Projekt bemutató rendezvény Bakonybélben

2010. június 14-én a Szent Mauríciusz Monostor Barokk ebédlőjében került megrendezésre a „Szent Mauríciusz Monostor Vendégházának felújítása”című ÚMVP-s projekt bemutató rendezvénye, amelyre meghívást kapott egyesületünk is.

A rendezvényt Baky György Bakonybél Község Polgármestere nyitotta meg. Rámutatott, a vendégház építés nagy lehetőség, hiszen sok turista jár hozzájuk. A pályázat egyébként az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely "Turisztikai tevékenységek ösztönzése" jogcím keretében került benyújtásra 2009-ben. A kérelem összeállításában, illetve a megvalósítás első lépéseiben nagy segítséget nyújtottak „A BAKONYÉRT” Vidékfejlesztési Akciócsoport munkatársai. A támogatás a Plébánia és az Önkormányzat együttműködésével valósul meg.

Baky György beszélt a települést érintő többi fejlesztési eredményről is (pl. KDOP-s támogatással valósul meg a Pannon Csillagda), melyek szintén hozzájárulnak Bakonybél turisztikai szolgáltatás fejlesztéséhez.

A projektet Halmos Emil Ábel OSB perjel mutatta be. Elmondta, hogy a vendégház igénye évről évre erősebben jelentkezett. Sok turista jár ide a termékek (műtárgy, gyertya), a templom miatt, illetve, hogy a szerzetes közösséggel együtt legyenek. A vadászházat szerették volna felújítani e célra, de rossz állapota miatt ezt le kellett bontani, így ennek a helyén újonnan épül fel a vendégház. A háznak és környezetének több funkciója is lesz: rekreációs- és mentálhigiénés szolgáltatás, gyógynövény feldolgozó, gyertyaöntő műhely, de alkalmas lesz konferenciák, ünnepségek, találkozók tartására is.

A beruházást a D.J.P. COMBI Szolgáltató Kft. valósítja meg. Józsa István, a Kft ügyvezetője beszámolt a cég eddigi eredményeiről, majd Janni Péter mérnök bemutatta a megvalósítandó épület műszaki paramétereit. A földszinten 3 db két ágyas lakrészt – ebből egy akadálymentes lesz –, egy műtárgybemutatót, étkezőt és közösségi helységet alakítanak ki. Az emeleten 4 szoba, egy foglalkoztató és egy mosoda található majd. A bontás befejeződött, az építkezést azonban félbe kellett szakítani a közelmúlt időjárási viszonyai miatt.

A projektnek a tervek szerint 2010. október 31-ig kellene elkészülnie, de a múlt havi bakonybéli vízkárok miatt valószínűleg 1-2 hónapot csúszik a megvalósítás befejezése. A kérdések megválaszolása után a résztvevők megtekinthették a vendégház helyszínét. Reméljük, hogy a kezdeti nehézségek után hamarosan a vendégház avatásáról is beszámolhatunk!

„A BAKONYÉRT” Egyesület

*

Súlyos károk a Gaja-völgyben is, a turisták sem látogathatják

Az elmúlt hetek időjárása jelentős károkat okozott a Gaja-völgyben, amely jelenleg nem látogatható. A múlt héten kezdték meg a kidőlt fák kitermelését, azonban nem tudni, hogy mikor nyitják meg a völgyet a turisták előtt.

A munkálatokat két oldalról, Fehérvárcsurgó és Balinka irányából végzik, de a terepviszonyok megnehezítik a munkát, azonban a patak már elkezdett apadni – számolt be róla Székesfehérvár hivatalos weboldala. A Gaja partján számos kidőlt fa található, a folyó feletti híd leszakadt. A terület legfőbb látványossága, az Ádám-Éva fa is vízben áll, sőt több fa is rádőlt. Az áradásnak és a viharos szélnek köszönhetően, kor és fafajtól függetlenül gyökerestől dőltek ki a fák. A kitermelendő fákat már megjelölték és a munkálatokat is megkezdték. Az érintett területen több éve tevékenykedő szakember, Kiss Károly szerint a terep adottságai és megközelíthetősége oly mértékben nehezíti a munkálatokat, hogy azok akár több hétig is elhúzódhatnak, és a kitermelt fa elhelyezése és elszállítása is komoly problémákat okoz az ott dolgozóknak.

