A Bechtold István Látogatóközpont az év ökoturisztikai létesítménye

Az év ökoturisztikai létesítménye 2010 pályázaton a legjobb látogatóközpont díjat kapta a kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont. A pályázatot a Magyar Turizmus Zrt., a Környezetvédelmi, valamint az Önkormányzati Minisztérium írta ki, melyre 14 nevezés érkezett.

A pályázókat inkognitóban szakemberek keresték fel, így győződtek meg a kínálatról, a légkörről.

A nemzeti park igazgatósága az országban egyedülálló koncepcióval, 540 négyzetméteres alapterületen építette fel a látogatóközpontot, amelyben a természet szépségeire, a környezettudatos életmód rendkívüli fontosságára irányítják a kirándulók figyelmét családbarát módon, köztük sok gyermekét, akik az interaktív kiállítóteremben játékos formában ismerkedhetnek a természettel.

Az Európai Unió támogatásával felépült Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont hét kiállítóegységében a madarak életét kísérhetik figyelemmel, számos érdekesség mellett sötétkamrában hallgathatják az éjszaka madárhangjait, kamerák segítségével megleshetik a siketfajd hétköznapjait. A látogatóközpontban multimédiás konferenciaterem, a parkban óriás puzzle, sövénylabirintus van.

A nemzeti parkok látogatottsága emelkedik Magyarországon. A kőszegi látogatóközpontot évente 10 ezren keresik fel, kiránduló osztályok, családok, turisták.

*

Régészeti feltárás: Védmű, ágyúterasz, cölöpsor és várárok a Jurisics-várban

Befejezték a Jurisics-vár körüli régészeti feltárásokat a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) régészei. A Rácz Miklós régész vezetésével végzett munkálatok eredményei új adatokat szolgáltattak a vár építéstörténetének megismeréséhez.

A falszoros északnyugati részén a 13. századi saroktorony építését megelőző, középkori régészeti rétegeket figyeltek meg a régészek. Az északi szakasz elbontását a török ostrommal hozták összefüggésbe. A belső várfalat támasztó nagy támpillérek eredete ezzel a változással függ össze. Az egyik támpillérnél megtalált, várárokra utaló felszínt egyelőre nem lehet közelebbről datálni, de feltehető, hogy már a falszoros bontása után keletkezett. A vastag feltöltésben egy cölöpsort helyeztek el, amely a külső várfalat ezen a szakaszon helyettesítő, kettős cölöpsorból álló, földdel kitöltött erődítésfal része lehetett. A szakemberek szerint a védmű megszüntetésével függ össze a nagy támpillér építése, amely az 1532-es ostromban megsérült északi palotaszárny helyén létrehozott ágyúteraszt támasztotta meg.

A külső várfal álló szakaszának végénél megtalálták az egykori várárok alját. A falhoz épített utólagos támpillér és a falazatba befoglalt, negatívként megőrződött ferde támaszgerenda nyoma a fallal kapcsolatos statikai problémákra utal. Ez a szakemberek szerint sürgetőbbé tehette a várárok későbbi feltöltését.

Az elővárban két korábbi épületrész falmaradványait találták meg. A déli oldalon álló turistaszálló (egykori istálló) helyén vastag kőfalú korábbi épület állt. A vár felőli árok mentén, a várárokkal párhuzamos kőfal talán a várárok korábbi ellenfala volt.

*

Madarak és Fák Napja

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága és az Írottkő Natúrparkért Egyesület Madarak és Fák Napja alkalmából 3. alkalommal rendezte meg a „Miénk itt a rét!”című szabadtéri programot a Kőszegi Alsó-réten. A rendezvény a Tiszta Formák Alapítvány anyagi támogatásával valósult meg, a szakmai programrészt a nemzeti park biztosította.

Az igazgatóság tulajdonát képező védett természeti területen található Alsó-rét természeti értékei között tartjuk számon a program ideje alatt éppen virágzó zergeboglárt és a szibériai nőszirmot, a madarak köréből a berki tücsökmadarat és a tövisszúró gébicset, hogy csak néhányat említsünk.

