösszeg hárommilliárd forint.

*

Illegális hulladéklerakókat számolnak fel

Veszprém - Tizennégy helyszínen 330 köbméter illegálisan lerakott hulladékot számol fel az önkormányzat pályázati forrásból. Vannak közöttük veszélyes anyagot tartalmazók és vízbázist veszélyeztetők.

Erről tartott sajtótájékoztatót kedden a városházán Czaun János alpolgármester és dr. Bense László Erik tanácsos. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium által kiírt pályázaton Veszprém a vissza nem térítendő támogatás maximális összegét, hárommillió forintot nyert el, ehhez 750 ezer forint önerőt biztosított a képviselő-testület.

A pénzből megtisztítják a Rab Mária forrást és környékét, a kádártai erdő és a 8-as főút közötti szakaszt, a bakonyaljai bányagödröket, valamint a Jutas Garázsszövetkezet és a Török Ignác utca közti töltést.

A felszámolási munkához és az utóellenőrzéshez a civilek együttműködését kérte az önkormányzat. A programban partnere a Veszprém Város Környezet- és Természetvédelméért Közalapítvány, az Apollo Repülőklub, a Lokálpatrióták, a Veszprémi Bridzs- és Tájékozódási SE és Építők Természetbarát Sportegyesület.

A felszámolási munkák augusztus elsejétől október végéig tartanak, megbízott vállalkozó segítségével. A felszámolt területekre táblát helyeznek ki, ahol megoldható, ott a lezárást is kezdeményezi az önkormányzat az újabb lerakások elkerülése érdekében. Az utóellenőrzésben a közterület felügyelet és a helyi polgárőrség aktív közreműködésére is számítanak.

Két éve hatmillió forintot költött az önkormányzat ugyancsak 14 illegális lerakó felszámolására, s mint azt Sebestyén Violetta környezetvédelmi referenstől megtudtuk, ezek közül csupán néhánynál próbálkoztak az újrafeltöltéssel. Az akkor megtisztított területeket figyelemmel kíséri az önkormányzat.

Forrás: Veszprémi HVI, naplo-online.hu

Cikk megosztása