Ötmilliárdból épül óriás üvegház Turán

Évi 6000 tonna paradicsomot termelhetnek majd abban az üvegházban, amelyet Turán épít osztrák partnerével egy hazai befektetőcsoport. A százezer négyzetméteres üvegházat a Tura melletti hőforrás vizét hasznosítva geotermikus energiával fűtik. A beruházás már idén megkezdődik, és kétszáz helyi és környékbeli embernek ad munkát.

"A vállalkozást a földből feltörő 129 Celsius-fokú víz hasznosítására alapozzák, méghozzá környezetkímélő eljárással" – mondta el az MTI-nek Miszori László, a a fejlesztést finanszírozó Sugar Holding ügyvezetője. A vizet ugyanis az üvegházból visszavezetik a mélybe, az ily módon kialakított zárt rendszer nem veszélyezteti a felszín alatt Turáig húzódó budai hőforrások rendszerének egyensúlyát. Az osztrák Zeiler Gmbh-val együttműködve olyan környezetbarát technológiára rendezkednek be, amellyel egész évben a nemzetközi piacon is versenyképes paradicsom termeszthető. Előállítási költségének 50 százalékát a fűtés adja, ami ez esetben természet jóvoltából minimális lehet. Az osztrák cég Bécs mellett már évek óta üzemeltet hasonló üvegházat, az ő rendszerét veszi át a magyar partner.

A beruházás projektjének tulajdonosa a Turawell Kft., a befektetés költségeinek 30 százalékét az osztrák fél adja, a többit hazai befektetők, uniós pályázati pénzek és banki kölcsönök fedezik – közölte az ügyvezető. A vállalkozás évi 6-7 milliárd forintos árbevétellel számol. Az előállított paradicsom nagyobb hányadát az osztrák partner értékesíti a nyugat-európai piacon, kisebb része a hazai választékot bővíti. A turai beruházás az előkészítő munkálatok befejeztével a harmadik negyedévben indulhat, és jövő évben már megkezdődhet a termesztés.

Forrás: Agromonitor.hu

*

Múzeumok Majálisán a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum munkatársai

A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum munkatársai május 15-16-án kitelepültek a Múzeumok Majálisára a Magyar Nemzeti Múzeum kertjébe. A kastély éves programjában a szokásos, nagy családi rendezvények és zenei fesztiválok mellett a legnagyobb figyelmet az augusztusában megnyíló új szárnyak érdemlik, amelyekben egykor Rudolf főherceg, Gizella főhercegnő, majd Mária Valéria főhercegnő lakott.

A gyönyörű, 18. század végi, valamint 19. század eleji falfestésekkel díszített termekben folytatódik a kastély állandó kiállítása, sok újdonságot kínálva a látogatóknak. Például a Habsburg-képgaléria, mely Európában egyedülálló módon a Habsburg uralkodók és asszonyaik, valamint az ún. magyar ág, József nádor és családtagjainak portréit tárja az érdeklődők elé.

A látogatók besétálhattak a kislány Mária Valéria egykori szalonjába és megtekinthették az erre a célra tervezett, egykori leírásokat követő égszínkék kárpitokat, Erzsébet királyné és Ferenc József gyermekeit ábrázoló festményeket, korabeli bútorokat és gyönyörű ezüstöket. A következő szobákban IV. Károly és Horthy Miklós gödöllői tartózkodását megidéző műtárgyak és dokumentumok kaptak helyet, majd bepillantást nyerhettünk a kastély történetének legszomorúbb időszakába: az idetelepített öregotthon lakóinak életébe és a szovjet megszállás emlékeibe.

A legszebb falfestményekkel restaurált sarokszoba a látogatók aktív és passzív pihenését is szolgálta. A látogatók a négy tágas ablakon keresztül is megcsodálhatták a megújult romantikus tájképi kertet, olvasgathatták a kastély kiadványait, és minden korosztály kipróbálhatta a kastélyhoz kapcsolódó interaktív játékokat!

*

Befejeződött a Petőfi tér rekonstrukciója és a római katolikus templom felújítása

Vácrátót – A Közép-Magyarországi Operatív Program 5.2.1./A kódszámú, „Pest megyei településközpontok fejlesztések - Kisléptékű megyei fejlesztések” című beruházás lezárult.

A munkálatok a templom felújításával kezdődtek meg 2009 szeptemberében. Az állványozást követően a süvegkereszt egésze, majd a toronysisak héjazata és szerkezeti része került elbontásra. A homlokzati felületek javítása, csiszolása, felületkiegyenlítése alatt a sportpályánál megkezdődött az útburkolati bazaltkövek tisztítása, deponálása. Október hónapban a térrekonstrukció előkészületeként az aszfaltozott útburkolat, majd a járda bontási munkálatai alatt, műhelymunka keretében elindult az ablakszerkezetek és a fedélszéki elemek gyártása. Október végén beindult a szegélykövezés, és a járda-, valamint parkoló felületek burkolása. Novemberben az idő még lehetővé tette az elektromos kiváltásokhoz (20 kV és 0,4 kV) szükséges földmunkák elvégzését, földkábelek fektetését, továbbá a torony fedélszerkezetének összeszerelését, a homlokzat színezését. 2010. december 15. napján került a helyére az aranyozott templomkereszt és december 23. napjáig elbontásra került az állványszerkezet.