Egy több mint 2 km-es sétaösvényt kaszáltunk a rét fűtengerébe, amelyen madártáblák hirdették az egyes állomáshelyeket. Lehetőség volt egy rövidebb táv bejárására is, amely kb. 1,5 km hosszú. Az állomásokon izgalmas játékokkal találkozhattak az érdeklődők. Ismerkedhettek a hangyák bonyolult – az emberéhez rendkívül hasonló – társadalmával, a Gyöngyös-patak vízi világával. Próbára tehették tudásukat a gombák és az állatnyomok felismerése terén. Kiderült, vajon szorgos madárszülők válnának-e belőlük, és volnának-e olyan ügyes utánozó művészek, mint a szajkó.

A rendezvény első napján, pénteken főként az általános iskolák 4-5 fős versenyzésre elszánt csapatait vártuk, mely napon összesen 220fő vett részt a programon. Szombaton pedig a szabadba vágyó családok baráti társaságok érkeztek folyamatosan a rétre, a résztvevők száma elérte a 380-at. A legeredményesebb versenyzőket ajándékokkal jutalmaztuk. A szombati napon 9.30 és 17 óra között a Dotto kisvonat ingyenesen szállította helyszínre a városból, majd onnan vissza a városba az érdeklődőket.

Álljon itt pár köszönő szó azoknak, akik nélkül e program nem jöhetett volna létre: Köszönet a Tiszta Formák Alapítványnak, akik az idei rendezvényt pályázati támogatás odaítélésével segítették. Köszönet az Őrségi Nemzeti Park és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont vezetőségének, munkatársainak, önkéntes segítőinek, az Írottkő Natúrparkért Egyesület és Tourinform munkatársainak, hiszen a 2 nap alatt 22 fő jelenléte biztosította a rendezvény zavartalan lebonyolítását. A verseny díjazását a támogatáson felül szponzorálta az Írottkő Natúrparkért Egyesület, az Őrségi Nemzeti Park, Gyöngyös Csaba és Giczy József.

A pénteki iskolai verseny helyezései

Alsó-tagozat
1./ Kőszegi KIKI Tagiskolája Kőszegszerdahely Vörösbegy csapata 34.5 pont
2./ Kőszegi KIKI Tagiskolája Kőszegszerdahely Fekete gólya csapata 34 pont
3./ Kőszegi KIKI Tagiskolája Kőszegszerdahely Tűzbogár csapata 33.5 pont Felső-tagozat
1./ Árpád-házi Szent Margit Római Katolikus Általános Iskola Füsti fecskék csapata 63 pont
2./ Kőszegi KIKI Tagiskolája Kőszegszerdahely Hegyaljai pockok csapata 62.5 pont
3./ Kőszeg Város és Vonzáskörzete Többcélú Kistérségi Társulása Többcélú Közös Igazgatású Közoktatási Intézménye Bersek József Általános Iskolája Rétisasok csapata 59.5 pont

Forrás: naturpark.hu

*

Motoros turistákra számítanak Bükfürdőn

Bükfürdő látogatói között még ma is meghatározó számban vannak idősebb vendégek. A fejlesztések, s az akciók azonban egyre inkább fiatalítják a vendégkört. Egy új vendégkör megjelenését eredményezheti Bükön az a nemzetközi verseny, amelynek részeként mintegy háromszáz motoros érkezik júliusban a fürdővárosba.

A magyar, osztrák és szlovák területen zajló verseny távja mintegy 1300 kilométer lesz. A túra útvonala nyolc, előre nem ismert szakaszból áll. Az adott szakaszról a résztvevők start előtt egy szöveges leírást kapnak, akik közül az lesz a győztes, aki a legrövidebb úton közelíti meg a célt, Bükfürdőt.

A büki szállásadók és vendéglősök örülnek annak, hogy a verseny náluk ér véget. Eredetileg ugyan nem itt lett volna a cél, ám a helyi vállalkozók olyan versenyképes ajánlatot tettek a rendezőknek, hogy végül a vasi kisvárosra esett a választás.

