A Vidékfejlesztési Minisztérium II. féléves cselekvési tervéről tartott sajtótájékoztatót július 15-én Fazekas Sándor miniszter és Ángyán József államtitkár. A miniszter bevezetőjében összefoglalta a frissen hatályba lépő rendeleteket és módosításokat, melyek elsősorban a kistermelők helyzetét érintő döntések. Fazekas Sándor kiemelte az új földtörvényt, melyről a Parlament július 19-én szavaz, s elmondta, a minisztérium 10 éves, hosszú távú vidékfejlesztési stratégiában gondolkodik.

A tervezet várhatóan ez év végéig készül el - tette hozzá a miniszter. Ángyán József parlamenti államtitkár közölte: a tárcánál nemcsak az ágazatot érintő koncepciót készítik el, hanem azt a stratégiai tervet is, amely komplex módon tartalmazza majd a mezőgazdaság, a vidékfejlesztés, valamint a tárcához tartozó többi terület, a környezetgazdálkodás és természetvédelem feladatainak összességét.

Minden újragondolás és átalakítás alatt van jelenleg, szögezte le a miniszter a tájékoztató elején. Az idén nyáron már hatályos jogszabályok közül az agrár-kárenyhítési törvény módosítását, az augusztustól életbe lépő egyszerűsített foglalkoztatásról szóló, a közbeszerzési, az illeték és a jövedéki törvény változásaira tért ki.

Az uniós földvásárlási moratórium meghosszabbításának kérelméről a miniszter elmondta, hogy eddigi külföldi partnertalálkozóin minden esetben a földmoratórium meghosszabbítása mellett lobbizott, melyet több tagállam támogat, "s azon leszünk, hogy az augusztus végi bizottsági döntésig egyhangú támogatást nyerjünk".

Ángyán József államtitkár konkrét leendő törvénymódosításokról és alapvető élelmiszer-stratégiai elképzelésekről számolt be az újságíróknak. A készülő Hungarikumokat védő törvény alapkoncepciója az, hogy ezek a nemzeti értékek a mindennapok részeivé váljanak.

A teljes magyar élelmiszerbiztonsági törvény-felülvizsgálat és a másodlagos élelmiszerellenőrzés rendelet azt szolgálja, hogy a jövőben semmifajta rossz minőségi alapanyag és élelmiszer ne áramolhasson be az országba, illetve a helyi termesztés megfelelő minőségben történjen. A helyi élelmiszerek, a helyi értékesítési rendszerek, a kis- és középvállalkozásokra épülő és szövetkezeti formájú gazdasági társulások, a piacszabályozás teljes felülvizsgálata és átalakítása a nemzetstratégia részeként valósulhat meg, jelezte az államtitkár. Ezen elvek mentén készül el a kormány tíz évre szóló vidékfejlesztési és agrár-környezetgazdálkodási programja. Az államtitkár a répa példáján keresztül vázolta a jövőbeli jó irányt: „Képzeljük el, hogy a répa 1847 km-t „tesz meg” míg a földtől az asztalunkig eljut. Ez a lehető legrosszabb irány, mely sajnos általános tendencia a világban. Ezen kívánunk változtatni, nemzetstratégiai szinten.”

A stratégia részeként kell újraépíteni és újabb finanszírozási keretet biztosítani a magyar génbankok és kutatóintézetek számára. Módosítják majd a géntechnológiai tevékenységről szóló 1998. évi törvényt, melyben tovább kívánják szigorítani a genetikailag módosított szervezetek, növényfajták termesztésének feltételeit.
A hazai növényi génbank hálózat megőrzése végett agrobiodiverzitás-védelmi, átfogó, nemzeti stratégiában gondolkodik a szakminisztérium. A génbank-hálózat intézményi hátterének újragondolását, a jelenlegi szerkezet átvizsgálását is őszre ígéri az államtitkár.
A kutatóintézeti hálózat és a szakképzési rendszer átalakítása is a minisztérium II. féléves cselekvési tervének fontos része. Az államtitkár jelezte, a korábban működő 23 kutatóintézet talpra állítása és újjászervezése a fő irány.

A környezetvédelmi intézkedéstervek közül az előző Orbán-kormány idején is napirenden lévő Vásárhelyi-terv koncepcióját kívánja folytatni a jelenlegi, mely a Tisza völgy árvízi biztonságának növelését és az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgálná komplexebb módon.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program teljes felülvizsgálata már zajlik, a kötelező monitoring részeként október végére mindez elkészül, ami az új kormány számára éppen ideális lehetőséget teremt az ÚMVP háttérintézményeinek, a LEADER hálózatnak, a támogatási rendszer prioritásainak újratervezésére és átalakítására. Az államtitkár újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rendszer átgondolása mellett a LEADER csoportok átalakítására is sor kerül majd, oly módon, hogy a vidékfejlesztési és a területfejlesztési elképzeléseket összhangban tudja kezelni az új rendszer.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása