772 millió forintos uniós támogatás - átadták a Prímás Pincét Esztergomban

A magyar borkultúra és borturizmus központjává alakították át az esztergomi bazilika feljárója alatt lévő 3700 négyzetméteres pincerendszert, amelyet 772 millió forintos uniós támogatással újítottak fel.

Évtizedek óta először eredeti rendeltetéséhez hasonlóan használhatjuk a létesítményt” - mondta a csütörtöki átadáson Erdő Péter bíboros, emlékeztetve arra, hogy az 1824-ben elkészült pincerendszert élelmiszerek és borok tárolására alakították ki.

Az egyház még az első világháború után is foglalkozott borforgalmazással, majd a létesítmény közterületről megközelíthetetlenné vált, katonai terület, illetve állami vállalatok raktára lett. A Prímás Pincének a Nagyszeminárium és az előtte lévő tér 2006-os felújítása után találtak új funkciót. A 11 méter belmagasságú, téglaboltívekkel kirakott pincerendszerben turisztikai fogadóközpontot alakítottak ki Esztergom és a régió bemutatására. A pince alagútszakaszán bemutatják a történelmi Magyarország borvidékeit, számos válogatott magyar bor kóstolható és vásárolható.

Az ital élvezetét sommelierek segítik, de a látogató egy chipkártyát is feltölthet egy összeggel, amellyel maga kóstolhatja végig a történelmi borvidékek termését. A létesítmény másik szárnyában interaktív borászati kiállítást rendeznek be egy badacsonyi gyűjtő tárgyaiból. Itt a látogatók kipróbálhatják a szőlődarálást, a préselést és megtanulhatják a lopózást.

A Prímás Pince Vinum Primatis, azaz a Prímás bora néven olyan válogatást forgalmaz, amely a magyar borászat legnívósabb termékeiből kerül ki. A központhoz étterem is tartozik, ennek Gundel Károly az igazgatója.

*

Bővítik a dorogi bölcsődét

Sikeres volt Dorog pályázata a Közép-Dunántúli Operatív Program "szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése" című felhívásán, amelyet a dr. Magyar Károly Városi Bölcsőde bővítésére nyújtott be az önkormányzat. A beruházás összköltsége több, mint 81 millió forint. Ebből a megítélt támogatás 73 millió. Jelenleg a támogatási szerződéskötés előkészítése zajlik, majd a kiviteli tervek elkészültével közbeszerzési eljárás indul, melynek segítségével az önkormányzat a projekt kivitelezőjét választja majd ki.

A bölcsőde 2005-ben nyitotta meg kapuit a szintén pályázati forrásból felújított Schmidt-villa kertben lévő épületben. Az azóta eltelt időszak tapasztalatai alapján azonban szükségessé vált az épület bővítése, mert az idei húsz férőhelyre nagy volt a túljelentkezés.

*

Közel 60 millióból épül a gyermekjóléti épülete Nyergesújfalun

50 millió forintot nyert Lábatlan önkormányzata a Kuckó Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat nyergesújfalui telephelyének kialakítására a Közép-Dunántúli Operatív Program pályázatán. A beruházáshoz szükséges több, mint 9 millió forintos önerőt a város önkormányzata biztosítja. Az Eterniti óvoda udvarára tervezett új, két szintes, szinteltolásos módszerrel tervezett épület akadálymentes lesz és parkolók is tartoznak majd hozzá.

*

Újabb pályázati sikerek a dorogi kistérségben

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) ezúttal a csolnoki, a kesztölci és a leányvári önkormányzatok, valamint a Máriahalmi Faluvédő Egyesület nyert támogatást településeik művelődési házainak felújítására.

A mintegy 50 milliós vissza nem térítendő Európai Uniós és hazai forrásokból a támogatott szervezetek számára lehetővé válik, hogy az intézmények mind külsőleg, mind belsőleg megújuljanak és korszerű eszközökkel gazdagodjanak, így a jövőben az eddiginél még színesebb és szerteágazóbb programkínálattal várják majd az érdeklődőket.

*

Sikeresen szerepelt a dorogi Eötvös Alkotókör a Diákalkotók Hatodik Zománcművészeti Biennáléján

A 11 és 14 év közötti gyerekek közül egyéni kategóriában Fityó Renáta harmadik díjat kapott "Az ifjú, szép vizi tündér" című munkájával. Első díjas lett Szeibert Réka "Vaskapu" című tűzzománca.

Csoportos kategóriában harmadik díjas lett Illés Anett és Király Mirella "5. nap" című műve, második díjat ért el Csizmár Dominik, Kiss Zsófia, Kormos Nanetta, Szabó Mira, Szabó Colin, Vázsonyi Zsófia, Vig Sára és Wágner Tamás közös zománca, az "Öreg Puszta meséje".

A fiatal alkotók munkáját az Új Európa Alapítvány támogatta.

*

Megszépült Máriahalom temetője

Máriahalom (Kirwa) 700 fős, részben sváb nemzetiségű község a Pilis és a Gerecse dombjai között, Komárom-Esztergom megyében. 2010. június 12-én kora reggel 20 fős lelkes csapat gyűlt össze a falu legmagasabb pontján, az öreg temetőnél azzal a szándékkal, hogy a gazdátlan, elhanyagolt, hatalmas fűvel és bozóttal benőtt egykori temetkezési helynek visszaadják megérdemelt méltóságát, tisztességét.

A munkát a Máriahalmi Nyugdíjas Klub és a Máriahalmi Faluvédő Egyesület szervezte, az önkéntes temetőszépítő-brigádot Dr. Wagenhoffer Vilmos koordinálta. Amíg a férfiak fűkaszákkal és különböző bozótvágó szerszámokkal igyekeztek megszabadítani a holtak nyugvóhelyét a túlburjánzott növényzettől, addig az asszonyok a 18-19. századbeli, mészkőből készült sírköveket tisztították meg a szennyeződéstől, ezután mésszel fehérre festették a sírtáblákat, melyek dacolva az idővel a mai napig megőrizték formájukat, díszítéseiket, eredeti gót-betűs német nyelvű felirataikat.

Mint az a Dr. Wagenhoffer Vilmos által összegyűjtött és archivált dokumentumokból kiderült, az ó-temetőben a faluba 1785-86-ban a német Württemberg tartományból az akkor néptelen kirwai-völgybe telepített svábok földi maradványai nyugszanak. A legrégebbi síremlékeket az 1821-es évtől kezdődően találjuk, s ez időtől nyomon követhető a temetkezési szokások változása. Láthatjuk, hogyan alakultak a sírkövek formái, a római katolikus temetkezés sírfeliratai, melyek által betekinthetünk az egykori sváb paraszti élet részleteibe is.

Máriahalom lakói kezdeményezték a temető gazdátlan sírjainak örökbefogadási lehetőségét, amely azt jelenti, hogy ha a falu lakossága önkéntes alapon felvállalja e műemlék-temető gondozását (családonként kb. 3-5 sír) ezzel a több évszázados síremlékek gondozása, állagmegóvása részben megoldódik.

A máriahalmi öreg temető ritkaságnak számító sírköveinek viszont mielőbb szükségük lenne szakértő kezek restaurálására, és műemlékké való nyilvánításra.

Forrás: múlt-kor.hu

*

Folytatódik az Aranyhegyi városrész utcáinak felújítása Esztergomban

Az Aranyhegyi utcák 140 milliós, nagyrészt önkormányzati finanszírozású burkolatfelújítási programjának kiegészítéseképpen négy, tavaly felújított utca járdáját is átépítik. Az Aranyhegyi, a Semmelweis, a Monteverdi és a Bubik István utcán május közepén látnak munkához. A kivitelezés közel 24 millió forintba kerül.

A járdák összesen 1650 négyzetméter felületen kapnak majd térkőburkolatot. Az átépítés során akadálymentesítik a kereszteződéseket, megkönnyítve a babakocsik és mozgáskorlátozottak közlekedését. A járdaépítés várhatóan nyár elején fejeződik be.

*

Megkezdődött a kamion- és autóbusz parkolók kiépítése az esztergomi Ipari Parkban

A terminál megvalósításával a helyi önkormányzat a terület infrastruktúráját szeretné fejleszteni, ezáltal is tehermentesítve a város belső úthálózatát. A Mátyás király útról megközelíthető területen a szakemberek először elszállítják a korábban felhalmozott építési törmeléket és szemetet, majd a földmunkák következnek.

A parkoló felületének kialakításával párhuzamosan a csapadékcsatorna építése is elkezdődik az Ipari Parkban. A parkoló és a kiszolgáló létesítmények műszaki átadását jövő év elején tervezik Esztergomban.

*

A piros és a fehér is a fal előtt

Ötödször nyitotta ki kapuit Lábatlani Művésztelep elnevezéssel egy olyan alkotótábor, amelynek célja az, hogy ecsetvonásaihoz mindenki jó tanácsokat kapjon.