Ettől azt is remélik, hogy a motorosok már most az eredetileg tervezettnél hosszabb időt töltenek majd Bükön, illetve megismerve a város, illetve a fürdő nyújtotta lehetőségeket visszatérő vendégek lesznek. A vendéglősök bíznak abban, hogy jó profitálhatnak majd ebből a vendégkörből, amelynek ugyan nem jellemzője, hogy hosszabb időt töltenek egy helyen, ám ott egy-két nap alatt is jelentősen többet költenek, mint az átlag magyar vendégek. Lesz olyan vendéglő is, amely külön motoros menüvel várja a versenyzőket, míg az egyik szálloda is speciális ajánlattal jelentkezett.

A szervezők úgy gondolják, hogy a környék kiválóan alkalmas motoros csillagtúrák megtételére is, hiszen innen három-négy ország is rövid időn belül elérhető.
A motorral könnyen bejárható térség rengeteg látványosságot kínál. Ez pedig az is jelentheti, hogy az ismételt látogatásnál akár az egy-két éjszakánál jóval több is eltölthetnek majd Bükön, illetve a fürdőn motorosok.

*

EDEN-ből EDEN-be: alpannonia® bakancsos túratalálkozó Kőszegen

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület 2010. május 22-én bakancsos túratalálkozót szervezett Kőszegen! (Az EDEN egy angolból fordított betűszó: a „European Destinations of Excellence”, azaz KIEMELT EURÓPAI ÚTI CÉL rövidítése.)

Magyar és osztrák megnyitókkal, szakmai előadásokkal indult a nap, majd Kőszeg Város Fúvószenekara és a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes előadásai színesítették a Stájer-házaknál lévő programot. Kézműves bemutatóra is sor került: volt fafaragó, gyöngyfűző, mézeskalácsos, lehetett szárított fűszereket, aszalékokat vásárolni. A túratalálkozó résztvevői 3 alpannonia® gyalogtúrán is részt vettek, és biciklis túrára is volt lehetőség. Non-stop filmvetítéssel mutatták be az Írottkő Natúrpark ökoturisztikai fejlesztéseit, turisztikai ajánlatait, Kőszeg és környéke kulturális és természeti örökségét. A Stájer-házi Erdészeti Múzeum és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont ezen a napon ingyen fogadta látogatóit.
Az Őrségbe május 23-án különjárati autóbusszal kirándultak a jelentkezők: a csoportot megtisztelte a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Kőszeg város polgármestere, alpolgármestere, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke és a Magyar Turizmus Zrt képviselője is. "Reméljük, hogy a jó idő és a kellemes program, a gyönyörű környezet mindenkinek kedvére volt és egy kissé jobban megismerték az érdeklődők az alpannonia® projekt távlati lehetőségeit, ismeretet szereztek az EDEN-díjról, az Írottkő Natúrparkról. A felvilágosítás, az ismeretterjesztés volt a cél a TOTÓ nem könnyű kérdéseivel is, hiszen ha keveset is tudnak az emberek az egyesület munkájáról, legalább az Írottkő Natúrpark eredményeit ismerjék meg!" – tájékoztatott Somogyi Györgyné, az Írottkő Natúrparkért Egyesület titkára.

