Az önszabályozó tanulást segíti

A szakképzés eredményességének fokozása, a munkaerő-piaci pozíciók, a munkába állás esélyeinek növelése egyaránt a célja annak a projektnek, melyet az Észak-zalai Területi Integrált Szakképző Központ (TISZK) valósít meg a zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskolában.

A 12 megyei középfokú oktatási intézményt tömörítő TISZK támogatást nyert a TÁMOP kiíráson szervezete fejlesztéséhez, melyről a középiskolában tartott nyitókonferencián tájékoztatták az érdeklődőket.

A Csány szakközépiskola integrálásához nyújt segítséget a pályázaton elnyert 228 millió forint támogatás, melynek segítségével korszerű szakképzési hálózat kiépítése is megvalósul a TISZK-en belül, mondta el Englert Tamás. Az Észak-zalai TISZK ügyvezető igazgatója, valamint az Oktatási Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője a szakképzés megújításának szükségességéről, a helyi gazdaság igényeihez alkalmazkodó gyakorlatorientált szakképzés megteremtésének fontosságáról is beszéltek a projekt kapcsán.

Helyre kell állítani a szakképzés becsületét, mely az oktató-nevelő munka, a tananyag és követelményrendszer fejlesztését, valamint a tanulók motiváltságának növelését egyaránt megköveteli” – hangsúlyozta. A projekt eredményeként arra is számítanak, hogy a szakképzés jobban igazodhat a munkapiac igényeihez, és a jövőben nem a munkanélkülieket "ontja", miközben álláshelyek maradnak betöltetlenül a hiányszakmákban, tette hozzá.

A szakképzés rengeteg kihívás előtt áll, így szemléletváltás is szükséges, hogy elősegítse a megújulást. A továbbképzés során a pedagógusok olyan társas és szociális kompetenciákra tesznek szert, mellyel tanulási és magatartási problémákat kezelni tudják. Más oldalról külső szakembereket – pszichológust, mentálhigiénés munkatársat kínálunk segítségül a gyerekeknek, amely lehetőség online-tanácsadásban is elérhetővé válik számukra” – mondta el a projekt részleteiről Nemes Ferenc szakmai vezető.

Mint fogalmazott, mivel az infokommunikáció az oktatásban, a tananyag és tudásmenedzsment fejlesztésében is megnyilvánul, az iskola felsőoktatás előszobájává válhat, ahol már nem egy személyhez, egy tanárhoz kötött a tudás megszerzése, hanem egy önállóan használható korszerű informatikai eszközrendszerhez is, mely növeli a diákok motiváltságát. Ez az önszabályozó tanulás lényege, mely a tanulási képesség fejlesztésével abban is segíti a diákokat, hogy a szükséges tudást a leghatékonyabban sajátíthassák el.

*

87 millióból újítja meg agrár tananyagát három intézmény

Két másik, agrár területen tevékeny felsőoktatási intézménnyel közösen indított 87 millió forintos digitális tananyag-fejlesztési programot a konzorciumot vezető Kaposvári Egyetem – írja a kapos.hu. Az együttműködésben részt vesz a Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári és a Pannon Egyetem keszthelyi kara. A fejlesztéssel több állattenyésztő alap- és mesterszak törzstárgy megújul – jelentették be a június 24-ei projektnyitó eseményen.

"A konzorciumi felek célja, hogy modern ismeretekkel rendelkező szakemberek kerüljenek ki képzéseikről. Ennek elérése érdekében igyekszenek az intézmények egyesítni potenciáljukat, és összeállítani az állattenyésztés és a takarmányozás digitális tananyagát" - mondta el Babinszky László kaposvári rektor. A programmal a szakok közötti átjárhatóság és az intézmények közötti áthallgatás lehetőségeit kívánják javítani, illetve az angol nyelvű képzés lehetőségeit is megteremtik.

