Jelzőrendszer, az idősek biztonságáért

Aba - Húsz jelzőrendszert építettek be az idősek otthonaiba, hogy krízishelyzetben gondozóik azonnal segíthessenek. A jelzések az abai idősek otthonába érkeznek, innen értesítik a készenlétben lévő gondozót.

Az egyedül élő idősekre nemcsak a magány veszélye leselkedik. Hiszékenységük miatt a bűnözők célpontjaivá válnak, de egy rossz mozdulattal meg is sérülnek. Ilyenkor nehezen, vagy nem tudnak segítséget kérni. Ezek miatt alakítottak ki a Sárvízben egy jelzőrendszert.
"A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás több éve működik" - tájékoztatott Sántha Magdolna, a Jobb Otthon Alapítvány abai intézményvezetője. A kistérségi szociális szolgáltató központban 50 idősnek adtak már jelzőrendszert a házi segítségnyújtáshoz. "A szolgáltatás célja az, hogy biztonságban legyenek a szépkorúak, akik képesek az önálló életvitelre, s a krízishelyzetek elhárításában segédkezzünk. Az ellátást a saját otthonukban élők vehetik igénybe, akik egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászorulnak. A jelzések az abai idősek otthonába érkeznek, innen értesítjük a készenlétben lévő gondozót. Áprilisban a hálózatot 20 készülékkel bővítettük. Hetente négy-öt riasztás érkezik vérnyomás- és szívpanaszokra, akut rosszullétre, de előfordult bűnmegelőző jelzés is" - tette hozzá Sántha Magdolna.

*

Megújulhatnak a homlokzatok

Egy támogatónak köszönhetően Nádasdladányban megújulhat az óvoda épületének külső homlokzata, vagy a könyvtár és a sportcsarnok homlokzata.

Egy festékgyártó támogatásként kültéri homlokzat festéket ajánlott fel a település középületeinek külső felújítására. A festék mennyisége 380 liter, amely körülbelül1500 m2 nagyságú felületre elegendő. A kivitelezés a nyár folyamán valósulhat meg, nagyrészt közcélú munkások bevonásával. Mivel az önkormányzat jelenlegi szűkös anyagi helyzete nem engedte volna meg, hogy ezen épületeket megszépítsék, így különösen nagy öröm.

*

Országos ismertséget szeretnének az iszkai zenei vetélkedőnek

Iszkaszentgyörgy - Az elmúlt hat év komoly rangra emelte a zeneműveltségi vetélkedőt. Idén Fejér mellett Komárom-Esztergom és Veszprém megyéből is érkeztek csapatok.

Huszonnyolc csapatból tízen jutottak a döntőbe, további hétnek pedig helyben lett volna lehetősége bizonyítani, hogy a legrangosabbak között a helye. A helyosztó azonban elmaradt, két komáromi csapat ugyanis karambolozott. Szerencsére senki nem sérült meg, de visszafordultak.

A játékos feladatok gyorsan elterelték a diákok figyelmét a valóságról, és a zene világára koncentrálva adtak számot zeneelméleti és zenetörténeti felkészültségükről. Teszt, keresztrejtvény, dalénelés során mutatták meg, hogy ismerik és jól alkalmazzák a dinamikai jelzéseket, a különböző hangnemeket, párosítottak zeneszerzőket és műveiket, felismertek népdalstílusokat.

"Minden zenei versenytől az különbözteti meg az iszkaszentgyörgyit, hogy van benne játék, szereplési lehetőség, megmutathatjuk kreativitásunkat" - ez már a megkérdezett gyerekek véleménye. És ahogy mondták, úgy is volt. Az elmélet után az István a király rockopera jeleneteivel, árnyjátékkal, és a mai időkhöz hűen interjúkkal idézték fel az 1983-as bemutatót, amit a gyerekeknek nehéz volt elképzelni - még erős állami felügyelet mellett, felvételről zajlott. Néhány bátortalan, de végtelenül tiszta és csodás tónusú gyerekhangok. A zsűri elnöke, Miklósa Erika mosolyával akarta bátorítani azokat, akik soha nem álltak még ekkora közönség előtt.

"Ne feledjük, hogy ezek a gyerekek heti egyetlen órában tanulnak éneket!" - mondta a világhírű operaénekes, aki ha teheti, vállalja a verseny szellemi patronálását. "Ezt figyelembe véve úgy érzem, évről évre fejlődik a színvonal. Szerencsére vannak tanárok, akik a gyerekekre zenei téren is jó hatással vannak. Azt tapasztalom, hogy a fiatalok közül kevesen jutnak el operába, de ettől nem kell félni. Visszagondolva, gyermekkoromban én is egy évben legfeljebb egyszer láttam operát, egyszer balettot".