*

Magyar piteu avagy a kulturális sokszínűség ünneplése

A Kőszegi Testvérvárosi Egyesület és a Jurisich Miklós Gimnázium (annál is inkább, mert sok a közös tag) összefogott, amikor a kulturális sokszínűség ünneplése című háromoldalú Comenius iskolai projektutolsó találkozóját, valamint a Cselekvő Ifjúság nemzetközi cseréjét megtervezte. Az időpont sem volt véletlen: e hétre esett a Föld Napja, a Madarak és Fák ünnepe, a Szőlő jövésnek Könyve ünnepe. Sok álmatlan éjszakát okozott nekünk a vulkán, hiszen a portugál csoport végül csak egy nappal később érkezett meg. A szervezők sokszor voltak mélyponton, hiszen nem kevés volt a tét. Kifizetett repülőjegyek, már úton lévő olasz csoport, aztán később elveszett csomagok, egészségügyi problémák, eltűnt kerékpár stb. Végül persze minden jól sikerült. A Magyar Piteu projekt megvalósításához a MOBILITÁS Cselekvő Ifjúság programjától kapott jelentős támogatást az egyesület. Ez fedezte a külföldi csoportok útiköltségének 70 %-át, a csoportok előkészítését, az előkészítő látogatást, valamint a projekt kivitelezését. A Comenius projekt költségeit viszont az olasz és spanyol partnerek maguk fizették, hiszen ők kaptak rá támogatást. Sok olyan programpont volt, amely során a két projekt résztvevői találkoztak, együtt dolgoztak és szórakoztak. A két projekt így egymást erősítette, segítette. Ilyen volt a nemzetközi konyha, a vetélkedő, túra a hegyekben, a hét végi műsor s az esti szabad program is. ugyanakkor többször elváltak útjaink, hiszen a Comenius programban lényegesen több volt az iskolai program (óralátogatás, iskolatörténet, formális tanulás), míg az ifjúsági cserében a munka az előkészítő látogatás során eldöntött menetrend szerint folyt. A negyven fiatal több időt töltött együtt, egymástól tanultunk.

Összehasonlítottuk ünnepeinket, a menekültek és idegenek helyzetét, a fiatalok szabadidős és sportlehetőségeit, illetve azt, hogy hogyan hatott országukra az, hogy az Eu tagjai lettek. Hihetetlenül komolyan vették „házi feladataikat” a fiatalok, s komoly anyag állt össze belőle. Egy Comenius résztvevő élményei: Októberben, a dél-olaszországi, altamurai látogatásunk végén a könnyes vagy kevésbé könnyes búcsú után mind megígértük külföldi arátainknak, hogy biztosan találkozunk még. Lehet, hogy ez egy hiábavaló fogadalom lett volna, ha nem kerül sor a projekt utolsó találkozójára Kőszegen.

Újra találkozhattunk az olasz és spanyol ismerősökkel és a nemrégiben csatlakozott portugál fiatalokkal ismerkedhettünk meg. A portugál csoportvezetőről már sokat hallottunk, hiszen ő írta azt a pályázatot, amely segítségével az olasz, spanyol és magyar csoport már csaknem két éve együtt dolgozott. Április 19., hétfő este, Margaréta Panzió, Kőszeg. Izgatottan várunk egy olasz rendszámú buszt, ami csakhamar meg is érkezik, rajta seregnyi jókedvű, hangos tizenévessel. A fogadó családok hazaviszik vendégüket, de az éjszakai mulatozás nem tarthat sokáig, hiszen másnap reggel már komoly munka vár ránk a gimnáziumban. Előadásokat tartottunk és meghallgattuk másokéit. Bemutattuk egymás országait (mit tudunk más nemzetekről?), a húsvéti szokásokat. Ezen kívül lehetőségük nyílt órákat látogatni az iskolánkban, amit láthatóan nagyon élveztek. A várban megrendezett nemzetközi konyhán három nép tipikus gasztronómiai csemegéiből csipegethettünk. Előkerült a töltött paprika, lángos, a pasta és jellegzetes spanyol ételek. Ezután városnézés keretében mutattuk be friss barátainknak Kőszeg nevezetességeit, este pedig – hopp, még egy magyar specialitás – gulyással kínáltuk őket, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes pedig nagysikerű táncházzal örvendeztette meg vendégeinket (és minket is). A hét következő napjain változatos programokon vehettünk részt együtt, iskolai elfoglaltságokon kívül meglátogattuk a Vasi Múzeumfalut és Szombathely belvárosát, játékos vetélkedőn mérhettük öszsze tudásunkat és kreativitásunkat. 22-én, csütörtökön (a gimnáziumi erdei ballagás napján) a Hétforráshoz kirándulhattunk a csoporttal. A fentiek mellett pedig gőzerővel (vagy legalábbis nagy odaadással) készültünk a vasárnapi közös, multikulturális műsorra, melynek a jurisics-vár lovagterme adott helyet. A hétvége nagy részén saját elképzeléseink szerint alakíthattuk ki vendégeink programját; így volt, aki kirándult a hegyekben, volt, aki bevásárló körútra kísérte külföldi barátait, valamint fakultatív módon Kőszeg Város Fúvószenekarának koncertjét is meg lehetett tekinteni. Az én vendégem hozta magával a szakács sapkáját, a száraztésztát, a hozzá való anyagokat, és egy jó kis ebédet főzött. A projekt talán legfontosabb eseménye a már említett vasárnap esti közös műsor volt, melyen mind anégy országból érkezett csoportok mutatták be saját kultúrájukat. Mindegyikük saját dalokkal, táncokkal készült, de elhangzott például egy Csokonai-vers egy megzenésített és egy „nemzetközi változata” is: az első versszak spanyolul, a második portugálul és így tovább. A show fénypontja pedig a találkozó összes résztvevőjéből alakult kórus műsora volt, az összes fiatal együtt énekelt el egy spanyol, egy portugál és egy olasz dalt, zárásként pedig az Európai unió himnuszát, Beethoven Örömódáját angol nyelven. Az egy hét során nagyon sok új barátság született, a régiek megerősödtek, és az internetnek köszönhetően talán nem is fognak megszakadni a jövőben. Az összes résztvevő nevében köszönöm a szervezőknek minden országból a sok munkát, amellyel lehetővé tették nekünk ezt a komoly, ám mégis önfeledt, vidám hangulatú nemzetközi találkozót.

