A kőszegi Európa Ház nemzetközi elismerése

Az ISES Alapítvány által működtetett kőszegi Európa Ház a közelmúltban elnyerte a Jean Monnet Kiválósági Központ címet az Európai Bizottságtól.

Az új kiválósági központ angol nyelven: Jean Monnet Centre of Excellence programjai között szerepel a tavaly ősszel a Norvég Alap támogatásával nagy sikerrel elindított Kulturális örökség menedzsment és fenntartható fejlődés című képzés. Ennek állandó előadói közül többen is jelen vannak az immár 15. alkalommal megrendezett kőszegi nemzetközi nyári egyetemen.

Az ISES Alapítvány 2005 óta posztgraduális egyetemi központként is működik. Két egyetemi programot visz, kutatásokat indít. Ugyanakkor nem elefántcsonttorony, együttműködik a helyi önkormányzattal, gazdasági szervezetekkel, vannak saját kulturális programjai, helyet ad civil társadalmi rendezvényeknek. Új típusú egyetemi modell akar lenni, ami gyorsan reagál a kihívásokra: az oktatásban azonnal beviszi a szükséges új tudást.

"Azért kaptuk a kiválósági központ címet, mert mindezt értékelték" - mondta Miszlivetz Ferenc, a központ vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón. "Az, hogy az intézetünk Jean Monnet Központ lett, három éven át anyagi támogatást is jelent, de rangot is ad nekünk, hiszen ennek a hír- és presztízsértéke európai szinten nagyon nagy. Az UNESCO is felfigyelt arra, hogy itt mi zajlik".

A professzor szavainak Bogyay Katalin, a Magyar Köztársaság UNESCO-nagykövete jelenléte adott nyomatékot. A nagykövet asszony elmondta, ő a magyar érdekeket képviseli Párizsban az oktatás, a kultúra, a tudomány és a kommunikáció területén. 193 nagykövettel mérkőzik meg naponta, hogy bizonyítsa: Magyarország rendelkezik azzal a tudással, kapacitással, amit érdemes figyelembe venni. Egyfelől tehát a magyar jelenlétet kívánja erősíteni, másfelől azzal foglalkozik, milyen módon jusson el Magyarországra mindaz, ami a világszervezetben megfogalmazódik.
Az UNESCO az ENSZ szervezete; úgy működik, mint a gondolatok laboratóriuma. Beteszi mindenki a gondolatait, és hagyják azokat egymásra hatni. 2010 a biodiverzitás éve és a kultúrák közeledésének éve. Magyarország több rendezvénnyel szerepel a témaévben, amelynek lényege az inspirációs folyamatok gerjesztése volna, illetve a saját kulturális identitást megtartva közösen létrehozni eredményeket.
Az egyik ilyen program a 15. kőszegi nyári egyetem, amivel Miszlivetz professzor pályázott. Figyelemre méltó ez az interdiszciplináris képzés, hogy hogyan lehet menedzselni a kulturális örökséget így tudott a nyári egyetem bekerülni ebbe a programba.

"Vannak a világon finom helyek" - fogalmazott Bogyay Katalin, aki kulturális diplomáciát oktat a kurzuson, amelyek nincsenek benne a nagy mainstream rendszerekben, mégis jönnek onnan elaborált gondolatok, amelyek bekerülnek a nagy közösbe. A kőszegi Európa Ház is ilyen. A program azért sikeres, mert az emberiség hosszú távú jövőjéről van szó.

Az Európa Ház vendége volt Schöpflin György professzor is, aki az Európa Parlament képviselőjeként azt tudatta, hogy az EP most már társtörvényhozója az Európai Uniónak, vagyis megnőtt a hatalma. Úgy véli, hogy tudatosítani kell a társadalomban: ez a mi Európánk. Nem szabad elfogadni azt, hogy mi itt harmadrendű ország vagyunk.

*

Harminchét ország kutatói a kőszegi világkongresszuson

Harminchét ország 167 kutatója vett részt azon a kőszegi világkongresszuson, amelyen az élősködő hártyásszárnyú darazsakkal kapcsolatos kutatási eredményeket is megvitatták.

A Nemzetközi Hymenopterológusok Társasága négyévente más-más országban rendezi meg a világkonferenciáját. Az idei, a sorban a hetedik kongresszus rendezési jogát a Vas Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága nyerte el. Nagy szerepe van ebben az igazgatóság munkatársának, az MTA doktora címet két éve elnyert Melika George-nak, akinek kutatásait és tudományos publikációit a világ minden táján ismerik. A világkongresszus megszervezését is ő vállalta magára.

Igazi konferenciaközponttá változott Kőszeg: a városban 37 ország 167 kutatója szállt meg. A héten 85 előadás hangzik el, ezek többsége az élősködő hártyásszárnyú darazsak kutatásának eredményeitvel foglalkozik. Egyebek mellett a gazda-parazitoid viszonyokról, a parazitoidok alkalmazásával történő biológiai védekezésről, a témával kapcsolatos elektronikus adatbázisokról is szó volt.

A tárgyalt témakörök a növényvédelemben alkalmazott és alkalmazandó effektív biológiai védekezés kidolgozásának alapjait képezik, és a környezetbarát, fenntartható mezőgazdaság egyik alappillérét jelentik.

*

Egyedülálló technológiával újulnak meg a velemi erdei utak

Erdészeti szakemberekkel jártuk be Velem fölött azt az erdei területet, amelyet a tavaly júniusi esőzés leginkább sújtott. Az útfelújítási program jó ütemben halad a hegyen.
Tavaly június 29-én természeti katasztrófával felérő özönvízszerű esőzés zúdult le a Kőszegi-hegység lejtőin.

"Rendkívüli módon károsodott az erdészet úthálózata, műtárgyak és a vízelvezető rendszer, de az erdőfelújítások, vadkárelhárító kerítések és egyéb vadászati berendezések is víz alá kerültek. Műszaki szakértői vélemények szerint a tavalyi esőzés összesen 307 millió forintos kárt okozott nekünk, ezen belül a legtöbbet, több mint 260 millióst a Kőszegi pagonyban mesélte" - Bakó Csaba erdőgazdálodási igazgató, miközben bejártuk a Velem fölötti erdei utakat, megtekintettük a nagy erőkkel végzett helyreállításokat, útfelújítást.
"Megálltunk a Szent Vidre vezető úton - a víz által elmosott, de már újjáépített támfalnál, láttuk a Hármaspataknál az új átereszt, amelyet a víz tavaly bevitt a völgybe, s helyén négy méteres szakadék tátongott".

Ezeket a Szombathelyi Erdészeti Zrt. saját pénzből építtette újjá még tavaly. A társaság akkor a természeti károk helyreállítására 70 millió forintot költött. Ezek nagysága olyan nagy volt, hogy a Zrt. ősszel pályázatot nyújtott be, s a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től 84,6 millió forintos támogatáshoz jutott. Pályázatot írtak ki a legrosszabb állapotba került Velem fölötti utak felújítására.

"Erdészeti útfelújításra ma nincs lehetőség, ezért is nagyon örülünk annak, hogy ez most nekünk itt sikerül, s 6,1 kilométeren, 191 millió forintból megújul első ütemben október közepéig a Velem-Hörmann-forrás, majd május végéig a Velem-deltától a faluig az erdei út" - újságolta Bakó Csaba.

Az már csak hab a tortán, hogy a legolcsóbban, és a legkörnyezetkímélőbb módon történik mindez. Az úgynevezett remix technológiával. Az országban egyedüli német gép (250 millió forintos), feltöri a régi utat, amelyre kavicsot, cementet szórtak, összezúzza, összekeveri, majd visszarakja, úthenger tömöríti, víz locsolja, pár nap múltán jöhet rá a kétszeres aszfaltréteg. Látványnak sem utolsó a gépkonvoj munka közben.

Horváth Miklós, velemi polgármester is velünk tartott, örült az épülő utaknak.

*

Törődjön többet egészségével!

Csepreg Város Védőnői Szolgálata, valamint a Dr. Csepregi Horváth János KIKI szervezésében 2010. június 11-én tartottuk hagyományos egészségnevelési napunkat. A nap a TÁMOP 3.1.4. pályázat egészségnevelési moduljának záró programja volt, ahol szerepet kapott az egészséges testi-lelki fejlődés, káros szenvedélyek, egészséges életmód, serdülőkori változások témaköre.

Változatos foglalkozások keretében mélyíthették el diákjaink eddig megszerzett ismereteiket és gyűjthettek tapasztalatokat alsó és felső tagozaton egyaránt. Az alsósok lelkesen vettek részt az elsősegély-nyújtási gyakorlatokon, láthattak tűzoltó és aikido bemutatót, kóstolhattak egészséges tízórait, önismereti játékokkal és beszélgetésekkel bővíthették ismereteiket.

A felső tagozaton a fő hangsúlyt a megelőzés kapta a káros szenvedélyek (alkohol, dohányzás, drogok), a gerincbetegségek és lúdtalp, valamint a gyermekkori agresszió terén. Évek óta nagy sikere van az egészséges ételek és italok kóstolójának, melyet idén is szülői segítséggel sikerült lebonyolítani. Az előadásokat meghívott szakemberek tartották: orvosok, védőnők, helyi pedagógusok, gyógyszerész, mentős, az ÁNTSZ egészségfejlesztői, kortárs előadók, a RÉV Segítő Szolgálat valamint a LOGO Mobil Szolgálat munkatársai.

A délelőtt zárásaként a 7.-8. évfolyamosok a meghívott helyi középiskolásokkal a Drog Art Színház figyelemfelhívó előadását tekinthették meg az érdeklődő szülőkkel együtt. Délután 3 órai kezdettel Farkas Ágnes pszichológus tartott előadást pedagógusok és szülők részére "Magatartászavar, agresszió és szabályok a gyermeknevelésben" címmel.

A több, mint 300 diákot, szülőt és érdeklődőt megmozgató program megvalósulását a szervezőkön kívül az ARCADIA-Reklám Kft., IPR-pályázat, a Norbi Update Pékség, Baranyai András, egyéni vállalkozó, és a CSIN-talan Ifjúsági Egyesület segítette.

*

Avatás borkóstolóval

Lukácsháza – „Aki nem tervezi jövőjét, annak azt el kell viselnie” – mondta Albert Csaba polgármester május 22-én a tájház és kilátó avató ünnepségen. És való igaz, hogy a Csömötei szőlőhegyen a kicsi közösség értéket teremtett a jövő, az itt élők, a turisták részére.

A kilátó a Kámoni Arborétumtól indulva a Gyöngyös-patak bekapcsolását jelenti az Alpokalja ökoturisztikai, bakancsos turista hálózatába. Ennek egyik állomása a kilátó és a tájház. (A Forma Vitrum mellett elindulva, majd jobbra tartva a hegyoldalban található a kilátó.) A felállított sátor megtelt érdeklődőkkel, és az aktív résztvevőkkel. A Dr. Tolnay Sándor általános Iskola Pipitér duója, majd az iskola tánccsoportja kapta az első tapsot. A faluban élő Nagy Krisztina és Joós Tamás élvezettel hallgatott népdalokat adtak elő. A falu polgármestere pedig a szőlőhegy fejlődéséről beszélt, amiért sokat tettek. A víz és villanyhálózat már kiépítve, most az aszfaltos út a cél. A 278 m magas hegyen fekvő hat méter magas kilátóról a Sághegy is látható. A tájházzal együtt meghaladja a 15 millió forintot a beruházás. A polgármester kérte a jelenlévőket, és az újságunkon keresztül az olvasókat, hogy segítsék a tájház berendezését a szőlőművelés régi eszközeivel, akár a tulajdonjog megtartása mellett is. A szalag átvágását dr. Szabó Gábor Szombathely alpolgármesterével közösen tették meg, Porpáczy József esperes-plébános pedig megáldotta az építményeket. Az avatás délutánján a programot az Ivó Napi hegybejáráshoz kapcsolódva – ami 2005-ben volt először – a Borbarát Hölgyek Egyesülete szervezte. Ezúttal 18 pince várta a vendégeket a csömötei borok kóstolására. A jól sikerült rendezvényen mintegy százötvenen vettek részt. Az esti pörkölt közös elfogyasztása után dalok éneklésével és tűzijátékkal ért véget a nap.