*

Móri "borszellemes" - Csillagsétány a múzeumok éjszakáján Fejér megyében

Csillagsétány a múzeumok éjszakáján címmel 12 székesfehérvári, illetve Fejér megyei intézmény összefogásával érdekes, színes, látványos programsorozatot rendeztek szombaton Székesfehérváron, Nádasdladányban, Pákozdon és Fehérvárcsurgón.

A "csillagsétányra" egyebek között a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, az Új Magyar Képtár, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény, az Egyházmegyei Múzeum, a Bory-vár, a Vörösmarty Színház, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, a nádasdladányi Nádasdy főúri rezidencia, s a pákozdi katonai emlékpark programjai csábították az érdeklődőket.
A Szent István Király Múzeumban játszóházzal kezdődött június 19-én délután a program, majd a Nádasdyak végvári vitézsége címmel bemutatkozott a sárvári Nádasdy Ferenc Bandérium. Este előadás hangzott el a 17. századi főúri udvarok étkezési szokásairól, s a Nádasdyak és a magyar vadászat egykori kapcsolatáról, valamint a főnemesi díszruházatról. A múzeum programja jelmezes ruhabemutatóval és fáklyás belvárosi sétával zárult. Az Új Magyar Képtárban iparművészeti vásárt és foglalkozásokat, valamint koncerteket tartottak, s tűzzsonglőrök szórakoztatták a közönséget. Az Egyházmegyei Múzeumban gyermek-és családi foglalkozásokra, s a Bágyi Balázs kvartett koncertjére várták az érdeklődőket.
A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban vers-versenyt és a házi kápolnában csillagfényes koncertre került sor.
A pákozdi katonai emlékparkban pedig a Nyáreste a lövészárokban című program keretében járhatták végig a II. világháborús árokrendszert, és próbálhatták ki a sisakra szerelhető éjjellátót a látogatók. Nádasdladányban gyertya- és fáklyafényes tárlatvezetés keretében bolyonghatnak a látogatók a Nádasdy-kastély rejtett zugaiban is.
Megnézhették az egykor a főúri család értékeit rejtő vaslemezekkel bélelt termet, s a pincét, ahol valaha kisvasút is közlekedett. Lovasberényben az 1942-ben, a Cziráky-kastély környezetében forgatott Álomkeringő című filmet mutatták be, s szakmai gyertyafényes tárlatvezetéssel járhatták be a rezidenciát az érdeklődők.
Móron "borszellemes" kastélybarangolásra és koncertre csábítottak a Múzeumok éjszakájának szervezői, Dunaújvárosban az Intercisa Múzeum kőtárában szabadtéri színházi előadást, majd ókori batyus bált tartottak, Bacchus és Dionüszosz "részvételével".
Csókakőn a kemencés ház helytörténeti és mezőgazdasági kiállítása várta a látogatókat.

*

Befejeződött a bodajki tófürdő felújítása

Az önkormányzat beruházásoknak és fejlesztésének köszönhetően felújították a bodajki tófürdőt, amely feltöltése befejeződött. Immár tehát az időjárás függvényében várja a pihenni, kikapcsolódni vágyókat. A tófürdő továbbra is díjmentesen látogatható.

*

Elkészült a Rigós utca burkolat felújítása

Bodajk – A képviselő-testület 2009-ben a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács által meghirdetett szilárd burkolati belterületi közutak burkolat felújításának támogatása keretében pályázott a Rigós utca burkolat felújítására. Részletek elérhetősége:

Az elnyert támogatás összege 4.804.920 Ft, az önkormányzat által biztosított önerő 6.664.268 Ft. Az így összesen 11.469.188 Ft-ból megvalósuló fejlesztés kivitelezésével a képviselő-testület közbeszerzési eljárás keretében az Útéppark Bt.-t bízta meg, mely a munkát az előírt határidőre, 2010. március 31-re befejezte. A műszaki átadásra április 6-án került sor. Az elkészült beruházással a képviselő-testület újabb lépést tett azon célja elérése érdekében, hogy a város közútjai felújításra kerüljenek.