*

Árvízkárosultakon segített a Büki TDM!

A Büki Turisztikai Desztináció Menedzsment Szervezet (TDM) fontosnak tartja, hogy a pusztító árvíz miatt nehéz helyzetbe került honfitársainkon segítsen. A segítségnyújtást kétféle módon végzik: 1. elsősorban tartós élelmiszereket és tisztítószereket várva gyűjtést kezdeményeztek, és az ezekből összerakott csomgokat eljuttatták a rászorulóknak. 2. az árvíz által leginkább sújtott települések gyermekeit június 27-e és július 1-e között látták vendégül, hogy legalább öt napra feledtetni tudják a velük történt szörnyűségeket. A vendégek szállását és ellátását a TDM tagok biztosították önkéntes felajánlásként.

A Büki TDM Szervezet 2009. őszén alakult, és annak ellenére, hogy ez az első karitatív kezdeményezése, a tagsága egy emberként csatlakozott hozzá.

*

Kalapos Napok

Bozsok – Bár ma még az ascoti derbi a világ legismertebb kalapos eseménye, a második alkalommal megrendezett Bozsoki Kalapos Napok és Dalos Találkozó színesebb programmal, több kalapossal zajlott, mint a tavalyi rendezvény. 2009-ben egy magát 20 éve Bozsok szerelmesének valló fővárosi házaspár a bozsoki borosgazdákkal és a Bozsoki Kökörcsin Egyesülettel arra az elhatározásra jutott, hogy a Kalapos-kő szomszédságában igazán helyénvaló, ha egy hétvégén mindenki kalappal a fején közlekedik. Idén a Bozsoki Csúzli Színjátszó Kör előadása és a Kórustalálkozó meghívott kórusai nyitották meg a Kalapos Napokat, majd nóta-, és dalverseny következett. Szombaton a bozsoki sportpályán tartották a Megyei Tűzoltóversenyt. A látványos versenyen nem csak a tűzoltók viseltek védősisakot. A Musica Ludens kamarakórus tavaly is kifejezetten a Kalapos Napokra érkezett a településre. A Bozsoki Dalárdával karöltve a Borháznál daloltak a szabadban, és elindultak a kalapkúra részvevőivel a pincesoron. Kalapos vetélkedő és kalapos király választás koronázta meg a napot. Vasárnap a Musica Ludens kamarakórus egyházi műveket énekelt a Szent Anna templomban, majd a kalapos király és kalapos kísérete elindult a Kalapos-kőhöz.

Forrás: UTIRO Leader Egyesület, Kőszegi HVI, Csepregi HVI, Kőszeg és Vidéke

Cikk megosztása