Madárcsalogatás 260 millióért a Hortobágyon

A Hortobágyi Halgazdasághoz tartozó Polgár-halastavak 369 hektáros területe több halastó-medencét, előnevelő medencéket, telelőrendszert, valamint táp- és lecsapoló csatornákat foglal magába, és igencsak megérett a felújításra.

A tóegység tavait 1963-ban helyezték üzembe, de a műszaki állapotuk az idők során annyit romlott, hogy azon immár hetedik éve nem lehet üzemszerű halgazdálkodást folytatni. Ezzel együtt a korábban európai jelentőségű madárállománnyal rendelkező, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhelyen a korábban rendszeresen költő, táplálkozó vagy átvonuló madárfajok száma napjainkra drasztikusan csökkent.

A halgazdaság egy most folyó 246 millió forintos rekonstrukció keretében a halastavakat a természetvédelmi funkciójuknak megfelelően alakítja át, és megújulnak a műtárgyak és a csatornák is. Ezen kívül úgynevezett „legelő tavat" alakítanak ki, melynek fenntartását a bivalygulya látja el. A beruházás részeként pihenő/költő szigeteket kapnak a madarak. Mindemellett tanösvény is épül kilátóval, a területre kilátogató természetbarátok nem kis örömére.

(kép+hír forrása: haon.hu)

*

Főzőverseny Balmazújvároson

Kilencedik főzőversenyét rendezte szombaton Balmazújvároson a Rákóczi olvasó népkör. Sajnos az esős, borongós és szeles idő kissé átírta a forgatókönyvet, és rányomta a bélyegét az amúgy mindig színvonalas eseményre. De ennek ellenére így is több mint 30 versenyző gondolta úgy, hogy megmutatja főzési tudományát, és harcba száll a dobogó legfelső fokáért.

A délután kettőre hirdetett ízkavalkádon hamar előkerültek a főzéshez szükséges edények, tűzifák, fűszerek, húsok, tészták, és persze az elmaradhatatlan finom és ízletes házi pálinka is. Kunkli József a kör elnöke az első nyugtalan percek után, amit a kellemetlen időjárás okozott, hamar megnyugodott, hisz csak jöttek és jöttek a főzni akarók és szórakozni vágyók, mit sem törődve a bográcsok fölött gomolygó esőfelhőkkel. Sőt olyan is volt, aki már a kész ételt hozta el otthonról és tette be a "közösbe".

Az este hat órára meghirdetett eredményhirdetés nem sokat csúszott. A kész ételeket a kör közepén elhelyezett asztalra helyezték a versenyzők, ahol persze árgus szemekkel és nem kevésbé éhes hassal gusztálta mindenki a rengeteg finomságot. Öt kategóriában indultak a versenyzők. Pörköltek, különlegességek, káposztásételek, slambuc és sütemények. A háromtagú zsűrinek rendesen fel kellett kötni azt a bizonyos alsóneműt, hisz fantasztikus ételek kerültek eléjük.

A kisebb lakodalomra emlékeztető teríték végigkóstolása és alapos ízlelése után, ha nehezen is de megszületett a végeredmény, amit Radácsi Gyöngyi szakács a zsűri elnöke olvasott fel a versenyzőknek és a jelenlévőknek, ami így hangzott!

(kép+hír forrása: haon.hu)

*

Könyvbemutató Balmazújvároson

Ünnepélyes könyvbemutatóra került sor Balmazújvároson péntek délután a Lengyel Menyhért városi könyvtár olvasótermében.

A Mihalkó család eddig is híres volt a kalap iránti vonzódásuk és készítésük miatt a városban, hazánkban, sőt a világ egyes országaiban is. A család több évtizedes munkásságát koronázták most meg egy rendkívül igényes és színvonalas könyvvel, amit Mihalkó Gyula a népművészet mestere és Pozsonyi József történész, a helyi Semsey múzeum igazgatója szerkesztett, alkotott.

A Hortobágyi pásztorkalap és készítői, a Balmazújvárosi Mihalkó család címet viselő könyv bemutatása előtt a helyi Kadarcs citera zenekar adott elő Hortobágyi pásztornótákat, majd ezt követően az utolsó citerahang elnémulása után Fekete János nyugalmazott vezető főtanácsos vállalkozott arra a megtisztelő feladatra, hogy bemutassa az érdeklődőknek ezt a remek művet. Beszélt a régmúlt időkről, a kalapkészítés fortélyairól, illetve számos történelmünkhöz kapcsolódó meseszép időkről.

Ezt követően Gencsi Zoltán a Hortobágyi természetvédelmi terület és génmegörző nonprofit kft igazgatója folytatta az előbb megkezdett gondolatokat, és fotókkal is illusztrálta a juhászok és csikósok életét, ami még hitelesebbé tette a péntek délután apropóját. A sort Pozsonyi József a könyv egyik szerkesztője, történész zárta. Az ő profizmusa és érdeklődése a múlt iránt korábban már megmutatkozott egy kiadott könyvben, hisz a híres Semsey grófról is írt könyvet és számos más publikációja is megjelent könyvekben és folyóiratokban egyaránt.

A történész köszönetét fejezte ki a támogatóknak akik önzetlenül segítették azt, hogy a könyv megjelenhessen, Szeifert Imrének a város híres és elismert festőművészének, aki alkotásaival színesítette a könyvet, illetve Mihalkó Gyulának a népművészet mesterének és családjának, hogy ez a könyv létre jöhetett, megszülethetett. A bemutató végén stillszerűen kalapban dedikálták a szerkesztők a megjelent könyvet, miközben az érdeklődők és a vendégek apró sós süteményekkel, édességekkel, finom zamatos borokkal, és persze önfeledt beszélgetésekkel ütötték el az időt. Az eseményt megtisztelte Dr. Tiba István a város polgármestere is.