*

II. Móri Kistérségi Kulturális Börze Bodajkon

Bodajkon rendezték május 15-én a II. Móri Kistérségi Kulturális Börzét. A rendkívül rossz időjárás ellenére a kistérségből 350 fő fellépő és kiállító vett részt a programon.

*

Vasfüggönyön innen és túl

Veszprém - Debreczenyi János polgármester francia, német, skót és szlovén vendégdiákokat fogadott április 13-án a veszprémi városházán.

A Vetési Albert Gimnázium látja vendégül a megyeszékhelyre érkezett négy (Franciaország, Németország, Skócia, Szlovénia) ország fiataljait, akiket tegnap a veszprémi városházán Debreczenyi János polgármester fogadott. A diákok egy uniós projekt keretében tanulmányozzák a közelmúlt történelmét, nevezetesen a vasfüggöny időszakát.

Comenius Program keretében a fiatalok közösen vesznek részt számos rendezvényen előadáson és látogatáson. A program vezetője Szántai Erzsébet, a Vetési Albert Gimnázium igazgató-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy a projekt témája a Vasfüggönyön innen, és túl címmel fut, francia nyelvű, és a vasfüggöny korszakát elemzi.

Fő célja, hogy a diákok megismerhessék a vasfüggöny, számukra ismeretlen túlsó oldalát, a ’60-as ’70es években. Olyan programokat szerveznek, amelyek ehhez a projekthez kapcsolódnak. Ellátogatnak a Parlamentbe, a Terror Háza Múzeumba, és az érdi Memento Parkba, de a régió turisztikai látványosságait is megtekinthetik.

Debreczenyi János mesélt a diákoknak Veszprémről, bemutatva annak látványosságait, nevezetességeit és programjait.

*

Közoktatási intézmények felújítására pályázott Nagyvázsony

Nagyvázsony Község Önkormányzata a közoktatási intézmények felújítása pályázaton 18 millió forintra adott be pályázati kérelmet. A pályázat tavaly készült el, döntés a napokban született róla. A pályázati anyagban csatorna- és szennyvízelvezetés felújítása, homlokzatszigetelés, vakolatfelújítás, tetőszigetelés, villámvédelem és napkollektoros melegvízrendszer kiépítése szerepelt. Ezek azok a feladatok, amelyek közül több már évek óta húzódő feladat, hiszen némelyikre a szakhatóságok is kötelezik az intézményt valamint a fenntartó önkormányzatokat (villámvédelem, szennyvíz-elvezetés korszerűsítése). Településünk 13 millió forint támogatást kapott a felsorolt célok megvalósítására, illetve a részleges támogatás miatt a felsorolt célok arányos megvalósítására.

*

Móri az idei barokk pár

Győr - A móri Nagy Nóra és Nagy Károly nemcsak a vezetéknevükben egyek, de hat éve a szívük is egymásért dobog. Közel 250 jelentkező közül választották ki a párt a barokk esküvő főszereplőivé.

A jegyespár, valamint az örömszülők is örömmel próbálták fel az ünnepi viseleteket. Fotó Krizsán Csaba

Az első ruhapróbára az örömszülőkkel együtt érkeztek a Győri Művészeti és Fesztiválközpontba.

Az augusztus 14-i Barokk Esküvő előkészületeként a móri jegyespár bejárta a Zichy-palotát, majd a ruhapróba következett. A 23 éves menyasszonyt szinte egyáltalán nem zavarta a hőség, látható örömmel próbált fel három, különlegesen pazar menyasszonyi ruhát és a család, valamint a szervezők javaslatát figyelembe véve döntötte el, melyiket viseli a szerenád, illetve a másnapi szertartás ideje alatt.

˝Jövőre szerettünk volna csak összeházasodni, ez azonban kihagyhatatlan lehetőségnek tűnt, így nem akartuk kihagyni. Bevállalós a család, az ismeretségi kör, természetes, hogy a rokonság is beöltözik˝ – hallottuk a menyasszonytól.

A fiatalok hat éve egy móri szórakozóhelyen ismerték meg egymást, a szimpátiából barátság, abból pedig szerelem lett. Mivel már láttak filmet a korábbi Barokk Esküvőről, és a menyasszony Győrben tanul, ezért döntöttek: az örök hűséget is a folyók városában mondanák ki a legszívesebben.