Miklósa Erika ezt az arányt javítván lehetőséget adott a győztes csapatnak: egy-egy jegyet következő koncertjére. Kisné Szonn Ibolya, a verseny kitalálója és rendezője bízik a folyamatos fejlődésben: "Első alkalommal hat csapat versenyzett, idén 28. Célunk, hogy országos ismertségre tegyünk szert".
A hatodik zeneműveltségi vetélkedőt a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola nyerte. A második és a harmadik helyet az agárdi Chernel István Általános Iskola és Gimnázium két csapata vitte el.

*

Új számítógépek a hivatalnak, a régieket felajánlják

Nádasdladány - A Polgármesteri Hivatal dolgozóinak a munkáját három új asztali számítógép és öt új LCD-monitor segíti.

A köztiszviselők ezután modern, megfelelő teljesítményű eszközökön dolgozhatnak. A 7-8 darab régi gépből – kis "felújítás" – után egyet a családgondozó és a családsegítő kap, egy másikon pedig a nyugdíjas klub tagjai tanulhatnak, gyakorolhatnak.

*

Szabadbattyán küldöttei Kavakliban

Szabadbattyán és Kavakli partnertelepülési kapcsolatra törekszik.

Magyar részről a múlt év végén elkészült az együttműködési szerződés tervezete. A felek baráti, partneri kapcsolatra lépnek egymással, tiszteletben tartva a másik ország és nép társadalmi és kulturális hagyományait, történelmi értékeit és örökségét - áll a többi között a megállapodásban. A két önkormányzat támogatja az intézmények, társadalmi és civil szervezetek, közösségek közötti kapcsolat kialakulását. Kiemelt hangsúlyt fektetnek a két nép kulturális hagyományai, valamint az ifjúsági és sportkapcsolatok fejlesztésére, a csereüdültetés lehetőségeinek megteremtésére. Támogatják, hogy a vállalkozók, gazdálkodók megismerhessék egymás tevékenységét, és egymással gazdasági vagy kereskedelmi kapcsolatra lépjenek.

2010. április 20-án Szabadbattyán küldöttei látogattak Törökországba, amelyről fotókat alább, a Galériában tekinthetnek meg.

*

Szeptemberben tartják az Aba Napokat

Aba - A szokástól eltérően idén szeptemberben rendezik meg az Aba Napokat. A három napos fesztivált korábban a nyári hónapokban tartották, de ez az év a településen a barátság és az összefogás jegyében zajlik, s az Aba Napok idején ünnepelnék a tervek szerint az önkormányzat jubileumi évfordulóját is.

"Mégsem csak ez az oka a kései, szeptember 3-5. közötti időpontnak" - árulta el Kossa Lajos, Aba polgármestere. A nagyszabású rendezvényhez ugyanis a sok szervezés mellett anyagi forrás is szükséges.
"Pályázatot nyújtottunk be, melyben a fesztivál támogatására igényeltünk forrást. Ennek elbírálása azonban az év második felébe esik" - mondta a polgármester.
A településen 2007-ben éppen abba a hibába estek, hogy számítottak pályázati pénzre, amit nem ítéltek meg számukra, azt mégis elköltötték, hiszen a rendezvény kora nyáron volt. Emiatt a következő évben már nem jutott pénz az Aba Napok megtartására. 2009-ben azonban előrelátóbban, szponzorokat is keresve, kicsit szorosabb költségvetés mellett ismét színvonalas műsorokkal tért vissza a fesztivál, amit több ezren látogatnak évről évre.

*

Riasztóláncot építenek ki

Aba - A polgárőr egyesület figyelmet fordít a település közbiztonságára. Legutóbb ajtóriasztókat ajándékoztak a lakóknak.

Az Abai Polgárőr Egyesület aktívan tevékenykedik annak érdekében, hogy megelőzzék a bűneseteket a településen, s felhívják az itt élők figyelmét a veszélyekre. Legutóbb egy országos akció keretében Aba, Bodakajtor és Belsőbáránd településrészeket is bejárták. A kijelölt területeken gyalogosszolgálatot is elláttak azért, hogy tovább növeljék a helyiek biztonságérzetét. Kapcsolatok kialakítását is kezdeményezték, akikkel találkoztak, személyesen is tájékoztatták akciójukról, valamint a SZEM, azaz a Szomszédok egymásért mozgalmat népszerűsítették. Szórólapokat osztottak, sőt, ajtóriasztókat is ajándékoztak az itt élőknek.
A bűnügyileg különösen fertőzött területeket nappal feltérképezték, majd éjszaka ismét megfigyelték. Az ajtóriasztókat elsősorban ezeken a területeken helyezték el az idős, egyedül élőknél. Akik a nap bármely időszakában segítséget kérhetnek.