Lábatlan Az Arany János iskola napközis szárnyában az egyik ajtón a 3. b. fölött fehér cica néz kíváncsian az érkezőre. Belépve átvesszük a nézelődő szerepét az V. Lábatlani Művésztelep kéthetes zsongásának bázisán. Higító jellegzetes illata a levegőben, pirosra, fehérre alapozott farostlemezek a padlón a falnak támasztva.

A fővárosból érkezett angyalföldi tanító, Kovács Attila a közeli templom vázlata fölött mereng egy kicsit. Láthatóan gondban. A lábatlani Németh Éva vásznán összeállni készül egy óra. Erre nem mi jöttünk rá, hallhattunk elképzeléséről.

"Három temploma van településünknek. A hegyről lefelé haladva kerülnek a vászonra montázsszerűen, középen római számlapos óra fogja egybe majd a kép minden elemét".

A veszprémi Kallai Sándornak van olyan két, nem nekünk szánt mondata, amelyért érdemes újra elővenni a jegyzetfüzetet. "Azért festő valaki, hogy egy kicsit hazudhasson, olyan színeket is odategyen a képre, amely a valóságban nincs is ott. Erre a hazugságra egyetlen mentség van, így érezteti meg a valóságot az alkotására kíváncsival".

A másik tanteremből, ahol öt gyermek nyitja egyre nagyobbra szemét a képzőművészet nagy titkaira, átviharzik A. Bak Péter. Tervünk az, hogy alkotás közben meglessük az esténként szakmai megbeszélésen résztvevő csoport tagjait. A Corvin-díjas festőművész, a művésztelep vezetője még néhány ecsetvonással hátrébb helyez a színek árnyalatának erejével egy fasort a lábatlani Farkas Ferencné fényképről készülő tájképén, aztán ő is velünk tart. Ballagunk a Duna-part felé. Közben szikár tényeket sorol a művésztelep vezetője.

"A Gerenday-házban tartott megnyitón még csatlakoztak hozzánk hárman, így tizenhét felnőtt és öt gyerek alkotja a mostani csapatot. A kisebb méretű farostlemezeket már lealapoztuk, a nagyobb lemezek is jönnek majd. Segíti a közös alkotást a lábatlani iskola, a még a nagyközség közösségi céljaiért létrejött alapítvány, a város művelődését szervező intézmény, illetve a Forest-Papír Kft. és a Holcim cég. Az utazását, szállását mindenki maga szervezte. Kíváncsian várom, milyen anyagból tudunk választani a táborzárást követő kiállításra".

Forrás: 24óra

*

Mobil Jogsegély Program

Az Egy Hajóban Kiemelkedően Közhasznú Alapítvány együttműködésben az Igazságügyi Minisztérium Jogi Segítségnyújtó Szolgálatával jogi tanácsadást, okiratszerkesztést vállal Komárom-Esztergom megyei jogászok közreműködésével.

Ennek keretében azon rászorulók vehetnek igénybe ingyenes jogi szolgáltatást, akiknek az egy főre jutó havi jövedelme, vagy szociális rászorultsága azt indokolja, és olyan jogvitás ügyük van, amely jogi tanácsadást igényel.
Kérjük az ügyfeleket, hogy a jövedelemigazolásaikat (nyugdíjigazolás, munkabér igazolás), személyi okmányaikat, illetve a szociális rászorultságukat igazoló okmányaikat (pl. közgyógyellátási igazolvány) hozzák magukkal.

A legközelebbi ügyfélfogadási helyek és időpontok:

2010.07.19., 2010.08.02., 2010.08.16.

Helyszín: Tokod, Polgármesteri Hivatal

Páratlan heteken
Hétfő 8.00-9.30-ig

Kapcsolódó weboldal: www.egyhajoban.hu

*

Arany minősítést kapott a Táti Dalkör

A Magyarországi Német Nemzetiségi Énekkarok és Kisegyüttesek számára háromévente rendeznek országos fesztivált. Ennek egyik területi döntőjét Környén rendezték, nyolc csoport részvételével. A zsűri döntése alapján a csolnoki együttes és a Táti Német Nemzetiségi Dalkör kitüntetéses aranyminősítést kapott. Gratulálunk nekik!

Forrás: tat.hu

Forrás: "Duna-Pilis-Gerecse" Vidékfejlesztési Egyesület, Esztergomi HVI, Dorogi HVI

Cikk megosztása