A 2010. március 31.-i befejezési határidőt, a támogató jóváhagyásával június 30. napjáig sikerült eltolni. A jó idő beköszöntével megindult a térberuházás utolsó üteme, befejeződtek a burkolási- és kertészeti munkák, elhelyezésre kerültek az utcabútorok, a közúti jelzőtáblák, stb. 2010. április 28. napján megkezdődött a műszaki átadás-átvételi eljárás, mely amájus 11. napján befejeződött.


Alapadatok

Pályázó neve: Vácrátót Község Önkormányzata
Projekt megnevezése: Településközpont fejlesztés Vácrátóton
OP név: KMOP
Pályázat neve: 5.2.1/A Kisléptékű megyei fejlesztések
Beruházás helye (régió): Közép-Magyarország
Beruházás helye (megye): Pest
Beruházás helye (helység): Vácrátót
Megítélt összeg: 87 085 677 .- HUF
Támogatás aránya: 72 %
Támogatási döntés dátuma: 2008.10.29
Támogatás pontszáma: 80

*

Virágos Veresegyházért

2010. június 28-án másodízben adták át a Virágos Porta címeket az önkormányzat által elindított Virágos Veresegyházért Mozgalom keretén belül. Az idei 10 nyertest Tatár Sándor bizottsági elnök és Bojsza József főkertész köszöntötte a Fő téri Szabadidős, Gazdasági és Innovációs Központban.

A mezőny még a 2009-esnél is erősebb volt, sok magas színvonalon ápolt, gondozott kertet láttak a helyszíni szemlén, ezért idén fődíjat nem osztottak ki. Az Areca Virág, Ajándék és Léggömbdekor bolt jóvoltából azonban 1-1 tő cserepes virágot ("Pistikét") kaptak ajándékba a nyertesek. E mellett természetesen mindenkinek járt a "Virágos Porta" feliratú tábla és egy díszes oklevél is. A Tavirózsa Egyesület a "Veresegyház és térsége tájtörténete" c. kiadványával és egy Pamut-tó mellett élő védett orchideát ábrázoló képeslappal járult hozzá az ünnepélyes díjátadáshoz.

Virágos porta címet nyertek 2010-ben:

Tóth Lászlóné, Fecske u. 7

Szabó László, Kálvin u. 23

Jakab Zoltán, Rádai u. 16

Ziller Emília, Melódia-tér 5

Gruber Mihályné, Julianus u. 26

Zsigriné Zeller Terézia, Csomádi u. 20

Horváth Krisztina, Fácán u. 26/c

Ritterné Toma Ildikó, Ősz u. 18

Horváth Imréné, Móricz Zsigmond u. 10

Trombitás János, Szent László u. 39

Forrás: veresegyhaz.hu

*

Főteret építünk – Veresegyház

A város központjában járók naponta láthatják, hogy milyen intenzitással halad a főtér program kivitelezése. Csikós István a Városfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a katolikus templom várhatóan augusztus 20-ára elkészül, a Főtéri épület pedig 2010 végén 2011 elején kerül átadásra.

A katolikus templom tetőtere, homlokzata, kerítése megújul. A megvalósítás Veresegyház Város Önkormányzata és a Váci Püspökség együttműködésében valósul meg.

De nemcsak az épületek, hanem a környező utcák, terek és parkok is megújulnak, ami a városközpont képét teljesen átalakítja.

Forrás: veresegyhaz.hu

*

Új Világfát avattak az Alsóparkban - XX. Magyar Szabadság Napja

Több ezren ünnepelték együtt a jubileumi, XX. Magyar Szabadság Napját június 27-én, vasárnap este az Alsóparkban. A műsor az idén része volt a Magyar Polgármesterek VIII. Világtalálkozójának, és itt avatták fel Velekei József Lajos szobrászművész alkotását, a megújult Világfát is. A négy napos ünnepi rendezvénysorozat június 25-én a királyi kastélyban vette kezdetét, ahol a Gödöllői Szimfonikus Zenekar adott koncertet. Június 26-án, szombaton a Nemzeti Együvé Tartozás Parkjában avatták fel a Pozsonyi csata emlékművét; ezen kívül a Gödöllői Sportklub szervezésében bonyolították le a Testvérvárosok Kupája labdarúgótornát.

A jubileumi esten „…Szabadság! Te szülj nekem rendet…” címmel, magyar irodalmi alkotásokból készült műsort láthatott a közönség Bodnár Vivien, Détár Enikő, Götz Anna, Mészáros Árpád Zsolt, Miller Zoltán, Rancsó Dezső, Rékasi Károly, Ruttkay Laura, Sipos Imre, a Gödöllő Táncegyüttes (koreográfus: Széphalmi Zoltán), a Zuglói Hunyadi János Általános iskola kórusa (karnagy: Igaliné Büttner Hedvig) közreműködésével és a Kormorán Együttes zenéjével. A műsort összeállította és rendezte Koltay Gábor.

*

Gödöllői is lemond az augusztus 20-i tűzijátékról

Gödöllő városa is csatlakozik az egyik közösségi portálon elindult kezdeményezéshez, mely szerint a városok az augusztus 20-i tűzijáték költségét utalják át az árvízkárosultak javára.
A város képviselő-testülete tegnapi ülésén jóváhagyta, hogy 1 millió forinttal támogatják az árvíz sújtotta Felsőzsolca települést.

Mindamellett a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Gödöllői Lokálpatrióta Klub szervezésében pénzt, élelmiszert, ruhaneműt és bútort gyűjtés ezzel segíti Sátoraljaújhely városát.

Forrás: Észak-Kelet Pest Megyei Leader Egyesület, Gödöllői HVI, Veresegyházi HVI

Cikk megosztása