*

Jótékonysági koncert Balmazújvároson

Jótékonysági koncertet szerveztek és rendeztem szombaton az árvízkárosultak javára Balmazújvároson a helyi BAKI ifjúsági egyesület tagjai és fiataljai. A szinte az egész országot érintő árvíz rengeteg embert tett otthontalanná, tett tönkre anyagilag és lelkileg.

Ezt átérezve gondolták úgy ezek a fiatalok, hogy a maguk módján megpróbálnak segíteni a bajba jutott honfitársainkon. Négy rockzenekart sikerült erre az estére meghívni, akik egy-két kivételtől eltekintve helyi, balmazújvárosi zenészek.

A Diktátor, a Chrome Rt, a Karantén és a Rom vállalták, hogy tudásukkal és zenéjükkel is segítenek, persze anyagiak nélkül az árvízkárosultakon. Elsőként az a Diktátor zenekar lépett fel, akik Derzsi " Vezér " vezérletével már közel harminc éve állnak a színpadon. Nem is maradt sokáig csendben a terem, hisz a " Vezér " a tőle megszokott tempóval, és a hófehér gitárjával pillanatok alatt megpróbálta elűzni fejünk felől az eső felhőket.

A Chrome Rt. már egy dallamosabb, egyben lendületesebb zenével próbált megfelelni az est apropójának, ami sikerült is, hisz a billentyű dallamvilága színesebbé tette a zenekar mondanivalóját. Harmadikként a Karantén formáció mutatta be tudását a népes publikum számára. A csapat nem is olyan rég, már egy nemzetközi tehetségkutató versenyen is előkelő helyet ért el, legutóbb pedig a helyi futball csapatnak írt indulójukkal váltak méltán népszerűvé. A trió formáció tömény, fülbemászó játékával hamar a színpad elé csábított minden rockrajongót.

A legvégén a Rom csapat, a tinédzserekből álló és már most klassz tudással rendelkező fiatalok léptek fel. Bár már éjfél elmúlt, ez egyáltalán nem látszott meg a fiatalokon, hisz a tőlük megszokott őrületes tempót diktálták, ami a legfáradtabb rajongónak a szeméből is pillanatok alatt feledtette az álmot. Kerekesné Dobi Erika BAKI tag, az est egyik szervezője örömmel újságolta el, hogy már közel két hete tart az ásványvíz gyűjtő akciójuk, aminek keretén belül már közel 100 zsugor víz gyűlt össze a rászorultak javára.

Ezen az estén az 500 ft-os belépő, amit több mint 100-an vásároltak meg, szintén az utolsó "fillérig" az árvízkárosultak javát szolgálja. A mostani jótékonysági koncert bevételét, illetve az ásványvizet személyes viszik el, az általuk kiválasztott település polgármesterének.

forrás: haon.hu

*

Megnyitotta kapuit a szürkemarha fajtatörténeti kiállítás

Mondhatni, hogy kisebb családi hangulat alakult ki Szent Iván éjjelén a Hortobágyi Nonprofit Kft. székházában, ahol este 21 órakor került sor a "Megmaradásunk jelképe a magyar szürke" című fajtatörténeti kiállítás megnyitójára.

Először Galánfi András fafaragó, tanár és előadóművész tolmácsolásában Petőfi Sándor "A négyökrös szekér" című verse hangzott el, amelyet Gencsi Zoltán, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójának köszöntője, illetve Kósa Lajos, Debrecen megyei jogú város polgármesterének megnyitó beszéde követett.

A kiállítás megtekintése után a vendégeket a Nonprofit Kft. nagytermében svédasztalos vacsora várta.

(a kép és szöveg forrása: hajdumagazin.hu)

*

Idén is lesz Nyaraló Kártya

A Balmazújvárosi Rendőrkapitányság 2005 májusától az országban elsőként próbálta ki a holland mintára kifejlesztett kártyás rendszert a városban. A rendszer azoknak nyújt biztonságot, akik huzamosabb ideig távol tartózkodnak otthonuktól például nyaralni utaznak, betegségük miatt kórházi ellátásban részesülnek.

Tavaly 55 család, illetve személy igényelte a fokozottabb rendőri jelenlétet környezetében azzal, hogy leadta nyaraló kártyáját a kapitányságon, jelezve huzamosabb távollétét otthonától.
A rendszer a magáningatlanok védelme érdekében, a betöréses lopások visszaszorítására lett kifejlesztve. Az állampolgár elutazása előtt kitöltve leadja a „Nyaraló Kártyát” a rendőrkapitányság ügyeletére, vagy a bejárati ajtónál található gyűjtőbe helyezi. Célszerű feltünteti rajta annak a közelben lakó ismerősének a nevét is, akit távolléte alatt baj esetén értesíteni lehet.

A kapitányság járőrei beépítik a megadott címet útiránytervükbe azért, hogy visszatérően megbizonyosodjanak a ház érintetlenségéről, beszélnek a szomszédokkal is, hogy a háziak távollétében nem észleltek-e valami gyanúsat.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a rendőrség őrző-védő munkát lát el az adott helyen, hanem a rendőri ellenőrzés fokozottabb lesz az adott utcában, környéken. A tavalyi évtől kezdődően nem csak a balmazújvárosi lakosok, hanem Egyek és Hortobágy települések lakossága is élhet ezzel a lehetőséggel.

forrás: dehir.hu

Forrás: Hortobágyi LEADER Nonprofit Kft., Balmazújvárosi HVI, Polgári HVI

Cikk megosztása