˝Vonzanak a különleges dolgok, érzem, minden a legnagyobb rendben lesz. Szeretném, ha a barátaim is látnák, mennyire boldog vagyok˝ – hallottuk a vőlegénytől. Hogy hányan vesznek részt az esküvőn a Zichy-palota házasságkötő termében, pontosan még nem tudni, tény azonban, hogy a családok rokoni, baráti köre ugyancsak népes, így szinte bizonyos, hogy sokan látni szeretnék az ifjú párt. Tervezés, s egy rövid próba vár még a fiatalokra, akik életük legszebb napján, a XVIII. Barokk Esküvőn bábolnai ötös fogattal, hintós kísérettel járják be a várost és fogadhatják a gratulációkat.

*

Móri nedűk és hozzávaló fenséges ízek

A székesfehérvári borklub szezonzáró estjének Varga Máté móri borász volt a vendége. Az átlala kínált termékekhez Fórián László sommelier, Lakatos Viktor móri üzletvezető, Nagy Krisztián veszprémi konyhafőnök ajánlott ételeket.

Ha valaki nem tudja az ajánlatunkban szereplő menüket elkészíteni, az meríthet ötleteket, és a különböző alapanygokat felhasználva új ízeket is varázsolhat magának. Tehát: a zamatos Irsai Olivérhez curris csirkemell csíkok szezámmagos karikákkal, párolt rizzsel dukál. Mert. Ha Irsai, akkor a keleti fűszerek, mint például esetünkben a curry hozzák ki az ízeket. A bor muskotályossága kiválóan társítható az ananász világához. A Sauvignon blanc-hoz hal illik, vélték a szakemberek. Konkrétan fogasfilé roston sütve, spárgával, citromos vajjal. Klasszikus párosítás, melyet mindenki elkészíthet otthon. A Sauvignon blanc sokoldalú bor, halakhoz, tenger gyümölcseihez, zöldségekhez, kecskesajthoz kínálható.

Ha Mór, és móri borász, akkor ezerjó. Varga Máté három fajta ezerjóval is előrukkolt. Ráadásul ehhez a borfajtához mindjárt tipikus, a környékre jellemző tájételeket javasolnak. Az Ezerjó barriquehoz jó a kemencében sült csülök burgonyagombóvval, savanyú káposztával. Ugyanis az ezerjó savasságát kiválóan ellensúlyozza a csülök nehézsége. A barrique érlelés füstös ízt ad a bornak, ezért jó a kemence. Ha nincs otthon kemence, jó sütve is, sőt, a "sima" ezerjóhoz - melyet szintén megkóstolhattunk - az elkészítés ilyen módját ajánlják a szakemberek. És ha ezerjó, és minden különösebb igény nélküli eledelt keresnek, ebben az esetben klasszikus cigánypecsenyét tessenek készíteni. Mert: a zsírosabb ételekhez magasabb savtartalmú bor a helyes kísérő, illetve fordítva is igaz, azaz ha a savas borhoz keresünk megfelelő falatokat. A harmadik ezerjóról, az édesről csak a végén, tartsuk be a klasszikus sorrendet a borkínálatot illetően.

Következzék a félédes tramini. Szeretnének mézes zserbót rózsaszirom-lekváros epersalátával? Szeressenek, mert ehhez ezt "házasítottuk". Ugyanis a traminiról a rózsa jutott a sommelier eszébe, és ehhez könnyű, nem túl édes desszert illik, amelyben a vezető ízt a lekvár adja. És végül a kései szüretelésű ezerjó. Na, mit gondolnak, mi illik ehhez? Libamáj fahéjas almával, mert az édes borokhoz nemcsak édességek valók. Kiváló példa ehhez a libamáj, mint meleg előétel. Ha valaki drágának találja a libamájat, azoknak ajánljuk a kacsamájat. Az sem rossz. Nagy kaland volt újra átélni a borok ízének emlékét, ráadásul ennyi finomsággal párosítva.

Forrás: "A BAKONYÉRT" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület, Móri HVI

Cikk megosztása