Sütő Zoltán kaposvári projektmenedzser kifejtette: 77 digitális tananyag készül el a 87 millió forintos összköltségvetéssel bíró projekt során, a költségekből pedig 70 milliót támogatásból finanszíroznak.

A 2011. év végéig megvalósuló tananyag-fejlesztés elsősorban az állattenyésztő mérnöki alap- és mesterszak, valamint a takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki mesterszak főbb tárgyait érinti.

Forrás: kapos.hu, ZTV.hu

*

Több mint 4 milliárdból javulhat az ivóvízminőség Zalában

A Zalavíz Zrt. több mint 4 milliárd forintos beruházása révén javulhat az ivóvízminőség Zalaegerszegen. A program a következő 50 évre biztosítaná az egészséges csapvizet Zalaegerszegen és a környező 13 településen. A programról, melyet 85 százalékban uniós támogatású fejlesztést pályázati forrásból szeretnék megvalósítani, dr. Burján Richárd, a Zalavíz Zrt. vezérigazgatója kifejtette, azt szeretnék, ha a jövőben is egészséges ivóvizet tudnának szolgáltatni, nem csak Zalaegerszegen, hanem a teljes ellátási területünkön.

A vezető leszögezte, jelenleg is egészséges ivóvizet szolgáltatnak. A vas, a mangán és az arzéntartalom az ellátási terület minden részén a határértéken, vagy alatta mozog. Az uniós hozzájárulással új tisztító technológiák alkalmazásával hosszútávon biztosítani tudják majd a határérték felett káros összetevők kiszűrését.

*

Falunap Sárhidán

2010. július 3-án, szombaton került megrendezésre a falunap Sárhidán. A programok délelőtt 9 órakor gyönyörű időben kezdődtek a focipályáján és környékén. Délelőtt a focié volt a főszerep. A tornát a baki csapat nyerte, a sümegiek a második, míg a baktüttősiek a harmadik helyen végeztek. A nap folyamán a diósdi Történelmi Bajvívó Egyesület tartott bemutatót középkori lovagi fegyverekkel, amelyek közül később az érdeklődők többet ki is próbálhattak. Délután ismét focimérkőzésre került sor, az este 6 órakor kezdődő kulturális program keretében pedig többek között fellépett a Söjtöri Vörös Rózsák Tánccsoport, a Sárhidai Dalkör, a helyi West Dance Tánccsoport, valamint a Bocföldei és a Baki Felnőtt Tánccsoportok. Ezt követően Póta László előadóművész élő műsora következett, 21 órától pedig Szabrina műsora zárta a fergeteges falunapot.

*

Humor-woodstock Bödőcs Tiborral

2010. július 3-án Búcsúszentlászlón Bödőcs Tibor humorista a helyi önkormányzat segítségével immáron negyedik alkalommal rendezett „humor-woodstockot” a Dumaszínház sztárjaival. Délelőtt főzőversenyre került sor, amelyet a Rákóczi utcai szakácsok nyertek meg egy roppant ízletes pörkölttel. A rendezvény keretében fellépett többek között Kőhalmi Zoltán, Lórán Barnabás, Badár Sándor, Szőke András és Fábry Sándor is. A humoristák előadását követően az este hegyi összejövetellel folytatódott.

*

Zenekedvelő ifjúság fellépése Bakon

2010. május 22-én a baki művelődési házban az éneket és a zenét szerető fiatalok adták elő különféle produkcióikat.

Dalos kedvű fiatalok Bakon (Fotó: Zalai Hírlap)

Először közismert zongoraművekkel kedveskedtek néhányan a komolyzenét kedvelőknek, ezek után pedig a Zengő Húrock gitár együttes műsora következett. Az este sikeréhez nagymértékben hozzájárult Béresné Simon Eszter, aki segített az előadóknak a felkészülésben, a dalok betanulásában. A rendezvényre szép számmal összegyűltek a helyiek is, akik hatalmas tapsviharral jutalmazták meg a fellépők produkcióit.