*

Csokoládé torta, csigatészta grófi receptek alapján

Iszkaszentgyörgy - Grófi süteményeket is lehetett kóstolni a falunapon. A recepteket egy 1930-ban kiadott könyvből gyűjtötték, Dusanek Józsefné hagyatékából.

Horváth Zsuzsi családfája messzire vezet. Felmenői között tudhatja Rákóczy Ferencet, aki nemcsak a Pappenheim-kastély konyháján dolgozott, de később ő volt a Gundel étterem főszakácsa is. Saját szakácskönyvet is kiadott, de ezt Zsuzsi hiába kereste, nem talált belőle egyetlen példányt sem. Talált azonban egy másik különlegességet: nagymamája, Dusanek Józsefné szakácskönyvét, aki szintén a kastély konyháján dolgozott. Ő kapta ajándékba azt az 1930-ban kiadott szakácskönyvet, amiből unokája a hét végi falunapra válogatott mintegy tízféle süteményt. A helyi nyugdíjasklub tagjainak adta át, akik boldogan vállalták a múlt receptjeinek életre keltését. Nem egyszerű feladatot kaptak pedig: a ritka hozzávalók beszerzése és a felejtésre ítélt nyelvezet megfejtése feladta nekik a leckét.

Zsuzsi kedvence, a finom csokoládé torta a bemutatón egy pillanat alatt elfogyott. A ma használt receptekkel összevetve kapunk némi ötletet a régi időkből. A receptet szép nyelvezete és a megvalósítás fortélyai miatt szó szerint közöljük:
10 deka vajat egy tálban habverővel habosra keverünk 8 deka porcukorral. Egyenkint hozzákeverünk 9 tojássárgáját, azután 12 deka jó csokoládét, melyet előzőleg a sütőben langyosra, azaz puhára melegítettünk, és 3 deka kakaóport. 6 tojásfehérjéből habot verünk, hozzákeverünk 2 deka porcukrot és egy késhegynyi törött fahéjat. Ezen kemény habot óvatosan hozzávegyítjük a masszához egy főzőkanállal, és belevegyítünk még 10 deka piskótamorzsát. Gyengén vajazott és lisztezett tortaformába öntve, mérsékelt tűznél 45-50 percig lassan megsütjük. A sütőből kivéve lisztezett szitára borítjuk. Ha teljesen kihűlt, két részre vágva megkenjük jó sárgabarackízzel, felül szintén megkenjük és csokoládéöntettel bevonjuk.

A falunapon a másik kedvenc a csigatészta volt. A vajjal hajtogatott élesztős tésztát megfelelő vékonyra (körülbelül ceruzavastagságúra) kinyújtjuk. A lehetőleg széles és körülbelül 14 centi keskeny tésztalapot megkenjük olvasztott vajjal, behintjük reszelt csokoládéval és darált dióval, beszórjuk fahéjas cukorral és mazsolával, összesodorjuk, azután a tekercsből ujjnyi széles darabokat vágunk le. Vajazott tepsire fektetjük, tojással megkenjük, fél óráig kelesztjük és pirosra megsütjük.
A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".
A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .
A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.
A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

*

Játszótér avatás Soponyán

Május 19-én ünnepélyes keretek között átadták az új játszóteret Soponyán. A nagy érdeklődés közepette a köszöntő beszédet Szolga Péter a képviselő testület pénzügyi bizottságának elnöke tartotta. Az átadóval egy időben zajlott a településen már nagy hagyományokkal bíró „Kihívás napja” program is, amely színesítette az „Iskolai Hét” rendezvénysorozatot is.

*

Sárosdon sportcsarnokot avattak

Egy régi, harminckét éves álom valósult meg Sárosdon, ahol ünnepélyes keretek közt átadták az általános iskola teljes felszereltségű tornatermét.

A nemzeti fejlesztési terv keretein belül elnyert pályázati forrásból finanszírozta az önkormányzat a minden igényt kielégítő, modern létesítményt.

A Sárvíz kistérség polgármesterei, a kivitelezők és a helyi lakosok jelenlétében Lehotainé Kovács Klára polgármester, valamint a település díszpolgára, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, Sipos József adta át a tornatermet.

Az ünnepélyes átadás, és műsor után, színvonalas női kézilabda mérkőzést, majd a kivitelezők és a képviselők labdarúgó mérkőzését, floorball bemutatót, végül röplabda mérkőzést láthattak az érdeklődők.

Forrás: Sárvíz Helyi Közösség Egyesület, Abai HVI, fmh.hu

Cikk megosztása