*

Könyvtári hírek

A minőségi oktatás, az olvasási és digitális kompetenciák fejlesztése és az életen át tartó tanulás hátterét biztosító XXI. századi könyvtári szolgáltatások megteremtése partnerségben, az esélyegyenlőség jegyében a „nyugati végek” könyvtáraiban címmel a TÁMOP-3.2.4/08/01 program keretében Kőszeg Város Önkormányzata konzorciumi pályázatot nyújtott be Körmend, Nádasd, Őriszentpéter, Szentgotthárd és Vasvár településekkel. A pályázatot a könyvtárak vezetői készítették, így a kőszegit Lajos Tiborné állította össze. Kőszeg városa a könyvtár javára 4.751.457 Ft támogatásban részesült. A projekt 2011 decemberéig valósul meg, mely kézműves foglalkozásokat, olvasásnépszerűsítő előadásokat, író-olvasó találkozókat is finanszíroz.

2011. évi olvasótábor költségeinek jelentős részét magában foglalja a pályázat. Egy helyismereti rejtvénylap készül, ami nemcsak a Kőszeg és kistérségének falvaiba jut el, hanem a többi konzorciumi tag településeire, és tőlük Kőszeg is megkapja azok saját rejtvénylapjait, így még nagyobb lehetőség nyílik egymás lakóhelyének játékos megismerésére. Számos könyvtár-népszerűsítő kiadvány készül, így igényes kivitelű plakátokon tudja a könyvtár reklámozni és hirdetni a rendezvényeket. A könyvtár dolgozói részt vesznek különböző akkreditált képzéseken. A dokumentumállomány retrospektív feltárásra kerül, ezáltal fejleszthető a könyvtár elektronikus katalógusa, az ellátó modullal a kistérségi települési könyvtárak adminisztrációja javul. Lehetővé válik a könyvtár többnyelvű honlapjának a fejlesztése. Az új honlap lehetővé teszi az önálló információszerzés képességének elsajátítását játékos formában. „Ki a várkapitány a tudás várában?” címmel többfordulós játék indul a konzorciumi partnerekkel. S végül az összes költség bizonyos százalékáig bútorok is beszerezhetők.