*

Harmadik pogányvári bornap

Harmadik alkalommal került megrendezésre Dióskálon a pogányvári bornap. A megnyitót Végvári Kálmán polgármester mondta, aki beszédében Baudelaire-t is idézte: Rúgjatok be! - ezzel mosolyt csalt a hallgatók arcára. A résztvevők megkóstolhatták a versenyre benevezett vörös- és fehérborokat, továbbá a bográcsokban készülő, hihetetlenül finom és ízletes pörkölteket. A rendezvényre megérkeztek a Da Biebere Borlovagrend avatott szakértői is, akik nyolc aranyérmes nedűt hirdettek a bírálatra korábban leadott 60 minta közül. A bírálók elnöke, Páli Lajos elmondta, hogy 34-en vállalták a megmérettetést Dióskál és a pacsai kistérségi társulás e hagyományőrző folklór rendezvényén. Végül 8 arany-, 16 ezüst- és 25 bronzminősítést osztottak ki.

*

Megalakult a MALOM Foglalkoztatási Paktum, munkába állt az Irányító Csoport

Május 27-én, csütörtökön a Göcsej Falumúzeumban rendezett ünnepség keretében megalakult a zalaegerszegi kistérségben a MALOM Foglalkoztatási Paktum. A paktum megállapodást aláíró 111 partner kifejezte szándékát, hogy tenni kívánnak a zalaegerszegi kistérség foglalkoztatási helyzetének javítása érdekében. A megállapodásban a partnerek rögzítették a térség alapvető érdekeit, mely szerint kiemelten fontos, hogy a zalaegerszegi kistérségben élő emberek képzettségi szintje növekedjen, a térség képes legyen megtartani a népességét, tehetségeit, humánerőforrását, és más régiókban élőknek is vonzó élettér legyen. Továbbá fontos, hogy a helyi vállalkozások termelékenysége, hatékonysága, foglalkoztatási képessége javuljon, amellyel a helyi adóbevételek is növekednének, a térségi képzőintézmények a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő tudással vértezzék fel az itt tanuló fiatalokat, mindezekhez pedig fontos feltétel, hogy érdemi párbeszéd és jól működő partnerség alakuljon ki a résztvevő szervezetek között. A megfelelő szintű társadalmi bevonás, a demokratikus működés és a széles körű helyi nyilvánosság biztosítása érdekében a paktum aláírói Foglalkoztatási Fórumot működtetnek, amely a paktum „parlamentjeként” működik. A fórum ülései nyitottak minden érdeklődő helyi lakos és szervezet számára formális csatlakozás nélkül is. Az Irányító Csoportban képviselteti magát a Zalaegerszegi Többcélú Kistérségi Társulás, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város, Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Zalaegerszegi Kirendeltsége, térségi települések, kamarák, Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, helyi kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, foglalkoztatási célú civil szervezetek és képzőintézmények. Az Irányító Csoport a fő felelős a paktumban foglaltak végrehajtásáért, a paktum „motorja”. Információt gyűjt és megszervezi a Foglalkoztatási Fórum tájékoztatását, feldolgozza a Foglalkoztatási Fórum ajánlásait, kidolgozza a foglalkoztatási paktum éves munkaprogramját és költségvetését, koordinálja a munkaprogram megvalósítását az érintett szervezetek között, beszámol a Foglalkoztatási Fórum üléseken a munkaprogram és költségvetés teljesítéséről, valamint a következő időszak elképzeléséiről, közvetítő szerepet tölt be a fórum és a menedzsmentszervezet között, segíti a térségi partnerségi kapcsolatok fejlődését, folyamatos monitoring és ellenőrzés, nyomon követi, véleményezi és értékeli az eddigi projekteket, a munkaprogram és költségvetés teljesülését, jóváhagyja a menedzsment beszámolóit.

Forrás: Zalai Témautak Szolgáltató Nonprofit Kft., Pacsai HVI, Zalaegerszegi HVI, zalaihirlap.hu, zalaegerszeg.hu

Cikk megosztása