*

Kőszegen először

Eső áztatta és szél verte a május 15-én megrendezett IV. Kistérségi Napot Kőszegen. A szervezők talpraesettsége, a résztvevők aktivitása, és a közönség kitartása viszont újra megmutatta a térség lakosainak összetartását. A megelőző napok esőzését követően, baráti feltételek mellett, Lukácsháza Önkormányzata biztosította a 600 m2-es sátrat, amit Szőnye József csapata gyorsan felállított a Károly Róbert téren. Húsz csoportban ide települtek a falvak, intézmények önkéntesei, akik közül többen kondérban főzték meg az 1200 adag ingyenesen elfogyasztható ételt, amihez az alapanyagot a kistérség biztosította. És minden elfogyott! A peresznyei csapat kondérnyi pörköltje utoljára, mert lassan puhult a marhahús. Babgulyást főztek, együtt dolgoztak az eredményért az ólmodiak. És eljöttek az iparosok külön sátorban, önálló programkínálattal. Úthengert vezettek a gyermekek önállóan és biztonságos körülmények között. A miniovi óvó nénije pedig bemutatta miként foglalkoznak a kicsikkel a Jurisics téri oviban, a játszóházban. Délután bemutatták tudásukat a Cáki Ír táncosok, a Balog és Bersek iskola diákjai, a zeneiskolások, a Cakovci tánccsoport, az SOS-Gyermekfalu gyermekei. Este az ATARU ismét kitett magáért. Most először jött Kőszegre Jordán Tamás fellépése mellett a Weöres Sándor Színház társulata, akik a 66/67-es táncdalfesztivál dalaiból adtak nagysikerű ízelítőt.

"A kistérségi nap alapötlete az volt, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a települések lakóit, a programokba pedig kapcsolódjanak be az intézmények, civil szervezetek csoportjai. A negyedik után is lesz folytatás, jövőre várhatóan május 22-én, hogy elkerüljük a fagyosszenteket" – fogalmazott Rétiné Tóth Anikó.

*

V. Holnapért kistérségi kupanap

2010. június 19.-én szombaton élesben indult meg a küzdelem a Malomkerti Sportlétesítményben, ahol az 5+1 fős csapatok 5. alkalommal szálltak versenybe a Szebb Holnapért Közhasznú Egyesület által rendezett Holnapért Kistérségi Kupanapi trófeákért.

A reggel 8 órai regisztráció és csapatsorsolások után kezdődtek meg a körmérkőzések. A kupanap több, remek összecsapással, látványos, akrobatikus jelenetekkel, nagy egyéni teljesítményekkel és nem akármilyen meglepetésekkel várta az érdeklődőket. A kistérség egyik legnagyobb kispályás labdarúgó kupájára Győr-Moson-Sopron és Vas megye számos településéről érkeztek sportolni vágyó fiatalok.

A gólokban gazdag csoportmérkőzések után a legjobb négy közé a szombathelyi Ördögök, a körmendi Sassiék, a Simaság SE és a Szebb Holnapért Egyesület csapata jutott. A párharcokat a döntőbe jutásért a Sassiék és az Ördögök csapata nyerte, így ők játszhatták a döntő mérkőzést, melyen végül az idei kupanap győztese az Ördögök csapata diadalmaskodott 2-0-ás győzelmével. Az ezüstérmet így a Sassiék csapata, a bronzérmet pedig a Simaság SE vihette haza. A Szebb Holnapért Egyesület csapata a negyedik helyen végzett. A rendezvényen gólkirályt is választottunk, de díjaztuk a legjobb kapust is. Míg a torna legjobb kapusa Sass Dezső, addig a torna gólkirálya Bolfán Péter lett 9 lőtt góljával.

A program nagyon jó hangulatban, sportszerűen zajlott a borongós esős idő ellenére. A nap folyamán láthattunk nagyon ügyes és technikás megmozdulásokat, látványos akrobatikus jelenetekkel fűszerezve. A Holnapért Kupanapra érkeztek fiatalok Ivánból, Undról, Kapuvárról, Simaságról, Vasasszonyfáról, Szombathelyről, Csepregről, s még Körmendről is. Az V. Holnapért Kistérségi Kupanapon a következő csapatok vettek még részt: Pacsirták, Femily, Und, Red Bull, Lekváros zsibbasztó SE. A rendezvényt a Vas Megyei Sportigazgatóság támogatta.

Minden résztvevő csapatnak köszönjük a részvételt, találkozzunk 2011-ben ismét a VI. Holnapért Kistérségi Kupanapon!

Forrás: csepreg.hu

Forrás: UTIRO Leader Egyesület, Kőszeg és Vidéke, vasnepe.hu

Cikk megosztása